Dodaj do ulubionych

Czy obywatel USA Sikorski moze byc szefem MON ?

31.10.05, 19:01
Nie mozna sluzyc dwum panom,zwlaszcza na tym stanowisku. Zona tego pana jest
amerykanska Zydowka.W co graja Kalkenteinowie ?
Obserwuj wątek
    • pro.filutek1 Re: Czy obywatel USA Sikorski moze byc szefem MON 31.10.05, 19:03
      W cymergaja z polonusami9.
    • neceser Jakie to mile powitanie ministra przez antysemitow 31.10.05, 19:05
      co ma do rzeczy religijne pochodzenie zony ministra? Zydow nie wolno miec w
      rodzinie ministrow polskich?
      Poczytaj histoie, rasisto! Czy wiekszosc Polakow mysli podobnie jak polonus9?
      • polonus9 zrobilem sie taki dzieki antysemitom z RM 31.10.05, 19:13
        Dlaczego Rydzyk teraz nie drze mordy ?
      • pro.filutek1 Re: Jakie to mile powitanie ministra przez antyse 31.10.05, 19:18
        Nie mysli, tak myśli tylko ciemnogród.
      • kropekuk A poza tym pani Sikorska i madra, i efektowna... 31.10.05, 19:19
        Coz, neceser - zasciankiem tu cuchnie:)))
        • loquin.phd Chyba dlatego olewają ją i jej książki w Europie. 31.10.05, 19:23
          Polakom chyba pomylił się kontynent, na kórym żyją. Cóż, wybrali kolejne pięć
          lat czyśćca, to go dostaną.
          • kropekuk [...] 31.10.05, 20:00
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • kropekuk Qrwa, cenzuro - to fakt: Polacy olewaja ksiazki: 31.10.05, 20:03
            sprzedaz - 0,5 sztuki na glowe rocznie, gdy w UK - 11, w USA - takze powyzej 10
            sztuk:))) TO mi cenzurujesz? Idz sie utop!
            • ariadna-enta Re: Qrwa, cenzuro - to fakt: Polacy olewaja ksiaz 01.11.05, 00:27
              kropekuk napisał:

> sprzedaz - 0,5 sztuki na glowe rocznie, gdy w UK - 11, w USA - takze powyzej
              10
              >
              > sztuk:))) TO mi cenzurujesz? Idz sie utop!

no ja przekraczam normę chyba 20-krotnie poprawiam polską statystykę czytelniczą
              • kropekuk Ale przeciwko tobie cala armia Leppera i Rydzyka;) 01.11.05, 00:29

• uczciwypolak Re: Qrwa, cenzuro - to fakt: Polacy olewaja ksiaz 01.11.05, 02:45
              Polacy nie potrzebuja czytac ksiazek ich madrosc przesciga wszystkich
              europejczykow a to widac po ostatnich wyborach
        • mikronezja Facet, zajmij ty się sprawami GB i Torysów 31.10.05, 19:26
          w końcu jesteśmy niepodległymi obywatelami niepodległej RP i mamy prawo do
          swoich poglądów na życie wewnętrzne Ojczyzny.
          • kropekuk To nie trzeba mnie bylo na 6 lat do Polski sciagac 31.10.05, 19:58
            jako brytyjskiego wsparcie pod przygotowanie Polski do NATO - mysle, ze mam
            wieksze od ciebie prawo wyrazac tu swoje opinie:)))
            • mikronezja Moja cie nie rozumieć ... 31.10.05, 20:29
              ty bardzo polski pisać a ona skomplikowana język, ty lepiej napisać to po
              naszemu !
              • kropekuk Moja moze pisac po angielski - to jezyk moich 01.11.05, 00:28
                rodzicow, ale moja bac sie, ze twoja nie zrozumiec. Moja widziec w Polska wiele
                Polak z piatka z angielski na dyploma, ktora English English nie rozumiala
                nawet przy glupie pytanie gdzie byc loo:)))
                • mikronezja Twoja może pisać angielski ... 01.11.05, 01:19
                  moja zrozumieć (I hope !)
      • ariadna-enta Re: Jakie to mile powitanie ministra przez antyse 01.11.05, 00:24
        neceser napisał:

> co ma do rzeczy religijne pochodzenie zony ministra? Zydow nie wolno miec w
        > rodzinie ministrow polskich?
        > Poczytaj histoie, rasisto! Czy wiekszosc Polakow mysli podobnie jak polonus9?

Ten jeden raz się z Tobą zgadzam,a Anna Applebaum napisała świetną
        książkę "Gułag". Co do samego Sikorskiego trzeba mu dać sznsę,a nie od razu
        traktować z buta.
    • loquin.phd O co pretensje? Chcieliście Szarona, i ... 31.10.05, 19:17
      ... na dodatek jego rząd, to macie.
    • kropekuk A KTO ci to obywatelstwo amerykanskie Radka 31.10.05, 19:18
      urodzil? On sie pozbyl nawet obywatelstwa brytyjskiego, choc mogl przeciez
      wzorem milionow Polakow oba obywatelstwa zachowac:)))
      Niemniej ja Radkowi wspolczuje - trafil za niewinnosc do istnego piekla.
      • 22091960u Re: Do poputczików Rosji!!! 31.10.05, 19:20
        Omne nimium nocet!
        • loquin.phd Re: Do poputczików Rosji!!! 31.10.05, 19:24
          Za dużo czego? Głupoty? To na pewno.
      • polonus9 nie mam zwyczaju wymyslac cudzego obywatelstwa 31.10.05, 19:26
        10-14-2005

Burza w finansach, imigracja i trudne chwile Karla Rove'a
        Mieszkający w odległości paru ładnych tysięcy mil od polskiej Bydgoszczy,
        Radosław Sikorski (bardziej familiarnie, Radek), zostaje wybrany polskim
        senatorem z tego miasta (lista Prawa i Sprawiedliwości).

Zachowuje jednocześnie obywatelstwo amerykańskie, bo nigdzie nie można zawiesić
        obywatelstwa na jakiś czas i już przenosi się na stałe do Warszawy, w każdym
        razie na okres wykonywania mandatu senatorskiego. Ciekawe, czy będzie głosował
        w przyszłorocznych wyborach kongresowych, w lokalu wyborczym jak zawsze w
        Ambasadzie Amerykańskiej w Warszawie.
        www.polishdailynews.com/ppa.php?id=1811
        • kropekuk Pomyliles OBYWATELSTWO z "zielona karta":) 31.10.05, 19:59

• t0g Kropku, znasz miasto Reading? Fajnie tam? 31.10.05, 20:02
            Mój siostrzeniec dostał tam właśnie pracę, więc dlatego pytam.
            • kropekuk Juz nie jest fajnie: miasteczko na A 22 (taka duza 31.10.05, 20:06
              odnoga jakby obwodnicy Londynu). Bylo miastem zdecydowanie klasy sredniej, ale
              sie strasznie w ostatnich latach "zmuslimilo"; strasznie tez skoczyla ilosc
              bestialskich przestepstw. Ma do dzisiaj te bardzo dobre, uroczo angielskie
              dzielnice, ale ma i te bardzo zakazane. Coz, uwazac - ale to trzeba wszedzie w
              swiecie.
              A chlopak moze i moze zarobic - srednia zamoznosci dosc wysoka.
          • polonus9 dalem wiarygodny link- czytaj sobie 31.10.05, 20:03
            • kropekuk [...] 31.10.05, 20:08
              • polonus9 ws obywatelstwa nie nalgali,bo i po co ? 31.10.05, 20:13
                • kropekuk Nie SPRAWDZILI - jak to w 99% Polacy. Slyszeli, ze 01.11.05, 00:30
                  dzwonia, a to dzwonili na prawo stalego pobytu:)))
    • t0g Były juz precedensy i było OK 31.10.05, 19:56
      Obywatel sowiecki Konstanty Rokossowski był szefem MON-u i wszystko grało. WP
      było wtedy częscia Armii Czerwonej przebraną w nieco inne mundury. O Kostku
      mówiło się, że miał wiele żon (lubił on panie i to z wzajemnościa, podobno),
      więc na pewno były wród nich i Żydówki.

W tej chwili to WP jest częscia NASZEJ ARMII (US Armed Forces) więc jest
      absolutnie OK że teraz NASZ obywatel (US citizen) staje na jej czele.
      • kropekuk Buhahaha! I CZEMU oni tak pieskow GRU bronia? 31.10.05, 20:01
        Moze tatusie zasluzone sowieckie gieneraly?
      • polonus9 Radek jak Rokossowski wybierze pewnie obcy interes 31.10.05, 20:02
    • margala Re: Czy obywatel USA Sikorski moze byc szefem MON 31.10.05, 20:01
      kiedyś wytykano mu, że ma obywatelstwo brytyjskie.
      • sawa.com Re: Czy obywatel USA Sikorski moze byc szefem MON 31.10.05, 20:24
        Czytam już drugi watek o Radku Sikorskim i oficjalne cv i powiem wam, że mój
        niepokój wzrasta.
        Zastanawia mnie skąd ten aplauz do człowieka. W Polsce. Nic nadzwyczajnego nie
        zrobił. Piątka z angielskiego, studia w Oksfordzie. Matko Boska, dla zaścianka
        to może rzeczywiście jest Bóg wie co.
        A czy ten człowiek ma pojęcie o sprawach polskich? W dodatku tych wojskowych?
        To stajnia Augiasza naszpikowana agenturą. Zapewne zapewne - bo przecież nie
        wiem tego napewno.
        • jagnieszkaa Re: Czy obywatel USA Sikorski moze byc szefem MON 31.10.05, 20:48
          Pani Sawo, zaręczam Pani, że pan Sikorski jest uczciwym i kompetentnym polskim
          patriotą. Tak mówi mój Tata, który od lat zna go osobiście.
          • sawa.com Re: Czy obywatel USA Sikorski moze byc szefem MON 31.10.05, 21:01
            jagnieszkaa napisał:

> Pani Sawo, zaręczam Pani, że pan Sikorski jest uczciwym i kompetentnym
            polskim
            > patriotą. Tak mówi mój Tata, który od lat zna go osobiście.

To już coś. Dziękuję za te ludzkie słowa.
            • jagnieszkaa Może. 31.10.05, 21:19
              :-)
              • mikronezja A kim jest Pani Tata, który zna osobiście RS 01.11.05, 01:27
                bo my nie znamy osobiście szanownego Taty Pani, a Internet ma to do siebie, że
                każdy może napisać dowolną laurkę nawet niezgodną z rzeczywistością ?
                • jagnieszkaa Mój Tata jest rencistą. 01.11.05, 02:06
                • wiewiorzasta Re: A kim jest Pani Tata, który zna osobiście RS 01.11.05, 02:08
                  A ty jakieś WSI czy inne ABW jesteś, że takie śledztwa urządzasz forumowiczom?
                  ;))
                  • mikronezja A jak mamy wierzyć autorytetowi ... 01.11.05, 20:08
                    nieznanego Taty, no jak ?

Jestem z miasta a nie ze WSI !
            • polonus9 Re: Czy obywatel USA Sikorski moze byc szefem MON 31.10.05, 21:27
              Elokwentny to on jest. Niektorym to wystarcza.kaczory cierpia poza tym na
              kompleks amerykanski jak wielu Polakow rodem z PRL.
              • y.y Re: Czy obywatel USA Sikorski moze byc szefem MON 31.10.05, 22:52
                Czy Sikorski ma tylko obywatelstwo amerykańskie, czy amerykańskie i polskie? Bo
                jeżeli to drugie to raczyłbym zaznajomić się z podstawami prawa, które mówi, że
                w granicach państwa polskiego człowieka o podwójnym obywatestwie obowiązują
                tylko iw yłacznie prawa i obowiązki wynikające z polskiego dokumentu, co
                więcej, ma on obowiązek takim się posługiwać na terytorium kraju. A więc
                obywatelstwo amerykańskie ma znaczenie poza granicami kraju. To w kwestii
                formalno-prawnej.
                • gorby Re: Czy obywatel USA Sikorski moze byc szefem MON 01.11.05, 00:47
                  Nie odkryles Ameryki. Podwojny paszport sluzy glownie do korzystania z
                  przywilejow jakie daje kazde panstwo.
    • kot.behemot To i "polonusy" nie mają prawa się tu wypowiadać 31.10.05, 21:32
      :)
      • kropekuk Jesli GLUPIO, kocie, to nie maja :))) n/t 01.11.05, 00:31

• szpikulec1 Moze, wlasnie nim zostal. 01.11.05, 00:25
      • axx61 Re: Moze, wlasnie nim zostal. 01.11.05, 02:29
        To nie wszystko. Moze miec (a moze i ma obywatelstwo Israela) Moze byc
        ministrem i nie tylko . Moze byc i nawet prezydentem, powiedzmy tak jak prez.
        Moscicki czy Narutowicz mieli obywatelstwo szwajcarskie. A tak w ogole to
        dobrze miec jeszcze inne obywatelstwo oprocz polskiego. A rzad sie zawsze jakos
        wyzywi. Nieprawdaz?
        • sawa.com Re: Moze, wlasnie nim zostal. 01.11.05, 07:52
          axx61 napisał:

> To nie wszystko. Moze miec (a moze i ma obywatelstwo Israela) Moze byc
          > ministrem i nie tylko . Moze byc i nawet prezydentem, powiedzmy tak jak prez.
          > Moscicki czy Narutowicz mieli obywatelstwo szwajcarskie. A tak w ogole to
          > dobrze miec jeszcze inne obywatelstwo oprocz polskiego. A rzad sie zawsze
          jakos
          > wyzywi. Nieprawdaz?

To nie wszystko co budzi niepokój - z całym szacunkiem dla taty Agnieszki i
          jego rekomendacji.
          Ale obcy paszport i podwójne obywatelstwo ułatwia ewentualną rejteradę.
          Nie trzeba się starac o azyl polityczny. A wręcz państwo, które ma pretensje do
          delikwenta musi złozyć papiery o ekstradycję. Izrael jak wiemy w ogóle sie na
          wszystkie wnioski o ekstradycję ich oibywateli wypina. Wypinają sie też Stany
          Zjednoczone vide sprawa Mazura. Wydawałoby się , że ewidentna, a USA to nasz
          sojusznik. Gó.. prawda w tych sprawach obowiązują wewnętrzne procedury danego
          państwa.

Więc to podwójne obywatelstwo przesympatycznego pana Radka Sikorskiego nie jest
          takie bez znaczenia.

Jesli premier Marcinkiewicz chce żebyśmy mu wierzyli, że nie rzuca słów na
          wiatr. I chce być wiarygodny w tym, że zapowiada przejrzystość władzy. To pan
          Sikorski powinien dokładnie nam obywatelom wyjaśnić ile ma obywatelstw od kiedy
          i jakie mogą być ewentualne konsekwencje tego faktu gdyby popadł w konflikt z
          prawem polskim.
    • palnick Wg.Prof.Zybertowicza Sikorski nie może objąć MON 01.11.05, 20:15
      NIEKTÓRE ZASADY OBSADZANIA STANOWISK O SZCZEGÓLNYM ZNACZENIU DLA PAŃSTWA

1. Tak jak już sygnalizowałem we Wstępie, podobnie jak w innych krajach,
      obowiązywać tu musi zasada dmuchania na zimne. Oznacza to, iż aby pozbawić daną
      osobę prawa objęcia funkcji znajdującej się na wykazie stanowisk o specjalnym
      znaczeniu dla państwa, nie jest potrzebne procesowe udowodnienie jej
      przestępstwa. Wystarczy istnienie uzasadnionych poszlak wskazujących, że osoba
      ta może stanowić ryzyko dla bezpieczeństwa państwa. Taką uzasadnioną poszlaką
      mogą być np. wieloletnie kontakty z instytucjami zagranicznymi znanymi z
      powiązań ze służbami specjalnymi lub kontakty ze światem przestępczym. Inaczej
      mówiąc, odmiennie aniżeli w praworządnym procesie sądowym, osoba oskarżona musi
      tu niejako dowodzić swej niewinności.

Muszą być jasno określone procedury sprawdzania. Każdy, kto zajmuje stanowisko
      publiczne, musi się zgadzać na grzebanie w swoim życiorysie. Dzieje się tak już
      obecnie w szeregu przypadków, np. w stosunku do osób, które wygrały konkurs o
      pracę w naszej służbie dyplomatyczno-konsularnej.(79) Kłopot nie tylko z tym,
      iż brak jest wyraźnie określonej listy stanowisk wymagających weryfikacji
      kandydatów, jak i kryteriów ich obsadzania. Istnieją też poważne wątpliwości
      wobec samych instytucji sprawdzających.

Jak ma się tym sposobem chronione bezpieczeństwo państwa do zasady
      niekrzywdzenia niewinnych? Po pierwsze, nie chodzi o szarych obywateli, o ludzi
      z ulicy czy o dzieci, a o dorosłych podejmujących się pełnienia ważnych zadań
      publicznych. Po drugie, rzecz polega na dokonaniu wyboru politycznego - wyboru
      jednego z dwóch niekorzystnych, posiadającego niekiedy przykre konsekwencje
      moralne, rozwiązań instytucjonalnych.

2. Z grona osób dopuszczanych do owej puli stanowisk muszą być wykluczeni
      ludzie posiadający niepolskie obywatelstwa. Niezależnie od ich ewentualnych
      zasług czy też unikalnych kompetencji - warunkiem objęcia stanowiska musi być
      rezygnacja z wszystkich niepolskich form obywatelskiego uwikłania. Do przyjęcia
      wydaje się, w niektórych przypadkach, iż osoba o niezwykle potrzebnych
      kwalifikacjach będzie zatrudniona na stanowisku doradczym (z ograniczonym
      dostępem do materiałów tajnych), lecz w żadnym przypadku nie na stanowisku
      decyzyjnym.

3. Ludzie obejmujący ważne stanowiska państwowe (we wszystkich trzech władzach)
      powinni być wysoko opłacani (nie powinny nikogo oburzać wysokie zarobki posłów
      czy sędziów), lecz zarazem powinni być poddani surowym wymaganiom i kontroli
      społecznej.

4. Lista tych stanowisk powinna być precyzyjnie skonstruowana i niedopuszczalne
      jest stosowanie związanych z nią zaostrzonych kryteriów przy obsadzaniu
      stanowisk innych, w celu np. eliminacji ludzi z pewnych układów politycznych. Z
      drugiej strony, wydaje się, że lista taka nie mogłaby być w całości jawna. Jej
      jawność umożliwiałaby bowiem wgląd w te struktury państwa, które powinny zostać
      utajnione.

Źródło:

Andrzej Zybertowicz, WSCHODNIE WIATRY, CZYM JEST I JAK FUNKCJONUJE UKŁAD
      POSTKOMUNISTYCZNY W POLSCE? w: W uścisku tajnych służb. Upadek komunizmu i
      układ postnomeklaturowy, Wydawnictwo ANTYK, Warszawa 1993, s. 95-131.
    • smok5 [...] 01.11.05, 20:25
    • manny_ramirez Sikorski jak juz to ma 01.11.05, 20:28
      obywatelstwo angielskie a nie amerykanskie
      • sawa.com No to ma kłopot Marcinkiewicz... 01.11.05, 20:54
        Podzielam w pełni opinię prof Zybertowicza.
        Nie zorientowanym powiem, że prof Zybertowicza jest to niezależnym wysoko
        cenionym socjologiem.
        Specjalności:, socjologia wiedzy, teoria społeczna.

dziękuję palnicku za ten długi cytat i podanie źródła.

Sądzę, że przy zabieganiu o votum zaufania dla rządu w sejmie, posłowie
        powinni stanowczo domagać się wyjaśnień.
        • palnick Re: No to ma kłopot Marcinkiewicz... 02.11.05, 00:38
          sawa.com napisała:

> dziękuję palnicku za ten długi cytat i podanie źródła.
          >
          > Sądzę, że przy zabieganiu o votum zaufania dla rządu w sejmie, posłowie
          > powinni stanowczo domagać się wyjaśnień.
          -------
          Też tak uważam.
          >
          • sawa.com Re: No to ma kłopot Marcinkiewicz... 02.11.05, 06:47
            Ja wręcz uważam, ze ten rząd w którego składzie będzie Sikorski nie powinien
            otrzymać votum zaufania.
            To już nie poczatek lat dziewięć dziesiatych, kiedy nie zwracano uwagi na takie
            subtelności. Vide rząd Olszewskiego w którym Sikorski był chyba vice ministrem.

Wyjściem może być zrzeczenie się przez p. Radka Sikorskiego obcego obywatelstwa
            lub obywatelstw.
            Ja wiem, że mu będzie trudno podjąć taką decyzję, szczególnie dla stanowiska w
            rządzie mniejszościowym, który w każdej chwili może paść. No ale on sam i jego
            przyjaciele zapewniają że jest patriotą. A to zobowiązuję chociażby do takiej
            niedużej w końcu ofiarności.
            Pozostają jeszcze zbadanie ewentualnych kontaktów z służbami obcych państw.
            No, ale to jest już wyższa szkoła jazdy i przy obecnych wątpliwościach co do
            morale ewentualnych sprawdzających, musiało by to chyba robić rozwiązywane
            właśnie wsi, nie wypowiadam się.
            • jack20 Re: No to ma kłopot Marcinkiewicz... 02.11.05, 06:53
              Co ty za bzdury wypisujesz i gdzie ci sie takie mysli w lepetynie legna?
              • sawa.com Re: No to ma kłopot Marcinkiewicz... 02.11.05, 07:02
                jack20 napisał:

> Co ty za bzdury wypisujesz i gdzie ci sie takie mysli w lepetynie legna?

To nie są bzdury. Tu chodzi o rację stanu. Mnie też jest przykro, że
                Marcinkiewicz nie pomyślał o bezpieczeństwie państwa powołując Sikorskiego.

Bo w sumie chciałabym, żeby ten rząd porządził. Reszta składu wzbudza zaufanie.
                Nawet jestem gotowa (jako obywatelka) zaakceptować Dorna. Bo nie ulega
                wątpliwości, że porządek trzeba zrobić.

Myślę, że sprawa będzie czysta jeśli Sikorski zrzeknie się obcego obywatelstwa -
                o ile oczywiście takie ma.
                • jack20 Re: No to ma kłopot Marcinkiewicz... 02.11.05, 07:14
                  Nie wiem, czy sobie przypominasz, ze konstytucyjne prawo ubiegania sie o
                  prezydenture Polski dopuszczajace kandydature takze Polaka z innym
                  obywatelstwem bylo ustanowione z mysla o Zb. Brzezinskim.
                  Facet byl za powazny i nie przychylil sie do propozycji.
                  Otworzylo to furtke innym. Nie sadzisz, ze nalezy powoli odchodzic od
                  zalozenia, ze Polak z innym obywatelstwem to fee?
                  Dlaczego inne narody nie maja z tym problemu tylko my sarmaci?
                  Uwazam tez, ze ten typ zwany radkiem nie powinien byc polskim ministrem.
                  Ale czy on dla panstwa cos zlego zmajstruje ?
                  Na pewno bedzie nie mniej odpowiedzialny niz krajan na tym stanowisku.
                  • sawa.com Re: No to ma kłopot Marcinkiewicz... 02.11.05, 07:24
                    Naszym nieszczęściem jest tworzenie prawa pod kogoś albo przeciw komuś. Tak
                    było z konstytucją marcową tworzoną przeciw Piłsudskiemu.
                    W latach dziewięćdziesiątych (XXw) przeciw Wałęsie a pod Brzezińskiego, co
                    zresztą skończyło sie kłopotami i użeraniem sie z Tymińskim.

Naprawdę należy z tym skończyć. i zacząć zachowywać sie jak suweren we własnym
                    państwie.
                    Oczywiście nie mam wpływu na to, czy posłowie zażądają zrzeczenia sie przez
                    ministra polskiego rządu obcego obywatelstwa.
                    Ale uważam, że tak powinno się stać. I taka jest polska racja stanu o której
                    tak trąbił Lech w swoich spotach wyborczych, że będzie stał na jej straży.
                    • jack20 Re: No to ma kłopot Marcinkiewicz... 02.11.05, 07:29
                      A wiesz co? ja bylbym szczesliwy gdyby zaistniala mozliwosc importu rzadu np. z
                      owczesnego z lat 80-90 tych z Irlandi.
                • jack20 Re: No to ma kłopot Marcinkiewicz... 02.11.05, 07:22
                  Sawa, dam ci przyklad. Czy Schwarzenegger jest amerykaninem i wogole ma jakies
                  zwiazki rodzinne z USA (za wyjatkiem zony)?
                  Wybrano go gubernatorem czy nie? On podkresla, ze jest austriakiem ...ale jest
                  i amerykaninem. Ludzie w Kaliforni nie widza problemu.
                  • sawa.com Re: No to ma kłopot Marcinkiewicz... 02.11.05, 07:28
                    jack20 napisał:

> Sawa, dam ci przyklad. Czy Schwarzenegger jest amerykaninem i wogole ma
                    jakies
                    > zwiazki rodzinne z USA (za wyjatkiem zony)?
                    > Wybrano go gubernatorem czy nie? On podkresla, ze jest austriakiem ...ale
                    jest
                    > i amerykaninem. Ludzie w Kaliforni nie widza problemu.

Czy ma austryjackie obywatelstwo? Czy ma mozliwość na wypadek sprzeniewierzenia
                    sie prawom i konstytucji amerykańskiej dania nogi do Austrii?

Rozmawiamy o obywatelstwie a nie o pochodzeniu narodowościowym.
                    • jack20 Re: No to ma kłopot Marcinkiewicz... 02.11.05, 07:36
                      Wyhodzisz z blednego zalozenia, ze taki np. Schwarzenneger musi by cepem i
                      malwersantem i jego jedynym marzeniem jest zrobienie kasy.
                      Sadze, ze ci ludzie sa bardziej swiadomi tego co robia niz np. posel SO z
                      Klobucka.
    • aron2004 Re: Czy obywatel USA Sikorski moze byc szefem MON 02.11.05, 07:50
      skoro jesteśmy w NATO to w czym problem?
      • sawa.com Re: Czy obywatel USA Sikorski moze byc szefem MON 02.11.05, 07:54
        aron2004 napisał:

> skoro jesteśmy w NATO to w czym problem?

To jest mocny argument przeciw moim wątpliwościom. Rzeczywiście, nie spojrzałam
        na sprawę z tej perspektywy.
      • t324911 Re: Czy obywatel USA Sikorski moze byc szefem MON 02.11.05, 07:59
        Gdyby rzeczywiscie byl obywatelem US to byloby o czym dyskutowac , na razie
        jest brytyjskim .
      • jack20 Re: Czy obywatel USA Sikorski moze byc szefem MON 02.11.05, 08:05
        To jest wlasnie robienie problemu, gdzie problemu nie ma.
    • xsawer Re: Czy obywatel USA Sikorski moze byc szefem MON 02.11.05, 09:43
      Radek Sikorski to taki Rokossowski w pisowskim wydaniu.
      A swoją drogą "olin" to be, a etatowy pracownik amerykańskich specsłużb na
      stanowisku ministra w polskim (?) rządzie to cacy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka