deep78 29.10.05, 09:31 czy ktos z Was kojarzy jakis supermarket w Trewirze lub okolicach, oprocz tego centrum handlowego przy dworcu kolejowym? dzieki!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ma_wi99 Re: supermarket w Trewirze? 29.10.05, 10:17 Czy Walmart to supermarket? Bo jesli tak, to znajdziesz go zaraz za Trewirem jadac na polnoc A1 w strone Koblencji. Tuz za "Ehrangiem" a jeszcze przed rozjazdem autostrad na Koblencje i na Saarbrucken po prawiej stronie zjezdzasz bodajze na Kenn czy cos w tym stylu. Walmart jest tuz przy autostradzie (widac go z niej), wiec trafic latwo. Wczesniej, jeszcze przed Verteilerskreis, ale juz przy granicy miasta, masz kompleks handlowy, skladajacy sie z Heli, Mobelfundgruby, czegostam jeszcze i kilku salonow samochodowych. Na koncu tego kompleksu znajdziesz Lidla a po drugiej stronie ronda Aldiego. Wiecej grzechow nie pamietam. Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: supermarket w Trewirze? 29.10.05, 10:31 A, no jeszcze sa dwa Kaufhofy w okolicach starej czesci miasta (jeden niemal przy glownej ulicy, za Porta NIgra po prawej, drugi troche dalej, za "Ratuszem"). Znajdziesz w nich i spozywczy i sklep ze sprzetem (bodajze Saturn albo drugi, po wymienionym przez ciebie, MediaMarkt, ale nie jestem pewien). O ile o to ci chodzilo. Odpowiedz Link
deep78 Re: supermarket w Trewirze? 29.10.05, 10:47 dzieki wielkie!! chodzilo o sklep na zwykle duze zakupy, bo ten Kaufman (Kaufland?) przy dworcu jakos mi nie podchodzi. Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: supermarket w Trewirze? 29.10.05, 11:59 No, Kaufland przy dworcu jest rzeczywiscie badziewny. Nawet piwa maja tam (jak na Niemcy) maly wybor. Niestety brakuje w Trierze "spozywczaka" z prawdziwego zdarzenia, ale jak wiesz, co chcesz kupic, to mozesz sobie wybrac gdzie sie udac. Najwiekszy na pewno jest Walmart, ale i tu asortyment jest dosyc okreslony i nie kazdy w nim gustuje. Na pewno jest bardzo tanio, jesli nie najtaniej. Aldi i Lidl to bardzo okreslone towary za przystepna cene Odpowiedz Link
tomi_22 Aldi i inne tanie 29.10.05, 12:09 W Shengen jest ich kilka. Trzeba jechac autostrada do Perl i zjechac zaraz za tunelem do Shengen - maisto. Tam bedac po Lux stronie, jechac w kierunku Fra/D - jakies kilkaset metrow. Przekracza sie rzeke i zaraz po prswej stronie jest kilka supermarketow - w tym Aldik :) Aha, ciekawe, ale ten Aldik to jak nie Aldik, bo maja duzy wybor i nawet produkty markowe. No i jest sporo taniej. Ja lubie Wal-Marta w Trierze, ewentualnie Cactus na Howaldzie - tez tanio, ale najtaniej to mi wychodzilo w Wal-Marcie. Co do produktow w tym sklepie. No coz, sklep dla Amerykanow glownie. Zreszta na parkingu 75% aut ot auta z Baz z Bitburga i Ramstein (rejestracje USA - Nato). Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: Aldi i inne tanie 29.10.05, 13:14 Dzieki tomi za info. Chetnie sprawdze to Schengen przy okazji Odpowiedz Link
deep78 Re: supermarket w Trewirze? 30.10.05, 11:00 No i zaliczylem Walmart - dojazd banalnie prosty, a i sklep nie taki zly. Rzeczywiscie, pewnych rzeczy sie tam nie uswiadczy, vide piwo w puszkach, ale przynajmniej mozna placic karta kredytowa - w odroznieniu od cholernego Kauflandu w Trewirze. Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: supermarket w Trewirze? 30.10.05, 12:51 > przynajmniej mozna placic karta kredytowa - w odroznieniu od cholernego > Kauflandu w Trewirze. No, ale jak zrobisz zakupy w Kauflandzie w Trewirze, to mozesz dac w kasie zolty zetonik do "entwertowania" i masz tanie parkowanie w centrum, rzut beretem od Porta Nigra. Rzecz nie do przecenienia ;-) Poza tym, odchodzisz od kasy i trafiasz od razu do kiosku z polskimi gazetkami. Tego w Walmarcie nie uswiadczysz! Ale na powaznie Odpowiedz Link
deep78 Re: supermarket w Trewirze? 30.10.05, 17:16 o, to dla mnie nowosc z tym parkowaniem. na czym to polega? da sie to zalatwic bez gadania po niemiecku? :) Odpowiedz Link
ma_wi99 Tajemnice tanszego parkowania w Trierze ;-) 30.10.05, 21:31 > o, to dla mnie nowosc z tym parkowaniem. na czym to polega? da sie to zalatwic > bez gadania po niemiecku? :) Ach... czyli jednak jest jeszcze cos, czego na tym forum nie bylo, a co warto napisac ;-) No, wiec jak zapewne wiesz, do galerii handlowej, o ktorej mowa, nalezy wielopoziomowy parking. Wjezdzajac na ten parking, szlaban wydaje ci zolty zeton z chipem, ktory przy wyjezdzie wrzucasz do elektronicznej kasy-szafy, ktora z kolei mowi ci ile masz zaplacic za parkowanie. Cena jest mniej wiecej podobna jak za parkowanie "w miescie", czyli tak normalnie przy parkometrze. Jesli jednak zrobiles zakupy w ktorymkolwiek ze sklepow galerii (Kaufland, MediaMarkt, etc...), to przy placeniu w kasie podajesz pani zolty zetonik i mowisz, ze "Bitte dieser Coin entwerten", albo grzeczniej "Entwerten Sie mir bitte dieser Coin", albo jesli nie poslugujesz sie niemieckim wystarczy dac pani ten zolty krazek. Jestem pewien, ze pani w kasie nawet na migi zajarzy o co chodzi. Ona kladzie zetonik na takim puzdereczku, ktore ma przy kasie, po czym oddaje ci go za chwile. Po takiej operacji masz anulowana oplate za pierwsze 2 godziny parkowania i wyjezdzasz za darmola. Nie jestem pewien, ale nastepne godziny chyba tez liczone sa po stawce promocyjnej, ale tu moge sie mylic. Dodam jeszcze, ze dosyc podobny system dziala w Galerii Kaufhof w centrum Trieru. Tam "szlaban" wydaje karteczke z paskiem magnetycznym. Przy placeniu za zakupy nie zapomnij dac te karteczke pani w kasie. Ona przetnie ja swoim magicznym dziurkaczem, co spowoduje, ze kasa automatyczna przy wyjezdzie policzy ci taniej za kazda godzine parkowania na Kaufhofowym parkingu. I to tyle z pamietnika podroznika ;-) Odpowiedz Link
deep78 Re: Tajemnice tanszego parkowania w Trierze ;-) 31.10.05, 09:16 no wlasnie tak sie dziwilem, dlaczego wszyscy mowia, ze przy dworcu pierwsze 2 h sa za darmo, a ja zawsze musialem bulic... tak to jest, jak sie nie zna pieknego jezyka sasiadow :P wielkie dzieki za informacje! Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: Tajemnice tanszego parkowania w Trierze ;-) 31.10.05, 09:51 > pieknego jezyka sasiadow :P wielkie dzieki za informacje! Keine Ursache :-) ...jak mawiaja sasiady. Odpowiedz Link
asiunia.vie Re: Tajemnice tanszego parkowania w Trierze ;-) 31.10.05, 17:40 A dla niewtajemniczonych dodam tylko, ze aby parkowac bezplatnie na parkingu ww. galerii handlowej wcale nie trzeba robic tamze zakupow i prosic kasjerke o "wyzerowanie" zetonu. Mozna to zrobic samemu udajac sie na 2 pietro - tam tuz przed bramkami do Kauflandu po lewej str. obok piekarni znajduje sie punkt info z wylozonym na lade wspomnianym przez Mawiego puzdereczkiem do zetonow. Wystarczy polozyc zeton na tym puzdereczku i po sprawie. No i dodam ze w ten sposob mozna tam parkowac caly dzien z tymze co 2 godzinki trzeba "Wagen schieben", co moze byc czasem bardzo upier.... Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: Tajemnice tanszego parkowania w Trierze ;-) 31.10.05, 19:33 A tos mnie zagiela! Ale tam zazwyczaj koczuja jakies panie "informatorki"! Nie przygladaja sie one znaczaco takim delikwentom, ktorzy co jakis czas przychodza poprzytykac sobie zetonik do puzderka? No, nie... one pewnie maja tam tyle roboty z upierdliwymi klientami, ktorzy przyszli zwrocic niedzialajaca suszarke do wlosow, ze pewnie nawet nie zauwazaja, ze ktos tam gmera im przy puzderku ;-) Odpowiedz Link
asiunia.vie Re: Tajemnice tanszego parkowania w Trierze ;-) 31.10.05, 21:40 Mawi! Ten sposob funkcjonuje! Sprawdzilam i to nie raz. I nikt ci sie podejrzanie nie przyglada. I nie ma to nic wspolnego z zadnym oszukanstwem. To puzderko w infopoint jest dla nas - potencjalnych klientow. Gmerac przy nim nie musisz, wszystko jest bardzo proste w obsludze (zielona diodka i po sprawie). Tak na marginesie dodam, ze kiedy po raz pierwszy bylam w tym centrum handlowym i zapytalam kogos z personelu gdzie moge odbic zeton to wlasnie zostalam odeslana do tego punktu informacyjnego. Zycze taniego wrecz bezplatnego parkowania w Trewirze! Odpowiedz Link
asiunia.vie Re: kombinatorzy...? raczej frajerzy przynajmniej 31.10.05, 22:37 dzis... Dobra, przyznam sie do czegos. Otoz dzis stalo sie... Nasz zolty zeton "przestal byc", po prostu zgubilismy go.... i trzeba bylo zaplacic za niego... i to wiecej niz za 2 godz. parkowania... i dupa (to do Pawia bo szukal wolowych, kwalifikujemy sie???) Tak wiec do wszystkich chcacych przechytrzyc niem. system parkometrow: nie ludzcie predzej czy pozniej i tak was dopadna, bo ... rownowaga w przyrodzie musi byc zachowana. I tym optymistycznym akcentem koncze i zycze dobrej nocy Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: Tajemnice tanszego parkowania w Trierze ;-) 31.10.05, 22:04 Asiunia, ja oczywiscie zartowalem. I tomi z pewnoscia tez. Sprobujmy jednak znalezc niuans roznicy pomiedzy odbijaniem zetonu parkingowego w Kauflandzie a zalatwianiem sobie zapomogi na niepracujaca babcie w KE, jak to ktos kiedys szukal na EPSO forum. Ja ten niuans wyczuwam i z puzderka chetnie skorzystam (totez jeszcze raz dzieki za info). Chyba, ze paw jest innego zdania? ;-p Odpowiedz Link
tomi_22 oczywiscie, ze zartowalem... + niuansy 31.10.05, 22:08 Co do niuansu, to twoj jest nic w porowaniu z tym, jak to jedna chciala zapomoge na meza - cukrzyka, latajacego codziennie na silownie i pakujacego ile wlezie na "laweczce" + bicepsy ;P To bylo cos :))) hehehe... Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: oczywiscie, ze zartowalem... + niuansy 31.10.05, 22:14 No pamietam. Zrobiles istna laznie (saune?) tej biednej Baby Doll. Ale ja tam sie do polytyki nie mieszam. Szczegolnie ze EPSem nie jestem. Jak tam se ktos chce fitness oplacac z Instytucyjnej renty Odpowiedz Link
paw_dady Re: Tajemnice tanszego parkowania w Trierze ;-) 31.10.05, 21:08 asiunia zminila nicka?! Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: Tajemnice tanszego parkowania w Trierze ;-) 31.10.05, 21:21 > asiunia zminila nicka?! Mamy dwie asiunie. Obie bardzo mile. I nie jest to jedna asiunia w dwoch osobach ;-) Odpowiedz Link
paw_dady Re: Tajemnice tanszego parkowania w Trierze ;-) 31.10.05, 22:49 ma_wi99 napisał: > > > asiunia zminila nicka?! > > Mamy dwie asiunie. > > Obie bardzo mile. > > I nie jest to jedna asiunia w dwoch osobach ;-) dzieks za wyjasnienie juz zaczynalem wierzyc ze jest asiunia stereo ;) Odpowiedz Link