Dodaj do ulubionych

Jest szansa, że Zbigniew Safjan zostanie oskarżony

12.07.06, 16:29
o zbrodnię komunistyczną.

Dzisiejsza Gazeta Polskia w całostronicowym artykule "Stawka była równa życiu"
opisuje zamordowanie Jana Nesslera.
Sprawę tę poruszałem w wątku:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=41121442&a=41121442
Okazuje się, że Krakowski Oddział Związku Byłych Więźniów Okresu
Stalinowskiego pilotuje sprawę mordu na Janie Nesslerze.

Według GaPolu:
"Zbigniew Safjan dawno powinien stanąć przed sądem. Ze stosownym
wnioskiem o wszczęcie postępowania dowodowego wystąpiliśmy do Prokuratury
Wojewódzkiej w Krakowie przed dwunastu laty. Sprawę zna także Instytut Pamięci
Narodowej, niestety jego pierwszy prezes ją spowalniał - opowiada "GP" Jan
Maciej Hołuj.

"Z ubolewaniem stwierdzam, że IPN pod kierownictwem Pana Leona Kieresa w
sposób całkowicie sztuczny podczepił sprawę Safjana do zamordowania 200
żołnierzy Armii Krajowej na Wileńszczyźnie i od kilku lat przeciąga sprawę po
pretekstem jej rzekomej złożoności" - pisał wiosną br. w liście do Zbigniewa
Ziobro, prokuratora generalnego i ministra sprawiedliwości.

Trzy lata temu lubelski oddział Instytutu Pamięci Narodowej otrzymał list od
posła Zbigniewa Wassermanna z pytaniem o przebieg postępowania karnego,
dotyczącego orzeczenia i wykonania kary śmierci wobec Jana Nesslera.
Odpowiedziano mu, że ten przypadek dołączono do sprawy innych przestępstw
dokonanych w tym samym czasie przez Sądy Wojskowe II Armii Wojska Polskiego.
- Takie sprawy wloką się latami. Tymczasem wina Zbigniewa Safja na jest
udokumentowana. Jak sądzę, istnieje możliwość wyodrębnienia sprawy Safjana.
Powinien przejąć ją któryśz prokuratorów IPN i doprowadzić do ukarania
donosiciela, zanim ten zdąży umrzeć we własnym łóżku" - uważa Stanisław Szuro,
prezes krakowskiego oddziału Związku Byłych Więźniów Politycznych Okresu
Stalinowskiego."

Poza tym uważam, że Kulesza powinien być odwołany.
Obserwuj wątek
    • nielubiegazety2 Oto inne fragmenty zeznań prawdziwego Hansa 12.07.06, 17:17
      Kolssa.
      Przed rozprawą Safjana przesłuchiwał starszy śledczy Oddziału Śledczego II Armii
      Wojska Polskiego, kapitan Frołow. Do listownych spostrzeżeń (w linkowanym wątku)
      dodał mięzy innymi, że: „Niesler opowiadał, że we wsi Dojlidy od swego
      gospodarza otrzymywał gazetę AK (...) wołał mnie do pójścia do Białegostoku do
      jednego człowieka, dokładnie mnie nie powiedział do kogo, u którego są naboje
      (...) twierdził, iż w naszej kompanii są przyszykowani ludzie do dezercji".

W trakcie rozprawy bohaterski Safjan tak zakończył swoje zeznania:
      „Dlatego zameldowałem o tym, gdyż uważałem Nesslera, że jest elementem
      negatywnym. Początkowo sam nie byłem zdecydowany, gdy przemyślałem wszystko,
      doszedłem do wniosku, że z takimi jak Nessler trzeba prowadzić bezkompromisową
      walkę i chociaż czułem do Nesslera słabość, lubiłem go, zdecydowałem się donieść
      oficerowi informacji, chciałem się przekonać, że jestem zdolny do
      bezkompromisowej walki".
    • l.o.r.t.e.a Niedaleko pada zgniłę jabłko od jabłoni na 12.07.06, 17:19
      której panuje zgnilizna czerwona.
      • nielubiegazety2 Trybunał Konstytucyjny będzie rozstrzygał sprawę 12.07.06, 17:25
        zgodności ustawy rozwiązującej WSI z Konstytucją. Ciekawe czy w składzie
        Trybunału będzie Marek S. syn Zbigniewa.

--
        Ręce poetów były poplamione krwią. Nie, nie od zbrodni - od gorliwego ściskania
        rąk zbrodniarzy.
        Bohdan Urbankowski "Czerwona msza czyli uśmiech Stalina"
        Nie dotyczy Zbigniewa Safiana. Ten ma na rękach krew Jana Nesslera (ng2)
        • elfhelm I co z tego że będzie (może być)? 12.07.06, 17:54
          w rządzie jest wiceminister syn czerwonego sędziego zbrodniarza. I ten
          wiceminister w latach 80-tych pokazał, że ideały ojca wcale nie są mu zupełnie obce.
          • nielubiegazety2 Stary Kryże to zbrodniarz bez dwóch zdań. 12.07.06, 17:58
            Safian powinien być sądzony. Kryże ma to szczęście, że umarł. Zasłużył na dożywocie.
            • elfhelm Re: Stary Kryże to zbrodniarz bez dwóch zdań. 12.07.06, 18:00
              ale co to ma wspólnego z Markiem? On w przeciwieństwie do Kryżego juniora nie
              był PRLowskim dyspozycyjnym pachołkiem.
              • nielubiegazety2 Jakoś dziwnie sprawa jego pape od 16 lat 12.07.06, 18:04
                nie została poddana pod rozsrztygnięcie ądu.
                • elfhelm Re: Jakoś dziwnie sprawa jego pape od 16 lat 12.07.06, 18:06
                  No popatrz. A Kaczyński żonę Marka wiceprezydentową zrobił. Pewnie jest w
                  układzie :)
                  • nielubiegazety2 Nir rozumiemy się. Nie kwestionuję dorobku 12.07.06, 18:13
                    prawniczego M. Safjana. W tym zakresie zdaję się na opinię innych, że nie jest
                    to prof. Jaskiernia. Nie czytałem jego publikacji, poza cytatami w komentarzach
                    do kc.
                    Wolałbym by nie pełnił swojej funkcji, tak jak nie jestem za awansowaniem
                    młodego Kryżego.

Fakt, nie osądzenia do tej pory jego pape jest, tak czy inaczej dziwny.
                    • elfhelm Re: Nir rozumiemy się. Nie kwestionuję dorobku 12.07.06, 18:44
                      a dlaczego ma nie pełnić swojej funkcji???

A co z Kaczyńskimi - podobno ich ojciec z piękną kartą powstańca, po wojnie
                      wykładał w szkole dla najohydniejszych działaczy komunistycznych, co chcieli
                      szybko uzyskać wyższe wykształcenie.

• nielubiegazety2 Gdyż w kwestie dekomunizacji lustracji itp. pobocz 12.07.06, 18:49
                        nych (odpryskowych), tematów o ogromnym znaczeniu dla bytu państwa, jest
                        zaanagażowany jako syn podejrzanego (nie w sensie procesowym) o zbrodnię
                        komunistyczną.
                        W podobnej sytuacji sądy powszechne zwaracałyby się o przeniesienie rozpoznania
                        sprawy przez inny niż właściwy terytorialnie sąd. TK jest jeden. I tyle.
                        • elfhelm Re: Gdyż w kwestie dekomunizacji lustracji itp. p 12.07.06, 18:53
                          Czyli mogę uznać, że prezydent i premier mogą być naładowani ideologią
                          marskistowsko-leninowską dzięki ojcu i ją próbować wcielać w życie?
                          • nielubiegazety2 Dyskusja na takim poziomie, na jaki próbujesz ją 12.07.06, 18:59
                            zwekslować uwłacza i mnie i Tobie.
                            • elfhelm Re: Dyskusja na takim poziomie, na jaki próbujesz 12.07.06, 19:29
                              zgadza się. Podobnie jak dość kuriozalne zastrzeżenia do Marka Safjana.
    • kaczysta Re: Jest szansa, że Zbigniew Safjan zostanie oska 12.07.06, 17:52
      Nie jestem w temacie. Czy to tatus Marka?
      • l.o.r.t.e.a Oczywiście. 12.07.06, 17:53
      • nielubiegazety2 Tak. Zajrzyj do mojego starego wątku. 12.07.06, 17:54
        Link w pierwszym poście.
    • kaczysta Re: Jest szansa, że Zbigniew Safjan zostanie oska 12.07.06, 18:00
      Dziekuje.
      Wypisz, wymaluj,Zydokomuna.
    • homosovieticus Sytuacja Safiana jest niejasna, podobnie Michnika 12.07.06, 18:47
    • nielubiegazety2 Którego Safjana, i którego Michnika? 12.07.06, 18:50

• joannabarska Dowody,a nie trzy po trzy 12.07.06, 19:10
        Juz nie moge słuchac tego pieprze***!!!
        • nielubiegazety2 Wszystkie cytaty w moich wątkach pochodzą z akt 12.07.06, 19:25
          procesu Jana Nesslera, przechowywane były w Centralnym Archiwum Wojskowym teraz
          w IPN.
          Z ZACHOWANYCH w CAŁOŚCI akt sądowych pochodzi treść: donosu Safjana, jego zeznan
          w śledztwie, przed starszym śledczym Oddziału Śledczego II Armii
          Wojska Polskiego, kapitanem Frołowem, oraz zeznań Safjana przed Sądem Wojskowym.

Sentencja wyroku:
          „Za przynależność do AK, prowadzenie rozmów z żołnierzami na temat stosunku do
          rządu w Londynie i Krajowej Rady Narodowej, uchylanie się od złożenia przysięgi
          wojskowej nowej władzy, przechowywanie pamiątkowego pistoletu z partyzantki Jan
          Nessler - na mocy art. 1 i 4 par. la dekretu PKWN z 30.10.1944 r. O ochronie
          państwa - skazany został na karę śmierci, pozbawienie praw publicznych i
          obywatelskich praw honorowych na zawsze. Sąd orzekł również przepadek mienia
          oskarżonego na rzecz skarbu państwa".

Jan Nessler został rozstrzelany 11 lutego o godz. 3 nad ranem przez pluton pod
          dowództwem porucznika Mikołaja Popowa. Miejsca egzekucji i pochówku pozostają do
          dziś nieznane. Mienie straconego (manierka, pas główny, pasek do spodni, plecak,
          wieczne pióro, port¬monetka skórzana, scyzoryk, torba sanitarna) przypadły
          skarbowi państwa.

Odsyłam do mojego starszego wątku, z którego przypomnę jeden fakt:
          składjąc donos Safjan był szeregowym był zwykłym sanitariuszem. Natomiast
          niespełna dwa miesiące później, był już zastępcą dowódcy kompanii ds. polityczno
          wychowaczych.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=41121442&a=41121442
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka