Dodaj do ulubionych

SLD przejmuje 21 postulatów "Solidarności"

17.08.05, 22:37
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • alkud Niech ta grupa trzymająca władzę... 17.08.05, 22:39
      i ich zaplecze medialne (m.in. zmasowana obrona Cimoszenki)
      odejdzie wreszcie w niebyt historii...

I LUV ISLAM
      religiapokoju.blox.pl
      • sld-upek1 Kupiliśmy je od Michnika za ustawe medialną. 17.08.05, 22:46
        • pro.filutek1 Re: Kupiliśmy je od Michnika za ustawe medialną. 17.08.05, 22:48
          Przeciez wieksze prawo ma do tego SDPL, gdzie tkwi pan Celiński!
          • m635 Niedługo bydlaki z SLD Jana Pawła II wykorzystają 17.08.05, 22:53
            Kary bożej nie ma na tą swołocz?
            • yabool Re: Niedługo bydlaki z SLD Jana Pawła II wykorzys 17.08.05, 23:42
              I tak wykorzystuja Papuieża. Sam slyszalem p. Senyszym cytujaca u Lisa calymi
              garsciami Papieza, az ja musial Lis mitygowac...
              Jeszcze troche to by bylo, ze jak JanPII byl za wolnoscią jednostki to MUSIAL
              byc za wolnoscia seksualna...
              Szczyty bezczelnosci to u nich chlebek powszedni, co sie dziwic, wielkie umysly
              pracuja by w Polsce bron boze nie zaczeły rządzić oszłomy...
              • zochapotrzebocha Re: Niedługo bydlaki z SLD Jana Pawła II wykorzys 17.08.05, 23:44
                Przyklad juz Adas dal.
                • yabool Re: Niedługo bydlaki z SLD Jana Pawła II wykorzys 17.08.05, 23:46
                  zochapotrzebocha napisała:

> Przyklad juz Adas dal.

I to jaki!
                  Ten jego artykul to jest ostatni argument przeciwko jemu samemu...
              • wlodek111 czy ty jestes przeciwko postulatom? 18.08.05, 02:42
                przeczytaj je a zobaczysz, ze wiekszosc jest na czasie...
                • marianna_777 [...] 18.08.05, 14:23
                • powiedz_to_koniowi a gdzie je można przeczytać 18.08.05, 15:31
                  ktoś może wie?
                • nalewood Polska prawica w obronie socjalizmu ;)))) 18.08.05, 18:14
                  Śmieszna historia, jak prawicowcy róznej maści, gospodarczy liberałowie,
                  zaciekle bronią socjalistycznych postulatów przed lewicą. Po raz kolejny daje
                  znać o sobie absurdalny i nic nie mający z ideologią wspólnego, podział polskiej
                  sceny politycznej wg biografii. Brawo dla młodych liderów SLD, że próbują coś
                  tutaj prostować i powołują się na lewicowe w duchu postulaty, nie bacząc na
                  biografie, a kierując się światopoglądem. Jeżeli prawo SLD do powoływania się na
                  te postulaty podważać, to raczej z ralcji dotychczasowego liberalnego, w
                  porywach skrajnie liberalnego (np: pomysł podatku liniowego) kursu tej partii,
                  ale to samo można powiedzieć o zdelkarowanych kapitalistach z PO i PD. Czas
                  skończyć z politką biograii bo tylko wtedy jest szansa na stworzenie,
                  wiarygodnej i funkcjonalnej polityki, w której partie dzielą się wedle ideologii
                  a nie coraz to odleglejszej historii.
            • pandada Re: Niedługo bydlaki z SLD Jana Pawła II wykorzys 18.08.05, 00:43
              A co wy pajace macie jakieś akty własności na papieża i postulaty? Czy to jest część historii Polski czy część historii jakiejś zamkniętej grupki?
              Kto chce się odwołać do takich pomników, ten może. Jeśli ktoś chce spełniać czyjeś postulaty i uważa je za lepsze od innych, to autorzy dopięli celu.

Oczywiście używanie wizerunku JPII przez jakąkolwiek partię byłoby nieuczciwe. Ale odwoływanie się do 21 postulatów, Powstania Warszawskiego czy Pana Tadeusza powinno być w Polsce dostepne dla każdego. Inaczej będą różne kategorie Polaków.

PS. Osobiście nie uważam odwoływanie się do tamtych postulatów za szczęśliwe.
              • jac6 Re: Niedługo bydlaki z SLD Jana Pawła II wykorzys 18.08.05, 08:12
                pandada napisał:
                odwoływanie się do 21 postulatów, Powstania Warszawskiego czy Pana Tadeusza
                > powinno być w Polsce dostepne dla każdego. Inaczej będą różne kategorie Polakó
                > w.
                Niestety taki podział istniał:
                na społeczeństwo i tych, którzy rozpętali tę głupią wojnę przeciwko niemu.
                Od tych drugich oczekiwałbym więcej pokory, ale cóż zaskoczony nie jestem...
              • wicurpix Re: Niedługo bydlaki z SLD Jana Pawła II wykorzys 18.08.05, 11:17
                Pandada, jakbys byl w moim pobliżu dostalbys najpierw w pysk a pożniej kopa w d..pę! Czerwone pacholki maja swoje pomniki i na nie niech sie powołują.
              • tompay Re: Niedługo bydlaki z SLD Jana Pawła II wykorzys 18.08.05, 14:00
                Szkoda ze ich (nie uzyje mocnego slowa)
                nie popierali przez ostatnie cztery lata
                tylko za piec dwunasta wyborow.

Bydlaki zrobily z wielkiej historii parawan -
                wykorzystaly postulaty jak szmate
                by przetrzec swoje bydlece oblicza zeby ladniej wygladaly
                aby wreszcie po wyborach jak szmate rzucic w kat zapomnienia.

Faktycznie idea nie ma praw wlasnosci.
                Ale kto raz stracil honor nie ma prawa
                mowic o honorze koniec kropka.

Nie mam slow zeby wyrazic jak mnie to boli
                i nikt w tym kraju z tych ktorzy strajkowali
                ktorych palowano zamykano lzono ponizano mordowano
                nie ma dzis odwagi by plunac im w twarz grubszym slowem.
                Co sie z wami ludzie dzieje pozwalacie zeby podobne szmaty
                wycieraly swoje przebrzydle mordy waszym etosem?!!!

Gdzie pan jest panie Walesa - "figluja sobie"?!!!!
                W tej chwili gornicy z Wujka i wszyscy pomordowai
                przez ten system i pacholkow z kremlowsiego piekla rodem
                w grobach sie przewracaja.
                Jacka Kaczmarskiego dobry Bog zabral
                a te bydlaki laza po ziemi i z cynicznym usmieszkiem
                ktory do perfekcji opanowal miller
                zawlaszczaja sobie to co kiedys probowali
                rozniesc na gasienicach sowieckich czolgow
                lub ukatrupic w mordowniach NKWD lub UB.

BYDLAKI NIE MAM SLOW CO ZA PODLOSC!!!
                • misieq77 Re: Niedługo bydlaki z SLD Jana Pawła II wykorzys 18.08.05, 16:22
                  Ja w sprawie tego etosu: nie życzę sobie, żeby którakolwiek z działających
                  obecnie na scenie politycznej partii powoływała się na Sierpień. Wszystkie są
                  potwornie daleko od jakiejkolwiek solidarności i najbardziej adekwatnym obrazem
                  opisującym obecną sytuację jest banda karierowiczów szarpiąca za sukno w swoją
                  stronę. Ktoś to już wcześniej wymyślił, prawda? I przez niemal 200 lat nic się
                  nie zmieniło, poza tym, że teraz Polacy sami załatwiają całą sprawę, nie
                  potrzebują obcych...
                  Od oglądania wiadomości i czytania prasy można ostatnio oparszywieć, więc
                  lepiej pójść na spacer...
            • pyosalpinx Re: Niedługo bydlaki z SLD Jana Pawła II wykorzys 18.08.05, 12:42
              Pan Bog nie rychliwy ale sprawiedliwy
          • pyosalpinx Re: Kupiliśmy je od Michnika za ustawe medialną. 18.08.05, 12:41
            nota bene sprzedawczyk, dajacy dupy tam skad wiatr zawieje.
            • makalon [...] 18.08.05, 15:42
        • makalon [...] 18.08.05, 15:41
      • dwadwa1 Re: Niech ta grupa trzymająca władzę... 17.08.05, 23:44
        razem z Gazetą Wyborczą i jej redaktorem naczelnym
      • japas Re: Niech ta grupa trzymająca władzę... 18.08.05, 01:29
        Ten falszywy skorpion Pastusiak, mowi ze popieral te sluszne postulaty
        sierpniowe. To byle tez niesluszne? Dla SLD mam wierszyk:

Wypryski narodu, przebrzydle bandziory,
        Kiedy na was patrze, coraz bardziej chory,
        Staje sie moj umysl, zoladek i flaki.
        Parszywe robaki,
        Wyjete spod prawa!
        Elita koslawa!
        • gcz5 Re: Niech ta grupa trzymająca władzę... 18.08.05, 07:54
          Z ciebie niezły poeta, tylko głowa nie ta.
        • zilbeer Re: Niech ta grupa trzymająca władzę... 18.08.05, 11:09
          Za Adolfa podobne wierszyki pisano o Jude. Gratuluję japas dobrych wzorców
          poetyckich. Juz słychać równy, miarowy tupot obutych nóg. To zastępy
          Budowniczych 1000 letniej IV Rzeczypospolitej nadchodzą, z podobnymi
          wierszykami. Kto następny po SLD? Łysi? Mańkuci?
      • meylec A czy "pożyteczni idioci" z UD wykupili patent 18.08.05, 09:39
        na mieszanie dobra ze złem i tworzenie breji, gdzie to co dobre i to co złe
        jest dokładnie wymieszne? Jak oddaliście na własność Polskę razem z żywym
        inwentarzem byłym SB-ekom i PZPR-owcom, to teraz nie protestujcie. Gdyby
        robotnicy którzy formuowali postulaty wiedzieli, jakiej Polski się doczekają,
        to by tych ówczesnych jajogłowych "doradców" razem ze styropianami wynieśli za
        bramę. I jeszcze dali solidnego kopa, żeby ich w trybie nagłym opuścili. Rosja
        oligarchów - to był wzór przy rzeźbieniu tzw "wolnej Polski". Gratulacje -
        udało się.
        • makalon [...] 18.08.05, 15:47
          • meylec Re: biedaczysko, źle ci..? WYP.... NA BIAŁORUŚ!! 18.08.05, 22:26
            Na Białorusi nie ma 20% bezrobocia. I pensje płacą w terminie. Białoruś nie
            jest republiką bananową, tak jak Polska.
            A ty się za bardzo denerwujesz. Nie masz nadciśnienia i problemu z utrzymaniem
            moczu?
      • pyosalpinx Re: Niech ta grupa trzymająca władzę... 18.08.05, 12:36
        widocznie ciagle sa jeszcze niedowiarki typu Olejniczak, ktorzy daja sie
        zwiesc. Wincenty Kalemba tez sie dal uwiesc na zla droge, ale zrozumial w pore.
      • nowakowskaalbina Re: Niech ta grupa trzymająca władzę... 18.08.05, 15:30
        I nadejdzie nowa era tych co mają prawo do postulatów ale mają je dokładnie w 4
        literach bo poszli do Solidarności po władze a teraz zamierzaja odzwyczaić nas
        od socjalizmu a potem od jedzenia.Praw żadnych to tak jak wtedy tak i dzisiaj
        biedni nie mają
      • news3 Re: Niech ta grupa trzymająca władzę... 08.05.06, 00:50
        Jak widać to nie jest takie proste.
    • t-800 Re: SLD przejmuje 21 postulatów "Solidarności" 17.08.05, 22:50
      A co w tym dziwnego? Prezydent wszystkich Polaków, bezpartyjny kadydat
      Cimoszewicz, to 21 postulatów SLD.
      • zzzyziu Re: SLD przejmuje 21 postulatów "Solidarności" 17.08.05, 23:24
        SLD przejelo majatki panstwowych przedsiebiorstw, to dlaczego nie mialoby
        przejac postulatow Solidarnosci. Jak im sie cos do lapy przyklei, to nie ma zmiluj.
        • mordzinas SOJUZOWU LEWICY DEDYKUJĘ.... 17.08.05, 23:37

....piosenkę Pawła Kukiza i zespołu "Piersi" pt. " WIRUS_ sld "

Jak ja was kur.... nie nawidze. I jak ja wami kur...gardze.
          Jak ja się za was kur...wstydzę , gdy zagranice czasem zajrze.

Jak ja się wami kur...brzydzę. Jak ja was dobrze kur... znam.
          Jak ja się bardzo ludziom dziwię ,którzy wybrali taki chłam.

A wszystko czego się dotkniecie , od razu obracacie w pył.
          Szarańcza przy was ,to jest bajka ,bo cały kraj już zgnił.

Opasłe mordy,krzywe ryje. Kurestwo wszędzie tam gdzie wy.
          Jak ja was kur.. nie nawidze. Jak do was bym z kałacha bił.

A nawet jak wam plunąć w twarz, to wy mówicie ,że deszcz pada.
          Jeba...wasza partia mać , która mi ojczyzne okrada.

Nadejdzie kiedyś taki czas, za wszystko kur... zapłacicie.
          W helikoptery wsadzą was , i już tu nigdy nie wrócicie!!!!

• yabool Re: SOJUZOWU LEWICY DEDYKUJĘ.... 17.08.05, 23:45
            Helikopterow zabraknie!
          • legrange Re: SOJUZOWU LEWICY DEDYKUJĘ.... 17.08.05, 23:46
            Mordzinas, Tobie nic już nie pomoże, ale wizyta u psychiatry nie zaszkodzi.
            • mordzinas Legrange.. 17.08.05, 23:49
              Pocałuj mnie w lewy pódupek, w prawy półdupek. Byle nie w dupe.
            • yabool Re: SOJUZOWU LEWICY DEDYKUJĘ.... 17.08.05, 23:49
              legrange napisał:

> Mordzinas, Tobie nic już nie pomoże, ale wizyta u psychiatry nie zaszkodzi.

Czyzby cos pokrecil w tekscie? Nie zauwazylem!
              Panu sie tekst czy melodia nie podoba?
              • gromax Re: SOJUZOWU LEWICY DEDYKUJĘ.... 18.08.05, 20:05
                najprawdopoodobniej nie dla niego to metrum
      • indris Lepiej przejmować niz fałszować 18.08.05, 12:50
        Skoro historyczni przywódcy "S" na postulaty się wypięli albo wręcz je fałszują...
        Sam słyszałem w radio i TV, że podobno chcieli kapitalizmu. Niedługo usłyszymy,
        że i likwidacji Ożarowa.
    • rsrh To dla tego robactwa typowe.Kiedy byli w mniej- 17.08.05, 23:28
      szości. Lenin nazwał ich "bolszewikami" !!!!
      • pandada Re: To dla tego robactwa typowe.Kiedy byli w mnie 18.08.05, 00:45
        To co dopiero mówić o nazwie Prawo i Sprawiedliwość?
    • karol113 A to Cimoszewicz przecież obalił komunę! 17.08.05, 23:30
      Dlatego go Michnik popiera !
      • yabool Re: A to Cimoszewicz przecież obalił komunę! 17.08.05, 23:39
        Cos dziwnego sie dzieje, klonow nie widac...
        Poszli spac czy nie daja im forsy za nocki?
        A moze juz ich nie ma...
        Klony do roboty, najlepeiej po 65 roku zycia w kopalni
    • jerry21 bolek i ..lewa noga 17.08.05, 23:51
      ej panie walesa czyli bolku - to juz zapomniales jak wspierales lewa noge razem
      z mazowiecka gruba krecha przyczyniliscie sie do tego ze dzisjaj sld szasta 21
      postulatami Sierpnia'80.
      takie to owoce waszej "polityki"
      • wlodek111 a co masz przeciwko postulatom? czy je czytales? 18.08.05, 02:43
      • insite stare qrwy, drobni zlodzieje, zwykli bandyci= SLD 18.08.05, 11:43
        przestance zawracac sobie nimi glowe. PRZESTANCE na nich glosowac!!!!
        Zbawieniem dla Polski jest wykoszenie CALEJ lewicy na 15 lat, odbudowac kraj,
        wyp.. z urzedow skorumpowanych komuchow i bylych/obecnych ubekow.
        Wyczyscie te stajnie Augiasza.

SLD, Samoobrona, LPR, UP itd to sa lewacy!! Jedyne roznica, czy chodza do
        kosciola czy nie?
    • me-e LSD SIE...NACPALO ))) 17.08.05, 23:51
      ...gdy legalizowaliscie...solidarnosc...to tez w obronie postulatow...gdy
      wprowadziliscie stan wojenny i robiliscie lapanki na dzialczy solidarnosci to
      tez w obronie postulatow...
    • ezpa7z9 Ciszej postsolidaruchy z ,,elyty władzy''... 17.08.05, 23:53
      To WY zapomnieliście o 21 postulatach.Od poczatku chodziło wam tylko o władzę i
      kasę.Przy okazji prawie 10 mln.ludzi skutecznie oszukaliście.
      Ale koniec wasz bliski już biski bedzie Lepper jedzie.

....
      ,Patrz tam nad jej wody trupie wyszedł nam Belka w skorupie.Sam sobie sterem
      żeglarzem okrętem goniąc wraz z SLD za ostanimi ochłapami kasy,to sie wzbija
      to w głąb wali Nie lgnie do niego fala ani on do fali''
      • makalon he he, cukiereczek, a Lepper gdzie w 80 r. był? 18.08.05, 15:45
        bydło wypasał! ha ha!
    • szydlo4 Tworzyłem Solidarność w 80' i popieram nowe SLD 17.08.05, 23:54
      Ktoś musi podjąć to co nie udało się wszystkim rządzącym Solidarościowcom.
      Podejmuje SLD i chwała mu za to. Cieszę sie ogromnie. Mają chłopaki pomysł, aż
      wszyscy się rozłościli do czerwoności. To ze zgryzoty, że nie dokonali tego
      solidarnościowe rządy i rządziciele do czego sie zobowiązali w 21 postulatach.
      Brawo i jeszcze raz brawo!
      • kapusniaczek41 Re: Tworzyłem Solidarność w 80' i popieram nowe S 18.08.05, 00:03
        Ktoś dopiero pisał,że klony poszły spać, a ten to pewnie dopiero trzeźwiej, co?
        Tu się z przyjemnością czyta, nie tak jak o Cimoszce, gdzie 90% to klony! Miłej
        nocy
      • yabool Re: Tworzyłem Solidarność w 80' i popieram nowe S 18.08.05, 00:12
        szydlo4 napisał:

> Ktoś musi podjąć to co nie udało się wszystkim rządzącym Solidarościowcom.
        > Podejmuje SLD i chwała mu za to. Cieszę sie ogromnie. Mają chłopaki pomysł,

> wszyscy się rozłościli do czerwoności. To ze zgryzoty, że nie dokonali tego
        > solidarnościowe rządy i rządziciele do czego sie zobowiązali w 21
        postulatach.
        > Brawo i jeszcze raz brawo!
        Przykro mi ale ci nie wierze, albos pijany, albo masz 17lat i srales w majtki
        jak solidarnosc sie "konczyla"...
        A pomysly to oni zawsze mieli i zawsze sie to zle konczylo...
        • pandada Re: Tworzyłem Solidarność w 80' i popieram nowe S 18.08.05, 00:51
          Jak PiS powie "Chcemy rozliczenia" aferzystów. A aferzystów rozliczy np. Samoobrona to tez będą się wykłócać o "kopyrajt"?
          Na myślenie nie ma żadnym monopoli i własności. Każda idea może zostać podjęta przez innych.
          Czy liberałowie z PD tak naprawdę szanują te socjalistyczne żądania? Leją na nie. Więc niech przestaną być psami ogrodnika, bo to oznacza całkowite zapomnienie o społeczeństwie w imię partykularnie zawłaszczanych idei, aby ich nigdy nie realizować.
      • misiek0007 Re: Tworzyłem Solidarność w 80' i popieram nowe S 18.08.05, 07:09
        A co oni zrobili przez ostatnie 4 lata??
        Solidną kupę afer.
        Ale nie ma sprawy damy im jeszcze jedną szanse (próbowali 45 lat może im się w
        końcu uda)
      • insite Re: Tworzyłem Solidarność w 80' i popieram nowe S 18.08.05, 11:47
        tworzyles na polecenie kumitetu czy kumisariatu?
        • kapusniaczek41 Re: Tworzyłem Solidarność w 80' i popieram nowe S 18.08.05, 12:09
          przed wojenką polsko- jaruzelską spotykałem dyrektora dużego przedsiębiorstwa,
          jednocześnie członka KW. WIESZ, mówił, MY DYREKTORZY DOSTALIŚMY POLECENIE
          PARTYJNE WSTĘPOWANIA DO SOLIDARNOŚCI!
          Inny znajomek, po wyjściu z internatu opowiadał: NA PIERWSZE PRZESŁUCHANIE
          PRZYSZEDŁ DO MNIE KOLEGA, KTÓRY ZE MNĄ DZIAŁAŁ W ZARZĄDZIE WOJEWÓDZKIM "S"

Nie miałem możliwości weryfikacji tych wypowiedzi, jednak po dzisiejszych
          zachowaniach wielu, mogę uznać je za prawdziwe.

• brynk czerwona zarazo z sld - szlag was trafi .... 17.08.05, 23:56
      ...juz nie długo, wy bezczelne , nieokrzesane typy , smarkacze z gąglem
      wiszącym pod nosem , złodzieje , aferzysci ! Nabruzdzili , naszkodzili Polsce i
      jeszcze maja tupet podszywać sie pod Solidarność . To jest bezczelnośc
      najwyzszej szkodliwosci !
      • ezpa7z9 Brawo brawo tylko .... 18.08.05, 00:02
        ,,juz nie długo, wy bezczelne , nieokrzesane typy , smarkacze z gąglem
        wiszącym pod nosem , złodzieje , aferzysci ! Nabruzdzili , naszkodzili Polsce i
        jeszcze maja tupet podszywać sie pod Solidarność . To jest bezczelnośc
        najwyzszej szkodliwosci ! ''
        Piszesz ,oczywiście, o przywódcach ,,Solidarności nr. 2( powstałej w 1988
        -zmiana statutu)'' z obecnych elit oraz ich kumplach z SLD z którymi podzieli
        się Polska w 1989.Popieram.
    • silesius.monachijski DW - wyszlo szydlo z worka !!! 18.08.05, 00:01
      Panie i Panowie redaktorzy gw: ja rozumiem, ze to platna reklama, i
      zamiesciliscie ja za "kase". ale: kiedy powstawaliscie, to tylko dlatego
      zdobyliscie taka pozycje na rynku, ze byliscie pierwsza niezalezna od ks pzrpr
      i cenzury gazeta w Polsce, gazeta, ktora u powstania szczycila sie posiadaniem
      znaczka "Solidarnosci". naprawde Wam nie wstyd, ze te prowokacje puszczac na
      swoich lamach? ale: co ja mowie: Wam poczucie wstydu i zwyczajnej ludzkiej
      przyzwoitoisci juz od dawna jest obce. dla Was liczy sie tylko kasa: stad ta
      reklama, stad poparcie dla moskiewskiego pacholka kwacha i jego - tez i prze
      Was namaszczonego "nastepcy" (chcielibyscie, ale sie nie uda) cimoszki, stad
      tez niezmiernie podly i chamski artykul michnika o lustracji, w ktorym sciaga
      do swojego poziomu rynsztoku pamiec o Janie Pawle II. Wyszlo szydlo z worka:
      teraz to juz tylko czlowiek wyjatkowo slepy i gluchy moglby Was darzyc
      szacunkiem.
      Nie pozdrawiam, bo nie ma kogo.
      • brynk Re: DW - wyszlo szydlo z worka !!! 18.08.05, 00:05
        brawo !!!
      • pandada Re: DW - wyszlo szydlo z worka !!! 18.08.05, 00:55
        Walczyli o niezależność i ja mają. Mogą drukować co się im podoba.
        A wy myśleliście, ze dalej będą jedynie słuszne poglądy, tyle, że to będą te wasze? Ale was demokraci wyrolowali...
      • wlodek111 i tobie tez przeszkadzaja postulaty !!! 18.08.05, 02:45
        jasne, najlepiej o nich zapomniec.....
      • makalon ależ kto ci kochany każe czytać GW? Czytaj "Fakt"! 18.08.05, 15:50
    • me-e PROPOZYCJA DLA SZESCIOLATKOW... 18.08.05, 00:14
      ...25 lat temu mieliśmy po sześć lat. Wtedy nie mieliśmy szans poprzeć
      postulatów - piszą w płatnym ogłoszeniu przewodniczący Sojuszu Wojciech
      Olejniczak i sekretarz partii Grzegorz Napieralski.

...na znak protestu wystapcie z lsd...pokazcie jacy jestescie
      zdesperowani...odetnijcie sie od kacykow z kc pzpr...
    • yabool GDZIE ONI SĄ? 18.08.05, 00:22
      Przeciez to jakas paranoja!
      Jeszcze niedawno byl artykul o Tusku, ze ma w klipie o dachu, po ktorym nie
      lazil, jescze niedawno bylo o tym, ze Widacki wszystkich baranow z PiSu wsadzi
      do wiezienia za przywlaszczenie wizerunku pana Kluczyka herbu Ałganow, a teraz
      co?
      Kradna postulaty i zaden PAN nie zaprotestuje, nie powie "poeta pamieta" (zeby
      bylo uroczyscie), zaden pAN ekpert nie powie, ze postulaty sa wlasnoscia
      narodu, ale takiego specyficznego - bo polskiego.
      Walesa sie nie oburza, bo juz PANISKO, Frasyniuk otwiera nowe z PANEM Belką, a
      historia szczerzy zeby w usmiechu. Rewolucja zjada wlasne dzieci? Ale tutaj to
      jakos tak dziwnie nieco...
      • yabool Borusewicz się cieszy 18.08.05, 00:40
        "Mimo wszystko Borusewicz się cieszy, że SLD nawiązuje do postulatów: - To, że
        nawet SLD uznaje wagę tamtego protestu, świadczy jedynie o ostatecznym i
        bezdyskusyjnym zwycięstwie Sierpnia."
        Na tej samej zasadzie co akowiec cieszyl sie z Bieruta?
        Czy ja zwariowałem czy to Borusewicz jest nie tego...
        Bezdyskusyjne zwyciestwo Sierpnia? To o czym my caly czas mówimy? O tym jak nam
        dobrze bo Sierpień zwycieżył?
        Ale jaja!
      • me-e Re: GDZIE ONI SĄ? 18.08.05, 00:54
        ...trafne uwagi...dodam tylko jeszcze ,ze oni pobolszewicy dzisiaj w pierwszych
        lawkach w kosciele siedza ...a i na uroczystosciach 25 lecia tez beda siedziec
        w pierwszych rzedach...cimoszenko, prezio , pastusiak...a moze nawet i
        spawacz...jest jednak ciagle nadzieja ,ze tak jak wyniosla ich lewa noga tak
        prawa noga jak powstanie moze ich zmiesc...
      • pandada Re: GDZIE ONI SĄ? 18.08.05, 01:01
        Na idee nie ma praw własności. Oni popierają te postulaty, a nie twierdzą, że je wywalczyli.

Co innego, gdyby powiedzieli, że byli w Stoczni i walczyli o wolność. To byłoby nadużycie.

Natomiast Tusk żeruje na tym, że widział jak milicja strzelała do robotników w 1970. Przecież nie do niego strzelali.
        • me-e Re: GDZIE ONI SĄ? 18.08.05, 01:10
          ...obawiam sie ze sie mylisz...te 21 postulatow jest wlasnoscia
          solidarnosci ...sybolem walki o wolnosc dlawiona przez kc pzpr -kc lsd...a ci
          wczorajsi szesciolatkowie sa spatkobiercami wlasnie pzpr-lsd...wiec jest to
          prowokacja...co ci biedni stoczniowcy i robotnicy tamtych czasow moga dzisiaj
          zrobic...zapewne tylko klna i jakby go dopadli- wiecie kogo... to by go
          roszarpali...
    • wazari_kwantyzator SLD ma prawo uzywac 21 postulatow - sonda 18.08.05, 00:22
      nie rozumiem czegos... uwazam osobiscie ze nie ma najmniejszego prawa jako
      partia. moze i pan olejniczak moze sie pod nimi podpisac, ale jako osoba, a nie
      przewodniczacy partii, ktora jest podmiotowo kontynuacja pzpr'u.
      i widze, ze na forum, i w opiniach moich znajomych, taki poglad przewaza, wrecz
      przygniatajaco dominuje. a tu sondaz i 86% jest za tym ze moze.
      nie pierwszy raz nie pasuja mi wyniki sondazy w gw.
      co za bagno.
      kolejny raz brak mi slow by nazwac to co robi sld, gw, cimoszewicz, cala ta
      czerwona granda. ok, prawica tez nie jest bez skazy, ale im sie nie dziwie, ze
      chca gangrene wytruc z zycia politycznego. trzeba to bylo zrobic 15 lat temu.
      gruba kreska to niewybaczalny blad, trzeba sie ich bylo wowczas pozbyc. a tak
      mamy tych wszystkich cynicznych, zaklamanych, perfidnych, glupich ambasadorow
      swoich wlasnych interesow. i jeszcze to, podpis pod postulatami sierpnia. i
      jeszcze olejniczak w tvn mowi, ze to nie jest podyktowane kampania wyborcza. i
      jeszcze mowi, ze on wtedy mial 6 lat. ku..!! co za tupet. podziwiam ich za ta
      znieczulice moralna.
      oj frustrat ze mnie rosnie jak na to patrze.
      ale jak tu nie patrzec, jesli na kazdym kroku te parszywe mordy.
      • yabool Re: SLD ma prawo uzywac 21 postulatow - sonda 18.08.05, 00:27
        wazari_kwantyzator napisał:

> nie rozumiem czegos... uwazam osobiscie ze nie ma najmniejszego prawa jako
        > partia. moze i pan olejniczak moze sie pod nimi podpisac, ale jako osoba, a
        nie
        > przewodniczacy partii, ktora jest podmiotowo kontynuacja pzpr'u.
        > i widze, ze na forum, i w opiniach moich znajomych, taki poglad przewaza,
        wrecz
        > przygniatajaco dominuje. a tu sondaz i 86% jest za tym ze moze.
        > nie pierwszy raz nie pasuja mi wyniki sondazy w gw.
        > co za bagno.
        > kolejny raz brak mi slow by nazwac to co robi sld, gw, cimoszewicz, cala ta
        > czerwona granda. ok, prawica tez nie jest bez skazy, ale im sie nie dziwie, ze
        > chca gangrene wytruc z zycia politycznego. trzeba to bylo zrobic 15 lat temu.
        > gruba kreska to niewybaczalny blad, trzeba sie ich bylo wowczas pozbyc. a tak
        > mamy tych wszystkich cynicznych, zaklamanych, perfidnych, glupich ambasadorow
        > swoich wlasnych interesow. i jeszcze to, podpis pod postulatami sierpnia. i
        > jeszcze olejniczak w tvn mowi, ze to nie jest podyktowane kampania wyborcza. i
        > jeszcze mowi, ze on wtedy mial 6 lat. ku..!! co za tupet. podziwiam ich za ta
        > znieczulice moralna.
        > oj frustrat ze mnie rosnie jak na to patrze.
        > ale jak tu nie patrzec, jesli na kazdym kroku te parszywe mordy.

SONDA
        Jak tu wszedlem to z ciekawosci zaglosowalem, zeby obejrzec wyniki: bylo 72% na
        nie!!!
        Pisalem ze na razie nie ma klonow. SĄ tylko na razie maja kupe roboty z sonda,
        na forumowiczow sie wypieli. Pewnie w nocy dojdzie na TAK do 90%!
        Frustratow ci u nas dostatek, jest tu takich co najmniej dwudziestu, nie daj
        sie, to juz niedlugo ;-)
        • dominik.olsztyn Re: SLD ma prawo uzywac 21 postulatow - sonda 18.08.05, 00:43
          yabol. przejrzyj posty na tym forum i policz ile jest podpisanych przez Ciebie.
          I kto tu jest frustratem ? a tak na marginesie SLD ma wieksze prawdo do
          postulatow sierpniowych niz antywolnosciowa i prodyktatorska PiS wraz ze
          scigajaca sie z nia w radyklizmie platforma.

milego wsciekania sie i wytrzasania na tym forum.

p.s. teraz juz mi mozecie ublizac od czerwonych ubekow, stalinowcow, mowic ze
          moj ojciec zabil popieluszke a ja sam sluszylem w Czece.
          • kapusniaczek41 Re: SLD ma prawo uzywac 21 postulatow - sonda 18.08.05, 11:15
            Tak SLD ma prawo do tych postulatów!

PRZED 25 LATY ICH MAMUŚKA P Z P R BRONIŁA SIĘ PRZED ICH REALIZACJĄ!

RZĄDZĄCA DZIŚ S L D CHCE ZNÓW PRZEJĄĆ WŁADZĘ, ABY W DALSZYM CIĄGU BYŁY ONE
            AKTUALNE I ABY NARÓD WIEDZIAŁ O SPEŁNIANIU OBIETNIC PRZEZ TĄ OPCJĘ!

OLEJNICZAK, FAJNY CHŁOP Z CIEBIE

SZTANDAR WYPROWADZIĆ!
        • kropekuk Wiec twierdzisz, ze Amerykanie zywia wieksza 18.08.05, 01:58
          sympatie do SLD niz reszta swiata? Ciekawe... Bo w nocy, to glownie Hamerykany
          buszuja na tym forum.
      • pandada Re: SLD ma prawo uzywac 21 postulatow - sonda 18.08.05, 01:05
        Jak to nie może używać postulatów? Jakaś cenzura myśli i wyborów? Jeżeli SLD dojrzało do tego, aby poprzeć Sierpień 80, to oznacza to całkowite zwycięstwo Solidarności.
        A jeśli SLD chce ludziom dać to, co 25 lat temu miało zostać wprowadzone, to czemu nie?

Zauważam tu, ze spełnić te postulaty mieli ludzie z PZPR. Solidarność tylko wysunęła żądania.
        • kropekuk Te 21 postulatow to byly w 90% typowe postulaty 18.08.05, 02:01
          ZWIAZKOWE, a wiec tylko lewica moze sie pod nimi podpisac. I tylko lewica moze
          miec interes w ich realizacji. Tak byloby w kazdym nomalnym kraju, ale w Polsce
          prawica najbardziej drze gebe, ze jej lewica postulaty zwiazkowe kradnie. Oj,
          bolszewia, bolszewia ...
          • wazari_kwantyzator Re: Te 21 postulatow to byly w 90% typowe postula 18.08.05, 02:20
            ok. teraz ja. ;-) rozumiem jak najbardziej poglad, ze przeslanie jakie plynie z
            postulatow sierpniowych odpowiada dzisiejszym programom partii lewicowych.
            rozumiem, ze sld chce za taka uchodzic, za ta co to dba o pracownikow, o
            zabezpieczenie socjalne, przywileje. ok. tyle ze dostrzegam tutaj pewien
            problem, kilka w sumie problemow.
            1. postulaty sierpniowe, doslownie, tresc podpisanego wowczas porozumienia, to
            nie tylko hasla, to nie tylko zakres pewnych praw, ktorych domagali sie wowczas
            strajkujacy. to przede wszystkim symbol walki o niezaleznosc, o wolnosc, o
            godnosc. walki w ktorej przeciwnikiem byla pzpr, aktyw partyjny, ludzie z kregu
            ktorych wywodzi sie dzisiejsze sld. i dlatego uwazam, ze naduzyli symbolu. jesli
            olejniczak tak bardzo chce podkreslic socjalne zaangazowanie swojej partii, to
            niech sformuluje konkretny program gospodarczy bez uciekania sie do takich
            tanich i drazniacych chwytow.
            2. postulaty sierpniowe nie byly postulatami tylko zwiazkowymi. ich zakres
            wykraczal poza stworzenie niezaleznych zwiazkow zawodowych, dotyczyl bardziej
            fundamentalnych kwestii, ktore moga moim zdaniem byc dzis wartosciami godnymi
            realizacji takze w programach partii prawicowych.
            3. sld jest wybitnie lewicowa partia. nikt tak nie dba o ludzi pracy jak sld.
            swoich ludzi niepracy, owszem. kolesiostwo i kumoterstwo, prywata i nepotyzm. ot
            moje wrazenia po ich rzadach. polsce potrzeba nowej lewicy, ludzi nie zwiazanych
            z sld, pzpr i starymi ukladami, miedzy innymi po to, by mogla wykorzystac
            przekaz sierpnia i jego tresc.
            4. nie tedy droga. w europie juz widac, ze rozbudowa uprawnien socjalnych do
            niczego dobrego nie prowadzi. nie jestem skrajnym liberalem, ale uwazam, ze
            polski nie stac na panstwo opiekuncze. rozbudowa aparatu panstwowego tez do
            niczego nie prowadzi. kto lepiej wie jak wydac pieniadze niz ten kto je zarobil?
            panstwo (jest taka teoria w ekonomii) wyda wszystko co dostanie. przepusci nie
            zastanawiajac sie czy dana inwestycja jest oplacalna czy nie, czy jest
            niezbednie konieczna czy zbyteczna.
            przerazenie mnie ogarnia na ta mysl, ale wydaje mi sie, ze polska znormalnieje
            tak za jakies 30 lat, gdy moje i mlodsze pokolenia dojda do wladzy nie obciazone
            teczkami syfami etykietami. wszyscy wychowani w wolnym -jeszcze nie normalnym-
            ale juz wolnym kraju.
            pozdrawiam.
            • makalon coś w tym jest, nie róbmy w Polsce socjalizmu 18.08.05, 15:57
          • goldilock Re: Te 21 postulatow to byly w 90% typowe postula 18.08.05, 11:04
            jaka lewica, dyzurny towarzyszu. wlasciwa nazwa tej organizacji jest zwiazek
            zawodowy bylych aparatczykow pzpr i dziatki,albo tez platne pacholki uwlaszczone

wasza hipokryzja towarzysze dobiega zenitu. wkrodce jednak nastapi przesilenie
            i znajdzie sie wlasciwa perspektywa do oceny waszej dzialalnosci. ta buta
            odbije sie wam towarzysze smiertelna czkawka
            • kropekuk A nie mowilem? Dla POLSKIEGO OSZOLOMA nawet 18.08.05, 13:16
              Torys to "towarzysz" - swoja bolszewicka demagogie pozostaw sobie na wiec ku
              czci Kaczorow :) Nie ze mna te numery, Bruner, bo z twej odpowiedzi
              jednoznacznie wynika, ze tych 21 postulatow NIE ZNASZ (poszukaj sobie w google,
              doucz sie i dopiero potem dyskutuj, bolszewiku).
      • wlodek111 sam widzisz, frustrat sie z ciebie zrobil... 18.08.05, 02:59
        a co masz przeciwko postulatom? czy je chociaz czytales?
        wtydem jest to, ze przez tyle lat chciano o nich cichcem zapomniec.....tak jak chce sie zapomniec o 10 mln. czlonkow Solidarnosci, ktorzy stali za postulatami i za POROZUMIENIAMI SIERPNIOWYMI. Przypomnij sobie palancie kogo i z kim....
        najwyzszy to jest czas aby o nich przypomniec! Solidarnosc to nie towarzystwo wzajemnej adoracji Panow Sniadka, Walesy, Lisa, Krzaklewskiego, Tuska czy Kaczynskich..... To nasza wspolna przeszlosc i czas aby sie odrodzila....
        • alfredkujot Re: sam widzisz, frustrat sie z ciebie zrobil... 18.08.05, 07:33
          wlodek111 napisał:

> a co masz przeciwko postulatom? czy je chociaz czytales?
          > wtydem jest to, ze przez tyle lat chciano o nich cichcem zapomniec.....tak
          jak
          > chce sie zapomniec o 10 mln. czlonkow Solidarnosci, ktorzy stali za
          postulatami
          > i za POROZUMIENIAMI SIERPNIOWYMI. Przypomnij sobie palancie kogo i z kim....
          > najwyzszy to jest czas aby o nich przypomniec! Solidarnosc to nie towarzystwo
          w
          > zajemnej adoracji Panow Sniadka, Walesy, Lisa, Krzaklewskiego, Tuska czy
          Kaczyn
          > skich..... To nasza wspolna przeszlosc i czas aby sie odrodzila....

No ta sa rakowski, miller, jaruzelski,kwasnieski....

tak czas by sie odrodzila -tylko nie bedzie grubych kresek

a.......przyjdzie kryska na Matyska....

Okradli juz nas ze wszystkiego - teraz okrasc chca z naszej przeszlosci...
          Chodzi o to zeby Polacy nie wiedzieli ze zostali okradzenie.
          Teraz trzeba pomanipulowac historia .....
          • wlodek111 nic dodac nic ujac : frustrat 18.08.05, 20:57
    • 1europejczyk Ci panowie z SLD zapominaja dodac w swojej 18.08.05, 00:25
      propagandowym folderze, ze 21 postulatow bylo punktem spornym miedzy wladzami
      PZPR, ktorej kontynuacja jest SLD, a strajkujacymi robotnikami.
      To tak jakby zamiescili w swoim folderze program PO albo PIS i byli jeszcze z
      tego dumni !
      Doprawdy pomylili sie z powolaniem.Moze w kabarecie odniesliby wiekszy sukces!
      • yabool Re: Ci panowie z SLD zapominaja dodac w swojej 18.08.05, 00:28
        1europejczyk napisał:

> Doprawdy pomylili sie z powolaniem.Moze w kabarecie odniesliby wiekszy sukces!
        A skad! Przeciez to "smutasy", znajdzcie sobie rym bo mnie wykasuja...
        • sld-upek1 Mogliście stworzyć Związek Młodzieży Postulatowej, 18.08.05, 00:49
          a nie podpinać się pod SLD d.PZPR która socjalizmu broniła jak niepodległosci.
          Towarzysz Jaruzelski wam tego nie wybaczy.
      • pandada Re: Ci panowie z SLD zapominaja dodac w swojej 18.08.05, 01:07
        A czy zauważyłeś, zę PZPR podpisała te postulaty i zobowiązała się do ich realizacji?
        Porozumienia Sierpniowe to myślisz między kim a kim były? Chcecie je świętować, a zapominacie o co chodziło.
    • me-e IGNORANT WALESA JEST PRZEKOMICZNY... 18.08.05, 01:03
      ...jak powiedziala o walesie pewna angielka...on i tak przy okraglym stole byl
      rozbawiony po vodzie z bolszewikami...)))
      • makalon jakoś ta Angielka nie jest dla mnie autorytetem 18.08.05, 16:03
        w ogole Angole mało rozumieją sprawy poza wyspami swoimi
        siedziałem tam to wiem

a jakos mimo wszystko Wałęsa wzbudza mój szacunek
        nie rozumiem tylko dlaczego nie wbudza Twojego? chociażby za okrągły stół i że
        do niego doprowadził.
        CO TY BYŚ ZROBIŁ BEZ OKRĄGŁEGO STOŁU I WAŁĘSY?!
        dzieci do szkoły imienia Bieruta byś posyłał, ot co.
        • doktor.1 makalon ! Czy jesteś na etacie u pana L.W. ? 19.08.05, 01:54
          Jak widzę, swoją wiedzę opierasz na wiadomościach pochodzących
          z polskojęzycznych mediów. A ja wiem, że piszesz nieprawdę.
          Byłem świadkiem i uczestnikiem tamtych wydarzeń i nic z tego
          co piszesz, nie ma odzwierciedlenia w najnowszej prawdziwej
          historii Polski.

Przeczytaj tekst z poniższych linków, a potem gloryfikuj tych, którzy
          faktycznie na to zasługują.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=27711982&a=27797706
          oraz pozostałe trzy części.
          A także :
          polishfamily.eblog.pl____________

Bez sygnaturki,
          albowiem obawiam się, że naruszyłbym
          regulamin lub netykietę.

• doktor.1 makalon ! Czy jesteś na etacie u pana L.W. ? link 19.08.05, 02:08
          Korekta linku.

polishfamily.eblog.pl
    • qfc To dowod na to, ze postkomune i komune... 18.08.05, 01:24
      ...trzeba albo przekonac do eutanazji albo wystrzelac. Dosc tego idiotycznego
      milosierdzia. Ci ludzie sa godni nagrody Darwina. Za idiotyzm. I do piachu z
      nimi. Oczywiscie prawo musi to usankcjonowac - i bedzie to najwieksze
      osiagniecie osatnich 200 lat.
    • hirsh1 Do Solidarności należało 2 mln członków PZPR!!! 18.08.05, 01:38
      Do Solidarności należało 2 mln członków PZPR.
      Czemu oszołomy o tym nie pamiętają albo nie chcą pamiętać?
      Postulaty sierpniowe popieraliśmy w 1980 roku wszyscy.
      Ludzie związami z ówczesną Lewicą również.
      Brawo Olejniczak i Napieralski.
      Twórcy postulatów jeżdżą dziś luksusowymi mercedesami, są zawodowymi
      działaczami, posłami, ministrami i olewają robotników, na barkach których
      dorwali się do złobów i kasy.
      Oszukali robotników.
      Trzeba przypomnieć jakie były ideały Solodarności w 1980 roku i co dziś z nich
      zostało.
      Warto też przywrócić pamięć o Jacku Kuroniu i jego wizję Samorządnej
      Rzeczpospolitej.
    • hirsh1 O, cześć wam panowie, magnaci... 18.08.05, 01:42
      Gdy naród do boju
      Gdy naród do boju wystąpił z orężem,
      panowie o czynszach radzili.
      Gdy naród zawołał: "umrzem lub zwyciężym!"
      panowie w stolicy bawili.

O, cześć wam panowie, magnaci,
      za naszą niewolę, kajdany,
      o, cześć wam książęta, hrabiowie, prałaci,
      za kraj nasz krwią bratnią zbryzgany.

Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara
      rękami czarnymi od pługa,
      panowie w stolicach kurzyli cygara,
      radzili o braciach zza Buga.

O, cześć wam panowie, magnaci...

Wszak waszym był synem ów niecny kunktator
      co wzbudzał przed wrogiem obawę,
      i wódz ten naczelny, pobożny dyktator,
      i zdrajca, co sprzedał Warszawę.

Lecz kiedy nadejdzie godzina powstania,
      magnatom lud ucztę zgotuje,
      muzykę piekielną zaprosi do grania,
      a szlachta niech wtedy tańcuje.

• makalon piękne, tylko mało aktualne i trochę patetyczne 18.08.05, 16:05
        nie sądzisz?
        ale miło że coś czytasz
    • hirsh1 Kto to napisał i jaki ma tytuł? :- ) 18.08.05, 01:51
      Rządzący światem samowładnie
      Królowie kopalń, fabryk, hut
      Tym mocni są, że każdy kradnie
      Bogactwa, które stwarza lud.
      W tej bandy kasie ogniotrwałej
      Stopiony w złoto krwawy pot.
      Na własność do nas przejdzie cały,
      Jak należności słusznej zwrot.

• makalon nie ja, ale na pewno jakiś socjalista 18.08.05, 16:07
        ino ja socjalistów nie popieram
        a wierszyk troszku głupawy w dzisiejszym kontekście
    • kropekuk ZOBACZCIE SONDAZ: msciwe oszolomy na wymarciu 18.08.05, 01:55
      Pare minut temu wynik mnie naprawde zaskoczyl: prawie 80% respondentow uwaza,
      ze SLD ma prawo do 21 postulatow Solidarnosci, podczas gdy niewiele ponad 20%
      jest przeciw. Glosow ponad 2000.
      • sneer_rg Re: ZOBACZCIE SONDAZ: msciwe oszolomy na wymarciu 18.08.05, 10:45
        wystarczy spojrzeć na każdy sondaż w GW-jest prosldoski choć na forum co
        innego,pytanie dlaczego?
        • kropekuk Bo forum jest od protestowania :)))))))) n/t 18.08.05, 13:33

• teen69 Co sie porobiło, że czl. SOLIDARNOŚCI konspiruja 18.08.05, 16:37
            Chyba wstyd sie przyznac do uczestnictwa wZwiazku, który zamiast Zwiazku stał
            się partia kilkunastu karierowiczow. Nawet WAŁĘSA OLAŁ TĘ CUDNA sOLIDARNOŚĆ.
            Wywalczyła bezrobocie, bezdomnośc w skali w Polsce nieznaneji i nędzę. Jezeli
            jest co świętować to fakt ze szlag ją trafia.
            • 1europejczyk i to ze mozesz tutaj pisac wszystko co ci sie 18.08.05, 18:28
              zywnie podoba, i to, ze jak jedziesz gdziekolwiek to nie musisz prosic o
              paszport na pol roku wczesniej, o wizy w konsulatach w ktorych na kilkudniowy
              wyjazd trzeba bylo wykazac sie posiadaniem waluty o wartosci niejednokrotnie
              przekraczajacej polroczne dochody, i to, ze nie musisz byc w zadnej parti by
              piac sie po szczebla chierarchi zawodowej (jesli jest nomenklatura to tylko
              dlatego, ze my tacy jestesmy a nikt jej nam nie narzuca z zewnatrz) i to , ze
              jak masz prace to mozez kupic mieszkanie od reki (pzyczajac w banku) a nie
              czekac 20 lat na przydzial przygladajac sie jak w miedzyczasie inni "sposobami"
              zalatwiaja sobie przydzial na TWOJE mieszkanie poza kolejnoscia, itd.....
              I jeszcze jedno wazne: to to ze obecnie nie ma juz "kozy ofiarnej" na ktora
              mozna bylo wszystkie swoje porazki zwalic.Wladze mamy takie jakie sobie
              wybieramy, a ze sa beznadziejne to pewnie dlatego ze sami tacy jestesmy!
        • makalon no jakoś nie zauważyłem, chyba nie tą samą gazetę 18.08.05, 16:08
          czytamy
        • moja_prawa_noga Re: oszolomy SLD na wymarciu 23.08.06, 22:35
          Jeszcze trochę i będą musieli tworzyć nowy szyld.
    • bezportek I wscieklemu psu wolno wyc do ksiezyca.... 18.08.05, 01:59
      Wystarczy miec w miare dzialajaca pamiec i szuflade na wycinki z prasy, zeby
      zaobserwowac, ze lewicowa menelia predzej czy pozniej zajmuje kazde mozliwe
      stanowisko w kazdej mozliwej sprawie. Bywaly juz komuchy liberalne, narodowe,
      faszystowskie, czemu nie ma byc solidarnosciowych? To efekt braku wlasnego
      zdania, mimikry jaczejkowej i niezdarnego udawania czlowieka przez czerwonodupe
      pawiany. Jedyne kryterium brane pod uwage przez lewacizne to bezpieczenstwo
      wlasnego tylka. Ryba plywa pod prad, a ekskrementy zawsze z pradem.
      • kropekuk A jakaz to PRAWICA na swiecie by realizowala z 90% 18.08.05, 02:03
        owych postulatow - typowo socjalnych, socjalistycznych i zwiazkowych? A
        puknijcie wy sie w leb . Lub nazwijcie wasza "prawice" jej wlasciwym mianem -
        pobozna bolszewia :))))
      • arctor Re: I wscieklemu psu wolno wyc do ksiezyca.... 18.08.05, 14:00
        "bezportek napisał:

> Wystarczy miec w miare dzialajaca pamiec i szuflade na wycinki z prasy, zeby
        > zaobserwowac, ze lewicowa menelia predzej czy pozniej zajmuje kazde mozliwe
        > stanowisko w kazdej mozliwej sprawie. Bywaly juz komuchy liberalne, narodowe,
        > faszystowskie, czemu nie ma byc solidarnosciowych? To efekt braku wlasnego
        > zdania, mimikry jaczejkowej i niezdarnego udawania czlowieka przez
        czerwonodupe
        >
        > pawiany. Jedyne kryterium brane pod uwage przez lewacizne to bezpieczenstwo
        > wlasnego tylka. Ryba plywa pod prad, a ekskrementy zawsze z pradem"

Ladnie powiedziane. Zgadzam sie i popieram. Nawet sie usmiechnalem.
        Pozdrowienia dla autora.
    • doktor.1 I z czego się Pan cieszy Panie Wałęsa ??? 18.08.05, 02:11
      I oto macie Państwo ewidentny przykład działania Pana L. Wałęsy,
      który zamiast ostro zaprotestować przeciwko takiej profanacji
      historycznych 21 postulatów, wypowiada z głupawym uśmieszkiem
      cyt.: "Chłopców trzymają się figle, można ich podziwiać za cynizm.
      Potrafią grać, nędznicy. Kombinują... Za grosz nie wierzę w ich czyste
      intencje. Komuniści nigdy się nie pogodzili z przegraną, a teraz im się
      wydaje, że uratują ich młodzi przywódcy, którzy odwołają się do naszego
      Sierpnia".

To stanowczo za mało i za łagodnie powiedziane Panie Wałęsa !!!

Jeśli Pan nie wierzy w ich czyste intencje, to zapytuję Pana :

- Dlaczego za czasów prezydentury "wzmacniał Pan lewą nogę", a także nie
      przciwstawił się Pan parapodatkowi - tzw. popiwkowi, który niejedną polską
      firmę "puścił z torbami" ?

- Dlaczego za czasów swej prezydentury telefonicznie prosił Pan o radę
      Jaruzelskiego i Kiszczaka w czasie, gdy w Moskwie nastąpił pucz Janajewa ?
      Był Pan przekonany o reanimacji komunizmu w Związku Sowieckim i pytał ich
      o instrukcje, co robić. To wiemy. Stać było Pana tylko na wysłanie do Moskwy
      listu o treści służalczej. To też wiemy. Wówczas zachowywał się Pan tak,
      jakby był sługusem Moskwy i jej przedstawicieli w Polsce: Jaruzelskiego,
      Kiszczaka, Urbana.

- Dlaczego przed kamerami telewizyjnymi nalegał Pan na W. Jaruzelskiego,
      by ten potwierdził, iż nie był Pan agentem SB ? Szukał Pan uwiarygodnienia
      u tych, którym Pan nie wierzy ?

Wie Pan co Panie Wałęsa ? Jest Pan nie dość że megalomanem, to jeszcze
      hipokrytą dużego formatu !

P.S.

Jestem wszędzie gdzie tylko mogę być z takimi i tym podobnymi tekstami
      na Pana temat, albowiem jestem jednym z tych "psycholi od Rydzyka"
      i tak szybko nie zapomnę tej inwektywy.

• druid1 Rzucilem okiem na postulaty... 18.08.05, 02:12
      I jak sie wczytac, to rzeczywiscie strasznie lewicowe one sa :-))

Moze w koncu ludzie przejrza na oczy i przestana nazywac Solidarnosc prawica :-))

21 Postulatow Sierpniowych

1. Akceptacja niezależnych od partii i pracodawców wolnych związków zawodowych
      wynikających z ratyfikowanych przez PRL Konwencji nr 87 Międzynarodowej
      Organizacji Pracy, dotyczących wolności związków zawodowych.

2. Zagwarantowanie prawa do strajku oraz bezpieczeństwa strajkującym i osobom
      wspomagającym.

3. Przestrzegać zagwarantowanej w Konstytucji PRL wolności słowa, druku,
      publikacji, a tym samym nie represjonować niezależnych wydawnictw oraz
      udostępnić środki masowego przekazu dla przedstawicieli wszystkich wyznań.

4. Przywrócić do poprzednich praw:
      · ludzi zwolnionych z pracy po strajkach w 1970 i 1976 r. studentów wydalonych z
      uczelni za przekonania,
      · zwolnić wszystkich więźniów politycznych (w tym Edmunda Zadrożyńskiego, Jana
      Kozłowskiego, Marka Kozłowskiego),
      · znieść represje za przekonania.

5. Podać w środkach masowego przekazu informację o utworzeniu Międzyzakładowego
      Komitetu Strajkowego oraz publikować jego żądania.

6. Podać realne działania mające na celu wyprowadzenie kraju z sytuacji
      kryzysowej poprzez:
      · podanie do publicznej wiadomości pełnej informacji o sytuacji
      społeczno-gospodarczej,
      · umożliwienie wszystkim środowiskom i warstwom społecznym uczestniczenie w
      dyskusji nad programem reform.

7. Wypłacić wszystkim pracownikom biorącym udział w strajku wynagrodzenie za
      okres strajku - jak za urlop wypoczynkowy, z funduszu CRZZ.

8. Podnieść zasadnicze uposażenie każdego pracownika o 2000 zł na miesiąc, jako
      rekompensatę dotychczasowego wzrostu cen.

9. Zagwarantować automatyczny wzrost płac równolegle do wzrostu cen i spadku
      wartości pieniądza.

10. Realizować pełne zaopatrzenie rynku wewnętrznego w artykuły żywnościowe, a
      eksportować tylko nadwyżki.

11. Znieść ceny komercyjne oraz sprzedaż za dewizy w tzw. eksporcie wewnętrznym.

12. Wprowadzić zasady doboru kadry kierowniczej na zasadach kwalifikacji, a nie
      przynależności partyjnej oraz znieść przywileje MO, SB i aparatu partyjnego
      poprzez: zrównanie zasiłków rodzinnych zlikwidowanie specjalnych sprzedaży, itp.

13. Wprowadzić na mięso i jego przetwory kartki - bony żywnościowe (do czasu
      opanowania sytuacji na rynku).

14. Obniżyć wiek emerytalny dla kobiet do 55 lat, a dla mężczyzn do lat 60 lub
      przepracowanie w PRL 30 lat dla kobiet i 35 lat dla mężczyzn bez względu na wiek.

15. Zrównać renty i emerytury starego portfela do poziomu aktualnie wypłacanych.

16. Poprawić warunki pracy służby zdrowia, co zapewni pełną opiekę medyczną
      osobom pracującym.

17. Zapewnić odpowiednią ilość miejsc w żłobkach i przedszkolach dla dzieci
      kobiet pracujących.

18. Wprowadzić urlop macierzyński płatny przez okres trzech lat na wychowanie
      dziecka.

19. Skrócić czas oczekiwania na mieszkania.

20. Podnieść diety z 40 zł na 100 złotych i dodatek za rozłąkę.

21. Wprowadzić wszystkie soboty wolne od pracy. Pracownikom w ruchu ciągłym i
      systemie czterobrygadowym brak wolnych sobót zrekompensować zwiększonym wymiarem
      urlopu wypoczynkowego lub innymi płatnymi dniami od pracy.
      • darr.darek no bo SEDNO SPRAWY nie leżało w takich postulatach 18.08.05, 12:00
        druid1 napisał:
        > I jak sie wczytac, to rzeczywiscie strasznie lewicowe one sa :-))

Sedno sprawy leżało w tym, że ludzie w PRLu zaczęli dostrzegać jaka przepaść
        dochodowa zaczyna ich dzielić w porównaniu z krajami Europy Zachodniej. Jeszcze
        w latach 50-tych, porównania nie wypadały tak źle dla krajów objętych sowieckim
        systemem - można było znaleźć przykłady autentycznej nędzy w zniszczonych
        Niemczech i innych państwach Europy Zachodniej.
        Po szybkim liberalnym rozkwicie gospodarek Europy Zachodniej w latach 60-tych i
        70-tych, porównanie z biednym i przaśnym socjalizmem realnym wypadało miażdżąco
        dla tego ostatniego. A zachodni Europejczycy nie omieszkiwali chwalić się swym
        bogactwem i drwić z biedy ludzi za żelazną kurtyną ; bodajże na targach
        poznańskich Niemcy (z RFNu) rozdawali ulotki, jak długo przeciętny Niemiec
        pracuje na 1 kg szynki, na telewizor kolorowy, na samochód itd.. Przekazywanie
        takich porównań w mediach było objęte ścisłą cenzurą - a Polacy najbardziej
        przekorni w "demoludach" i najmniej zeszmaceni strachem przed butem pachołka
        bolszewickiego, powtarzali te dane i porównania wprost z listu jakiegoś kuzyna,
        który uciekł do Francji.

Ktoś kto chce sobie przypomieć "dostatnie życie w komunie" powinien pamiętać o
        tym, że w "połowie Gierka" w roku 1975, gdy jeszcze "wiele było w sklepach" a
        średnia pensja wynosiła 2500zł (przy ponad 200godzinach pracy w miesiacu), na 1
        kg schabu ze zwykłego sklepu(ok. 70 zł gdy "trafiło się" na schab) trzeba było
        pracować niemal 6 godzin i 12 godzin, gdy ten 1kg schabu kupiony był w sklepie
        komercyjnym (bez kolejek i bez "trafiania"). Na półlitrówkę wódki (102 zł)
        również należało pracować całą dniówkę. Kilka miesięcy należało pracować na
        telewizor czarno-biały (7400zł) i kilka lat na telewizor kolorowy Rubin (50.tys
        zł).
        I teraz wiedzą już małolaty i socjalistyczne ramole (które
        wszystko "zapomniały") DLACZEGO były te postulaty i dlaczego były (stłumione)
        strajki w 1976 po podwyżce cen mięsa ???

• orys100 Re: Rzucilem okiem na postulaty... 18.08.05, 17:04
        1 - spełnione
        2 - spełnione
        3 - spełnione
        4 - spełnione
        5 - spełnione
        6 - nie w pełni z winy SLD
        7 - jak najbardziej do spełniania przez poszczególne związki strajki
        organizujące
        8 - do spełnienia przez pracodawcę
        9 - jak wyżej
        10 - spełnione
        11 - spełnione
        12 - nie spełnione zwłaszcza przez SLD
        13 - nie potrzebne z powodu spełnienia pkt 10
        14 - nie spełnione i w dodatku głupie
        15 - niespełnione ostatnią ustawą którą prezydent podpisał
        16 - spełnione ;-) w szczególności przez min. Łapińskiego
        17 - spełnione
        18 - nie wiem jak to wyglada ani ja ani żona nie korzystaliśmy mimo posiadania
        dzieci
        19 - spełnione - dziś płacisz jutro masz
        20 - do spełniania przez poszczególnych pracodawców
        21 - spełnione

I tak rozprawiłem się z wszystkimi 21 postulatami ;-)

A teraz poważnie ... te postulaty obecnie stanowią jedynie symbol walki Polaków
        o wyzwolenie spod dominacji komuny .. nie można ich przekładac wprost na obecna
        sytuację .. to widzi chyba każdy rozsądny i myślący człowiek ..
        Posługiwanie się nimi zaś przez SLD jest delikatnie mówiac ironią historii
    • mmkkll A niech sobie te postulaty wykorzystują. 18.08.05, 02:20
      Wyborcy to ocenią.
      Prawo im ego nie zabrania. Przyzwoitość- pewnie tak.
      Ale czy w SLD o niej pamiętają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka