Dodaj do ulubionych

przelewy bankowe

18.11.05, 12:27
Tak się przygotowuje do wyjazdu pomalu i probuje ogarnac wszystkie aspekty
tej przeprowadzki. Mam pytanko do "Luxow". Wydaje mi sie, ze ten problem nie
byl przegadany jeszcze na forum (czy to w ogole mozliwe?...:)) ), chyba, ze
sie myle...
Otoz chodzi mi o przelewy z konta w Lux (np. z BCEE) przez internet
oczywiscie, na konto (jakies tam) w Polsce. Mysle, o przelewaniu pieniedzy do
realizowania wszelkich oplat i zobowiazan tu, w kraju. Jak to wyglada?...Nie
ma problemow z przelewami?...Ile to trwa?
Obserwuj wątek
    • flippa Re: przelewy bankowe 18.11.05, 12:38
      a jesli juz o tym mowa, to takie glupie pytanie: czy mozna zaplacic agencji,
      oraz pierwszy czynsz za mieszkanie przelewem z polski, czy ktos sie bedzie
      czepial?
      • tomi_22 Re: przelewy bankowe 18.11.05, 13:30
        Przelwe to przelew. Placic mozna nawet z Chin, waznie czy pieniadze przechodza
        czy nie :)

Transfer do PL. Oczywiscie, ze mozna je robic. Nie ma z tym problemu. W Bcee
        nawet maja ladna witryne e-bankingu (s-net), czyli, ze mozna to robic samemu
        przez internet np z pracy/domu.

Oplaty sa minimalne. Jakies 2 euro chyba., albo i mniej :)
      • szymbi Re: przelewy bankowe 18.11.05, 13:30
        Jako że Polska jest UE przelewy w obie strony są bezproblemowe, ale obarczone
        prowizją w Polsce zarówno przy przyjmowaniu jak i wysyłaniu. W Luksemburgu jest
        natomiast w pakiecie wyznaczona pewna ilość przelewów do krajów UE bez
        prowizji. Trwa to w moim przypadku 2-3 dni.

Oczywiście nikt nie będzie patrzył, z jakiego konta przelaliście prowizję czy
        pierwszy czynsz, interesować ich będzie jedynie wysokość wpłaty.
        • bamaza42 tomi, szymbi 18.11.05, 13:34
          bardzo dzieki...wiedzialam, ze moge liczyc na Was, na forum :)))
          • szymbi Re: tomi, szymbi 18.11.05, 13:37
            jeszcze może dopowiedzenie: warto dowiedzieć się w swoim banku w Polsce, jakie
            stosują prowizje za zagraniczne przelewy otrzymane. Jak się okazuje, niektóre
            okładają prowizją przelewy od pewnej kwoty. Np. mój bank od 500 zł. Poniżej
            jest bez prowizji.
            • ma_wi99 Re: tomi, szymbi 18.11.05, 13:49
              Moze sie tez okazac, ze bank liczy sobie prowizje za konwersje z EUR na PLN i
              odwrotnie! To tez warto sprawdzic, bo banki maja rozne zwyczaje
              • tomi_22 Re: tomi, szymbi 18.11.05, 13:59
                A propos transferu numeracji kont. Ja sie spotkalem z przypadkiem oplaty za cos
                takiego ponad 50 euro :((( Byla ocziwiscie awantura i sie dobrze skonczylo :)
              • bamaza42 Re: tomi, szymbi 18.11.05, 14:13
                ma_wi99 napisał:
                ma_wi...wiedzialam, ze sie odezwiesz :)) na Ciebie tez mozna zawsze liczyc...:)

> Moze sie tez okazac, ze bank liczy sobie prowizje za konwersje z EUR na PLN i
                > odwrotnie! To tez warto sprawdzic, bo banki maja rozne zwyczaje
                • minka22 Re: tomi, szymbi 18.11.05, 14:19
                  nie wiem jaka jest prowizja. Ale fakt, jak wysylam przelew do Polski to
                  posredniczy w tym jeszcze bank w Amsterdamie!? I kiedys ten super bank zabral
                  mi 70 euro, bo system powiedzial, ze wszystko jest okey i przelew poszedl, ale
                  bank w Amsterdamie powiedzial, ze nie wie gdzie jest Polska wiec sobie policzyl
                  70 euro od 100 euro, a 25 euro mi oddal. Poniewaz napisalam reklamacje zwrocili
                  mi laskawie 40 euro. Banda. Powiedzialam im zeby sobie ten swoj system w dupe
                  wsadzili, bo jak mi mowi, ze jest okey to jest okey, a nie jakies tam pierdu
                  pierdu.
                  Poza tym - jest okey. Wysylam tylko na jedno sprawdzone konto do Polski i juz
                  nie eksperymentuje :))))
                  • tomi_22 Re: tomi, szymbi 18.11.05, 14:21
                    No ja o tym mowilem, ALE NIE POWIEDZIANO MI ZE TO BYLO 70 EURO!!! Bym kur...
                    nie darowal ani centa ;)
                  • bamaza42 minka 18.11.05, 14:21
                    A nie wiesz, tak orientacyjnie, ile "odpada" na oplaty i prowizje z tego, co
                    przelewasz?...wiem, ze to trudno powiedziec, bo nigdy nie wiadomo, po jakim
                    kursie przeliczaja....
                  • paw_dady minka ;) 19.11.05, 01:54
                    wszystk odla fanki ;)

bank posreniczacy czasem jest w przelwach wg starego systemu swift, nowy IBAN
                    (tez pomysl swifta ;o) jest prostrzy w ramahc paltnosci EUropejski przelewy do
                    10k Euro urgent gdzie cala paltnosc jest ponoszona przez wyllajccego
                    (pricipal ;) nie powinni brac wiecje niz 10 Eur. Inaczej jaka lewizna jest.

Pozdro
                    PD
                    • paw_dady i jeszcze 19.11.05, 01:59
                      IBAN i SWIFT code sa ze soba zwiazane IBAN zawiera SWIFT + numer konta + numer
                      rozlicznieowy oddzialu + CC( w ramach BIC).

Zwykle banki wymagaja obu z prostej przyczyny ze jest mnostwo starego crapu i
                      aby zatwierdzic message MT103 biora obie informacje ;)

pzr
    • atcgreg Re: przelewy bankowe 18.11.05, 14:41
      Ja tez mam konto w BCEE ale wszelkie oplaty w polsce np za mieszkanie nie
      dziala (w moim przypadku) bo przelew jest w EURO lub Dolce a te moja
      spoldzielna nie przyjmuje bo mam konto " zlotowkowe " i niemoge miec w obcej
      walucie przelew bo cos tam. Chyba niechce im sie przeliczac czy cos wiec kase
      przelewam siostrze na konto walutowe a ona zalatwia reszte.

Pozdrawiam
      • ma_wi99 Re: przelewy bankowe 18.11.05, 15:39
        Patent z siostra/bratem/mama/szwagrem jest rzeczywiscie dobry, bo wtedy mamy
        przynajmniej pewnosc, ze ktos czuwa nad naszymi interesami w PL. Nie zawsze jest
        jednak mozliwy. E-bankowosc w PL na odleglosc z Luxa sprawdza sie natomiast w
        100%, wiec mozna i tak.

Juz mialem napisac, ze korzyscia numeracji IBAN kont w Polsce jest wlasnie to,
        ze unika sie tzw. "bankow posrednikow"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka