kasia-74 01.12.06, 14:26 Chcę kupić akcje biotonu co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alunia156 Re: Bioton czy warto? 01.12.06, 18:33 Nie wiem czy warto sam go kupiłem w połowie listopada i się wozi między 2,80 a 2,90 takie mielenie duże obroty ale mało efektów u mnie będzie już na czarnej liście. Gotówka zamrożona a przez ten czas można było coś innego z nią zrobić. W sumie może dojdzie do tych 3zł ale kiedy? Bardzo duża podaż na sprzedaży Odpowiedz Link Zgłoś
zosiasamosia81 Re: Bioton czy warto? 01.12.06, 19:27 ja dzisiaj sprzedałam. Moim zdaniem nie warto, bo tak jak pisze alunia - obroty bardzo duże ale wzrost jak dotąd tylko w okolice 3,- a potem spadek. Odpowiedz Link Zgłoś
jk Re: Bioton czy warto? 01.12.06, 21:11 Ja trzymam, liczę (bardziej sercem niż rozumem) na przebicie 3 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-74 Re: Bioton czy warto? 02.12.06, 10:45 dziękuje za opinie. Wszystkich pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agaman1969 Re: Bioton czy warto? 05.12.06, 01:00 ja ze swojego doświadczenia mogę poradzić tyle- jeśli masz daną spółkę to ją trzymaj mimo iż leci na pysk ona kiedyś odrobi jeśli zależy ci na szybkiej kasie to nie wchodź ale jeśli chcesz poczekać parę miesięcy to zarobisz i będziesz happy Odpowiedz Link Zgłoś
tut666 Re: Bioton czy warto? 05.12.06, 06:13 POWIEDZ TO TYM CO KUPOWALI NETIE PO 70 PLN!? Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Bioton czy warto? 05.12.06, 08:53 powiedz to tym co kupowali elektrim za 20 zl :) itd itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
alunia156 Re: Bioton czy warto? 06.12.06, 18:18 Kurcze jednak się dalej sypie. Nie wiem jak długo trzymać , czy sprzedawać ze stratą. Wygląda to nie ciekawie... Gdzie ta cena powyżej 3 PLN ech... Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Bioton czy warto? 06.12.06, 19:39 a po ile kupowalas, ile tego masz, i jaki to % twojego portfela? Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 06.12.06, 20:18 Gratuluję wszystkim biotonowcom. Szczególnie tym piejącym coś o 5 zł. Skończyły się newsy skończyły się wzrosty. Tak to jest ze spółkami żyjącymi newsami. Ale nie martwcie się. Przecież zaraz wasz ukochany prezesunio cos tam rzuci na rynek. Znowu zacznie się wklejanie tych info na forum, pojawią się szczebiocące panienki licytujące się ile to one mają akcji tej jakże wspaniałej spółki. Itd. Będzie dobrze, tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
akrystian Re: Bioton czy warto? 06.12.06, 21:57 skoro ty tak mówisz napewno tak będzie Odpowiedz Link Zgłoś
akrystian Re: Bioton czy warto ? 07.12.06, 18:21 Jak tylko coś napiszesz o biotonie to zaraz rośnie - 2.18 to był "dobry moment na wywalenie tego śmiecia" ? P.S wczoraj ktoś w pakiecie łyknął troche akcji za ok. 260 mln złotych po 2,70 (przypadek ?), kto sprzedał (Krauze ?) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto ? 07.12.06, 18:47 Dziś też napiszę. Gdzie są biotonowcy ? Jest tylko krystian z początku alfabetu ? Gdzie reszta ? To mnie intryguje. Ta cisza zwiastuje szalone wzrosty na tej przecudownej spółce. Odpowiedz Link Zgłoś
areo12 Re: Bioton czy warto ? 07.12.06, 23:07 Biotonowców jest wiele na parkiet.com. Dzisiaj nawet dołącyl do nich Tomasz Jerzyk wystawiając Bioton jako spółkę dniana DMBZWBK. Pierwszy opor pokonany na 2,74.Następny na 2,95 poczekamy, pózniej atak na szczyty. Trzykrotne dno na 2,65 i odbicie nie daje szans na większy spadek, więc kierunek jest jeden. Pozdrawiam Biotonowców Odpowiedz Link Zgłoś
akrystian Re: Bioton czy warto? 08.12.06, 11:01 no to wklejam kolejne info panie zawodowiec www.parkiet.com.pl/news/art.jsp?idn=471212&dz=01000 Odpowiedz Link Zgłoś
alunia156 Re: Bioton czy warto? 08.12.06, 11:05 No to chociaż jakiś pozytyw bo po dzisiejszych notowaniach tego nie widać. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
alunia156 Re: Bioton czy warto? 08.12.06, 11:18 No to może dokupić? Nie, nie już dwie transze mam i czekam na lepszy czas, a własciwie cenę hehe Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Bioton czy warto? 08.12.06, 11:32 No - to jest bardzo,ale to bardzo poważna informacje.Teraz czekam na konferencje prasową prezesa Wilczęgi i lecę złożyć zlecenie:-)) Rynki na pewno się tego nie spodziewały,to ich na bank zaskoczy. A kiedy podbój Afryki,bo jeszcze tylko o tym kontynencie nie słyszałem I jeszcze jedno - złotówka się umacnia i jak te zarobione dolce wymienią na złotego ,to zyski będą krociowe.Ale co tam maja 5% w nakłuwaczach i na koniec roku zysk będzie,ale styl i smród zostanie.Papier jest bardzo drogi,to moje zdanie,a jak ktoś ma inne to ja je szanuje. Lubię Bioton,dał mi sporo zarobić,a mój brat to sobie dom na insulinie buduje,więc mam duży sentyment do tego papierka.No ale za sentyment giełda nie płaci. Kupujący teraz też na to liczą,tylko że ryzyko mają duuuużo większe. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 08.12.06, 11:17 Tu nie chodzi o pozytyw (wymowa takiego komunikatu może być tylko neutralna - każdy by chciał zwiększyć sprzedaż a podpisanie porozumienia to tylko zwykły kwit - życie pokaże czy sie uda) tylko o kolejne info. Bioton to taka jak spółka, która żywi się infami. Żądna zysków gawiedź czeka na kolejne infa, jakie by one nie były. Jest info, to, jak uważa gawiedź, jest pożywka dla dalszego wzrostu. Nie ma infa - spółka gnije. Cóż, bioton to najlepszy przykład spółki od której świadomi inwestorzy, jak waren buffett, trzymają się z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
akrystian Re: Bioton czy warto? 08.12.06, 11:27 No dobra ale przedwczoraj te 260 baniek w pakiecie po 2,70 zł to nie były gospodynie domowe, które usłyszały u fryzjera, że warto kupić biotona ? Tak sobie myśle. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Bioton czy warto? 08.12.06, 11:36 A co Ty się tak podniecasz tymi 260 bańkami!! Człowieku koniec roku i fundusze robia przetasowania w portfelach i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodawiec4 Re: Bioton czy warto? 08.12.06, 19:00 Uff ulżyło mi Nie byłem pewny jak potoczą się losy Biotonu ale jak się odezwał taki znany antywskaźnik jak zawodowiec4 to będzie rosło Ostatnio jak nawoływał w okolicach 2 zł. żeby wywalać "tego śmiecia" to się zatrzymaliśmy w okolicach 3.2 zł. Nie wspomnę o opiniach z maja tego roku. Jest taki ktoś potrzebny na forum Nie wszyscy inwestorzy mają wystarczającą wiedze a tak mogą korzystać bezpłatnie z pewnego sygnału kupna. Tylko dla autora tego sygnału to wątpliwa chwała Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Bioton czy warto? 08.12.06, 20:42 Zawodowy mam do Ciebie pytanie, gdyz widze pewna niekonsekwencje. Moze tylko mi sie wydaje, jesli tak to prosze o sprostowanie. W jednych postach piszesz do Amigo ze ma racje mowiac, ze fundamenty sa kiepskie ale rosnie bo rosnie i nie ma sie co z tym klucic. Bioton podobnie, fundy ma jakie ma ale rosnie bo rosnie. Tyle ze w watku biotonu wyrazasz sie juz mniej przychylnie :) Czy to a. niewielka luka w profesjonalizmie? ;) b. Cos o czym nie wiem i nie rozumiem? Czy poprostu c. Amigo ma wiedze i racje co niekoniecznie przeklada sie na rynek, a biotonowcy odwrotnie. Niekoniecznie maja jedno i drugie za to akcje im rosna. PS. Do wszystkich bio. Nie mialem zamiaru nikogo obrazic i nie uwazam tez ze wiedzy nie posiadacie. Czasem poprostu czytam posty i zauwazam brak obiektywnosci przy analizowaniu tej spolki. Przyklad: ktos pisal o 3 krotnym odbiciu od dna i skoro 3 razy nie przebilo to znaczy ze nie spadnie a wyjdzie gora. To ja wam powiem ze kiedys 3 razy odbilo sie od gory i wcale nie spadlo a wyszlo gora. To jest ten pewien brak obiektywnosci. Pomyslcie czasem czy rosnie bo macie racje czy rosnie bo macie farta... Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 08.12.06, 20:55 A czy ja piszę, że Bioton spadnie ? Czytaj mnie a nie jakiegoś podszywającego się gnidę. Ta spółka jest dla mnie przereklamowana ale może pójść w górę. Czemu nie. Tyle, że ostatnio brakowało newsów i kurs zaczął gnić. Ciekaw jestem czy bioton jest w stanie iść w górę bez newsów. Zobaczymy. Na razie jest w krótkoterminowej konsolidacji, jak wyjdzie ponad 2,96 to czeka nas pewnie kolejna fala wzrostów. Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Bioton czy warto? 08.12.06, 21:28 no jakis dosc negatywny wydaje sie byc ton Twoich wypowiedzi na temat bio. No ale niech bedzie :) A bio pewnie i wyjdzie gora, bo dolem jeszcze mu sie wyjsc chyba nie zdazylo. Tyle ze jest tu pewne ryzyko bo w20 bije rekordy a bio sie kisi, przez co zwieksza prawdopodobienstwo ze wybicie gora pokryje sie w czasie z nadejsciem jakiejs korekty. A wtedy juz nie bedzie sie bio kisil tylko poleci w dol razem z indeksem. Odpowiedz Link Zgłoś
akrystian Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 10:20 No i już wiemy skąd się wzieły te pakietówki: Prokom Investments sprzedał 3,45% akcji Biotonu i po tej transakcji ma 38,44% jego kapitału i tyle samo głosów na WZA. PI sprzedał 91.064.000 akcji Biotonu i obecnie ma ich 1.015.052.066. Przed transakcji miał ich 1.106.116.066, co dawało 41,89% kapitału i głosów na WZA. Wg prasy, powołującej się na informacje z Prokomu, kupującym był zagraniczny fundusz inwestycyjny (zapewne Templeton). PI zadeklarował, że nie zamierza w najbliższym czasie dalej zmniejszać zaangażowania w Bioton. (M. Sztabler) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 10:36 No właśnie. Jak to jest ? Taka super firma a Krazue sprzedaje ? Aha, pisze, że już nie będzie sprzedawał. Oczywiście. Tylko nie wiem czy pamiętacie jak było z Prokomem. Też pisał, że nie juz nie będzie sprzedawał i...sprzedawał dalej. Fajny koleś, nie ? Pewnie, że fajny. Templeton kupił Bioton ? He, he. Dobre sobie. Oni juz od dawna robią zakupy w innych sklepach niz Polska. Biotonowcy - szykujcie się do kolejnego testu 2,65 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 12:13 Walka narasta. Było juz nawet 2,62 zł. Podaż naciska coraz mocniej zachęcona przykładem fajnego Ryśka. Tak cenny papier a mimo to spada ? Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 13:22 Poczekamy na raporty finansowe - ci co są niecierpliwi lub byle nowinką się podniecają to później patrzą jak akcje idą w górę ale oni ich już nie mają niestety. Jutro się może okazać, że kurs zdołowali ludzie, którzy jutro będą odsprzedawać akcje z zyskiem, czyli zwykła spekulacja z wykorzystaniem paru informacji, niekoniecznie negatywnych Odpowiedz Link Zgłoś
alunia156 Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 13:25 Ja jeszcze trzymam ale dobrze że nieduży pakiet Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 14:14 Polecam do przeczytania w dzisiejszej Wyborczej. media.wp.pl/kat,38136,wid,8642870,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
akrystian Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 14:20 Co chwilę okazuje się, że ktoś wynalazł cudowny lek na cukrzycę zastępujący insulinę. BTW Bioton też ma w przyszłym roku sprzedawać lek w tabletach na cukrzycę. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 14:25 To bardzo dobrze,zawsze lepsza tabletka od konieczności kłucia się. Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 22:34 z tego co kiedys szukalem to kluc sie i tak trzeba :) Bede musial odswiezyc swoja wiedza ale pamietam ze nikt nie potrafil wynalezc tabletki z insulina bo insulina byla poprostu trawiona. Leki na cukrzyce byly w tabletkach... ale to jest troche inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
nowasek Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 14:25 myslicie ,że sie wybroni na tym poziomie , własnie kupiłem troche, czysto spekulacyjnie...stopa stawiam dość ciasno Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 16:09 Wygląda na to, że wsparcie padło. Fajny Rysiek to jednak autorytet - po jaką cholerę trzymać spółkę, którą sprzedaje taki super inwestor. Ale nie martwcie sie biotonowcy. Zaraz prezio poda jakieś info i pojedziemy oczywiście w jedynym właściwym kierunku. Technicy maja na razie wszystko - przełamane wsparcie wolumen. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 16:39 Zamknął sie fatalnie. Od jutra tylko wzrosty. Jedziemy na 10 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
nowasek Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 17:17 najgorsze to, gdy spekulacja zamienia sie w długoterminowa inwestycje. staram sie tego trzymac i nie przywiazuje sie do papiera Odpowiedz Link Zgłoś
alunia156 Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 18:17 Ale jaka tu spekulacja ? ewentualnie ze 2% w ciągu sesji a tak to ciągła jazda w dół. Bossa wyuczyła ludzi zeby zamykać straty i tak to działa lawinowo. Teraz zaczynam żałować że nie puściłem wcześniej, ale trzeba zmienić nawyki nie lubię działać stadnie. Jedyne szczęście że jeszcze nie dokupiłem może tak po 2,40 albo 2,20 co? Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 18:44 Kolejne wsparcie to 2,30 zł. Wszyscy biotonowcy zaczynają uzupełniać braki w majtach ale cóż, ten papier tak ma - to jazda dla najlepszych. Większość, czyli mięso armatnie (beznadziejnie naiwni poszukiwacze wielkiej fortuny) jest skazana, jak zawsze, na wyrżnięcie. Piejące paniusie mające nadzieję na super szałowe kiecki coraz mocniej zaczynają spoglądać w stronę sklepów z odzieżą na wagę. A największym wygranym jest, też jak zawsze, Fajny Rysiek. Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 23:01 Fajny Rysiek wygrywa bo wygrywa i jest fajny. Moim zdaniem duzo paniki dzisiaj poszlo. Nic szczegolnego. Rysiek wywalil, bo czemu ma nie wywalac. Ktos to kupil. Info moze delikatnie minusowe. No ale jak roslo sie po 10% po jakis pie..ch to i po pie..ch mozna spadac 10%. Technicznie jesio nie patrzylem na papier ale napewno kilka wsparc polecialo. Juz pare takich panik bylo wiec jestem teraz optymista wiekszym niz bylem jeszcze tydzien temu. Tydzien temu to byla konsolidacja z moim zdaniem wskazaniem na wybicie dolem. Lekkie wyjscie dolem nastapilo ale w panice i bardzo szybko co zmienia troche postac rzeczy. Na dniach pewnie odbije, a ma z czego bo do przedzialow 2,70 - 2,80 kawal drogi. Jak ludzie zobacza zielony bio to pewnie zaczna zalowac i kupowac spowrotem. i tak w kolo... Taka moja ocena na ten moment. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 14.12.06, 23:07 Poważny zwrot będzie jak będzie porządna panika. A ta chyba dopiero przed nami. Jak piejące paniusie zaczną wywalać aby mieć kasę na odzież na kilogramy to będzie koniec spadków. A tak to jakies tam odbicia i wejścia łapaczy dołków. Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Bioton czy warto? 15.12.06, 00:02 jak zwykle czas pokaze co sie bedzie dzialo. Masz racje ze na powazny zwrot to jeszcze nie czas. Zlecielismy narazie malutko. Do wielkiej paniki przydalo by sie grubsze obsuniecie na wig 20. Pamietam byly rozne dziwne informacje o bio ale skutkowaly one raczej duzym V w ciagu dnia. Cos w rodzaju paniki tez nastepuje po wielkich wzrostach. Powiem szczerze to moj ulubiony moment. Rosnie rosnie rosnie pincet procent, wszyscy szczesliwi a tu nagle pionowa kreseczka w dol zwykle tak kolo poludnia i leci wtedy ksiazkowo na minusik. To wszystko bylo ale nigdy nie bylo to jakies specjalne odwrocenie trendu. Zwala nastapila dopiero przy zwaleniu majowym. Ehhh ten bioton... Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Bioton czy warto? 15.12.06, 00:11 nowasek, 90 % inwestycji długoterminowych o których piszą tu na forum, wynika ze wzoru : inwest długoterm. = inwest. krótkoterm. + wtopa Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 15.12.06, 10:18 Bardzo jestem ciekaw jednego: Jak tam majty biotonowców ? Czy wciąż jeszcze macie tę jakże cenną spółkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 15.12.06, 11:12 To trzymaj póki co. Teraz mamy szansę na odbicie na biotonie (i na innych spółkach). Ale jazda była piękna. Odpowiedz Link Zgłoś
nowasek Re: Bioton czy warto? 15.12.06, 12:37 mój stop zadziałał, niestety nie było mnie z rana a szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Bioton czy warto? 15.12.06, 12:53 Z4 był czas dla amatorów ,a teraz przyjdzie może dla zawodowców:-)) Krew się polała,stopy przeczesane,ale płaczu jeszcze nie ma.Sprzedałeś PKNa?? Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 15.12.06, 12:56 Jeszcze nie. Wciąż trzymam. Wszystko w zakresie strategii ale to nie wygląda dobrze. Chyba jednak możejki są impulsem do wywalenia tego papieru. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Bioton czy warto? 15.12.06, 13:02 Też bym trzymał jeszcze - ropa zachowuje się przyzwoicie,a możejki??,za dwa dni rynek o tym nie będzie pamiętał.Stara prawda - kupuj jak krew się leje - tylko ostrożnie / zeszycik /:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 15.12.06, 13:04 Mam tez Lotos - tu sytuacja lepsza (o Molu nie wspominam - on chodzi jak na Wegrzech a tam jest plaża). Jak mimo wzrostu cen ropy poleci i Lotos to dla mnie wszystko bedzie jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Bioton czy warto? 15.12.06, 13:11 Wiesz jaki dzisiaj dzień.Ja bym dzisiaj nic nie zamykał z Twojej grupki - mała panika i nic więcej. Oczywiście pomijam bioton - tu obroty pokazują ucieczkę grubasków i to już wczoraj było do wywalenia - jak ktoś oczywiście miał :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Z4 15.12.06, 14:40 No i widzisz ! Twoja grupka zachowuje się całkiem przyzwoicie przy takim rynku:-) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Z4 15.12.06, 15:01 Widzę. Natomiast na biotonie wciąż naciska podaż. Fajny Rysiek ponownie w akcji ? Nie wiem. Póki co nie jest az tak beznadziejnie bo wsparcie na około 2,30 zadziałało. Ale ten ciągły atak podaży coś mówi. Jak sądzisz Citro, czy bioton mozna przyjąć za pewien barometr mocno spekulacyjnej części rynku ? Kiedys czymś takim był słynny universal. W USA podobno np. takim barometrem rynku technologicznego jest Google: www.financialsense.com/Market/wrapup.htm Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Z4 15.12.06, 15:09 Słuchaj mój osobisty tłumacz jest na zajęciach,a i to czasami sporo żąda od starego za piętnaście minut pracy.Strasznie zazdroszczę ludziom swobodnego posługiwania się językiem angielskim - ja chyba jestem już na to za stary,a może tylko leniwym:) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Z4 15.12.06, 15:14 Oczywiście to drugie. Plus może brak motywacji. Ale wszystko przed Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
byczysko1 Re: Bioton czy warto? 15.12.06, 18:50 No wiec ...na Bio zarobiłem sporo kasy.Zawsze go bronilem przed atakami ,ostatni moj zakup to 24 zlote przed splitem.Papier byl w szafie i czekał .Gdy pojawila sie gorka( 3,20 )wydalem rozkaz maklerowi aby puscil polowe zawartosc sloika.Gdy zaczal spadac opylilem po 3,08 druga polowe.Zawsze uwazalem ze to dobry papier i nadal tak mysle.Ostatnie wydarzenia :obnizenie prognozy zyskow ,sprzedaz przez Pana K.90 mln akcji ,brak informacji o kontraktach w Rosji i cisza o wloskich firmach itd.sprzedaz akcji przez ludzi ze swiecznika Bio ,sprzeczne rekomendacje cenowe akcji spowodowaly to co mamy.Reasumujac po dzisiejszej panice poczekalem az odbije i znajdzie sie przed granica 2,30 i tak o to znaou go mam.A tak nawiasem mowiac zle sie czulem bez tego papiera.Uwazam ze spadek został zatrzymany. PS.Pakiet, ktory poszedl po 2,70 logicznie myslac ktos wzial nie po to zeby stracic i wcale sie nie zdziwie gdy niebawem pojawia sie informacje o nabyciu znacznych pakietow akcji po dzisiejszych cenach przez tych samych ludzi ktorzy go wywalali. Z parkietowym pozdro.Byczysko Odpowiedz Link Zgłoś
daisy2005 Re: Bioton czy warto? 17.12.06, 19:03 Witam. Ja sprzedałam Bioton po 2,90-2,98 a w piątek się skusiłam i kupiłam znowu trochę po 2,42. Trudno, będzie co ma być, też jestem przywiązana do tej spółki, bo od poczatku ani razu mnie nie zawiodła.Przypuszczam, że jej obecne kłopoty /prawdopodobnie wynikają z nieudanych przetargów w Rosji i niskiego kursu dolara/ na pewno się kiedyś skończą i znowu nadejdą dobre czasy...... Pozdrawiam serdecznie Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 17.12.06, 19:42 Tym razem mam inne nastawienie. Szansa na wzrost na tej spółce może być. Panika była duża. Wsparcie na 2,30 na razie zadziałało ale pamiętajmy, że wsparcie na 2,65 też trzy razy zadziałało a za czwartym widzieliśmy co było. Jakby nie patrzeć na tym papierze tym razem pojawiła się w końcu bardzo duża podaż. Ktoś tam gdzieś kiedys pisał, że ci co kupowali w pakietach (chyba 90 mln. szt.) po 2,7 czy jakoś tak na pewno nie kupowali po to aby stracić. Tyle, że chyba nikt nie kupuje, żeby stracić a mimo to kurs poleciał na 2,27 w minimum. Inf żadnych na razie nie ma - z tej strony nie ma więc wsparcia, kurs nie ma się czym pożywić. Ale po takiej panice szansa na odbicie jest - proponuję jednakże pamiętać cały czas o Fajnym Ryśku i aktywnej ostatnio dużej podaży. Ostrożnie. Odpowiedz Link Zgłoś
willy41 Re: Bioton czy warto? 17.12.06, 20:00 Jeśli chodzi o info to mysle,że w nadchodzacym tygodniu powinno się pojawić (może dwa?),jak to mówią- teraz,albo nigdy(tylko jakie ono bedzie-to wie jak się wyraziłeś Fajny Rysiek i AW).:) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 19.12.06, 11:18 Niestety, majty posiadaczy super spólki bioton znowu są testowane. Pytanie tylko czy robi to Fajny Rysiek czy może ktoś inny. Ta spółka jakos nie jest ostatnio hołubiona - brak info a nawet wręcz przeciwnie - jakieś infa na temat tabletek z insuliny czy coś tam nie pomagaja kursowi wzbudzając coraz większą frustrację: jak to jest, że bioton nie kosztuje jeszcze co najmniej 5 zł ? Walka wokół wsparcia na 2,30 znowu wznowiona. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 19.12.06, 12:08 Niestety, du...a jasiu pi...dzi stasiu. Wygląda na to, że ja, taki pesymista co do biotonu chciałem się chyba stać na siłę optymistą. Ale rynek szybko to weryfikuje - tu nie ma mocnych. Mamy 2,28 a podaz dalej naciska. Fajny Rysiek to osoba bardzo obrotna, ma wielu kolegów, którzy nie chcą być gorsi od niego. Przecież to fajnie jak na jakims biznesowym party spotyka sie stefan z kazikiem i sie pyta: "Masz bioton ?"; kazik mówi: "Co ty, głupi ? Od dawna nie mam, przecież Rysiek go sprzedał. A ty co ? Masz?" a stefan na to: "Co ty, głupi ? Pewnie, że nie mam". I na tym to chyba polega. No dobra, obserwujmy dalej. Walka wciąz yrwa i jeszcze nie jest rozstrzygnięta. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyspp1 Re: Bioton czy warto? 21.12.06, 09:26 wydaje mi sie, ze ta korekta moze byc troche glebsza (obym sie mylil, bo sam mam bioton). rysiowi zapachniala ropa i bedzie tam kase pompowal. a instytucjonalni tego nie lubia.... Odpowiedz Link Zgłoś
ahead1 Re: Bioton czy warto? 21.12.06, 12:00 Oj Z4 pastwisz sie nad tym biotonem jakby ci to wielka przyjemnosc sprawialo. Spokojnie, jeszcze karta moze sie odwrocic. Szkoda tylko ze Krauze powoli odwraca sie od biotka w strone kazachstanu. Ale jesli dalej beda plynac dobre informacje ze spolki to jeszcze odbije. A dla zes...nych posiadaczy akcji po informacji o szczepionce polecam artykul: www.gazetawyborcza.pl/1,75476,3806001.html Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 28.12.06, 10:11 Majty posiadaczy biotonu sa testowane po raz kolejny. Niestety słabuitka ta wasza bardzo cenna spółeczka. Popyt ulega nawet tak słabej jak obecnie podaży - wsparcie na 2,30 pęka. Marnie widzę waszą wspaniałą spółkę. Wszystko wskazuje na to, że piszczące paniusie zadowolą się jednak najnowszą kolekcją uzywanej odzieży. Cóż, to też można nosić. Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: Bioton czy warto? 28.12.06, 10:40 Jak myślisz, kto kupuje teraz te akcje? Bo rozumiem, że to nie zawodowcy? Myślisz, że to Ci co wierzą, że się odbije? Odpowiedz Link Zgłoś
groochal Re: Bioton czy warto? 28.12.06, 13:18 tak tarez warto. po 2.14. polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Bioton czy warto? 28.12.06, 13:40 ja polecam po 2,13 :) Napisze co mysle. Peklo kolejne wsparcie, grube paczki akcji lecialy w sprzedazy gdy trwala walka przy 2,30. Co najwazniejsze obserwujac wykresy, obroty rosly w strone spadkow. tak samo bylo i przy 2,60 i 3,00 i (niedawno) 2,30 i 1,90 tylko wtedy rosly w strone wzrostow. Odpowiedz Link Zgłoś
groochal Re: Bioton czy warto? 28.12.06, 13:43 na giełdzie nie ma ani za drogich spółek ani za tanich...ale jeżeli spółka z W20 ( nawet wcześniej zbytnio podpompowana) spada 30% podczas gdy rynek spada kilka % to jest moim zdaniem godna zainteresowania. Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Bioton czy warto? 28.12.06, 13:55 tylko ze ona urosla 50% gdy rynek rosl kilka %. Czy uwazasz ze po 2,50 tez byla godna zainteresowania? Oczywiscie zwracam honor jesli to zainteresowanie to poprostu zainteresowanie a kupno nastapi po jakims konkretnym sygnale. Interesowac tez sie nia interesuje ale lapac jej tylko dlatego ze spadla nie bede. Odpowiedz Link Zgłoś
groochal Re: Bioton czy warto? 28.12.06, 13:59 kupiłem parę kilo po cenie którą podałem wcześniej w celu wyłącznie spekulacyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Bioton czy warto? 28.12.06, 14:01 ja tez podkupie... ale jesio poczekam, jak sie troche uspokoi. Okolice 1,90 - 2,00 powinny powstrzymac spadki. Ale to sie zobaczy Odpowiedz Link Zgłoś
harryportier Re: Bioton ? Gratuluję beztroski przedpiścom 28.12.06, 14:14 Spólka jest wyrzucana na najwyższym obrocie na całym WGPW (przynajmniej w tej chwili), a oni rekomendują jej odkupywanie. Kto robi ten obrót? Spanikowani drobni? Bzdura. Trwa walka gigantów i nie ma co się między nich pchać z kilkoma tysiącami zł. Cóż, łapacze noży wiecznie żywi. Pozwolcie rozegrać sprawy między sobą, stojąc z boku. Niech się okaże (choć już w zasadzie się okazało) kto silniejszy - optymiści, czy pesymiści na BIO. Oni mają olbrzymie zasoby forsy Wy nie!!! Wy możecie za to popatrzeć na wykres i pozastanawiać się, gdzie trend spadkowy może osłabnąć (dla ułatwienia podam kilka poziomów: 2,06; 1,88-1,92; 1,70-1,75) i jak już bardzo chcecie ten BIO, to poczekać, aż wielcy zrobią tam dołek i wskoczyć do pociągu, który Oni rozpędzą. Moim zdaniem ten walor już zaczął bessę, ale silne wyprzedanie na oscylatorach sugeruje, że wkrótce odbędzie się jakieś odbicie (o takie np. przy spadku do 1,92 odbija do 2,60-2,65). Tylko ze nie ma takiego wyprzedania, żeby nie moglo być jeszcze większe, więc trzeba czekać na mniejszą zmienność intraday, wspartą wstępnymi sygnałai kupna na oscylatorach. Najbardziej zaś polecam poszukiwanie innych walorów, na których kończąca się hossa powinna dać jeszcze parę groszy zarobić na początku 2007r. Odpowiedz Link Zgłoś
groochal Re: Bioton ? Gratuluję beztroski przedpiścom 28.12.06, 14:26 jest ryzyko- jest przyjemność....zresztą napisałem że nie traktuję tego jako inwestycji tylko jako spekulację. Odpowiedz Link Zgłoś
harryportier Re: Bioton ? Gratuluję beztroski przedpiścom 28.12.06, 14:42 groochal napisał: > jest ryzyko- jest przyjemność....zresztą napisałem że nie traktuję tego jako > inwestycji tylko jako spekulację. Powiem inaczej: jest ryzyko- jest przyjemność albo ból. Parę takich bóli i mozesz nie mieć czym spekulować. Widziałem już dziesiątki takich Kozaków, sam też przez chwilę na to cierpiałem, więc wiem dobrze, jak to jest. Moja rada - nie bawić się w coś takiego. Łapiący nóż w końcu kiedyś się w coś wbije, ale czy musi to być moja ręka?? Odpowiedz Link Zgłoś
harryportier PS.Mialo być spadający nóż, nie "łapiący" :-) 28.12.06, 14:44 jak wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
groochal Re: Bioton ? Gratuluję beztroski przedpiścom 28.12.06, 14:54 z całym szacunkiem....ale idąc tym tokiem rozumowania nie kupiłbym nigdy a już na pewno nie w czasie spadków....bo zawsze jest ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
harryportier Z całym szacunkiem Groochalu, ale idąc tym tokiem 28.12.06, 15:38 rozumowania łatwo zauważyć, że nie wiesz, kiedy się kupuje, pisząc coś takiego: > z całym szacunkiem....ale idąc tym tokiem rozumowania nie kupiłbym nigdy a już > na pewno nie w czasie spadków....bo zawsze jest ryzyko. Widzę też, że nie przeżyłeś jeszcze żadnej prawdziwej bessy, stąd taka pewność siebie w Twoich słowach o kupowaniu na spadkach. Więc kiedy się kupuje? Nie wtedy, gdy spada (bo skąd wiesz, czy to już dno? A może walor spadnie o dalsze 50% na panice? Oscylatory pokazują, że powinien już odbić, a on dalej ostro dołuje? Jak chcesz zobaczyć, jak to może wyglądać, popatrz na WIG20 z lipca-sierpnia 1998...)ale wtedy, gdy spada zmienność i walor zaczyna się nudnie zachowywać idąc w bok. Jednocześnie szybkie oscylatory wygenerowały już sygnał kupna, a wolne się do tego przymierzają. Wtedy się kupuje, traktując sygnał wolnych jako wstępne potwierdzenie słuszności wyboru. A największą część pozycji zajmuje się na wybiciu z trendu bocznego. Ale rozumiem Cię dobrze - mi zrozumienie tej prostej prawdy zajęło tylko 6 lat :-). Mam nadzieję, że będziesz w tym lepszy ode mnie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
groochal Re: Z całym szacunkiem Groochalu, ale idąc tym to 29.12.06, 13:42 czy został wygenerowany już jakiś sygnał kupna czy jeszcze radzisz poczekać aż kurs na dobre przekroczy 2.30 ? Odpowiedz Link Zgłoś
harryportier Re: Z całym szacunkiem Groochalu - Ciąg Dalszy 29.12.06, 16:27 groochal napisał: > czy został wygenerowany już jakiś sygnał kupna czy jeszcze radzisz poczekać >aż kurs na dobre przekroczy 2.30 ? Zacznę od tego, że od paru już lat nie bawię się w WGPW w żadnej (ani akcje ani kontrakty) postaci - wolę kontrakty na amerykańskie indeksy i towary (głównie rolne, ale czasem metale)poprzez spreadbetting. Stąd patrzę na Warszawę bez emocji. Co do BIO. Pisałem już o tym wyżej - wg mnie ten walor jest już w bessie i w zasadzie samo to już wystarczy, by go omijać z daleka :-) No dobra, nieco poważniej: Na razie nic poważnego nie zostało wygenerowane. Zadziałalo jedynie pierwsze wsparcie techniczne, o ktorym pisałem w postach powyżej - 2,06 zł, ale to nic dziwnego, jeśli walor miał wczoraj 25 pkt na 14 dniowym RSI - BIO jest mocno wyprzedany i jakieś odbicie mu się należy. Nie wiem czy 2,30 to bedzie sygnał kupna czy nie - nie trzymam się sztywno jakiegoś technicznego poziomu cenowego, raczej patrzę na całość zachowania (oscylatory, świece japońskie, na kontraktach fale Eliotta itp). Jeśli jest jak myślę i BIO jest w bessie, to pierwszy sygnał otwierania pozycji na RSI, który dzisiaj padł, jest fałszywy. Takie długie dolne cienie na świecach japońskich, jak ten dzisiejszy lubią być ponownie testowane (ceny wracają w ten rejon - okolice 2,06-2,20) po krotkotrwałym odbiciu. Dopiero wynik tego testu powie coś więcej, zwłaszcza, jeśli dojdzie do niego na mniejszej dynamice ruchu, z mniejszymi obrotami i mniejszą zmiennością intraday (2,06-2,23 to duża zmienność!!!).Z momentem wstępnego kupna trzeba czekać na chwilę ponownego testu i obrony wsparcia 2,06 zł, ale i tak kupować większą część pozycji należy nieco później, gdy sytuacja bardziej się wyjaśni. Ale nie licz na powrót do szczytów na poziomie 3,25 zł - ten walor co najwyżej zdrowo odbije i to będzie wszystko - potem wróci do spadków, prawdopodobnie albo równie dynamicznych, jak dotychczasowe, albo mniej, ale za to uporczywych i "męczących" (takie 3 sesje z rzędu spadku po 2-3%, potem 4% odbicia i znów 3- 5 sesji po minus 2-3% itd.). Tak jak napisałem - BIO jest już w bessie i już samo to wystarczy, by przeciętny gracz trzymał się od niego z daleka. Jeśli jednak jesteś nieprzeciętny, to możesz spróbować połapać odbicia na tym walorze, ale sam sobie odpowiedz na to: Jesteś przeciętny czy nie? PZDR HP Odpowiedz Link Zgłoś
groochal Re: Z całym szacunkiem Groochalu - Ciąg Dalszy 11.01.07, 15:58 teraz warto sprzedać po 2.35...oczywiście gdy się kupiło wtedy gdy ja. Odpowiedz Link Zgłoś
alunia156 Re: Bioton czy warto? 28.12.06, 13:40 Ja na stratach sprzedałem po 2,36 ale teraz coraz bardziej micha się raduje. zaw4 zaraz podpowie jaka tam następna linia wsparcia na horyzoncie. Odkupię go po 1,70. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Bioton czy warto? 28.12.06, 15:16 Nie podpowiem bo nie wiem. Jak napisał Harry - nie zaliczam się do obozu tych gigantów (jeszcze nie dziś, he, he) więc pozostaje mi tylko czekać i patrzeć. Harry to dobrze opisał. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Bioton czy warto? 28.12.06, 18:01 Takie najbliższe wsparcie jest w przedziale 1,9/2zł to dla bardzo szybkich zawodników. A tak na dłużej to 1,25zł.Wielu wydaje się to teraz śmieszne,a ja wcale nie żartuję.Papierek jest w kosmosie i ktoś tam pisze,że rynek spada o parę procent,a Biotek o 30% i to jest argument do zakupów?? To jestem ciekawy jak zachowa się Bioton jak rynek zacznie jakieś poważniejsze spadki. Papierek urósł od 2zł do 45zł w ciągu dwóch lat.W procentach to jest grubo ponad 2000%.Ma co oddawać i wielu jeszcze ma bardzo duże zyski.Na dzisiaj kosztuje po starych cenach około 28zł.Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
alunia156 Re: Bioton czy warto? 28.12.06, 18:48 Ach te denominacje hehehe czyli co citro1 , czekamy na 1,25? Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: Bioton czy warto? 28.12.06, 18:53 To se poczytajcie to: inwestor.wyprawy.webd.pl/bioton.html Odpowiedz Link Zgłoś
wahh Re: Bioton czy warto? 28.12.06, 19:49 Na hossę Bioton wart jest może 1,20 zł, jak przyjdzie bessa może być mniej warty niż 20 gr. Kupiłem kiedyś akcje banku za 50% wartości księgowej, C/Z około 8 - wydawało mi się,że inkasuję gotówkę za pół ceny. Spadły jeszcze 30% - nie mogłem tego zrozumieć, bo nawet dywidenda była równa odsetkom bankowym .Po dwóch latach kurs wrócił do ceny zakupu - sprzedałem z wielką ulgą. Po kilku miesiącach hossy cena wzrosła jeszcze trzykrotnie.Teraz niczemu na giełdzie się nie dziwię, ale spółki w rodzaju Biotonu omijam z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
alunia156 Re: Bioton czy warto? 29.12.06, 10:32 ale dalej leci teraz to już chyba bezie jedynka z przodu teraz 2,06. Ale ktoś to ciągle skupuje niezłe tasowanko. Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Bioton czy warto? 29.12.06, 10:47 i nie pomogla nawet fabryka w izraelu Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Bioton czy warto? 29.12.06, 10:48 Zawsze jak dochodzi do transakcji,to jedna strona kupuje,a druga sprzedaje - więc nie bardzo rozumie "ale ktoś to ciągle skupuje" A widzisz ,że ktoś to ciągle sprzedaje?? czy może już tego nie widzisz:-) A swoją drogą,to dobrze,że mamy Bioton na parkiecie - przynajmniej coś się dzieje na jednym papierku. Odpowiedz Link Zgłoś
alunia156 Re: Bioton czy warto? 29.12.06, 10:58 jedni ze strachu a drudzy z nadzieją Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: Bioton czy warto? 29.12.06, 16:52 Jak chcecie żeby wzrósł to mnie przekonajcie żebym sprzedał ;-) W 75% przypadków jak już nie wytrzymam i sprzedam to niemal natychmiast (od 5 minut do 1 dnia) zaczyna rosnąć i to dość mocno. Na pewno nie świadczy to dobrze o moich umiejętnościach, albo o cierpliwości, ale ciekawe czy to można jakoś uzasadnić? Pewnie należę do jakiejś statystycznej grupy o danym szablonie zachowań, czy jakoś tak :-) Odpowiedz Link Zgłoś