aniek133 26.05.05, 19:49 Mysleliscie kiedys o tym? Tutaj rynek jest bardzo prezny, formalnosci niezbyt skomplikowane (z tego, co wiem), pieniadze ostatecznie mozna byloby pozyczyc z banku. Tylko odwagi brak :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izabelski Re: Własny interes w UK 26.05.05, 20:47 warto sprobowac - w przeciwnym razie bedziesz zawsze zalowala,ze tego nie zrobilas :-) Odpowiedz Link
mabmab Re: Własny interes w UK 26.05.05, 22:51 Chcialam wlasnie zadac to samo pytanie! Co trzeba zrobic, zeby otworzyc wlasna firme (tzw. self-employment)? Czy ktos z was cos takiego prowadzi? Jakie dokumenty trzeba by ewentualnie przywiezc ze soba? A z tymi pozyczkami, to nie wiem, czy tak latwo by dali komus, kto dopiero co przyjechal z Polski. Mi tu w Polsce nie chca dac, choc ciezko pracuje od lat? A w Anglii to przeciez nie mieliby zadnych gwarancji? Odpowiedz Link
aniek133 Re: Własny interes w UK 27.05.05, 08:34 Jesli chodzi o pozyczki to juz ladnych kilka miesiecy temu bank sam zaproponowal pozyczke w wysokosci 25 000 funtow. Tu podobno to normalne, gdy ma sie od dluzszego czasu konto i regularne wplywy na nie. A jesli chodzi o samozatrudnienie: SAMOZATRUDNIENIE - z www.londyn.org.uk/faq/praca.htm#samozatrudnienie Samozatrudnienie (ang. self-employed) było bardzo popularne wśród Polaków przed przystąpieniem Polski do Uni Europejskiej. Powód był bardzo prozaiczny - samozatrudnienie gwarantowało tzw. biznes-wizę, czyli prawo do pobytu i pracy (na szczególnych warunkach) w Królestwie. Jednak pomimo spadku zainteresowania samozatrudnieniem, taki sposób zatrudnienia jest całkiem atrakcyjny dla wielu osób. Uwaga, jeśli prowadzisz działalność jako osoba samozatrudniona, masz trzy miesiące po zaczęciu działalności na resjestrację. Jeśli tego nie zrobisz, automatycznie płacisz karę 100 funtów, prócz innych administracyjnych kroków przeciwko tobie. Po pierwsze ilość biurakracji związana z samozatrudnieniem jest minimalna. Aby zacząć możesz się udać do lokalnego biura Inland Revenue i wypełnić dosłownie dwie strony formularza. W formularzu należy wypełnić National Insurance Number (jeśli się posiada), adres zamieszkania, zawód (rodzaj usług) jaki się będzie wykonywało. Dodatkowa strona (żółta) jest przeznaczona do wypełnienia, gdy chcemy płacić poprzez bezpośrednie pobranie z konta (ang. Direct Debit). Jeśli nie posiadzasz konta, opcja ta jest dla Ciebie bez znaczenia. Formularz można pobrać ze stron rządowych, choć jest on dostępny w każdym biurze. Drugą opcją jest wypełnienie formularza używając darmowej aplikacji, którą się sciąga ze stron urzędu. Po przejściu sześciu kroków i wydrukowaniu, wypełniony formularz wysyła się pocztą. Ja doradzam standardowe pójśćie do biura, gdyż pracownicy są bardzo mili i pomagają przy wszelakich wątpliwościach. Po wysłaniu formularza, powinnieneś dostać potwierdzenie, a czasem i pakiet startowy, w którym wiele rzeczy jest przystępnie objaśnionych. Jednak, aby firma funkcjonowała musisz mieć konto bankowe. Teraz masz do wyboru, albo mieć konto firmowe albo korzystac z prywatnego jako konta firmowego. Osobne konto dla firmy ma tą zasaniczą zaletę, że prosto można oddzielić finanse firmy od finansów prywatnych - bardzo ułatwia to roliczenia podatkowe. Jednak z takim kontem wiążą się opłaty, gdyż banki nie chcą prowadzić kont firmowych za darmo. Posiadanie uwspólnionego konta jest najprostszym rozwiazaniem, ale wtedy będziesz musiał wiedzieć (aby się rozliczyć) o każdym wpływie na konto. Następnym krokiem jest wystąpienie o numer NIN (National Insurance Number) jeśli go jeszcze nie masz. Zaletami samozatrudnienia jest przede wszystkim brak skomplikowanych reguł podatkowych i uproszczona księgowość (możesz rozliczać się sam). Wadą jest odpoweidzialność majątkowa za wszelkie poczynania firmy. Odpowiedz Link
effata Re: Własny interes w UK 29.05.05, 01:30 Wow, Aniek133, niezly wyklad! Wielu moich znajomych wlasnie tak pracowalo i pracuje, zatrudniajac sie jako podwykonawcy i wlasciwie nic nie robili, bo podatki za nich odprowadzal pracodawca. A prostota zalatwiania wszelkich formalnosci tutaj jest dla mnie wciaz nie do uwierzenia (a w Polsce tez prowadzilam firme i ... co ja sie nalazilam po tych urzedach, to moje). No i skladki na ubezpieczenie placi sie w zaleznosci od zarobkow, a nie na wstepie 700 zlotych i potem co miesiac 700, niezaleznie od tego, czy zarobisz czy nie. Odpowiedz Link
effata Re: Własny interes w UK 31.05.05, 01:44 Aniu, a dlaczego ci wlasciwie brak odwagi? Wydaje mi sie, ze tu naprawde rynek jest chlonny i trzeba by sie wstrzelic w jakas nisze. Swojego czasu interesowalam sie homeworking. Wiekszosc ofert to oczywiscie oszustwo widoczne golym okiem. Ale natrafilam na kilka fajnych stron, gdzie wypowiadali sie ludzie, ktorzy z tego zyja (dawali rady, jak zaczac, czego sie wystrzegac, jakie moga byc pulapki i oczywiscie wymieniali zalety takiej pracy) - powiem ci, ze bylam zszokowana, tym co ludzie robia i ze z czegos takiego mozna sie tu utrzymac (w Polsce to by nie przeszlo) np. jakies robienie figurek, pisanie bajek, malowanie kubkow itp. Co tylko utwierdza mnie w przekonaniu, ze jest to kraj mozliwosci (chciec to moc). Odpowiedz Link
aniek133 Re: Własny interes w UK 31.05.05, 08:40 Dziekuje Ci Effata za slowa wsparcia. Zgadzam sie z Toba, ze to naprawde kraj wszelkich mozliwosci, ale... Wlasnie. Wiesz... Z tym wlasnym interesem to postawienie wszystkiego na jedna karte. A co jak wezmiemy olbrzymi kredyt (dla mnie te 25 000 to fortuna!), a nam nie wyjdzie? Owszem, jak nie sporbujemy to sie nie dowiemy :) Myslelismy o sklepie z butami, z okularami... ale to tylko chyba takie myslenie, z ktorego nic nigdy nie wyjdzie, bo po prostu boimy sie az takiego ryzyka. Odpowiedz Link
effata Re: Własny interes w UK 31.05.05, 10:46 Przyznam szczerze, ze 25 tys tez bym sie chyba bala zainwestowac (choc na razie i tak mi to nie grozi). Z drugiej strony tak wielu ludziom sie udaje ... (szklanka do polowy pelna, znasz to prawda?) Ja mam tez w glowie sporo pomyslow i ... co jakis czas widze, jak ktos je realizuje. Czyli zyje wg slow "ktos inny zmienia swiat za ciebie..." Kurcze, trzeba by sie wreszcie zmobilizowac :) Odpowiedz Link
aniek133 Re: Własny interes w UK 31.05.05, 16:51 Bardzo ladnie napisalas... Wreszcie trzeba to samej przezyc, prawda? :) Wiec do roboty!!! Najpierw pomysly, potem realizacja i gotowe ;)))) Odpowiedz Link
kate128 krok po kroku 31.05.05, 17:40 Tu jest krok po kroku opisane jak zrealizować to o czym marzysz :) Tylko napisz czy sie w końcu zdecydowałaś, bo pewnie całe forum Ci kibicuje :) I gdzie ten biznes miałby powstać? PROCEDURA DLA OSÓB PODEJMUJĄCYCH SAMOZATRUDNIENIE W WIELKIEJ BRYTANII 1. Zaraz po przyjeździe do Wielkiej Brytanii udajemy się do lokalnego urzędu podatkowego - Inland Revenue Enquiry Centre w celu: * zgłoszenia przyjazdu do Wielkiej Brytanii - należy wypełnić formularz P86 www.inlandrevenue.gov.uk/cnr/p86.pdf * zgłoszenia samozatrudnienia - należy wypełnić formularz CWF1 www.inlandrevenue.gov.uk/forms/cwf1.pdf * wystąpienia o tymczasową kartę CIS-4(T) - formularze dostępne na miejscu w Inland Revenue; koniecznie trzeba mieć ze sobą: - jedno zdjęcie (jak do paszportu, bez nakrycia głowy czy ciemnych okularów) - 2 dowody tożsamości (paszport, dowód osobisty lub prawo jazdy) - zapisany adres pod którym się przebywa (na kartce) Przejście na samozatrudnienie można zgłosić przez Internet: www.inlandrevenue.gov.uk/startingup/register.htm Kwestie CIS: www.inlandrevenue.gov.uk/contractors/iwtfile-cis-information- electronically.shtml 2. Następnie w National Insurance należy uzyskać numer ubezpieczenia społecznego - National Insurance Number (bez tego numeru można pracować, ale wszystkie płacone składki nie idą na nasze konto, ponadto jego brak utrudnia wszelkie formalności; w naszym interesie jest uzyskać ten numer jak najszybciej). W tym celu należy zadzwonić do lokalnego oddziału National Insurance i powiedzieć, że chcemy się umówić na spotkanie w celu uzyskania numeru: I would like to make an appointment for National Insurance Number. Zostaniemy poproszeni o imię, nazwisko, datę urodzenia i adres w Wielkiej Brytanii, pod który zostanie nam wysłane zawiadomienie o dacie i godzinie rozmowy, w zawiadomieniu zostanie przysłana nam lista dokumentów, które należy ze sobą zabrać. Osoby samozatrudnione powinny mieć ze sobą potwierdzenie zgłoszenia samozatrudnienia oraz list od Zleceniodawcy (tego dla kogo pracujemy - że używa nas jako swoich wykonawców). Mogą wystarczyć vouchery CIS, jeżeli już je otrzymaliśmy. Spotkanie jest indywidualne i trzeba przyjść osobiście. Jeżeli nie mówimy za dobrze po angielsku, należy wziąć ze sobą telefon komórkowy i w razie potrzeby zadzwonić do osoby, która będzie tłumaczyła. 3. Po uzyskaniu numeru National Insurance należy wystąpić do Inland Revenue o stałą kartę CIS-4(P), gdyż karta tymczasowa jest ważna tylko 1 rok od wystawienia. Procedura taka sama jak z kartą tymczasową, trzeba mieć dodatkowo numer National Insurance. Ponownie należy przynieść zdjęcie, dwa dokumenty i adres. 4. Wszystkim zarejestrowanym jako samozatrudnieni Inland Revenue przysyła pocztą info rmacje o wysokości wpłat na ubezpieczenie i podatek. Ważne jest jednak, aby Inland Revenue znał nasz adres, dlatego wszystkie zmiany należy im zgłaszać. Aby zgłosić zmianę adresu należy zadzwonić do Inland Revenue - National Insurance Class 2 i po info rmować, że uległ zmianie adres - tel. 0 845 915 46 55 lub udać się do lokalnego Inland Revenue i tam zgłosić to na formularzu CWF1: www.inlandrevenue.gov.uk/forms/cwf1.pdf 5. Jeżeli wyjeżdżamy z Wielkiej Brytanii na dłuższy okres, tzn. nie zamierzamy w danym roku kontynuować pracy w Wielkiej Brytanii i nie chcemy być tam ubezpieczeni (na przykład gdy podejmujemy pracę w Polsce i tam będziemy płacić składki na ZUS), należy: * zgłosić zakończenie samozatrudnienia w Inland Revenue (odnośnie Class 2 National Insurance - tel. 0 845 91 54 655). * wypełnić formularz P85(S) www.inlandrevenue.gov.uk/cnr/p85(s).pdf (zgłoszenie wyjazdu) i złożyć go lub wysłać do Inland Revenue. Złożenie formularzy P85/P86 ma znaczenie dla ustalenia czy będziemy płacić podatki w Wielkiej Brytanii. Jeżeli przebywamy w Wielkiej Brytanii krócej niż 6 miesięcy, nie będziemy tam płacić podatków, a część wp łaconych zaliczek można odzyskać (więcej o podatkach i odzyskiwaniu podatków - kliknij tutaj - link do podatków). W każdym wypadku formularze P85 i P86 są dla urzędów podatkowych dowodami dla ustalenia czasu pobytu za granicą. Polecamy info rmacje podatkowe dla nierezydentów w języku angielskim ze stron Inland Revenue: www.inlandrevenue.gov.uk/cnr/ 6. Przez cały rok zbieramy rachunki, które są naszymi kosztami (na wydatki związane z pracą - narzędzia, transport itp. - nie dotyczy to wydatków prywatnych). Koniecznie przechowujemy wszystkie otrzymane vouchery CIS! Są to bardzo ważne dokumenty. Vouchery są dowodem zapłacenia podatku i podstawą do ewentualnego zwrotu. 7. W kwietniu (rok podatkowy kończy się 5 kwietnia) Inland Revenue przyśle nam zeznanie podatkowe do wypełnienia (tax return). Zeznanie to trzeba wysłać do końca stycznia. Jeżeli chcemy, aby Inland Revenue obliczył za nas podatki, zeznanie trzeba złożyć wcześniej - do końca września. Najlepiej skorzystać z pomocy księgowego. WAŻNE - NA KONIEC * Osoby samozatrudnione nie muszą składać formularza WRS * Jeżeli zarejestrowaliśmy się jako samozatrudnieni, a potem podjęliśmy pracę (czyli dostajemy wynagrodzenie nie "na kartę CIS", lecz w schemacie PAYE), to podlegamy obowiązkowi zatrudnienia w WRS (Home Office), gdyż zwolnienie dotyczy jedynie osób, które pracują wyłącznie "dla siebie"(self-employed). * Osoby jednocześnie pracujące i samozatrudnione, powinny to zgłosić w Inland Revenue, aby nie płacić podwójnie ubezpieczenia. Więcej informacji: www.inlandrevenue.gov.uk/pdfs/cwl2.htm#8b Źródło: www.gbritain.net/articles.php?id=23 Odpowiedz Link
effata Re: krok po kroku 02.06.05, 14:19 Aniu, naprawde ci kibicujemy i czekamy na dalszy rozwoj spraw. Dawaj biznesplan na poczatek, bedziemy ew. wstawiac uwagi. Odpowiedz Link
stafylokokus Re: Własny interes w UK 01.06.05, 15:49 Moja przyjaciolka, ktora w Polsce zarabia 600 zl mies jako sekretarka i ma juz dosc ( i jeszcze szef jej kamere zalozyl w biurze, zeby sprawdzac czy sie nie obija) wlasnie ma taki pomysl, zeby skonczyc kurs robienia tipsow (bo ona lubi sie bawic w takie rzeczy) i otworzyc tu taka dzialanosc uslugowa, przy jakmis salonie fryzjerskim, czy czyms... Myslicie, ze to dobry pomysl? Jak sadzicie ile kasy by musiala miec na poczatek? Ja jej radzilam, zeby sobie na razie znalazla tu jakas byle jaka prace, chocby jako sprzataczka, a dzialalnosc otwierala, jak sie juz zaaklimatyzuje, ale moze to zla rada i powinna od razu ruszac z kopyta ? :) Odpowiedz Link
aniek133 Re: Własny interes w UK 02.06.05, 14:39 Ok, wiec zdradzam pomysl :) To jest wciaz tylko POMYSL i nie wiem jeszcze, czy to ma w ogole jeksi sens. Otoz polega on na tym, zeby przewozic do Polski stad czesci do drozszych samochodow (typu: lampy, poduszki powietrzne), a z Polski mozna byloby cos przywozic tutaj. Nie wiem jednak, czy to sie oplaca. Nie wiem, jak wygladaja przepisy graniczne na "granicach", ktore niby nie istnieja. Wiecie... clo czy akcyza. Nie wiem, co mozna byloby przywozic z Polski tutaj i co z tym zrobic. Czekam na opinie i sady :) Odpowiedz Link
diabladko Re: Własny interes w UK 02.06.05, 16:14 Aniek pamietaj ze przede wszystkim musisz miec dobry biznes plan-dobra rada nie pisz go sama-banki sabardziej przychylne kiedy jest on anpisany najlepije przez jakiegos angielskie biuro prawne lub ksiegowa.Od tego dopiero bedzie zalezalo jakiej wysokosci kredyt uzyskasz.Dokladnie dowiedz sie na jakie oprocentowanie jest dany kredyt i uwaznie przeczytaj na umowie co w razie niepowodzenia tracisz.Ale glowa do gory,jak bedziesz chciala to sie uda. Jesli chcersz jeszcze jakis porad prawnych,ksiegowych itp to sluze pomoca Odpowiedz Link
aniek133 Re: Własny interes w UK 02.06.05, 16:17 "Jesli chcersz jeszcze jakis porad prawnych,ksiegowych itp to sluze pomoca" To jeszcze nie ten etap, ale dziekuje :) Dziekuje za slowa wsparcia, ale ja naprawde mam jeszcze zupelnie zielone pojecie o tym przedsiewzieciu i nawet nie mam pojecia o biznasplanie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
hammersmith Re: Własny interes w UK 02.06.05, 18:02 To w takim razie ja mam pytanko: czy sa jakies wymogi jesli chcialabym zalozyc prywatne przedszkole lub szkole, bo w Polsce jest tego mnostwo - sanepid, straz pozarna itp. Czy wiesz cos na ten temat lub wiesz, gdzie to mozna znalezc? Odpowiedz Link
mabmab Re: Własny interes w UK 03.06.05, 16:17 Podczepiam się pod pytanko o przedszkolach. Bardzo by mi zależało na jakichś informacjach lub linkach. Chodzi mi głównie o wymogi prawne, co z lokalem, bo np. w Polsce trzeba mieć zgodę wszystkich sąsiadów itp. Czy trzeba mieć jakiś program, status i w ogóle każda informacja będzie dla mnie niezmiernie cenna. Odpowiedz Link
aniek133 Re: Własny interes w UK 03.06.05, 16:27 Nie wiem, czy jest to pytanie do mnie (tak wyglada) - w kazdym razie wlaczam sie do tematu i odpowiadam, ze nie mam pojecia o przedszkolach. Czytalam kiedys artykul na temat zakladania przedszkoli w Polsce (wiem, ze Ty nie chcesz w Polsce tylko tutaj). Babka wrocila z emigracji (USA) do Polski i wlasnie miala meke ze straza (np. trzeba bylo poszerzyc schody) i sanepidem. Ale - to jest wlasnie ciekawe - nikt od niej nie wymagal zaswiadczenia o odpowiednich do prowadzenia takiej placowki kwalifikacjach :) Ot, Polska nasza wlasnie :) Przypuszczam, ze tu jest trudniej, ale nie wiem nic na ten tamat i nie mam pojecia gdzie znalezc odpowiednie informacje. Odpowiedz Link