Dodaj do ulubionych

Złobki i przedszkola dla pracujacych matek

IP: *.acn.waw.pl 11.06.02, 20:32
Obserwuj wątek
    • Gość: mycha Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek IP: *.acn.waw.pl 11.06.02, 20:36
      Przepraszam ze pierwszy post bez tresci.

Wszystko pieknie i ladnie, buduja nowe drogi, wycinaja drzewka, a nikt mnie
      interesuje sie gdzie pracujace mamy maja oddac swoje dzieci. Na Tarchominie brak
      zlobkow, a widzialam tylko jedno przedszkole w rejonie Tarchomin-Nowodwory.
      Ciekawa jestem czy ktos o tym mysli, bo jak na razie mamusie zmuszone sa wozic
      swoje dzieci do placowek w odleglych dzielnicach. Nie jest to wygodne i dobre
      rozwiazanie. Moze ktos cos wie na ten temat ?
      • Gość: Marta Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek IP: *.pl 14.06.02, 11:12
        Właśnie jestem nabuzowana tym tematem. Od września MUSZĘ wrócić do pracy.
        Mieszkam na Tarchominie, pracujemy (oboje z mężem)na Woli. Jakoś przetrawiliśmy
        brak żłobków koło domu. Zaczęliśmy szukać na trasie, albo koło pracy. Może
        nawet lepiej, bo szybciej można dziecko odebrać. Dodam, że samochodem. No i co
        się okazuje? Żłobek na Smoczej przyjmie naszego malucha, ale po uzyskaniu zgody
        dyrektora dzielnicy Wola. Dobrze, piszemy podanie, mając nadzieję, że to tylko
        formalność, skoro nasza gmina nie zawraca sobie głowy żłobkami. I otrzymujemy
        grzeczną odpowiedź na piśmie, że Wola też ma nas w ... poważaniu. Ewentualnie
        przyjmą, ale jeśli Białołęka pokryje wszystkie koszty. A Białołęka ma podpisaną
        umowę z Targówkiem. Dlaczego akurat z Targówkiem? A nie np. z gminą Centrum
        (Wola, Ochota, Śródmieście, Mokotów itd). Jak ja mam jeździć do pracy z
        Nowodworów przez Bródno na Wolę na 8 rano? Albo powrót. Na opiekunkę mnie nie
        stać, na Babcie nie mogę liczyć, bo obie pracują. Jak w pracy zaproponuję 3/4
        etatu, to mnie po prostu zwolnią. Idę w poniedziałek do ratusza na dzień
        otwarty z zastępcą burmistrza i zobaczymy. Ale wątpię, czy dla mnie jednej będą
        podpisywać umowę z inną dzielnicą. A swoją drogą ciekawe ile dzieci z Białołęki
        chodzi do żłobków na Targówku. Ale w gruncie rzeczy, jeżeli gmina nie zapewnia
        infrastruktury, to powinna chociaż zadbać o jakieś rozwiązania zastępcze, ale
        nie w tak ograniczonym wymiarze.
        • karol64 Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek 14.06.02, 21:20
          Gość portalu: Marta napisał(a):

> No i co
          > się okazuje? Żłobek na Smoczej przyjmie naszego malucha, ale po uzyskaniu zgody
          >
          > dyrektora dzielnicy Wola. Dobrze, piszemy podanie, mając nadzieję, że to tylko
          > formalność, skoro nasza gmina nie zawraca sobie głowy żłobkami. I otrzymujemy
          > grzeczną odpowiedź na piśmie, że Wola też ma nas w ... poważaniu.

To mialas jakiegos pecha. Moze przedszkole przepelnione.
          Na tej samej Woli moje dziecko przyjeli bez problemu (nie na Smoczej). Co ciekawe
          kierowniczka powiedziala, ze jak sie nie zalapie w tym przedszkolu to przyjma go
          do innego. O zadnym finansowaniu przez Bialoleke nie bylo mowy.
          • Gość: Marta Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek IP: *.pl 14.06.02, 22:04
            Wprost przeciwnie, pani kierowniczka powiedziała, że ze zgodą dyrektora
            dzielnicy przyjmie jak najbardziej. Można wiedzieć kiedy oddawałaś dziecko do
            żłobka? Może to było, kiedy jeszcze gminy nie były samodzielne. Mam dwoje
            starszych dzieci, dawnych "żłobkowiczów" i nie miałam tego typu problemów.
            Byłam zameldowana na Mokotowie, a wynajmowałam mieszkanie na Ochocie i tam
            córka chodziła do żłobka. Ale to było 8 lat temu. Pozdrowienia.
            • karol64 Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek 14.06.02, 22:38

> Wprost przeciwnie, pani kierowniczka powiedziała, że ze zgodą dyrektora
              > dzielnicy przyjmie jak najbardziej. Można wiedzieć kiedy oddawałaś dziecko do
              > żłobka? Może to było, kiedy jeszcze gminy nie były samodzielne.

Może nie były? Nie wiem. Oddawałem w tym roku :-) Tzn. dopiero oddaje od
              września. Może dopiero później zaskoczą mnie jakąś wysoką opłatą. Strach się bać.
            • karol64 Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek 14.06.02, 22:48

> Wprost przeciwnie, pani kierowniczka powiedziała, że ze zgodą dyrektora
              > dzielnicy przyjmie jak najbardziej. Można wiedzieć kiedy oddawałaś dziecko do
              > żłobka?

Małe nieporozumienie. Ty piszesz o żłobku, a ja o przedszkolu.
              • Gość: Marta Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek IP: *.pl 15.06.02, 00:01
                Nie ma znaczenia żłobek czy przedszkole. Finansuje gmina. Teraz, bo kiedyś
                żłobek był "zakładem opieki zdrowotnej" i podlegał pod Min. Zdrowia, a
                przedzkole placówką oświatową i podlegał pod Min. Oświaty. W poniedziałek
                idziemy z mężem na dzień otwarty z wiceburmistrzem Białołęki, który podobno
                zajmuje się żłobkami i ich finansowaniem. Zobaczymy co powie. Może zaproponuję
                Mu prywatną umowę na dofinansowanie Niani, bo inaczej to nie wiem co będzie.
          • Gość: Marta Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek IP: *.pl 14.06.02, 22:06
            Przepraszam, napisałam "oddawałaś", a dopiero potem spojrzałam na nick. A może
            Ty Tatuś. :)
            • Gość: mycha Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek IP: *.acn.waw.pl 17.06.02, 17:48
              I co powiedzial Burmistrz na temat zlobkow na Tarchominie ?????
              • Gość: Marta Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek IP: *.pl 17.06.02, 18:25
                Uprzejmie porozmawiał, mimo, że jak twierdził "jest na urlopie i wcale go tu
                nie ma". Sens rozmowy jednoznaczny: Białołęka ma w d... żłobki i pracujących
                rodziców. Umowa o finansowanie pobytu dzieci z Białołęki w żłobkach w innych
                gminach jest podpisana z Targówkiem. Koniec kropka. Podpisanie nowych (dla mnie
                bardziej sensownych np. Centrum, Bielany, Śródmieście) obecnie jest niemożliwe,
                bo to musiałaby być uchwała zarządu, i ogólnie budżet, tralalala... Jak już
                pisałam na Forum Białołęki, nie chce mi się klawiatury strzępić. Więc, albo
                będę wozić dziecko na Bródno i jechać na Wolę do pracy (a o której dotrę z
                powrotem to nie wiem), albo zatrudnię opiekunkę za 1400 zł (a zarabiam 2000),
                albo zrezygnuję z pracy i wgryzę zęby w ścianę.
                • karol64 Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek 17.06.02, 19:19

> Uprzejmie porozmawiał, mimo, że jak twierdził "jest na urlopie i wcale go tu
                  > nie ma". Sens rozmowy jednoznaczny: Białołęka ma w d... żłobki i pracujących
                  > rodziców. Umowa o finansowanie pobytu dzieci z Białołęki w żłobkach w innych
                  > gminach jest podpisana z Targówkiem. Koniec kropka. Podpisanie nowych (dla mnie
                  >
                  > bardziej sensownych np. Centrum, Bielany, Śródmieście) obecnie jest niemożliwe,
                  >
                  > bo to musiałaby być uchwała zarządu, i ogólnie budżet, tralalala...

Wydawalo mi sie, ze po wyborach samorzadowych znikaja obecne gminy. Jezeli tak,
                  to wtedy nie powinno byc problemow. Alternatywne rozwiazanie na dzis, to "obejsc"
                  urzednikow na Woli wzorem uczniow SP :-)
                  • Gość: Marta Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek IP: *.pl 17.06.02, 22:36
                    Tak właśnie pomyślałam po powrocie do domu od pana burmistrza. Przypomniały mi
                    się te bilboardy "Broń swojej gminy". A vice versa? Może rzeczywiście, po
                    wejściu w życie ustawy o likwidacji gmin (kiedy to będzie, może ktoś wie)
                    zniknie problem rejonizacji w żłobkach. A jeśli niektóre drobne sprawy zostaną
                    w gestii gmin? Muszę trochę poszperać i dokształcić się w tym temacie, to może
                    uda mi się dzisiaj zasnąć. Bo na razie czarno to widzę.
                    • karol64 Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek 17.06.02, 23:45

> Może rzeczywiście, po
                      > wejściu w życie ustawy o likwidacji gmin (kiedy to będzie, może ktoś wie)

AFAIR to wybory sa we wrzesniu.

> Bo na razie czarno to widzę.

Zacznij pracowac nad wariantem "alternatywnym" :-)

A pytałaś w żłobkach po wsch. stronie Alei JP II (to już inna dzielnica, albo
                      gmina).
    • palker Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek 17.06.02, 23:44
      Po dwakroć przeżywałem podobne rozterki i doskonale cię rozumiem.
      Moze gmina powinna wydawać każdemu dziecku, stosownie do wieku, asygnatę
      (żłobkową, przedszkolną, lub szkolną), którą mozna płacić za pobyt dziecka w
      odpowiedniej placówce/szkole na terenie całej Warszawy.
      • Gość: mycha Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek IP: *.acn.waw.pl 18.06.02, 14:34
        To i tak jestes w lepszej sytuacji -bo mnie na opiekunke nie stac ( mam brutto
        1220zl).

Pozdrawiam

Moze ktos sie zdecyduje otworzyc prywatny zlobek z sensownymi cenami ?
        • Gość: Marta Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek IP: *.pl 18.06.02, 17:05
          Dzięki wszystkim za dobre słowo. Całe szczęście, że dzieci zdrowe, mądre. Ja w
          sumie nie mam tak źle. Jak mnie wkurzy kretyński przepis, debil urzędnik, czy
          inne "kłody pod nogi" to siadam w kąciku i myślę, że w sumie jestem
          szczęściarą, niektórych ludzi spotykają prawdziwe tragedie. Jakoś to będzie.
          A co do rozwiązań alternatywnych, to obdzwoniłam kilka żłobków (Śródmieście,
          Żoliborz). Wszędzie to samo pytanie na wstępie: gdzie zameldowanie? Białołęka?
          Ooo, nic z tego! Nawet na Targówku (z podpisaną umową), muszę pojechać po
          wniosek (ale to późno, nabór był w kwietniu), złożyć do gminy podanie o
          refinansowanie, gmina rozpatrzy, żłobek rozpatrzy... Kurde, znowu się
          zdenerwowałam, dobrze, że nie muszę składać do gminy podania o finansowanie
          psychiatry. :-)
          • Gość: macias Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek IP: *.softbank.pl 19.06.02, 15:51
            zamiast tak narzekac na urzędników założ sama żłobek i jeszcze na tym zarobisz
            to chyba proste
            • Gość: Pndzelek Ja też nie rozumiem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 16:23
              Ja też nie rozumiem!!!

Po pierwsze uroiły sobie, że "im się należą" darmowe żłobki.

Po drugie płacą jakieś marniutkie podatki w swojej gminie, a chcą oddawać
              dzieciaki dożłobka w mojej (Centrum) gdzie ja płacę wysokie podatki. Jeśli
              dyrektor dzielnicy Wola się przeciwstawia takiej kradzieży na swoich
              mieszkańcach to jest zły.

Po trzecie jest mnóstwo PRYWATNYCH żłobków i przedszkoli. Oddajcie tam
              dzieciaki i nie zatruwajcie forum.

>>>---
              • Gość: Marta Re: Ja też nie rozumiem IP: *.pl 19.06.02, 18:22
                Na Białołęce nie ma prywatnych żłobków. Jest pozycja w budżecie na
                dofinansowanie pobytu dzieci w żłobkach w innych dzielnicach, ale umowa jest
                tylko z Targówkiem, a tam jest tłok. Wolne miejsca są na Woli i tam też jest
                pozycja w budżecie na dofinansowanie żłobków. I te pieniądze są
                niewykorzystane. To tak jak z psem ogrodnika. A w ogóle skoro oboje z mężem
                pracujemy na Woli to nasze firmy tutaj płacą podatki i chyba gmina coś z tego
                ma?
                • Gość: Pndzelek Re: Ja też nie rozumiem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 19:15
                  Co ty z tym dofinansowaniem?!!! Czy ja ci to dziecko zrobiłem, że mam z MOICH
                  podatków ci dofinansowywać przedszkole?

Jeśli w budżecie jest jakaś kwota na żłobki i ona pozostanie niewykorzystana,
                  to jest nadzieja, że zaoszczędzone pieniądze pójdą na inwestycje I NIE ZOSTANĄ
                  ZMARNOWANE na bezsensowne cele (utrzymanie czyichś dzieci).

To takie proste.

Co do prywatnych placówek - nie wierzę by nie było. Są jeszcze opiekunki
                  zresztą. Można się zrzucić z dwiema koleżankami na jedną opiekunkę i już jest
                  prywatne przedszkole/żłobek.

>>>---
                  • Gość: Marta Re: Ja też nie rozumiem IP: *.pl 19.06.02, 19:23
                    Z Twojego tonu wnioskuję, że nie masz dzieci (i chwała Ci za to). Ja płacę
                    podatki i nie mam w zamian tego co mi się należy. Może zaproponujesz
                    wprowadzenie paszportów do poruszania się między gminami, bo ja niszczę Twój
                    chodnik, i Twoja gmina z Twoich podatków musi go naprawić.
                    • Gość: Pndzelek Re: Ja też nie rozumiem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 19:39
                      "Należy mi się"... Ależ ty jesteś roszczeniowa jak stara pegieerówka!!!

NIC CI SIĘ NIE NALEŻY!!!

PS. Przychówek posiadam, sam płaciłem w PEŁNI za wszystko. Nie mówiem, że "mi
                      się należy".

>>>---
                      • Gość: Marta Re: Ja też nie rozumiem IP: *.pl 19.06.02, 19:48
                        Przecież płacisz ogromne podatki, dlaczego z nich nie korzystałeś. Może gmina
                        się na ciebie wypięła. A tak w ogóle masz we wszystkim rację, oczywiście, tak,
                        tak, tak. Żegnam
                        • Gość: Pndzelek Re: Ja też nie rozumiem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 19:54
                          Oj mam, mam...

>>>---
                  • Gość: historyk Pndzelek ma chyba jakiś deficyt intelektu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 00:22
                    Zapewnienienie infrastruktury socjalnej w postaci żłobków przedszkoli jest
                    zadaniem własnym gminy.
                    1.Gmina ma 27% udziału w płaconych przez nas podatkach od osób fizycznych
                    (rozważa się projekt, by ten udział wzrósł do ok 40%.
                    2. gmina otrzumuje również m.in. podatek od nieruchomości, leśny .
                    3. gminy otrzymują również subwencje zapisaną w budżecie państwa (budżet ten
                    pochodzi również naszych dani podatki pośrednie i bezpośrednie.

Za to gminy mają budowaź przedszkola i żłobki, media itp. i zapewnić
                    potrzebującym opiekę sp[ołeczną.
                    Władze gminy mogą uznać,że same nie budują przdszkola, tylko wspólfinasują je np.
                    w sąsiedniej gminie. Ważne, by w ten sposób zapewniły realizację społecznych
                    potrzeb.
                    Gmina Białołęka jeśli chce stawiać na rozwój (nowe inwestycje i mieszkańcy) to
                    musi inwestować w infrastrukturę społeczną.
                    Polecam konfrontację powyższych faktów z wywodami Pndzelka
                    • karol64 Re: Pndzelek ma chyba jakiś deficyt intelektu 20.06.02, 00:40
                      Gość portalu: historyk napisał(a):

> Zapewnienienie infrastruktury socjalnej w postaci żłobków przedszkoli jest
                      > zadaniem własnym gminy.

"ciach"

Jak to wszystko co napisałeś pogodzić z poniżsymi sprawami:
                      1. likwidacja gmin w Warszawie już jest przesądzona (?), będzie jedna gmina (jak
                      dobrzez zrozumiałem wydarzenia ostatnich miesięcy).
                      2. brakiem konstruktywnej współpracy pomiędzy urzędnikami jeszcze istniejących
                      gmin
                      3. specyficzną sytuacją mieszkańców warszawskich (i nie tylko) gmin (meldunki,
                      faktyczne miejsce zamieszkania, miejsce płacenia podatków)
                      4. nadwyżką miejsc (w przedszkolach i żłobkach) w jednych gminach a niedoborem w
                      drugich
                      5. brakiem jednoznacznego stanowiska gminy co do wolnych miejsc (w jednych
                      obiektach przyjmuja w miare wolnych miejsc, a w innych odmawiają)
                      6. zdrowym rozsądkiem.

Pozdrawiam,
                      Karol
                    • karol64 Re: Pndzelek ma chyba jakiś deficyt intelektu 20.06.02, 00:45
                      Gość portalu: historyk napisał(a):

> Zapewnienienie infrastruktury socjalnej w postaci żłobków przedszkoli jest
                      > zadaniem własnym gminy.
                      > 1.Gmina ma 27% udziału w płaconych przez nas podatkach od osób fizycznych

Na podstawie rocznych zeznań czy ustalane jakimś tajemniczym wzorem jak w
                      przypadku Kas Chorych?

> (rozważa się projekt, by ten udział wzrósł do ok 40%.

Jeżeli to aż 27% i na podstawie zeznań to trzeba apelować do społeczeństwa, żeby
                      płaciło zgodnie z faktycznym miejscem zamiekszania, a nie meldunkiem jak się
                      niektórym wydaje.
                    • Gość: Pndzelek Re: Pndzelek ma chyba jakiś deficyt intelektu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 13:32
                      Jak dla ciebie bucu to jestem PAN Pndzelek!!!

Coś mi się widzi, że jesteś jakimś pieprzonym urzędasem, albo przynajmniej
                      zciociałym wiecznym asystentem na Wydziale Historii Szczoteczki i Szufelki.

Słowem nie przysparzasz PKB tylko je zżerasz a potem w porcelankę i do Wisły,
                      tej królowej rzek.

>>>---
              • karol64 Re: Ja też nie rozumiem 20.06.02, 00:01
                Gość portalu: Pndzelek napisał(a):

> Po drugie płacą jakieś marniutkie podatki w swojej gminie, a chcą oddawać
                > dzieciaki dożłobka w mojej (Centrum) gdzie ja płacę wysokie podatki.

Mógłbyś rozwinąć ten wątek o płatności podatków dla gminy.
                Może być z tego ciekawa dyskusja "co wiemy o podatkach".

• Gość: Marta Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek IP: *.pl 19.06.02, 18:17
              Żeby założyć żłobek, trzeba mieć do tego uprawnienia. I kapitał, jak przy
              każdej inwestycji. Ja chcę po prostu pracować i korzystać z infrastruktury
              socjalnej, którą gmina ma mi zapewnić.
        • Gość: 44 Re: Złobki i przedszkola dla pracujacych matek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 15:13
          Gość portalu: mycha napisał(a):

> To i tak jestes w lepszej sytuacji -bo mnie na opiekunke nie stac ( mam brutto
          >
          > 1220zl).
          >
          > Pozdrawiam
          > Pani Małgorzata Ostrowska tel.614 93 02 dzwonić po 7 lipca
          > Moze ktos sie zdecyduje otworzyc prywatny zlobek z sensownymi cenami ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka