sobylmine Re: Czy Osiedle Ostrobramska to Grochów??? 04.03.05, 15:26 na tabliczkach ulic jest gocławek.. teoretycznie grochów jest tylko do zamienieckiej w ta stronę, ale ja tam się czuje z grochowa i wiekszość moich znajomych też. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hormoon Re: Czy Osiedle Ostrobramska to Grochów??? 04.03.05, 17:37 Tez mi sie tak wydaje chociaz nie wiadomo co obecnie okryte jest wieksza slawa Grochow czy Osiedle Ostrobramska.Mysle jednak ze tu i tu sa niezli pacjenci. Ja tam raczej jak ktos sie pyta skad jestem to mowie ze z Pragi nie wdaje sie jakos w czszegoly. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
zibi_72 Re: Czy Osiedle Ostrobramska to Grochów??? 07.03.05, 08:35 Ja tam twierdziłem, dopóki mieszkałem na OO, że jestem z Grochowa. Najśmieszniejsze jest to, że niektórzy ludzie "spoza", kiedy mówię, skąd jestem, zaczynają opowiadać swoje traumatyczne historie z powrotów z Gocławia. Im to nie robi różnicy...Mnie zresztą też nie robi, czy to Natolin, Ursynów czy Kabaty. Dla mnie całość jest Ursynowem i już... Zaraz na pewno zostanę "napadnięty" przez mieszkańców w/w... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Czy Osiedle Ostrobramska to Grochów??? 09.03.05, 17:39 Przed wojną to był Grochów-Witolin. Odpowiedz Link Zgłoś
ifoneczka Re: Czy Osiedle Ostrobramska to Grochów??? 04.06.05, 14:16 Proste że Grochów... Zresztą większość chyba sie do tego poczuwa??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Czy Osiedle Ostrobramska to Grochów??? 04.06.05, 15:11 ale to chyba nie kwestia naszego "widzi mi się", tylko pewnych wytycznych administracyjnych bo rownie dobrze mozemy sie poczuwac do mieszkania w scislym centrum Warszaway, co nie znaczy, ze faktycznie tam mieszkamy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 Re: Czy Osiedle Ostrobramska to Grochów??? 21.06.05, 15:55 Poczekajcie, poczekajcie - przed wojną część tych terenów należała do Gminy żydowskiej (również te, na których jest obecnie zajezdnia MZA i Geant)- miał tam zostać założony kirkut (m. in. dlatego doprowadzono linie tramwajowa do Gocławka). Juz tam jakiś Szmul siedzi w tel-Avivie i pisze pozew o zwrot majątku :) Odpowiedz Link Zgłoś
adam_b3 Re: Czy Osiedle Ostrobramska to Grochów??? 25.09.05, 22:11 Spotkałem się z następującymi określeniami Osiedla Ostrobramska: Gocław, Gocławek, Grochów, Witolin. Jednak, moim zdaniem, najtrafniejsza była nazwa, jaka funkcjonowała za czasów socjalizmu - Gocław Przy Trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
a.grzegrzolka Re: Czy Osiedle Ostrobramska to Grochów??? 02.01.06, 10:13 Stary! Osiedle Ostrobramska nie ma nic wspólnego z Gocławiem! Dawna wieś Gocław znajdowała się w okolicach jeziorka "Balaton" i dzisiejszego Przyczółka Grochowskiego. Osiedle Gocław-Lotnisko powstało na terenie byłego lotniska aeroklubu, czyli od wisły do ogródków działkowych, które w latach 70- tych ciągnęły się na północ od dzisuiejszych ulic Umińskiego i Abrahama. Historycznie rzecz biorąc to już Promenada i osiedle przy Perkuna (a także domki przy Łukiskiej i Filomatów) to już nie Gocław, ale Grochów. A co dopiero Osiedle Ostrobramska! Moja znajoma, która mieszka w tych okolicach już ponad 70 lat twierdzi że zawsze teren ten był określany jako Osada Witolin. Więc historycznie Witolin, a formalnie, Osiedle Ostrobramska leży w granicach Osiedla Grochów Południowy (www.adam.waw.pl/strona/osiedle1.html) - wiec mozna tez mowic ze jest to Grochów. Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Zgłoś