Dodaj do ulubionych

Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czynszówek

IP: *.icpnet.pl 05.02.06, 22:19
>Bankowcy z Banku BPH ocenili, że sam czynsz sięgałby 7 zł za m kw. Łączne
opłaty (z eksploatacją budynku) nie przekraczałyby 10 zł za m kw< Czyli za
mieszkanie 50 m kw opłaty i czynsz to 500 zł/m-c. Do tego opłata za prąd,
wodę i gaz. Moje mieszkanie 90 mkw - koszty (oprócz energi i gazu) to 630
zł /mc. Jaki to cymes dla lokatora. ?
A samorząd - woli sam inwestować - może na tym kluski ukręcić.
Obserwuj wątek
    • Gość: tomga Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 23:50
      zupełnie jak TBSy - nieopłacalne, nie mieszkasz w swoim tylko cały czas komus
      cos płacisz.........
    • coggiorno Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns 06.02.06, 07:57
      TANIE MIESZKANIA!!! po 10 zł za metr, a resztę dopłaci gmina??? Właściciele tych kamienic, które stoją i się sypią w życiu tego nie dostaną. A wiecie dlaczego? Bo nie są bankami! Rzygać się chce! Teraz moja kamienica, która ledwo wiąże koniec z końcem (patrząc na nią jako podmiot gospodarczy), nigdy nie wyjdzie na swoje jak gminy wespół zespół z bankami zaoferują dotowane mieszkania. To całe partnerstwo publiczno-prywatne to jeden wielki przekręt. A wyborcza pełna entuzjazmu. Cholera, czy jest w tym kraju jakaś normalna gazeta, gdzie piszą ludzie z jajami, a nie kastraci, którzy łykają wszystko co im się pod nos podsunie??!! Jak można spokojnie przyjąć taki nius? Tu nie trzeba cenzury. Wystarczą ograniczeni umysłowo pismaki. (Zgodnie z obowiązującą w prasie konwencją podpisał tzw. kamienicznik).
      • Gość: Dokładna Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 10:36
        Popieram, też mnie wkurza całkowita bezkrytyczość niektórych dziennikarzy. I
        jeszcze jedno: może w Warszawie 10 zł za m2 mieszkania to stawka dla "najmniej
        zarabiających" bo w reszcie kraju to chyba raczej dla bogatych.
        • awm10 Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns 06.02.06, 10:55
          > ustawa o ochronie praw lokatorów umożliwia gminom najmowanie mieszkań, a następnie podnajmowanie ich lokatorom za niższy czynsz. Oczywiście w takiej sytuacji gmina dopłaca właścicielowi różnicę, a także reguluje rachunki za lokatorów zalegających z czynszem.

Genialne.
          Przenieść to rozwiązanie do sklepów.
          Kupujemy telewizor za 5 zł, a gmina dopłaca sklepowi resztę.
          Po prostu raj.
          Wystarczy wprowadzić tylko Ustawę o ochronie praw konsumentów.

Czy dziennikarze nie widzą tych idiotyzmów?
      • parob towarzystwa kredytowe miejskie - przed wojną 06.02.06, 12:18
        50% nowej zabudowy mieszkaniowej było budowane przez towarzystwa ale teraz listy zastawne może emitować tylko bank hipoteczny.bzdura, dodatkowa kaska dla banków
    • tersta Tak jest, niech sie lumpenproletariat wzmocni 06.02.06, 09:56
      • Gość: kamieniczniczka a stare niech się zwalą !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 10:11
        Jestem w podobnym położeniu jak przedmówca. Ustawę mamy jaką mamy, pieniędzy
        brak, i tylko słychać tu się zawaliło, tam się leje, tam znowu niedrożne
        kominy.... rozglądnijcie się ile mieszkań stoi pustych!!! i zobaczcie czyją są
        własnością! I może w końcu się ktoś zastanowi jak tą patową sytuację rozwiązać..
        • coggiorno Re: a stare niech się zwalą !!!! 06.02.06, 10:58
          Nikt się nie zastanowi jak rozwiązać coś dla kogoś. TU TRZEBA WALCZYĆ. Proszę bardzo - bankowcy sobie załatwili. Problem najwyraźniej w tym, że organizacje skupiające właścicieli czynszówek są słabe. Za 10 zł/m to ja z pocałowaniem w rękę wynajmę gminie - pewnie nie tylko ja. Ale nie każdy może mój boże. Nie każdy jest np. bankiem.
      • boguschitz Re: Tak jest, niech sie lumpenproletariat wzmocni 06.02.06, 10:15
        Szczególnie za te 10 zł za metr.
    • Gość: praktyk samorządow Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.02.06, 11:48
      Myślę, że pomysł jest wart rozważenia zwłaszcza w przypadku budowy tzw. lokali
      socjalnych dla, jak ktoś wcześniej zauważył, lumpenproletariatu. Gminom dużo
      łatwiej rozmawiać z jednym partnerem a wysokość czyszu i dopłaty z gminy będzie
      ustalana w poszczególnych umowach (nie ma nigdzie mowy, że to musi być 10 zł).
      Dzięki temu rozwiązaniu gmina nie angażuje swoich środków i może je przesunąć na
      inne inwestycje.
      Panowie kamienicznicy nie ma powodu do obaw - wy oferujecie swoje mieszkania
      innej grupie odbiorców (chyba, że chcecie by gmina na podstawie umów kwaterowała
      u was pijaków urządzających burdy i innych wykolejeńców a tacy są w większości
      lokatorzy lokali socjalnych). Te lokale są, siłą rzeczy, notorycznie deficytowe.
      Swoją drogą istnieje przecież możliwość takiego dogadania się z gminą, że
      właściciele mieszkań w danym mieście złożą gminie podobną ofertę (z tym, że
      kredyt będzie przeznaczony na remont waszych nieruchomości a nie na budowę
      nowych). Jeśli w podobny układ wejdzie kilku właścicieli kamienic to bank na
      pewno znajdzie się bank, który to sfinansuje. W takim przypadku ustawa o PPP, na
      którą psioczycie, będzie bardzo pomocna a rozwiązanie proponowane w artykule
      będzie doskonałym punktem odniesienia do rozpoczęcia rozmów.
      • Gość: Dustin Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 12:17
        Więc zadam to panu szamorządowcowi pytanie czy mieszkania z czynszem
        oscylującym w granicach 6-10 zł za metr kw. to są te mieszkania dla ubogich?
        Ludzie w większości dostają ok 600-700 zł na rękę jak wiec bedą mogli płacic
        czynsze w wysoakości ok 300-400 zł miesięcznie?. Sam mieszkam w TBS i przy
        dochodach 1400 zł mam już problemy z opłacaniem czynszu za mieszkanie 35 m. kw.
        Od 1999 roku czyli od momentu kiedy je otrzymałem czynsz rośnie co roku o kwotę
        ok 30 zł. jak do tej pory nie było żadnej obniżki choć niejednokrotnie
        odnotowywana jest w tym okresie deflacja!
      • coggiorno Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns 06.02.06, 12:41
        > Panowie kamienicznicy nie ma powodu do obaw - wy oferujecie swoje mieszkania
        > innej grupie odbiorców (chyba, że chcecie by gmina na podstawie umów kwaterował
        > a
        > u was pijaków urządzających burdy i innych wykolejeńców a tacy są w większości
        > lokatorzy lokali socjalnych). Te lokale są, siłą rzeczy, notorycznie deficytowe
        NO JA JUŻ WIDZĘ TE ŚMIAŁE BANKI, KTÓRE LITOŚCIWIE ODCIĄŻĄJĄ GMINY I NAJMUJĄ NOWITEŃKIE LOKALE PIJACZKOM I MĘTOM!!!
        Bardzo to wszystko ciekawe, ale niestety albo coś się trzyma kupy, albo nie.
        Problemem tu jest również nie tylko społeczeństwo en masse (przerażająca wizja społeczeństwa en masse), ale i kretyństwo dziennikarzy (czynsz tylko kilka złotych za metr!)
        UWAGA! Jeszcze raz, cytuję:
        Miasto wydzierżawi mieszkania od spółki. [...]bankowcy z Banku BPH ocenili, że sam czynsz sięgałby 7 zł za m kw. Łączne opłaty (z eksploatacją budynku) nie przekraczałyby 10 zł za m kw.

To tyle wg urzędników, bankowców i dziennikarzy kosztują tanie mieszkania!!!???
        Proszę wybaczyć, ale najwyraźniej w Polsce mieści się kilka odrębnych krajów.
        • Gość: pr sam Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.02.06, 14:19
          Ja nie twierdzę, że cena, o której mowa w artykule jest akceptowalna. Wydaje mi
          się jednak, że nie jest to ostatnie słowo - ostateczne regulacje zawierać będzie
          umowa: gmina - spółka, spółka - bank. Jak pisałem wcześniej jest to rozwiązanie,
          które można brać pod uwagę w przypadku budowy mieszkań socjalnych (permanentnie
          deficytowych). Jeśli chodzi o budownictwo dla nazwijmy to "typowych obywateli
          miast" to zapewne najlepsze rozwiązania oferuje rynek (kredyty mieszkaniowe,
          wyprzedaże mieszkań komunalnych). Gminy dramatecznie potrzebuja mieszkań. W
          centrach miast jest wiele lokali komunalnych, które są zamieszkiwane przez
          "element" notorycznie zalegający z płatnościami. Dzięki budowie czynszówek
          finansowanej w taki sposób gminy mogły by te lokale zwalniać, przenosząc
          lokatorów, i oferować na rynku. Poprawiłaby się struktura społeczna centrów i
          bezpieczeństwo - co za tym idzie estetyka. Deficyt na mieszkaniach socjalnych
          byłby pokrywany z regularnie płaconych czynszów i dochodów ze sprzedaży.
          Takie rozwiązania nie są możliwe w tym momencie z powodu braku pieniędzy na
          inwestycje w mieszkania w gminnych kasach. UE nie przewiduje środków na
          budownictwo komunalne, TBS się nie sprawdzają, jak wspomniał przedmówca.
          Konieczne jest więc sięgnięcie do jakichś nietypowych rozwiązań.

> NO JA JUŻ WIDZĘ TE ŚMIAŁE BANKI, KTÓRE LITOŚCIWIE ODCIĄŻĄJĄ GMINY I NAJMUJĄ NOW
          > ITEŃKIE LOKALE PIJACZKOM I MĘTOM!!!
          W proponowanym rozwiązaniu GMINA PODPISUJE DŁUGOLETNIĄ UMOWĘ NA NAJEM co
          oznacza, że gwarantuje stałe płatności. Potencjalna degradacja tkanki nie ma
          więc dla banku znaczenia bo tak czy inaczej wyjdzie na swoje.
          • coggiorno Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns 06.02.06, 16:13
            Gość portalu: pr sam napisał(a):

> > NO JA JUŻ WIDZĘ TE ŚMIAŁE BANKI, KTÓRE LITOŚCIWIE ODCIĄŻĄJĄ GMINY I NAJMU
            > JĄ NOW
            > > ITEŃKIE LOKALE PIJACZKOM I MĘTOM!!!
            > W proponowanym rozwiązaniu GMINA PODPISUJE DŁUGOLETNIĄ UMOWĘ NA NAJEM co
            > oznacza, że gwarantuje stałe płatności. Potencjalna degradacja tkanki nie ma
            > więc dla banku znaczenia bo tak czy inaczej wyjdzie na swoje.

Zdziwiłbym się bardzo gdyby bank nie wyszedł na swoje.
            Tak sie składa, że ja też - tylko całkiem prywatnie - uprawiam działalność charytatywną pod nazwą "najem lokali dla ludności". Dlaczego ja (i mnie podobni) nie mogę wyjść na swoje tylko banki. Innymi słowy: dlaczego by nie stworzyć mechanizmu dopłat do najmu dla prywatnych (nie-banków) właścicieli czynszówek? Robi się tyle hałasu o wyzysk, poradniki pisze wyborcza dla gnębionych najemców, itp. A jak banki za lokale socjalne (sic!) mają dostać 10zł/m to ogłasza się to genialnym pomysłem! Jeśli dostanę 7 zł/m to nikt nie będzie musiał do mojej kamienicy dopłacać, a standard będzie wyższy niż socjalny.
            O to chodzi.
    • Gość: arahat aby zejsc z kosztow wsad budowalany z naj- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 12:37
      nizszej polki cenowej typu chiny czy garaz szwagra?
    • Gość: prawnik Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 14:09
      A może tak WRESZCIE przyjrzeć się działaniom StowARzyszeń i Zrzeszeń
      właścicieli na czele z POlską Unią Właścicieli/p.Szypowski w w-wie/to dopiero
      jest firma a z nią pozostałe w miastach.Jak tam wygląda ta prywatna gospodaRKA
      LOKALAMI!Nawet ludzie prezesujący zrzeszeniu mają procesy karne o
      łapówy /siedzieli w areszcie-wyszli za kaucją/dalej prezesują no i b.... to co
      stracili przez 3 m-ce a do tego są w składzie zarządu tej wielkiej unii w w-wie.
      • coggiorno Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns 06.02.06, 16:03
        Gość portalu: prawnik napisał(a):

> A może tak WRESZCIE przyjrzeć się działaniom StowARzyszeń i Zrzeszeń
        > właścicieli na czele z POlską Unią Właścicieli/p.Szypowski w w-wie/to dopiero
        > jest firma a z nią pozostałe w miastach.Jak tam wygląda ta prywatna gospodaRKA
        > LOKALAMI!Nawet ludzie prezesujący zrzeszeniu mają procesy karne o
        > łapówy /siedzieli w areszcie-wyszli za kaucją/dalej prezesują no i b.... to co
        > stracili przez 3 m-ce a do tego są w składzie zarządu tej wielkiej unii w w-wie
        > .
        Na razie można potraktować to jako POMÓWIENIA.
        A POZA TYM CO MA PIERNIK DO WIATRAKA?
        No ciekawy taki jakis głos. Czyżby zadziałało "uderz w stół..."
        No proszę
        Na tropie korupcji wśród kamieniczników....
        • Gość: mara Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns IP: *.med.uni-duesseldorf.de 06.02.06, 16:32
          to jest znana metoda prywatyzacji zyskow i"komunalizacji strat".
          Zaczelo sie w Wielkiej Brytanii pod rzadami zelaznej lady.
          Sprywatyzowano dostawe wody. Spolka Thames Water przyniosla udzialowcom ogromne
          zyski, niestety "zapomniano" modernizowac siec wodociagowa.
          W Kolonii pewien bank, w ktorym wklady maja najbogatsci Niemcy, ma pewne
          Fundusze, ktore inwestuja na niezwykle atrakcyjnach warunkach. Tak wybudowano
          nowy ratusz, hale sportowo-widowiskowa a niedawno otwarto nowe hale targowe.
          Niby sie trzeba cieszyc, gdyby nie pewien drobiazg: miasto Kolonia dzierzawi
          teraz te objekty, placi wysokie czynsze miesiecznie, niezalznie od tego czy te
          objekty przynosza zysk czy nie.
          Podejrzewam, ze w podobnych zasadach opiera sie ta propozycja budowy tanich
          mieszkan czynsczowych..
          • coggiorno Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns 06.02.06, 16:37
            Gość portalu: mara napisał(a):

> Podejrzewam, ze w podobnych zasadach opiera sie ta propozycja budowy tanich
            > mieszkan czynsczowych..
            Popraweczka: tanie są one tylko dla gryzipiórka z gazety wyborczej!
            Nikt inny tak nie uważa.
            Można się tego domyślić, ale dzięki za przykłady.
            Pozdrowienia,
        • aniapol Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns 06.02.06, 18:03
          kamienicznik wziął łapówkę od lokatora w zamian za załatwienie mieszkania z
          niskim czynszem. To znana praktyka wśród kamieniczników. Z tym, że wśród
          kamieniczników gminnych, a nie prywatnych.
          • Gość: liliana Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 21:19
            w 1998 ROKU ZA ŁAPÓWKĘ ,CZYLI TZW ODSTĘPNE W WYSOKOŚCI 10 TYS. ZŁ. OTRZYMALISMY
            OD WŁAŚCICIELA KAMIENICY W POZNANIU MIESZKANIE DO REMONTU O METRAŻU 42 M2na
            umowę cywilno-prawną.wtedy była to ogromna kwota, okropnie zadłuzyliśmy się w
            trzech bankach ( POLAK potrafi,bo złożyliśmy wnioski jednocześnie )Mielismy
            jedno dziecko i oboje pracę,a czynsz wynosił 248zł+woda+prad,na początku nie
            było tak źle.Potem było coraz gorzej,czynsz rósł co około pół roku. Urodziło
            nam się drugie dziecko,ja straciłam pracę,a w chwili obecnej stracił ją równiez
            mąż. Nigdy nie korzystaliśmy z pomocy państwa,i choć po raz pierwszy zgłosiłam
            się do MOPR,to usłyszałam, że nikt mi nie dopłaci do czynszu ,bo w tej chwili
            wnioski o takie dopłaty tzn.do mieszkania u prywatnego właściciela są
            rozpatrywane negatywnie!!!! Pytam więc ,co mam zrobić pójść z małymi dziećmi
            mieszkać pod most??!!!! w 1997r.nie wzięto w urzędzie naszego wniosku pod uwagę-
            gdy chcieliśmy wpisać się na lokal z puli miasta , w chwili obecnej na liście
            oczekujących w Poznaniu jest około 1.000 osób. A propos TBS znajomi skorzystali
            z tego dobrodziejstwa , i po 5 latach szybciutko kupili działkę na wsi pod
            Poznaniem i budują się przy pomocy rodziny i uciekają od tych złodzieji ,bo ich
            czynsz to prawie 700zł!!! za 2 pokojowe mieszkanie.
            • coggiorno Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns 07.02.06, 03:56
              Gość portalu: liliana napisał(a):

> w 1998 ROKU ZA ŁAPÓWKĘ ,CZYLI TZW ODSTĘPNE W WYSOKOŚCI 10 TYS. ZŁ. OTRZYMALISMY
              >
              > OD WŁAŚCICIELA KAMIENICY W POZNANIU MIESZKANIE DO REMONTU O METRAŻU 42 M2na
              > umowę cywilno-prawną.wtedy była to ogromna kwota, okropnie zadłuzyliśmy się w
              > trzech bankach ( POLAK potrafi,bo złożyliśmy wnioski jednocześnie )

No ale kto przy zdrowych zmysłach w ogóle przystępuje na takie warunki? Rozumiem desperację, ale o czymś takim to jeszcze nie słyszałem. Cóż, errare humanum est. Sam popełniam też błędy, tylko inne.
              Współczuję, ale to nie jest chyba typowa postawa właścicieli czynszowych mieszkań, bo niewielu jest chętnych na taki układ.
              Pozdrowienia,
              Krzysztof
    • Gość: bezczelny bank Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns IP: *.chello.pl 06.02.06, 18:56
      jedyny możliwy profram jużrealizują : voila.pl/mozgf/?1
      klikając na czerone ( 3 min czekasz ) i poznasz szczegóły , dom za 1250 zł m2
    • Gość: zibi1010 A gdzie obiecane 3 mln mieszkan-1/10 wystarczy??? IP: *.asta-net.com.pl 06.02.06, 19:27
    • Gość: vin Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 21:13
      To policzcie Państwo jak nas łupią spółdzielnie! i nikogo to nie interesuje[mam
      na myśli państwo i rząd który ma chronić obywateli PIS
      • coggiorno Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns 07.02.06, 03:58
        Gość portalu: vin napisał(a):

> To policzcie Państwo jak nas łupią spółdzielnie! i nikogo to nie interesuje[mam
        > na myśli państwo i rząd który ma chronić obywateli PIS

Święta racja. A dlaczego?
        Jeśli ktoś liczy na to, że go państwo obroni to współczuję. Może czuć się niebezpiecznie. Może rząd i chroni obywateli PiS, ale innych chronić raczej nieskory.
        • aniapol Czy nie prościej byłoby.. 07.02.06, 14:27
          czy nie prościej byłoby zmienić przepisy dotyczące najmu mieszkań, które
          obecnie czynią najem wysoce ryzykownym i właściwie nieopłacalnym dla
          właścicieli? Czemu nie uruchomić potencjału ludzi mających pieniądze i chcących
          zainwestować w mieszkania na wynajem poprzez ulgę budowlaną? Lepiej, żeby
          trzymali te pieniądze w bankach, które pożyczą je developerom, państwo zbierało
          wysokie podatki, żeby mieć budżet na spłatę odsetek bankowych, a gminy wynajmą
          wybudowane mieszkania za pieniądze z podatków i podnajmą wybranym obywatelom?
          Nie za dużo pośredników, z których każdy coś musi zarobić dla siebie? Czy nie
          prościej, żeby obywatel A za swoje pieniądze wybudował i wynajął obywatelowi B
          mieszkanie, a państwo tylko stworzyło warunki, żeby prawa obu stron były
          należycie zabezpieczone? Podkreślam: obu stron.
          • coggiorno Re: Czy nie prościej byłoby.. 08.02.06, 11:14
            Pani Aniu!
            Rząd musiał coś wymyślić. To wymyślił.
            Trzeba jakoś udowodnić, że się jest potrzebnym, że się dba i pochyla z troską. Przecież cały ;) naród ich wybrał po to właśnie.
    • equipage Re: Deweloperzy i bankowcy mają plan budowy czyns 10.02.06, 20:12
      Szlag może człowieka trafić, jeśli po 10 latach sprawy budownictwa mieszkań
      znajdują się w punkcie "0". Na łamach GW publikowane były sugestie dot.
      konieczności nowelizacji tworzonej ustawy dot. TBS-ów. Był też wywiad z nami,
      m.in. z p. Herbst - współautorką tego "knota legislacyjnego" (jej określenie z
      Konferencji Spalskiej),który sugerował współdziałanie samorządów, deweloperów i
      banków we ujednoliconym procesie planowania i gospodarki przestrzennej. Ziemia
      gminy, na której deweloperzy, ich klienci i banki inwestują. Stąd mieszkania
      społeczne po minimalnych opłatach czynszowych, opłacanych przez gminy w ramach
      pomocy socjalnej. Przychody w tej spółce, to opłaty z tytułu najmu,
      organizowanychprzez administratora imprez oraz usług. Tak funkcjonuje Habitat i
      szereg organizacji tego typu na zachodzie. Szkoda, że p. Marek nie próbował
      tych publikacji w jego redakcji wykorzystać, mimo szeregu propozycji. Ile lat
      można pisać te same treści o polskim bardaku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka