Dodaj do ulubionych

zakup domu - oplaty

18.06.07, 22:26
Przepraszam za nowy watek, ale nie znalazlam odpowiedzi w archiwum. Pytania moze banalne ale my dopiero na poczatku drogi.
Jakie oplaty (za co i w jakiej mniej wiecej wysokosci) po kolei ponosi sie w zwiazku z zakupem domu, poczawszy od punktu zero, czyli idziemy ogladac domek ktory nam sie spodobal, wiemy ze jest on w zasiegu naszych mozliwosci mortgage. Za co, komu, kiedy (na jakim etapie) i ile bedziemy placili zeby sfinalizowac zakup.
Obserwuj wątek
    • minisufka Re: zakup domu - oplaty 18.06.07, 23:14
      no wiec od punktu zero :-)
      1. wybrac domek
      2. zaproponowac kupujacemu wasza cene
      3. potargowac sie jesli trzeba i uzgodnic cene koncowa
      4. dogadac sie z building society/bankiem czy od kogo tam bierzecie mortgage
      5. czasem, choc nie zawsze trzeba zaplacic oplate za 'setting up' the mortgage.
      podobno w granicach £500
      6. mortgage company bedzie chcialo oszacowac ile domek jest warty i czy warto
      wam dawac pod jego zastaw mortgage. trzeba wiec zaplacic za ta waluacje (?)
      czym zajmie sie mortgage company, a wy zaplacicie podobno ok. £300
      7. znalezc sobie prawnika, za niego prawdopodobnie trzeba bedzie zaplacic £500 -
      £700 za calosc uslug
      8. exchange contracts ze sprzedajacym - wtedy trzeba uregulowac wszystkie
      oplaty, czyli cala kwote za domek + prawnika + stamp duty, do ktorego przesylam
      link, bo zalezy od warotsci posiadlosci: www.qck.com/stamp-duty.html.
      stamp duty zajmie sie tez prawnik
      9. domek jest wasz!!!!!

ps. nie ma zadnych oplat dla agenta nieruchomosci, co jest milym zaskoczeniem w
      porownaniu z PL :-)

wszystkie szacowane kwoty, ktore umiescilam powyzej pochodza ze sprawdzonego
      zrodelka - mojego mezusia, ktory wlasnie kupuje 2gie w ciagu pol roku lokum :-)

pozdrawiam i trzymam kciuki zeby wszystko poszlo gladko i predko! aha, grunt to
      znalezc dobrych pranwikow - jesli prawnicy sa niegramotni, to cala procedura
      strasznie moze sie opoznic i przerodzic w ogromnie niemile doswiadczenie. moj
      m. sie ze swoimi nigdy nawet nie widzial, zawsze zalatwia wszystko przez
      telefon i od 7 lat pokazuja sie tylko od najlepszej, najefektywniejszej strony.
      tak wiec - najlepiej brac kogos z polecenia!
      • lianis Re: zakup domu - oplaty 19.06.07, 08:33
        Dzieki :) bardzo optymistycznie to zabrzmialo, ja slyszalam ze za waluacje zaplacimy ok. £800, a za prawnikow ponad £2000, stamp duty w naszym przypadku bedzie 1% wiec same te oplaty juz nam by daly 5000, wiec niebagatelne pieniadze, heh stanowczo wole Twoja wersje :) myslalam tez ze tak jak w przypadku wynajmu placi sie tez jakies oplaty w agencji. Jutro wybieramy sie do agencji i juz znowu bedziemy ciut madrzejsi.
        • basiak6 Re: zakup domu - oplaty 19.06.07, 10:54
          My kupowalismy dwa razy i za kazdym razem za prawnikow placilismy ponad 1000, za
          drugim razem 1500-2000, no ale dom byl wiekszy i wiecej komplikacji, plus Stamp
          Duty bylo 3%.
    • kingaolsz Re: zakup domu - oplaty 19.06.07, 15:30
      U nas:
      1) surveyer £800 ( ale 400 maja oddac niby, bo wzieli za duzo)
      2) oplaty za tzw. searches - £370
      3) prawnik £1000 - przy pierwszym domu bylo to cos ponad £1200 ( prawnicy
      podaja swoja cene i do tego nalezy doliczyc VAT 17,5% )
      3) depozyt ( to juz indywidualnie)
      4) stamp duty - tez w zaleznosci od ceny nieruchomosci - do jakiegos poziomu
      jest bezplatny, pozniej do £250k jest 1%, a powyzej 3%, nawtepnego szczebla tez
      nie pamietam
      5) mortgage advisor - nasz bierze £1900 od nas , bo zalezy to od sumy branego
      kredytu.

Przy pierwszej nieruchomosci na £185k wydalismy £15,000 ( z 5% depozytem)

Kinga
      • lucasa Re: zakup domu - oplaty 19.06.07, 15:48
        ja nie pamietam ile dokladnie placilismy jak kupowalismy dom, ale na pewno nie
        bylo to w okolicach £1500 tylko duzo wiecej. pierwsze wyliczenia tez byly mniej
        wiecej takie, a potem okazalo sie, ze za kazdy drobiazg trzeba doplacac i kwota
        rosla!
        A
        • minisufka Re: zakup domu - oplaty 19.06.07, 17:58
          hmmm... czyli mowicie, ze zanizylam? ale przeciez info mam z 1szej reki i to
          tak jak mowie - na swiezo, bo dom kupilismy w styczniu, a teraz mieszkanie jest
          w trakcie. prawnikow mamy z okolic londynu, ale moze jakies znizki ten moj
          obrotny maz ma po tylu latach? a moze potrzeba troche poszukac i sie znajdzie w
          tych cenach co podalam?

a depozyt to nie kazdy chce :-)
          • basiak6 Re: zakup domu - oplaty 19.06.07, 19:12
            Fajnie byloby jakby dawali znizki 'po latach', powinnam miec juz calkiem niezla:))

A na powaznie, generalnie koszty prawnika zaleza tez od kompleksowosci danej
            tranzakcji, nasza byla dosc skomplikowana, niestety, no i dom do tanich nie
            nalezal, bo cena nieruchomosci tez gra role.

For a property costing £100,000, you should expect to pay about £550 in fees.
            However, the cost will also depend on whether your property is leasehold or
            freehold. Leasehold properties will cost more as they involve additional work
            checking the lease.
            www.bbc.co.uk/homes/property/moneyandlegal_solicitorsandsurveyors.shtml
            Slyszalam o jakichs tanszych 'online' solicitors, ale odradzano nam.
            Tutaj pisza o cenach miedzy 600-1000
            www.whatprice.co.uk/financial/housing-market/house-buying-costs.html
            • natina0 Re: zakup domu - oplaty 19.06.07, 19:19
              my jestesmy w trakcie płacenia..więc reservation fee za mortgage 499Ł ale to
              mozna dolozyc do kredytu,valuation 340L,depozyt to wiadomo kazdy inny,prawnik
              900Ł,no i stamp duty 1770Ł,oby nic po drodze nie wyszlo bo jestesmy wyliczeni na
              styk;)
              • lianis Re: zakup domu - oplaty 22.06.07, 23:00
                a kwestia oplaty za mortgage advisora tez dochodzi do tego i ile?

A tak z innej beczki, jak juz znajde dom ktory mi sie podoba, zloze swoja oferte ktora bedzie nizsza niz wystawiona, dostane odpowiedz negatywna na wlasna oferte to wtedy moge ponowic oferte z wyzsza kwota czy juz nie? a moze sprzedajacy poda kwote nizsza? jak to sie odbywa? na takiej zasadzie jak zwykly turecki targ? ja podniose troche, on troche spusci itd?
                • kingaolsz Re: zakup domu - oplaty 23.06.07, 10:48
                  lianis napisała:

> a kwestia oplaty za mortgage advisora tez dochodzi do tego i ile?

kazdy ma swoja stawke i sa one bardzo rozne - ja sie spotkalam z oplatami od
                  £250 do £2000.

>
                  > A tak z innej beczki, jak juz znajde dom ktory mi sie podoba, zloze swoja
                  ofert
                  > e ktora bedzie nizsza niz wystawiona, dostane odpowiedz negatywna na wlasna
                  ofe
                  > rte to wtedy moge ponowic oferte z wyzsza kwota czy juz nie? a moze
                  sprzedajacy
                  > poda kwote nizsza? jak to sie odbywa? na takiej zasadzie jak zwykly turecki ta
                  > rg? ja podniose troche, on troche spusci itd?

Ty skladasz oferte i dostajesz odpowiedz - jesli pozytywna to wiadomo, a przy
                  negatywnej zalezy od Ciebie czy chcesz walczyc nadal o ten dom czy nie, jesli
                  tak to skladasz nastepna nieco wyzsza oferte ( agent moze podpowiedziec jak
                  chetni do negocjacji sa sprzedajacy, ale na agentow trzeba ogolnie uwazac), i
                  tak do skotku, az przyjma oferte. Sprzedajacy sam z siebie nie zaoferuje Ci
                  nizszej oferty. Aha i nikt Ci nie powie jakiej wysokosci sa oferty innych osob -
                  to tajemnica. Czasem sie zdarza, ze jest duze zainteresowanie i trzeba zlozyc
                  oferte wieksza niz cena wywolawcza ( u nas tak niestety bylo tym razem, o £10k
                  musielismy dac wiecej zeby zdobyc nieruchomosc).

Kinga
    • witch.abroad Przy okazji - jakie sa rzeczywiste koszta mortgage 30.06.07, 20:34
      Zaczelo mnie to nurtowac jak znajomy Anglik z pracy mojego meza powiedzial, ze
      splaca co miesiac 900 GBP, pozyczyl 150 tys na 20 lat. Przeliczylismy i wyszlo
      nam, ze musi z odsetkami oddac ponad 200 tys!!! Znajomy jest mitoman i do tego
      nieuk, wiec moze mu sie cos potentegowalo??? czy rzeczywiscie odsetki wynosza
      ponad 1/4 splacanej kwoty? Troche to przerazajace prawde mowiac...
      ------------------
      Wiedzma w Somerset
      • kingaolsz Re: Przy okazji - jakie sa rzeczywiste koszta mor 30.06.07, 22:11
        Ja wlasnie dostalam rozpiske nowj mortgage i w podsumowaniu jest, ze jesli do
        konca splacimy u nich ta pozyczke to wyjdzie, ze za kazdego pozyczonego funta
        oddamy £2.80
        Wiec kolega zanizyl sobie, albo wy dziwnie liczyliscie.
        Duzo tez zalezy od tego jaka to jest pozyczka, fixed rate czy variable,
        capital+inrest czy intrest only? To nie jest tak proste, ze mnozycie sobie £900
        x 25 x 12.

Kinga
      • basiak36 Re: Przy okazji - jakie sa rzeczywiste koszta mor 01.07.07, 12:50
        Jesli ma na 20 lat pozyczke na 150,000 to albo ma capital&interest na stopie
        procentowej 3.75 (bardzo malo prawdopodobne) albo ma interest only na 7.25% (tez
        byloby to dziwne). Wiec cos tutaj na pewno nie gra.
        • evian5 Re: Przy okazji - jakie sa rzeczywiste koszta mor 05.07.07, 12:21
          odsetki przy okresie 20-25 lat wyniosa przynajmniej dwukrotnosc kwoty kredytu
          jesli rata bedzie splacana zgodnie z planem. jesli bedzie sie nadplacac kapital
          systematycznie to odsetki w sumie beda mniejsze.
          • witch.abroad Re: Przy okazji - jakie sa rzeczywiste koszta mor 05.07.07, 20:19
            Dzieki za odpowiedzi. Szczerze mowiac nie zdawalam sobie sprawy z rzeczywistych
            kosztow kredytu i troche mnie to przerazilo, jako, ze (bardzo powoli) zaczynamy
            myslec o kupnie domu - nie wiem, czy nasz domowy budzet to udzwignie!
            ------------------
            Wiedzma w Somerset
            • duende1 Re: Przy okazji - jakie sa rzeczywiste koszta mor 06.07.07, 09:31
              my tez. i jak tu myslec o odlozeniu kasy na depozyt skoro same oplaty tyle
              kosztuja. a stopy procentowe i ceny ciagle w gore :/
              • evian5 zakup domu, rachunki 10.07.07, 12:54
                dziewczyny, powiedzcie mi w ktorym momencie trzeba przepisac na siebie gaz,
                prad, wode itd. wydaje mi sie, ze jeszcze przed ostatecznym podpisaniem umowy
                kupna. no i jak to sie robi?

• kingaolsz Re: zakup domu, rachunki 10.07.07, 14:54
                  Robi sie to w dniu przekazania kluczy.
                  Poprzedni wlasciciel dzwoni do swojego dostawcy gazu/wody/pradu i podaje mu
                  stan koncowy, a Ty dzwonisz do tego dostawcy, ktorego chcesz od tego momentu
                  miec i podajesz ten stan jako poczatkowy z kolei.

Kinga
                  • jofin Re: zakup domu, rachunki 10.07.07, 15:06
                    O nie nie. robi to sie okolo 2-3 tygodni wczesniej. Uprzedzasz telefonicznie
                    swojego dostawce, ze w tym i w tym dniu wyprowadzasz sie z danego mieszkania i
                    podajsz nowy adres, gdzie bedziesz mieszkala. Niektorzy prosza o samodzielne
                    spisanie licznikow w jednym i w drugim domu. U nas akurat sami przyszli i
                    spisywali. I rachunki przychodza juz na nowy adres. To samo jest z telefonami i
                    z broadbandem. W nowym domu u nas instalowali chyba w tym samym dniu, w ktorym
                    sie wprowadzalismy. Tez trzeba pwoiadmoic royal mail i zrobic przekierowania i
                    tez zalecaja by poinformowac ich przynajmneij 5 dni wczesniej.
                    • evian5 Re: zakup domu, rachunki 10.07.07, 18:21
                      tak mi sie wydawalo, ze powinnismy to zrobic wczesniej. do przeprowadzki zostalo
                      nam gora tydzien, z tym ze my nie mamy dostawcy pradu/gazu/netu bo to wszystko
                      jest na obecnego wlasciciela mieszkania w ktorym mieszkamy. w nowym domu
                      bedziemy korzystac z tych samych dostawcow gazu i pradu, czy w takim razie
                      powinnismy tez przepisac rachunki na nas wczesniej czy wystarczy w dniu
                      odebrania kluczy?
                      poza tym stan licznikow to mozna bedzie podac wlasnie w dniu przekazania kluczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka