Dodaj do ulubionych

Czy władze miasta przywrócą wspólny bilet?

IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 13.09.05, 01:49
Aglomeracja Warszawska tego potrzebuje. Mam nadzieję, że zostanie stworzony
jednolity system warszawskiego biletu aglomeracyjnego, który obejmie całą
Aglomerację Warszawską. Przyniesie to wiele korzyści samorządowi bo zmniejszy
się zużycie dróg, zmniejszy się zakorkowanie wielu miejsc, które już chyba
powinny przyjąć miano ulic wiecznie zakorkowanych tak jak Jerozolimskie,
Puławska, Radzymińska, Grochowska, etc., zaoszczędzanie czasu dojazdu do
pracy, szkół.
Tylko warunkiem jest objęcie całej aglomeracji warszawskiej a nie tak jak to
zrobiono przykładowo ostatnio pomijając pruszkowką część Al. Jerozolimskich (
łącznie około 60 tyś. mieszkańców ) we wspólnym bilecie, w efekcie czego
osiedla stały w korkach w Jerozolimskich.
Takie rozwiązania istnieją w wielu miastach Polski, np. Trójmiasto. Tam
funkcjonuje a unas nie ? To wielki wstyd dla nas ? Pozdrawiam i mam nadzieje,
że władze transportu i samorządowcy wreszcie podejdą do tego poważnie bo
inaczej Warszawie grozi całkowita blokada.
Pozdrawiam i gratuluję podjęcia pomysłu wspólnego biletu gazecie.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: 1235 Re: Czy władze miasta przywrócą wspólny bilet? IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 13.09.05, 07:02
      a ja liczę ,że wreszcie ktoś się ocknie i pomyśli poważnie o skm. nie o tej o , której się teraz pisze . Co to za skm co będzie kursowal co godzinę z jednej miejscowości podwarszawskiej do drugiej , przejeżdzając przez miasto ? A nie prościej wykorzystać istniejącą linię średnicową i linię " radomską " i puścić pociągi co 5 - 10 minut ? To pomysl , ktory sprawdza się od dziesięcioleci w berlinie. po jakiego diabła wymyślać nowe gdy widać ,że to pomysł ułomny ?
      Proszę spojrzeć na plan warszawy .
      • Gość: marcin Re: Czy władze miasta przywrócą wspólny bilet? IP: *.home / *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 07:21
        Ale po co wydawać milony złotych jeżeli można wydawać setki milionów złotych na
        metro, a efekt podobny. Więcej "ludzi" się przy tym najje.
        • varsava BIAŁOŁĘCE przestałoby być potrzebne METRO 13.09.05, 13:08
          Autobusy dowoziłyby ludzi do przystanku Żerań, a stamtąd jest 25 minut do
          Centralnej, lub 20 do Gdańskiej.

Oczywiście wygodniej do centrum, ale nie wszystkie pociągi tam jeżdżą.
          • tarantula01 Re: BIAŁOŁĘCE przestałoby być potrzebne METRO 13.09.05, 15:50
            varsava napisał:

> Autobusy dowoziłyby ludzi do przystanku Żerań, a stamtąd jest 25 minut do
            > Centralnej, lub 20 do Gdańskiej.

Szybciej by było do Choszczówki, a zwłaszcza Płud - mam na myśli mieszkańców
            Tarchomina i Nowodworów. Ale trzeba się spieszyć, bo Most Północny choć w
            powijakach to jednak powstanie, a wtedy skomunikowanie tych terenów z metrem w
            Młocinach będzie bajecznie proste.

> Oczywiście wygodniej do centrum, ale nie wszystkie pociągi tam jeżdżą.
      • Gość: kp Re: Czy władze miasta przywrócą wspólny bilet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 10:13
        pociągi po linii średnicowej w godzinach szczytu jeżdżą właśnie co 5 minut i
        gęściej się nie da.
        Pomysł SKM można potraktować jako wyjątkowo kosztowną kiełbasę wyborczą, bo za
        te pieniądze możnaby rekompensować Kolejom Mazowieckim opłaty za bilety przy
        wspólnym bilecie przez wiele lat...
        • Gość: 1235 Re: Czy władze miasta przywrócą wspólny bilet? IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 14.09.05, 08:41
          co pięć minut ale w godzinach szczytu , a co później ? Pustynia . Te pociągi skm muszą jeżdzić po warszawie a nie wozić powietrze (poza godzinami szczytu ) między dajmy na to Tłuszczem a Skierniewicami .
          • Gość: kp Re: Czy władze miasta przywrócą wspólny bilet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 09:59
            > co pięć minut ale w godzinach szczytu , a co później ? Pustynia .
            średnio co 10-15 minut, rzadkie przerwy do 20-25 minut.

> Te pociągi skm muszą jeżdzić po warszawie a nie wozić powietrze (poza
            godzinami > szczytu ) mi
            > ędzy dajmy na to Tłuszczem a Skierniewicami .
            myślisz, że warszawiacy będą z korzystać z takiego pociągu?
            Jakby chcieli, to by korzystali za czasów wspólnego biletu ZTM+PKP, ale jakoś
            tłumów nie widziałem. Osoby na biletach ZTM wsiadały przed Warszawą.
            • Gość: 1235 Re: Czy władze miasta przywrócą wspólny bilet? IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 15.09.05, 19:46
              tak będa jeżdzić jak robią to mieszkańcy berlina lub budapesztu. Radzę się p0rzejechać .
    • Gość: Zenom Kaczyński: wiem czego ludziom potrzeba IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 13.09.05, 07:06
      W ogłoszeniach wyborczych Lech Kaczyński mówi, że wie czego ludziom potrzeba.
      Podpowiem: mieszkańcy województwa mazowieckiego potrzebują sprawnej komunikacji
      a w tym wspólnego biletu na wszystkie środki transportu.
    • Gość: abbas Re: Czy władze miasta przywrócą wspólny bilet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 08:30
      żadnych wspólnych biletów. Po co takim pomagać? Nie stać ich na samochody to
      niech gniją w autobusach. Trzeba było sie uczyc i zarabiać tyle aby sobie kupić
      samochód. A jak nie, to trzeba płacić podwójnie za komunikacje.
      Przedsiębiorstwa komunikacyjne są biedne.
      Mając samochód mogliby przynajmniej rozkoszować się przyjemnością sluchania
      muzyki, stojąc w korku. Za korki też władzom dziękujemy.
    • Gość: uklak Re: Czy władze miasta przywrócą wspólny bilet? IP: 194.74.105.* 13.09.05, 09:00
      Widać PKP woli wozić powietrze niż pasażerów...
      Mieszkam na trasie kolei radmoskiej tuż przy granicach Warszawy. Podróż do
      pracy pociągiem zajęła by mi ok 20 min. Niestety pociągi na tej trasie kursują
      co 1 - 1,5h i nie zawsze zgodnie z rozkładem. Skazany jestem więc na wieczne
      korki na Puławskiej lub Al Krakowskiej i conajmniej godzinną podróż.
    • Gość: pablo Re: Czy władze miasta przywrócą wspólny bilet? IP: *.kpwig.gov.pl 13.09.05, 09:32
      gdzie ci wszyscy ludzie mają sie pomieścic skoro pociągi i tak sa totalnie
      zapchane,
      • Gość: kp Re: Czy władze miasta przywrócą wspólny bilet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 10:17
        jeżeli wspólny bilet faktycznie zostałby wprowadzony, sądzę, że Koleje
        Mazowieckie byłyby w staniu uruchomić dodatkowe skłądy w szczycie, np.
        przedłużając relacje pociągów kilku pociągów (np Grodzisk - Mińsk Maz, Otwock -
        Sochaczew i inne możliwe konfiguracje, takich pociągów jest narazie dość mało)
        • Gość: 1235 Re: Czy władze miasta przywrócą wspólny bilet? IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 14.09.05, 08:46
          Zastanów sie kolego co piszesz . Ile jest osób , które rano wsziadaja do pociągu w Otwocku aby dojechać do pracy do Pruszkowa lub odwrotnie . Dlatego pomysl aby rano pociągi a poza godzinami szczytu autobusy szynowe np. dowoziły ludzi do dworców : wschodniego , zachodniego , gdańskiego gdzie rozpoczynaly by jazdę ,z częstotliwością metra,pociągi SKM .
          • Gość: kp Re: Czy władze miasta przywrócą wspólny bilet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 09:54
            > Zastanów sie kolego co piszesz . Ile jest osób , które rano wsziadaja do pociąg
            > u w Otwocku aby dojechać do pracy do Pruszkowa lub odwrotnie .
            Chodzi o zwiększenie przepustowości. Pocąg zamiast lecieć do Zachodniej, może
            pojechać do Sochaczewa i zrobić za dwa pociągi, potem może wrócić choćby do tego
            Otwocka czy mińska i znowu załatwi dwa pociągi na raz.

> Dlatego pomysl a
            > by rano pociągi a poza godzinami szczytu autobusy szynowe np. dowoziły ludzi do
            > dworców : wschodniego , zachodniego , gdańskiego gdzie rozpoczynaly by jazdę ,
            > z częstotliwością metra,pociągi SKM .
            Pomysł bez sensu. Myślisz, że ludzie lubią się przesiadać? To raz, a dwa - od
            razu zwiększy się czas jazdy, bo na przesiadkę trzeba liczyć 3 minuty, a
            zimąprzeskakiwanie ze składu do składu do składu jest szczególnie do dupy.
            Nie wiem, czy korzystasz z pociągów, ja tak i zdecydowanie wiem co piszę.
            • Gość: 1235 Re: Czy władze miasta przywrócą wspólny bilet? IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 15.09.05, 19:53
              patrzysz jak koń w klapkach na oczach . mając na względzie tylko interes tych co z podwarszawskich mejscowości jadą do wawy rano a po robocie lub szkole wracają . nie interesuje cie co dzieje sie przez cały dzień bo nie jesteś z tąd i nie czujesz zasad działania wielkiego miasta. te przesiadki jakoś funkcjonuja w miastach większych niż nasza stolica i wszystko jest ok. oczywiście te dworce przesiadkowe to tylko miejsca geograficzne , w rzeczywistości wymagają tak jak i same trasy dogłębnej modernizacji ale dzięki temu wawa ma szanę na poprawę komunikacji zbiorowej.
    • Gość: Roman Re: Borzyma??? Jego to trzeba zwolnic. IP: *.europe.hp.net 13.09.05, 11:55
    • Gość: gdz Re: Czy władze miasta przywrócą wspólny bilet? IP: *.brighton / 62.84.228.* 13.09.05, 19:25
      a ja sobie kupie helikopter panie kaczor, bo juz mam dosc tych wszystkich
      podchodow pana i panskiego dworu.
    • Gość: Adam www.LechKaczynski.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 23:34
      Tutaj kierujmy skargi dotyczące wszystkiego, co nas denerwuje
      w Wawie: www.LechKaczynski.pl
    • Gość: Rail Power Wybory się zbliżają - Kaczyński do bani IP: 213.199.219.* 15.09.05, 13:41
      Nie przypadkowo ten artykuł ukazuje się właśnie teraz. Nie od dziś wiadomo, że
      miasto nie może się dogadać z PKP na temat wielkości refundacji przejazdów na
      biletach ZTM. Dlatego powołana została spółka "Szybka Kolej Miejska" dla
      Warszawy. Zakupiony został tabor, kursy zaczną się w grudniu od nowego rozkładu
      jazdy pociągów. Jest to spółka miasta, więc przejazd pociągami tego przewoźnika
      będzie odbywał się wyłącznie na podstawie biletów ZTM.
      Dlaczego nie ma o tym mowie w artykule? Gdzie jest rzetelność dziennikarska?
      Odpowiedzi na te pytania i refleksję nad kontekstem i czasem ukazania się
      niniejszego artykułu pozostawiam Szanownym Czytelnikom.
      • Gość: Damian Re: Wybory się zbliżają - Kaczyński do bani IP: *.crowley.pl 15.09.05, 20:12
        Rail Powerze, Remont każdego pociągu SKM kosztuje 10 mln złotych czyli tyle ile
        roczne dofinansowanie PKP. A tych pociągów SKM zamówiono sześć. Nie dość, że
        koszt wynosi 60 mln złotych to jest to kropla w morzu potrzeb gdyż dla
        obsłużenia aglomeracji potrzeba co namniej 100 pociągów. A trasa od dworca
        Zachodniego do Międzylesia to jakaś paranoja. Czy wiesz, że na zachód od W-wy
        Zachodniej są Ursus, Pruszków, Brwinów ....a na południowy-wschód np. Otwock.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka