Dodaj do ulubionych

Jak zwracacie się do...

IP: *.chello.pl 30.03.07, 23:37
Czy mówiąc do matki/ojca, babci/dziadka, cioci/wujka używacie 3 osoby l.poj,
tzn. "Czy ciocia/mama/babcia chciałaby?" Czy 2 osoby l.poj "Czy chcesz,
pójdziesz itp.?"
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: Jak zwracacie się do... IP: *.chello.pl 30.03.07, 23:44
      W drugiej osobie, inna wersja byłaby sztuczna. W 3 osobie to się do teściów
      mówi;)
      • troche_inny Re: Jak zwracacie się do... 31.03.07, 12:30
        Dokladnie :D
    • bdzibdzionka Re: Jak zwracacie się do... 30.03.07, 23:49
      W 2! W 3 to mówią moi rodzice do swoich, takie czasy...
      • Gość: Darek Re: Jak zwracacie się do... IP: *.chello.pl 30.03.07, 23:57
        a do cioć i wujków?,bo ostatnio pouczono mnie, ze do cioc i wujkow (wiek+-
        65lat) nalezy sie zwracac w 3 os l.poj :)
        • bdzibdzionka Re: Jak zwracacie się do... 31.03.07, 00:00
          Wiesz, jeśli chodzi o ciocie/wujków to chyba zależy od zażyłości kontaktów.
          Ja mówię ciociu, chcesz to i tamto?
        • Gość: gosc Re: Jak zwracacie się do... IP: *.aster.pl 31.03.07, 00:02
          Do rodziców w 2 os l. poj. Co do ciotek, wujków, dziadkow roznie. Do niektorych
          mowie na Ty wiec normalnie w 2 os, do dziadkow tez w 2 os, ale zawsze z
          dodatkiem "babciu" itp, do niektorych (takze mlodszych niz 65 :P) w 3 os. Zalezy
          jak sie utarlo :P Jak sie inaczej nie utarlo (czyli rzadko widuje) to mowie w 3 os.
        • ginny22 Re: Jak zwracacie się do... 31.03.07, 00:17
          E tam, to zależy od relacji z daną osobą i zwyczajów rodziny. Ja mówię zawsze w
          drugiej osobie, chyba że np. składam życzenia, to mowię: "Ciociu, chciałabym
          cioci zyczyć...". Rodzice do swoich rodziców też mowią w drugiej osobie.
    • Gość: archi_joa Re: Jak zwracacie się do... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 23:59
      do dziadków w 2 osobie, do mamy przeważnie też, do taty po imieniu albo używając
      jakiegoś zabawnego przezwiska (ma świetne poczucie humoru :))
      w 3 osobie do cioć i wujków, choć czasem też w 2. bezpośrednio
    • makrama1 Re: Jak zwracacie się do... 31.03.07, 03:38
      Ja do swojej rodziny - w drugiej osobie, bo u nas zawsze tak było.
      Mąż do swojej rodziny - w trzeciej osobie, bo u nich zawsze tak było.
      Ja do rodziny męża - w trzeciej osobie, bo przecież nie będę zmieniać im obyczajów.
      Mąż do mojej rodziny - w trzeciej osobie, bo się przecież nie będzie "spoufalać"
      bardziej niż ze swoją.
      Dzieci, raczej już do wszystkich w drugiej osobie, chociaż do tych dalszych i
      rzadziej widywanych, bywa że w trzeciej.
      • emi0650 Re: Jak zwracacie się do... 31.03.07, 09:53
        Zawsze, odkąd pamiętam mówiłam do swojej rodziny w trzeciej osobie, bo tak
        nauczyli mnie rodzice. Jednak czasy sie zmieniają i teraz już niewiele osób
        zwraca się w ten sposób, chyba, że do straszych
        • Gość: Paskudek1 Re: Jak zwracacie się do... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 09:59
          ja do swoich w drugiej osobie, do wszystkich :) a co do trzeciej osoby to zwrot typu "niech Mamusia weźmie" albo podobnie kojaży mi się ze zwracaniem się do służby, kiedys tak się własnie mówiło "niech Jan.." "mozeby Michalina...." itd:)
          • Gość: next Re: Jak zwracacie się do... IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.07, 12:34
            dokładnie. a naj bardziej drażni mnie forma panie (pani) + nazwisko
    • windstoss Re: Jak zwracacie się do... 31.03.07, 10:05
      Tylko w drugiej osobie, ale np. w rodzinie mojej dziewczyny taka forma jest
      niedopuszczalna (myślę, że to przesada)
      • jdbad Re: Jak zwracacie się do... 31.03.07, 10:28
        Ja do swoich wujków ze strony mamy mówię po imieniu, ale do ciotek ze strony
        ojca już w stylu: ciociu, czy wiesz?
    • Gość: vv Re: Jak zwracacie się do... IP: *.aster.pl 31.03.07, 10:32
      Zawsze mówiłam w trzeciej osobie. Jak byłam dzieckiem, to trochę zazdrościłam
      rówieśnikom, którym wolno było mówić do swoich rodziców w drugiej osobie. Jak
      dorosłam, to uznałam tę "trzecioosobową" formę za elegancką.
    • vivian.darkbloom do większości w drugiej 31.03.07, 11:22
      od strony matki - w drugiej osobie
      od strony ojca (rzadziej się z nimi widzę) - nie wiem na jaką się zdecydować,
      więc staram sie tak formułować zdania, żeby wybór nie był konieczny ;) to
      dotyczy też wszelkich "dalszych" ciotek i wujków, np. rodzeństwa moich dziadków.
    • asidoo Re: Jak zwracacie się do... 31.03.07, 11:33
      W 2. osobie. Trzecia jest przestarzała. Oczywiście zamiast imienia - mamo, tato,
      babciu itp.
      • vanillaice Re: Jak zwracacie się do... 31.03.07, 16:15
        Do rodziców i dziadków w 2-giej osobie. Do cioć i wujków - różnie, do
        niektórych po imieniu, do niektórych w 2-giej osobie.
    • Gość: Matylda Re: Jak zwracacie się do... IP: 85.112.196.* 01.04.07, 00:30
      Raczej w drugiej z dodatkiem ciociu, wujku, babciu. Wyjątek stanowi siostra
      mojej babci, osoba prawie stuletnia do której trzeba się zwracać "proszę
      cioci". Ciocia jest prawie głucha i mój cioteczny brat zawsze trochę ciszej
      dodaje "...niech się ciocia często grzmoci".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka