Dodaj do ulubionych

Zakon Syjonu vs Aurelici

24.04.08, 17:07
Rok temu ukazała się "Noc Kapłana" w tym roku dostaliśmy do rąk "Kapłana"
czyli znaną już Noc i część drugą "Kapłan i Haiku".
Tematycznie bliskie Brownowi - stylistycznie: ciekawe zabawne i naprawdę
niezłe. Chociaż polskie.

Oba te zakony chcą rządzić światem - który wygra?smile

A tak bardziej na serio: Kotowski świetnie wykorzystał modę na tajne grupy
które chcą zawładnąć światem czy dowcip i gra słowem sprawiła że Kapłan jest
naprawdę ciekawą propozycją na rynku?smile
Obserwuj wątek
    • trzy-kolory Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 24.04.08, 17:23
      Nie czytałam jeszcze Kapłana, ale wydaje mi się, że to, czy z odgrzewanych
      kotletów da się upichcić coś smacznego zależy tylko i wyłącznie od talentu. Bo,
      nie oszukujmy się, liczba po-Brownowych "dzieł" jest spora i mało wśród nich
      perełek. Nie twierdzę jednak, że się nie da. A jeśli piszesz, że Kotowski
      podołał to chetnie sprawdzę smile
      • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 24.04.08, 21:47
        Nie nazwałabym tego pobrawnowskim dziełem. Są podobieństwa ale zupełnie inna
        historia. No i styl to jakaś półka wyżej od Browna smile
        • pan_deacon Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 24.04.08, 22:38
          miałam już Kapłana w rękach i musze powiedzieć, że ta pozycja mnie
          zaskoczyła. właśnie jak wspominaliście spodziewałam się powieści
          mocno inspirowanej np. "Kodem Leonarda.." a tu dostaliśmy cos
          orginalnego. czyta sie to z dziką przyjemnością.
    • trzy-kolory Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 25.04.08, 17:23
      Zaraz zaraz. A czemu piszesz "chociaż polskie"? Że co? Że nie dorastamy Europie
      i światu w dziedzinie literatury? Czy masz jakieś traumatyczne doświadczenia z
      polska prozą?
      • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 25.04.08, 19:18
        Tak. Jeśli chodzi o thrillery to jakoś nie wierzyłam do tej pory że powstanie
        coś godnego uwagi.
        Oczywiście nie mówię o całości polskiej literatury. Tylko i wyłącznie ta malutka
        działeczka smile
        • elmosong Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 25.04.08, 20:53
          Jeśli wogóle "Kapłana" można do jednego gatunku przypisaćsmile - tam jest wszystkosmile
          • pan_deacon Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 26.04.08, 21:14
            no s-f to to nie jest.
            • elmosong Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 27.04.08, 16:49
              Nie bądźmy drobiazgowibig_grin Być może troszkę nieprecyzyjnie się wyraziłem, ale w każdym bądź razie są w niej zawarte cechy wielu gatunkówsmile
    • nchyb Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 27.04.08, 13:09
      zachęcona tym wątkiem Kapłana nabyłam, jak skonczę Szyfr Szekspira -
      przeczytam...
      • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 27.04.08, 23:36
        To po skończonej lekturze zapraszam do dyskusji wink

Bo mnie coś nosi a znajomi już nie chcą moich teorii wysłuchiwać na ten temat uncertain
        A przecież Tajne bractwa mają w sobie coś pociągającego. I nawet jeśli są li
        tylko literacką fikcją jak u Kotowskiego Aurelici - to każde z tych książkowych
        miało jakiś pierwowzór. Albo przynajmniej było jakimś inspirowane.

W niektóre legendy łatwiej uwierzyć w niektóre trudniej - ale każda z nich nosi
        w sobie jakieś znamiona prawdopodobieństwa.

Chętnie zatem niczym ten Inspektor Gadżet pośledzę te pierwowzory i inspiracje -
        bo temat mnie zainteresował bardzo mimo że nigdy do historii jakoś serca nie
        miałam. Dlatego trochę liczę na pomoc forum. wink W przeróżnych przecież
        powieściach pojawiają się takie wątki smile
    • tabucchi Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 28.04.08, 07:51
      Moim zdaniem porównanie do Browna chybione. Ale ze smaczków, ostatnio czytałam w
      Focus Historia o Dagome, i że Chrobry był szwedem.

A tak naprawde interesuje mnie czy naprawde byla kiedys sekta aureliańska?
      jeżeli chodzi o postrzeganie Boga i Szatana?

• zorija Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 28.04.08, 08:30
        Uwielbiam tajne bractwa i kryminały z nimi związane. Niestety, po
        sukcesie Browna wszyscy rzucili się wprost na ten temat. Powstało
        wiele chał, niewartych czytania. Ale skoro to polecasz, to na pewno
        przeczytam.
      • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 28.04.08, 10:36
        Samego Zakonu Aurelitów nigdy nie było. A przynajmniej historycy nic o niem nie
        wiedzą. Ale było kilka grup które wierzyły że ziemią rządzi szatan a Bóg
        uwięziony jest w piekle.
        Chociażby Kainici czy Marcjonici.
        • elmosong Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 28.04.08, 16:29
          Ciekawe, czytając nie zdawałem sobie sprawy, że bractwo aurelitów jest wzorowane na rzeczywistych stowarzyszeniach. Interesuje mnie, co jeszcze jest prawdziwego w tej książce...
          • la_boheme Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 28.04.08, 18:27
            Są badacze i historycy, którzy udowadniają, iż Mieszko I był Skandynawem i
            Wikingiem. Ale większość twierdzi ze to wierutna bzdura. W co chcesz wierzyć?smile
          • pan_deacon Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 28.04.08, 21:17
            po co Ci ta wiedza, czy rozbieranie ksiązki na czynniki pierwsze
            jest takie pasjonujące?
            wszystko musisz mieć udowodnione?
            • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 29.04.08, 15:59
              No jeśli ktoś pisze o historii mojego kraju i nie wydaje się to niemożliwe tak w
              100% a co więcej brzmi sensownie to ja również chętnie sięgam do źródeł. Co w
              tym złego?
              • pan_deacon Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 30.04.08, 20:51
                rozumiem, lubisz być pewny.
                tylko temat który poruszyłaś jest śliski. ciezko o dowody i rzetelne
                źródła wiedzy. dlatego pewnie jest tak pociągającywink
                a czy Ty nie zamierzasz napisac jakiejś pracy badawczej z historii
                przypadkiem z naszą pomocą?
                • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 04.05.08, 22:16
                  To nie o pewność chodzi tylko o ciekawość smile
              • pan_deacon Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 30.04.08, 20:52
                albo raczej z literatury.
      • la_boheme Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 28.04.08, 18:33
        Czemu chybione?
        Jasne - inna historia inne okoliczności - ale klimat trochę podobny.
        (Nie styl i język ale klimat)
    • la_boheme Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 28.04.08, 18:38
      Jeśli oba by istniały wygraliby aurelici. Są lepiej szkoleni lepiej zorganizowani wink

Ale to co pierwsze mi się nasunęło na myśl po skończeniu lektury to:
      - oho.wyznawcy spiskowych teoryjek będą mieli niezły kąsek na podwieczorek wink
      (Kapłan i Haiku i teoria o WTC)
      • elmosong Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 29.04.08, 12:17
        Zastanawia mnie, czy pan Kotowski jest przekonany o tym co napisal o WTC w książce, czy umieścił to dla ubarwienia całej sytuacjismile
        • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 29.04.08, 15:58
          Teorii o WTC jest tak wiele jak ludzi. Raczej średnio wierzy że aurelici maczali
          w tym palce skoro sam zakon wymyślił wink
          Ale być może w którąś ze znanych teorii spiskowych wierzy. Trzeba by było się
          jego zapytać smile
          • trzy-kolory Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 29.04.08, 18:06
            Właśnie. WTC, Chrobry Wikingiem, Elvis żyje... A nie sądzicie, że z góry
            jesteśmy skazani na porażkę w kwestii 100% prawdy? Że skoro nawet nasza
            rzeczywistość, teraźniejszość jest relatywna, że spieramy się co tak naprawdę
            zdarzyło sie wczoraj i czy się to zdarzyło naprawdę, to biorąc na tapetę
            historię jesteśmy bez szans? Przecież przeszłość znamy jedynie z zachowanych
            relacji, świadectw ksiąg. A jeśli ich autor był grafomanem, fantastą?
            Najczęściej kronikarze pisali na zlecenie władców więc jakoś się tak zdarzało
            dziwnie, że wiek złoty przypadał akurat na panowanie mecenasów.
            • la_boheme Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 29.04.08, 19:43
              Z historii nie tylko słowa się zachowały smile
            • pan_deacon Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 30.04.08, 07:35
              jasne, takie zarzyty można wysunąć w stosunku do każdej opisanej
              historii. nigdy nie bedziemy pewni co się wydarzyło tak na prawdę i
              to daje pole do popisu dla ludzi z wyobraźnią.
              tylko boję się co tak naprawdę zostało w historii zafalszowane a co
              jest prawdzie. jakim źródłom historycznym możemy ufać szczególnie w
              kwestii relacji o takich stowarzyszeniach jak aurelici.
              • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 30.04.08, 13:52
                Aurelici to fikcja literacka smile
                • la_boheme Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 30.04.08, 20:37
                  Tak. Ale zostali zainspirowani prawdziwymi bractwami.
                  • pan_deacon Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 02.05.08, 21:25
                    włąściwie juz mi nie chodzi o samych Aurelitow ale wszystkie owiane
                    tajemnica legendarne bractwa, stowarzyszenia itp.
                    • trzy-kolory Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 03.05.08, 16:58
                      Wiesz, bractwo, stowarzyszenie zakłada tajemnicę, za której zdradę grozi często
                      nawet śmierć. Mało jest świadectw członków, którzy przenikliwszy do struktur
                      bractwa opisali to później. Dziennikarstwo śledcze w wiekach średnich nie stało
                      na wysokim poziomie wink I przecież w niczyim interesie nie było ujawnianie
                      tajemnic. Także cienko widzę to dokopywanie sie do prawdy.
                      • elmosong Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 04.05.08, 18:15
                        Może kiedyś....być może za xx lub xxx lat będziemy mieli możliwość ogladanie przeszłości tak jak teraz wiadomościtongue_out
                      • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 04.05.08, 19:23
                        Każdy z nas zostawia jakieś ślady. Dokumenty. Notatki. Cokolwiek. Jasne. Z
                        początkowych wieków naszej ery nie zachowało się nic. Pierwsze pisma to III
                        wiek? Ale legendy przetrwały. Ktoś je później spisał. Jakiś braciszek zakopał
                        gdzieś sygnet z symbolem bractwa. A inny wydrapał coś w jaskini wink A te
                        późniejsze już pozostawiły jakieś "pamiątki" po sobie smile
                        • elmosong Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 05.05.08, 01:11
                          Zastanawia mnie co zostanie po nas. Teraz bardziej dba się o kulturę, spisuje się wydarzenia. W tej chwili korzystamy z komputerów, prawie wszystko jest w formie elektronicznej, za 2000 lat ludzie będą to potrafili odczytać?
                          • tabucchi Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 05.05.08, 08:16
                            jeżeli zdarzy się katastrofa - nie
                            jeżeli się nie zdarzy - tak
                            smile
                          • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 05.05.08, 14:39
                            I tak i nie. Za sto lat wymyślą inne zapisy i zapiszą na nich to co odczytają z
                            dziś. smile
                            • la_boheme Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 05.05.08, 18:31
                              E tam. Za dwa tysiące lat to już nie będzie ziemi smile
                              • elmosong Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 05.05.08, 19:47
                                Ziemia będzie, ale chyba jako utracona ojczyzna - narazie to zachowujemy sie jak szarańcza - tylko niszczymy nasza planete
                                • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 05.05.08, 20:36
                                  A czemu ma nie być? Jakiś wielki wybuch planują naukowcy?smile
                                  • trzy-kolory Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 05.05.08, 23:19
                                    E tam planują zaraz wink Najfajniejsze są rzeczy nieplanowane smile) Ale serio to nie
                                    wydaje mi się żeby nam groził jakiś big bang . Zimna wojna na szczęście się
                                    skończyła.
                                    • pan_deacon Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 06.05.08, 00:21
                                      zawsze musi być jakieś tajemnicze zagrożenie,
                                      i tak musimy się czegoś zbiorowo bać, na przykład jakiegoś tam
                                      wybuchu!
                                      • elmosong Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 06.05.08, 20:57
                                        Jak tak dalej ludzie będą eksploatować naszą planetę, to nie o wybuch się martwie, a o przemiane Ziemi w jedną wielką Wenecjętongue_out
                                        • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 06.05.08, 22:12
                                          Wierzę w ludzi. A raczej w ich zdolność destrukcji.
                                          • trzy-kolory Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 06.05.08, 23:14
                                            wiesz to nawet nie o zdolność chodzi do destrukcji. to raczej o żądzę. o to, że
                                            niszczenie jakąś taką chorą przyjemność czyni. Wydaje mi się że sedno leży w
                                            poczuciu władzy. Mogę zniszczyć - mam władzę, boją sie mnie.
                                            • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 07.05.08, 17:11
                                              No to niech ludzie siebie nawzajem kozikiem smyk smyk a nie matkę ziemię cooo?
                                              • elmosong Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 07.05.08, 21:38
                                                Mnie się wydaje, że nie chodzi o niszczenie z czystej satysfakcji. To jest efekt beztroskiego życia ludzi - nic się nie stanie jak wytniemy kolejne lasy, ziemia nas nie wytnie - kiedyś sie przekonają, że potrafi oddac
                                                • trzy-kolory Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 07.05.08, 22:01
                                                  Czyli niszczenie z bezmyślności i głupoty. To jeszcze gorzej. A właściwie to bez
                                                  znaczenia. Faktem jest, że człowiek to jedyne żywe stworzenie, które niszczy by
                                                  niszczyć, zabija by zabijać, a nie sie najeść np.
                                                  • elmosong Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 07.05.08, 22:28
                                                    Ciekawi mnie jedynie to czy ludzkość przetrwa? Czy znajdziemy dla nas nową planetę, czy loty kosmiczne się rozwiną na tyle do tego czasu.
                                                  • pan_deacon Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 08.05.08, 00:45
                                                    dobra jeszcze duzo czasu, wizje o zagladzie możemy odłożyc jeszcez
                                                    na jakis czas. trzeba natomiast zainwestować w edukację- i jakieś
                                                    spoleczne akcje ekologiczne organizaować.
                                                  • elmosong Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 08.05.08, 01:58
                                                    Nie trzeba wiele. Nawet bez inwestycji i się dużo poprawi. Np wziąć przykład choćby z Holandii: wprowadzić obowiązkową kaucję na każdą plastikową butelkę, w każdym sklepie automat do przyjmowania butelek i już będzie mniej plastiku. Jeśli inwestować to w elektrownie wiatrowe - to jest tanie i odnawialne źródło energiismile
                                                  • trzy-kolory Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 08.05.08, 15:56
                                                    czyli po pierwsze: prawodawstwo (patrz np Łódź, w której zabroniono używać
                                                    bezpłatnych reklamówek)
                                                    ale w Polsce nie obędzie się bez "po drugie", bo nie szanujemy zbyt prawa (kto
                                                    sprząta po psie albo nie pali w miejscu publicznym?)
                                                    wydaje mi się że kluczową sprawą jest właśnie edukacja, kształcenie
                                                    społeczeństwa, uczenie dzieci poszanowania i pokory wobec natury.
                                                  • elmosong Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 08.05.08, 22:41
                                                    Hmmm, jeśli chodzi o ten skup butelek to na pewno by zadziałało - tylko kaucje np na 2 złote ustlić. Po drugie nakazy prawne działają na podmioty gospodarcze bardziej (jest ich mniej i łatwiej ukarać niegrzecznych). Po trzecie uważam, że palenie nie powinno być zakazane w miejscach publicznych.
                                                  • pan_deacon Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 09.05.08, 00:21
                                                    a więc przejmujesz się środowiskiem, tym że poumieraja nam kwiatki w
                                                    ogrodkach z powodu dużej ilości spalin, a nie przejmujesz się
                                                    czlowiekiem, który stoi koło Ciebie na przystanku? on też może
                                                    umrzec od tego twojego dymu na przyklad.
                                                  • elmosong Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 12.05.08, 00:15
                                                    Po pierwsze środowisko naturalne nie jest złośliwa (człowiek niestety jest), po drugie nie chodze za ludźmi i nie palę specjalnie przy nich, a człowiek z pełną premedytacją niszczy środowisko, po trzecie nie jeżdże autobusami, więc na przystankach nie palę, po czwarte w miejscu publicznym bardziej miałem na myśli np bar - jeżeli wolno tam palić to każda osoba która tam wchodzi robi to z własnej woli.
                                                  • pan_deacon Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 16.05.08, 22:41
                                                    nie byłam złośliwa po prostu zadalam pytanie.
    • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 10.05.08, 00:56
      Możecie mi jakoś wyjaśnić co ma zbieranie butelek do tajnych bractw? Bo się
      chyba zgubiłam uncertain
      • tabucchi Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 11.05.08, 19:59
        to proste, tajne bractwa muszą się jakoś finansować. W związku z tym, że są
        tajne, cały marketing daje d... więc pozostają alternatywne sposoby finansowania.
        • la_boheme Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 12.05.08, 17:28
          myślisz ze za makulaturę dadzą radę?smile
          • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 13.05.08, 23:53
            Jak nie to zawsze zostają butelki

...
            • pan_deacon Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 15.05.08, 00:05
              a przepraszam kto tu rozpoczął dyskusję na temat ochrony srodowiska?
              jakaś tajna akcja jakieś tajnego stowarzyszenia?
              • elmosong Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 15.05.08, 22:58
                Gdyby ktoś Ci powiedział, to już nie byłaby tajna akcjatongue_out Tak na poważnie, samo jakoś wynikło. W teoriach spiskowych jest mnóstwo zniszczenia, nie dbając o środowisko również niszczymy - pewnie dlatego temat troszeczkę nam uciekłbig_grin
                • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 16.05.08, 15:40
                  Troszkę? Jak to jest troszkę to ja jestem baletnicą...
                  • pan_deacon Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 18.05.08, 19:20
                    albo temat się po prostu skończył.
                    • rozmowy-z-monitorem Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 22.05.08, 23:57
                      no skoro poszedł w taki spam to nikomu się nie chciało przez niego przekopywać suspicious
                      • pan_deacon Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 25.05.08, 23:36
                        kto publicznie ośmieli się wysuwać jakieś przypuszczenia, kto w PL
                        może przewodzić tajnym organizacjomwink
                        ja na przykladzie Poznania śmiem twierdzić, że pieniądze i szerokie
                        kontakty pozwoliły panu Kulczykowi stworzyć sobie taką tajna
                        organizację w Poznaniu wink ale jakos jestem mu wdzięczna, ze coś robi
                        dla miasta. widać to w kulturalnym ożywieniu, ale co się pod tym
                        kryje... bo zawsze jest drugie dno. przedstawilam wlasnie spiskową
                        terorię przeciwko poznańskiej organizacjiwink
                        • trzy-kolory Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 30.05.08, 01:10
                          nie tylko Poznań, we Wrocławiu też rządzi 'tajna organizacja' wywodząca się z
                          dawnej Unii Demokratycznej, potem panowie przeszli do Unii Wolności, wreszcie do
                          Platformy. Generalnie sa to Ci sami Panowie od ponad 15 lat. ale czy to źle dla
                          Wrocławia? nie! miasto kwitnie smile
                          • wendy2008 Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 13.06.08, 09:21
                            A ja się próbuję wkręcić do loży masońskiej ale to nie takie łatwe:.
                            • charlotte_von_mahlsdorf Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 15.06.08, 23:50
                              a do której?wielkiej czy lokalnej?
                              pamietaj, że rzeźników nie przyjmujątongue_out
      • trzy-kolory Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 18.06.08, 20:23
        Ja popieram autora tematu - albo wróćmy do tematu albo zamknijmy go uncertain

Lubicie spamować?
    • siostra_pelagia Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 16.06.08, 07:56
      O matko. Co za ględzeniesad.
      • wendy2008 Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 17.06.08, 10:19
        do lokalnej na razie, rzeźniczką nie jestem na szczęścietongue_out
        siostro pelagio a co siostra mysli o zyciu zakonnym?>tongue_out
        • charlotte_von_mahlsdorf Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 18.06.08, 18:43
          ale śmieciary też nie przyjmują, weź to pod uwagętongue_out
          a właśnie, siostro Pelagio, prosimy o tajne wskazówkisuspicious
          • wendy2008 Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 20.06.08, 16:29
            śmieciarzem takze nie jestemtongue_out
            ani ateistką (ci także mają problemytongue_out
            nie zamierzam też zapisywać się do szwedzkiej masonerii, która
            przyjmuje wyłącznie mężczyzn, wyznających wiarę w Jezusa Chrystusatongue_out
            Anglosasi wymagają jedynie wiary w Wielkiego Budowniczego
            Wszechświatasuspicious
            • trzy-kolory Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 23.06.08, 21:20
              widzę ze jednak powrót do tematu głównego nie jest mozliwy uncertain
              • theologie Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 28.06.08, 19:41
                głównego czyli którego?tongue_out
                • trzy-kolory Re: Zakon Syjonu vs Aurelici 30.06.08, 14:17
                  czyli aurelici vs zakon syjonu?
                  • charlotte_von_mahlsdorf grupa trzymająca wiedzę 30.06.08, 15:19
                    a ja słyszałam , ze aurelici maja swoj pierwowzor w sekcie
                    manichejczyków- pryscylianach,swoją drogą to bardzo interesująca
                    sekta...podobno pozostając pod wpływem gnozy pryscylianie zakładali
                    daeko idącą negację ciała...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka