zelgoszcz 25.08.05, 10:22 zlodziejstwo usankcjonowane przez panstwo i prawo i poblogoslawione przez Kosciol Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
humbak Re: Kapitaliz to jest 25.08.05, 10:26 Łatwiej byłoby udowodnić taką tezę w odniesieniu do socjalizmu;) Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Kapitaliz to jest 25.08.05, 10:26 To kupowanie butów wyprodukowanych przez dzieci z indonezji za miskę ryżu i udawanie ze wszystko jest w pożądku. To płacenie za nie 100 dolców gdy ich wartość nie przekracza 5. To mżonka że wszystko można, każdy jest wolny i że wystarczy dobry pomysł w dobrym momencie, aby trafić na góre. To praca po 13 godz. żeby zarobić na rzeczy których i tak nie będzie czasu wykorzystać. To chory sytem który musi upaść. KAŻDE SERCE TO KOMÓRKA REWOLUCJI No dobra podjarałem się :) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Kapitaliz to jest 25.08.05, 10:27 Ty mówisz chyba o wartości rynkowej marki (o ile tak to się nazywa). Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Kapitaliz to jest 25.08.05, 10:29 Dla mnie wartość może być tylko jedna. Wartość użyteczności. Te 95 dolców nazywam marnotrastwem, złodziejstwem i wykorzystywaniem bliźniego. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Kapitaliz to jest 25.08.05, 10:32 Zawsze jest możliwość kupić taniej. Czasem nawet dużo. Często jakość jest ta sama, ale na produkcie nie pisze BMW, Armani, Bulgari, Levi's itd. Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_zbrojek Re: Kapitalizm ... 25.08.05, 10:32 Nikt nie poprawi wątku KAPITALIZM (my - tak). Niestety, kapitalizm niejedno ma imię.I "rpq" ma sporo racji, choc podaje przypadki skrajne. Kapitalisci buduja swe zaklady tam, gdzie jest tania sila robocza. Nie mniej czasami lepiej zarobic kilka dolarów za dzien pracy niz ani jednego. Odpowiedz Link Zgłoś
tonieja10 tak i nalezy go obalic, raz na zawsze, 25.08.05, 10:32 polac smola i podpalic! Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Ciekawa teoria 25.08.05, 10:40 a czy socjalizm w których państwo zabiera pracowitym, żeby dać leniom nie jest złodziejstwem? A co powiecie o tej bandzie frajerów, którzy na początku XX wieku spieprzali z socjalnej Europy budowanej przez żelaznego kanclerza do kapitalistycznej Ameryki? Jakoś ich dzieci tłumnie nie wracają do wspaniałej Europy... Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 10:47 Pani Asiu państwo nie daje leniom. W Polsce ludzie pracują po kilkanaście godzin dziennie i zarabiają po 800 zł. Brutto. Nazywasz ich leniami? Obudź się! żyjemy w kapitalistycznej dyktaturze, gdzie kilku ma jakieś szanse, reszta jest bezwzględnie wykorzystywana. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 10:49 I - niestety - taka jest dzisiaj rzeczywistosć. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 10:51 KApitalistyczna? W Polsce? Dobre sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 10:53 Wiesz z tego co sięorientuje, kapitalizm w formie o której często mowa na forum jeszcze whistorii nie zaistniał. Chyba, że Ty mnie oświecisz? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 10:59 I to jest powód aby twierdzić że Polsce mamy kapitalizm? Z tego co wiem bliżej do niego USA i UK. I kto sobie lepiej radzi? Oni, czy socjalni Niemcy, Francja, Szwecja? Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 11:04 To są tylko odcienie tej samej barwy. Tu jest większy kapitalizm, tu mniejszy. Co za różnica? Pytając o to kto sobie lepiej radzi, kogo konkretnie masz na myśli? 5 procent śmietanki, kończącej te same uczelnie, na które wstęp mają tylko potomkowie wcześniejszych absolwentów? Czy zwykłych ludzi, którzy dla nich później zapieprzają w strachu aby nie zostać wywalonym z roboty? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 11:12 Pytam o gospodarkę. Jak ona sobie radzi to ludzie mają gdzie zapieprzać i mają sznasę że za ciężką pracę dostaną więcej niż te wspomniane 800 złotych. Polska potrzebuje ożywienia gospodarki bo w końcu dojdzie do takiej mniej więcej sytuacji, że najbogatszym będzie dobrze, a reszta będzie tylko harować za marne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 11:17 To może warto zapomnieć na moment o gospodarce i pomyśleć o człowieku? Stany, Stany, fajowa jazda, nie? Tylko ta fajowa jazda to leki antydepresyjne, seryjni mordercy, choroby psychiczne dla których powstała nowa gałąź gospodarki, to slamsy i miliony w tych slamsach marzące o operacji plastycznej. Oto Stany. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 11:27 Nie wiem czy zauważyłeś, ale nie piszę wyłącznie o Stanach. A w UK jakoś mniej takich problemów. Poza tym o czymś nie myślisz. Jeśli państwo jest w złym stanie to obywatelowi nie pomoże. Socjał to luksus na który tylko niektórzy mogą sobie pozwolić. A skoro już o US, to jak wyjaśnisz to iż tak mnóstwo ludzi tam emigruje? I jakoś mało kto ucieka? Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 11:31 A jak już mówisz o tych emigrantach to jeszcze dodaj skąd oni uciekają? Czy nie z kolonii tychże Stanów? Nie z państw, gdzie amerykańscy cywilizowani biznesmeni otwierają swoje fabryki i płacą swoim niewolnikom 30 dolarów miesięcznie + wyżywienie? Ja nie pytam czy nas stać na socjal. Ja się pytam czy stać nas na zmarnowanie życia dla luksusów w jakich pławią się bogate dupki na stanowiskach managerskich. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 11:39 Hmmm... Zdaje się że u nas obsy biznesmeni też otwierają fabryki bo jest taniej. I nie zauważyłem żeby ludzie przeganiali Opla itp;) Co do stania(:)) Tak to jest że umiejętności dają zarobki. Dają je niestety również koneksje, ale to ma miejsce niezależnie od systemu gospodarczego. Wcale mi się nie podoba że aby zarabiać jakieś sensowne pieniądze będę musiał wypruwać ze siebie flaki, ale wolę to niż gdybym nie miał wogóle takiej możliwości. Taka jest kolej rzeczy. Z gospodarką jest jak z domowymi wydatkami. Nie masz pieniędzy- zaciskasz pasa... albo bieżesz kredyt i wydaesz dalej. Ale jeśli wybierzesz drugą drogę, ryzukujesz że nie zdołasz spłacić wieżyciela i dostaniesz po tyłku. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 11:46 Przystosowujesz się, albo mówisz dzięki - to nie dla mnie. Wybór należy do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 11:55 Boski jesteś:) Oczywiście że tak. Albo zarabiasz i masz co wydawać, albo głodujesz. Inną opcją jest kradzież, odbiearnie tym, którzy zapracowali. Uważasz że ona jest w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 11:59 Cały czas uwarzasz że jesteśmy skazani na ten system. Pomyśl choć przez chwilę, że może być inaczej. Że możemy zarabiać i nie być zmuszani do nadmiernej konsumpcji przez gwałcące nas reklamy. Pomyśl że celem może być człowiek a nie zysk. Że przedsiębiorstwo dające pracę istnieje głównie po to, aby jego pracownicy, tworzący wspólnotę, mieli z czego opłacić swoje rachunki, a nie po to, aby jego akcjonariusze mogli bogacić się ponad miarę. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 12:06 Ale Ty teraz nie mówisz o wadzie systemu, tylko o anomaliach. Pracownicy mogą walczyć o swoje prawa w związkach zawodowych. O tym ile konsumuje człowiek, decyduje on sam. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 12:15 Anomalią jest sam kapitalizm. Jest zwyrodnieniem człowieczeństwa. Jest prawem dżungli przyjętym bezwiednie przez swoje ofiary. Żyje dzięki systemowi: kara - nagroda. Tak się wychowuje psy. Ludzie mogą inaczej. Co do konsumpcji to pozwól że się z Tobą nie zgodzę. Żyjemy i konsumujemy tak i tyle, aby nieodbiegać od sąsiadów. Na tym się opiera ten system. Każdy walczy o pozycję samca alfa, pięknie zilustrowaną w reklamach, bądź jaknajbliższą tejże. Gdy nie idzie, bierze się kredyt. W końcowej fazie konsumuje się tyle, ile zostanie po oddaniu haraczu bankowi. Odpowiedz Link Zgłoś
zelgoszcz Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 12:18 rpq pod Twoja wypowiedzia podpisuje sie cala klawiatura! Odpowiedz Link Zgłoś
zelgoszcz Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 12:57 No to nadzieja jeszcze nie umarla. Pozdrowienia z Olsztyna. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 12:21 Co do pierwszego, to zaczynasz wchodzić w demagogię. Dziękuję za taką rozmowę. Co do konsumpcji. Zaczynasz wchodzić w zagadnienia niezwiązane z gospodarką. Skoro człowiek nie potrafi powstrzymać to jest to jego problem. Dawanie kredytu nie jest obowiązkiem. Bank ma prawo na tym zarabiać i nazywanie tego haraczem również jest demagogią. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 12:27 Nie ustosunkuję się do twoich zarzutów o demagogię, bo dla mnie sprawa przedstawia się inaczej. Moim zdaniem masz wdrukowaną konieczność kapitalizmu i jego bezalternatywność. To błąd. Co do drugiej części. Twoim zdaniem człowiek sam o tym decyduje, a ja co mówię, że jest bezradny. Od wczesnego dzieciństwa jest formowany przez rodziców, kościół, szkołe, całe otoczenie do takiego, a nie innego życia. Ty mówisz, że ma szansę. Bzdura! Jest jak kukiełka. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 12:32 Dobra, do niczego sensownego chyba nie dojdziemy. Dzięki za dyskusję:) Odpowiedz Link Zgłoś
zelgoszcz Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 11:14 W USA 45 % majatku narodowego znajduje sie w rekach 1 % ludnosci USA. Nikt mi nie powie, ze to jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 A te pozostałe 99% jakoś nie narzeka 25.08.05, 11:17 na poziom życia. Dysproporcja w zamożności amerykańskiego społeczeństwa przeszkadza w zasadzie tylko europejskim socjalistom. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Myslisz sie 25.08.05, 11:24 W samych Stanach stanowi to duzy problem, gdyz jest tam bardzo silne poczucie rownosci szans. Jeszcze w latach 60 dysproporcje nie byly tak wielke. U zarania Stanow bylo to spoleczenstwo rownych obywatli ktorzy w wiekszosci byli posiadaczami srodkow produkcji (rzemieslnicy, kupcy, farmerzy). Ich pojecie deokracji obejmowalo nie tylko coraz bardzeij pusta sfere polityki ale tez ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
zelgoszcz Re: A te pozostałe 99% jakoś nie narzeka 25.08.05, 11:32 asienka32 napisała: > na poziom życia. > Dysproporcja w zamożności amerykańskiego społeczeństwa przeszkadza w zasadzie > tylko europejskim socjalistom. Amerykanie maja latwo ich bezdomni (195.000 tylko w Nowym Jorku) gniezdza sie w kanalach i tunelach kolejki podziemnej. To nie rzuca sie tak w oczy! Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 A pytałeś kiedyś bezdomnego 25.08.05, 11:42 dlaczego tak żyje? Jak czytam takie posty od razu przypomina mi się akcja zbierania śpiworów w PRL dla bezdomnych w Nowym Jorku. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: asienka32 ma racje 25.08.05, 12:24 asienka32 napisała: na poziom życia. > Dysproporcja w zamożności amerykańskiego społeczeństwa przeszkadza w zasadzie > tylko europejskim socjalistom. dlatego tez nalezy sobie zyczyc aby 1 % populacji w USA dysponowal 65 -ma procentami majatku narodowego ;-) i tak bedzie ,kwestia czasu wszystko na najlepszej drodze ! Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 11:27 Ten system się juz zacina. Ludzie na całym świecie wiedzą o tym i wystarczy iskra. Do Polaków też w końcu to dotrze. Na razie się dorabiamy. Jak pojmiemy że gonimy za marchewką na kiju jak te osły wciąż mamieni perspektywą szczęścia i bogactwa do którego wystarczy tylko ciężka praca, to alterglobaliści przestaną nam się kojarzyć tylko z bydłem i burdami. -- Bez sygnaturki. ok? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 11:30 Dlaczego nie? Niestety tak to jest, że tylk niektórzy wpadają na pomysły, lub mają szczęście. Taka jest kolej rzeczy. Zarobił pieniądze więc są jego. Co zrobisz? Okradniesz? Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 11:33 A czy ty myślisz że dzieci w tajlandii w wieku 13 lat sprzedające się tłustym turystom z niemiec nie maja ku.. pomysłów? Może mają genialne pomysły, ale muszą sobie żyć z nimi dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 11:45 I znowu mówisz o czym innym. To nie jest kapitalizm, tylko skutki kolonializmu. Ta przykładowa Tajlandia ma słabą gospodakrę, więc i obywatele nie mają skąd wziąć pieniędzy... chyba że od obcych, którzy je mają. Ale niestety taka jest kolej rzeczy że człowiek nie chce płacić więcej niż jest to konieczne, więc kombinuje jak może zapłacić najmniej. Tyle że dzięki tym obcym fabrykom o których wspomniałeś w innym poście państwo powoli się wzbogaca, ludzie też. Powstają fabryki złaożone przez miejscowych, płace rosną itd. wolny rynek. Taka jest idea. Wypaczenia są wszędzie. Chcesz by ich nie było, walcz z oszustami, nie z kapitalizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 11:51 Nie humbak. Ja nie piszę o niczym innym. Kolonializm to nie jakaś tam przeszłość. To również przeszłość kapitalizmu. I jego przyszłość. Albo to widzisz i mówisz basta, albo się przystosowujesz i dołączasz do niego. Istotą kapitalizmu jest wykorzystywanie do granic możliwości napotkanego człowieka. A co do takiego traktowania ludzi, to ja wcale nie uważąm że taka jest kolej rzeczy. Taka jest zdegenerowana kolej rzeczy. Od nas zależy czy to zmienimy czy się przystosujemy jak szczury w laboratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 12:00 Bzdura. Kapitalizm nie istniał gdy ruszył kolonializm. Nie mówię że go teraz nie ma. Kapitalizm i kolonializm mają tyle wspólnego, że dzięki kolonializmowi Europa miała kasę na rozwój dzięki któremu kolonializm ruszył na dobre. Jednak kapitalizm może isntnieć dalej bez kolonializmu. Tak naprawdę proponujesz rewolucję. A ta ma jedną cechę na którą nigdy, ale to przenigdy nie zgodzę się jako człowiek i jako katoli- przelewa krew. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 12:09 Kolonializm jest wpisany w kapitalizm i jest z nim nierozerwalny. Ekspansjonizm jest w nich celem i środkiem. Dzisiejszy kolonializm u nas w europie ma biały kołnierzyk i przyjął postać kredytu, zaś w krajach, gdzie nie trzeba elegancji francji dalej używa się tradycyjnych metod - wojska i łapówek. Co do przelewu krwii, to choć go nie widzisz na co dzień, bądź spokojny żyje i ma się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 12:15 Uzasadnij to coś napisał w pierwszym zdaniu, to pogadamy. Hasłeka rzucać łatwo;) Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 12:22 "Kolonializm jest wpisany w kapitalizm i jest z nim nierozerwalny. Ekspansjonizm jest w nich celem i środkiem." Po pierwsze, jak napisałeś, kolonializm jest protoplastą i bezpośrednim przodkiem kapitalizmu. Zrodził się z tej samej potrzeby, jaka jest obecna w kapitalizmie, mianowicie z potrzeby zysku, która nigdy nie jest zaspokojona. Skoro istnieje potrzeba ciągłego powiększania zysku, a najprostszą metodą jego powiększania jest minimalizacja kosztów, to wystarczy znaleść tak słabych uczestników gry, którym uda się narzucić swoje warunki. To jest istota neokolonializmu. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 12:27 kolonializm jest protoplastą i bezpośrednim przodkiem kapitalizmu Nie, nie napisałem tak. To jest bzdura. Kolonializm nie jest systemem gospodarczym. Kolonilizm wynika z dominacji militarnej. Kolonializm jest grabieżą. Kapitalizm nie bazuje wyłącznie na chęci zysku, ale na logicznej i naturalnej zależności że za wykonaną pracę należą się pieniądzę. Im cięższa jest praca i im więcej wymaga kwalifikacji, tym więcej ma się za nią pieniędzy. A że to niezawsze ma miejsce, to już jest wypaczenie, które zapewne z czasem powinno zniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Ciekawa teoria 25.08.05, 12:36 Skoro tak nie piszesz, to źle. Bo kolonializm to pierwsza faza kapitalizmu z okresu mniej więcej drugiej połowy XIXw. (lata 1870 - obecny w zasadzie do połowy XX w choć jego znaczenie w pierwotnej wersji osłabło po I WŚ) Kolonializm wynika z dominacji militarnej - to oczywisty fakt. Natomiast wpływ klasy właścicieli na zachowania państwa z tąże przewagą jest chyba czymś bezdyskusyjnym. Z resztą w interesie samego państwa leży owieranie wszelakich furtek swoim podatnikom. A kapitalizm nie jest oparty na zasadzie że za ciężką pracę należy się dobra płaca. I to nie jest jego degeneracja, tylko istota. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Jak mozesz mi zarzucać coś podobnego ??!! 25.08.05, 11:14 Tych co za 800 zł harują uważam za wzorowych obywateli. I im państwo nie daje, tylko płaci pracodawca. Im państwo zabiera wręcz w formie składek na sfinansowanie m.in. całej rzeszy obiboków. W przeciwieństwie do tych obiboków właśnie, co ciągną od państwa zasiłki i renty, bo uważają, ze za 800 czy 1000 zł nie ma sensu odklejac tyłka od fotela. Ba, tych cieżko pracujących za psie pieniądze uważa się za frajerów. Zauważyłeś że w Polsce rentę się "zalatwia" a nie "dostaje"? I załatwienie sobie renty świadczy o zaradności życiowej a nie wstydliwym kalectwie /często kalectwie życiowym i intelektualnym a nie zdrowotnym/? Czy w Polsce mamy tak kalekie społeczeństwo, ze posiadamy najwyższy odsetek obywateli niezdolnych do pracy? A zasiłek dla bezrobotnych często traktuje jak normalny dochód /posiedzę pół roku na zasiłku, a potem "się zobaczy"/ Czy to jest zdrowy system? Odpowiedz Link Zgłoś
zelgoszcz Re: Jak mozesz mi zarzucać coś podobnego ??!! 25.08.05, 11:21 Asienko niedawno w Niemczech manager ktory nieomal doprowadzil firme do ruiny musial odejsc, ale na odchodne otrzymal 8.000.000 € odszkodowania. Cztery tysiace pracownikow ktorzy na wskutek blednej polityki tego pana znalezli sie na bruku, ustawilo sie w kolejce w urzedzie pracy aby otrzymac 475 € zasilku. Wedlug Twojej teorii sami sa sobie winni! Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Jak mozesz mi zarzucać coś podobnego ??!! 25.08.05, 11:27 W Niemczech zasiłek dla bezrobotnych przez pierwszy rok wynosi 80% ostatniego wynagrodzenia. Sugerujesz, ze fabryka niemiecka płaciła każdemu pracownikowi po 594 eur miesięcznie??? Nie będę z Tobą dyskutować jeśli Twoje argumenty to wyssane z palca bzury. Przykro mi. Odpowiedz Link Zgłoś
zelgoszcz Re: Jak mozesz mi zarzucać coś podobnego ??!! 25.08.05, 11:40 1) 68 % 2) Statystycznie niecale 40 % znajduje prace w ciagu roku, reszta spada do Hartza IV 3) Nie musisz ze mna dyskutowac, ty znasz teorie ja praktyke 23 lata zylem w Niemczech Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Jeśli 23 lata mieszkałeś w Niemczech 25.08.05, 11:48 to mam dla Ciebie zagadkę. Kiedy Niemcy doszły do gospodarczej potęgi: a/ za czasów wspaniałego socjalu /ostatnie lata władzy Schreodera/ b/ za czasów krwiożerczego kapitalizmu w latach 70-tych? Odpowiedz Link Zgłoś
zelgoszcz Re: Jeśli 23 lata mieszkałeś w Niemczech 25.08.05, 12:00 Odpowiem Ci krotko. W latach 6otych proporcja zarobkow managerow do sredniej krajowej wynosila 1:6 W latach 90tych 1:88 Odpowiedz Link Zgłoś
zelgoszcz Re: Jeśli 23 lata mieszkałeś w Niemczech 25.08.05, 12:05 Uwaga 2 W latach 1949 -1961 przybylo z terenu NRD do NRF 4.500.000 ludzi Wyksztalcenie jednego obywatela kostowalo w tamtych czasach ( w przeliczeniu na dzien dzisiejszy) 20.000 €. Pomnoz sobie te liczby. Nie na darmo powiedzial Konrad Adenauer pod koniec lat piecdziesiatych na pytanie dlaczego RFN tak malo pieniedzy inwestuje w szkolnictwo? " Nasze szkoly stoja miedzy Magdeburgiem a Frankfurtem nad Odra" (sic) Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Jeśli 23 lata mieszkałeś w Niemczech 25.08.05, 12:06 Czym złym jest proporcja zarobków jeśli tym mniej zarabiającym powodzi się dobrze? Jeśli dobry menedżer dobrze pokieruje firmą, wart jest tyle na ile firmę na niego stać i ile własciciel jest mu skłonny zapłacić. W prywatnej firmie panują inne zasady niż w państwowej. Zdrowsze i mają dużo więcej wspolnego z ekonomią. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Jak mozesz mi zarzucać coś podobnego ??!! 25.08.05, 11:22 Wzorowy obywatel zarabia 800 ? Policz ile setek lat taki ktoś musi pracować na własne mieszkanie, przy założeniu, że coś musi zjeść, ubrać się i gdzieś mieszkać. A system socjalny? Dla mnie to świadectwo normalności. Skoro system społeczny w którym żyjesz ofiaruje ci wynagrodzenie na poziomie zasiłku socjalnego to wybór jest oczywisty. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Jak mozesz mi zarzucać coś podobnego ??!! 25.08.05, 11:38 Wzorowy obywatel to taki, który pracuje na swoje utrzymanie. Pensja 800 zł jest pensją chorą, ale jej wysokość wynika z bardzo złego stanu gospodarki pogłębianego przez rozdmuchany socjal. Jak wygląda dziś nasz system socjalny. Duża ilość przyznanych świadczeń, ale każde to świadczenie to marne grosze. Jeśli system ofiaruje Ci poziom zasiłku socjalnego na poziomie pensji to znaczy, że system jest zly. Socjal być powinien, ale dla chorych i niezdolnych do pracy. I jeszcze jedno. Jak wytłumaczysz zjawisko, w którym w rodzinie o dochodach pochodzących z zasiłków i rent kazdy ma komórkę, samochód i pieniądze na papierosy czy alkohol. Przecież nie da się tego utrzymac z kilkusetzłotowych świadczeń???? Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Jak mozesz mi zarzucać coś podobnego ??!! 25.08.05, 11:45 Asiu, socjal w tym kraju jest policzony w ten sposób, ze stanowi jakies tam odzwierciedlenie koszyka dóbr niezbędnego do "cywilizowanego" życia. Oczywiście koszyk ten jest wyliczony w dość abstrakcyjny sposób odsyłam do GUSowskiego opracowania. (standardowa usługa fryzjerska to 5zł, buty to 10zł itd) Ty twierdzisz że system socjalu jest niezdrowy a ja ci odpowiadam, że to system wynagradzania jest niezdrowy, skoro nie jest zachętą do podjęcia pracy. "Rozdmuchany" socjal o którym piszesz nie ma tu nic do rzeczy. Nie przeszkadza on przecież managerom w zarobkowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Jak mozesz mi zarzucać coś podobnego ??!! 25.08.05, 11:55 Jaki może być system wynagradzania skoro pracodawca jest osoba prywatna i płaci z własnej kieszeni??? Pracownik dostający na rękę 500 zł kosztuje pracodawcę dwa razy tyle!!! Jeśli narzucisz minimalną pensję 2000 zł wyłącznie nakręcisz inflacje i zrownasz jej siłę nabywczą do dzisiejszego poziomu 800 zł. Nie tędy droga. A ile osob zatrudnionych jest na czarno i pobiera jednocześnie zasiłki? Powstaje błedne koło: ZUS albo US zabiera pracodawcy, pracodawcę nie stać przez to na zatrudnienie pracownika za więcej niż minimum, więc pracownik "ucieka" do socjalu. A państwo, aby ten socjal sfinansować, zabiera pracodawcy .... Trzeba obniżyć podatki... innej drogi nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Jak mozesz mi zarzucać coś podobnego ??!! 25.08.05, 12:02 Obniżyć podatki? Czy ty sobie żartujesz. Praca w Polsce jest bodajże najtańsza w całej UE. Za nami jest tylko Litwa i Łotwa. W Europie tańsi są białorusini, rumuni i bułgarzy. Jednocześnie najprawdopodobniej system emerytalny padnie na pysk w przeciągu 10 lat. A Ty chcesz obniżać podatki? Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Jak mozesz mi zarzucać coś podobnego ??!! 25.08.05, 12:19 System emerytalny w dzisiejszym systemie i tak padnie.To tylko kwestia czasu. Obniżenie i uproszczenie podatków przy jednoczesnej redukcji wydatków budżetu i prywatyzacji wszytskiego co państwewe w gospodarce jest jedyną szansą zawrócenia nas z przepaści. Jesteśmy na granicy 60 proc. długu publicznego do PKB. Jeśli przekroczymy tę magiczną kwotę, trzeba będzie ciąć wszystkie wydatki finansowane z deficytu. Co wtedy? Zagłodzimy cały socjal? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Uwaga pierwsza 25.08.05, 11:41 Widze ze wielu apologetow nie rozumie czym jest kapitalizm. Mysla oni ze jest to system, kotry kreuje bogactwo. Jezeli nie kreuje to nie jest to kapitalizm. Otoz wyglada to zupelnie inaczej. Kapitalizm jest systemem gospodarczym w ktorym celem dzialanosci czlowieka jest zysk, tylko i wylocznie zysk, ktory nastepnie akumulownay tworzy kapital. Ten zas musi byc wykorzystywany do dalszego kreowania zysku, co prowadzi do dalszej akumualacji kapitalu i tak bez konca. Roznica do stosunku do innych systemow (jak feudalny czy niewolniczy, czy autorytarny) jest zasadnicza. Np: w starozytnym egipcie zgromadzone bogactwo (mozna byc powiedzeic kapital) nie sluzylo do dalszego jego reinwestowania ale raczej do jego sporzywania czy topienia w piramidach. Ped do bagactwa zawsze istnial ale w kapitalizmie bogactwo zgromadzone (kapital) jest uzywane do dalszego jego kreowania. W systemie feudalnym czy autorytarnym bogactwo sie gromadzi ale dalej nie ma mechanizmow zeby go zawsze uzywac do dalczej produkcji bogactwa (czy kapitalu). Domokracja, system prawny itp moga byc dodatkami do kaptializmu ale nie sa warunkiem jego funkcjonowania !!!!!!! Dlatego takie gospodarki jak Polska po 1989 czy calal ameryka poludniowa jak najbardzeij sa systemamiw pelni kapitalistycznymi!!!!! Prosze zatem skoczyc z tekstami typuw Polsce nie ma kapitalizmu itp. swiadczy to bowiem o niezrozumieniu czym jest kapitalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Re: Uwaga druga 25.08.05, 11:59 Zysk z kapitalu logicznie rzecz biorac moze trafiac tylko do tych ktorzy ten kapital maja. Czym wezsza jest grupa ludzi go posiadajacych tym wyzsze zyski moze ona uziskiwac. Z teoretycznego punsku widzenia, systemowi kapitalistycnemu pwonno zalezec jak najbardzeij na poszerzeniu bazy kapitlistow - ludzi posiadajacych kapital. Zysk trafialby wtedy do wiekszej isloci ludzie, ktorzy posiadajac srodki gneruja nowe zapotrzebownie na nowe produkty i uslugi. Ale rzeczywistosc wyglada inaczej i w raz z rozwojem kapitalizmu ilosc ludzi posiadajacych srodki produkcji (czy kapital) stosunkowo sie zmniejsza. Jedynym ujsciem dla kapitalu wtedy (jest go za duzo na konsumpcje wlasna - bogatych jak i na reinwestownie w ramach gospodarki) musi znalezsc on ujsce na zewnatrz i jest inwestownay za granica. Paradoksalnie biedne kraje z mala klasa posiadajacych duzo maja nadmiar kapitalu, gdyz ludnosc jest zbyt biedna zeby reinwestycja tego kapitalu sie oplalcala (nie ma juz ani ulug ani produktow, kotre ludnosc moglaby kupuc generujac zysk). Wtedy kapital musi odchodzic za granice. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Re: Widze, ze o kapitalizmie masz takie pojecie 25.08.05, 11:45 jak uczestnik niedzielnej szkolki marksizmu i leninizmu. Zapewne byles pilnym sluchaczem w niejednej takiej szkolce. zelgoszcz napisał: > zlodziejstwo usankcjonowane przez panstwo i prawo i poblogoslawione przez > Kosciol Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re:asienka32 na racje hahahaha 25.08.05, 12:26 asienka32 napisała: na poziom życia. > Dysproporcja w zamożności amerykańskiego społeczeństwa przeszkadza w zasadzie > tylko europejskim socjalistom. dlatego tez nalezy sobie zyczyc aby 1 % populacji w USA dysponowal 65 -ma procentami majatku narodowego ;-) i tak bedzie ,kwestia czasu wszystko na najlepszej drodze ! Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re:asienka32 powiedziala co wiedziala 25.08.05, 13:17 i wolno jej;) asienka32 napisała: > Czym złym jest proporcja zarobków jeśli tym mniej zarabiającym powodzi się > dobrze? > Jeśli dobry menedżer dobrze pokieruje firmą, wart jest tyle na ile firmę na > niego stać i ile własciciel jest mu skłonny zapłacić. > W prywatnej firmie panują inne zasady niż w państwowej. Zdrowsze i mają dużo > więcej wspolnego z ekonomią. > zlepek powierzchownych uwag poboznych, zyczen, asienka 342 swoje ,zycie swoje jedno do drugiego nijak nie pasuje wiecej powiem nie teoretyzuj i nie wypisuj nieprawdy bzdur (np 80 %) ;) jesli ...,gdyby..... ,inne zasady w firmie panstwowej inne w prywatnej???? nigdy by do tego nie dopuscil Inst antymnonopolowe chyby ,ze mowisz o madagaskarze Odpowiedz Link Zgłoś