gaga_68 15.08.06, 22:15 Witam. Prosze powiedzcie mi gdzie moge znalesc make ziemniaczana w Anglii??? Jak sie nazywa i jak wyglada opakowanie??? Dziekuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
101krotka Re: Maka ziemniaczana........ 15.08.06, 22:26 We wszystkich supermarketach itd,a nazywa sie cornflour.Zycze powodzenia w poszukiwaniach:) Odpowiedz Link
joa33 Re: Maka ziemniaczana........ 15.08.06, 22:56 Cornflour wydaje mi sie ze to maka kukurydziana, a ziemniaczanej nie widzialam, no chyba ze sie nazywa inaczej? Podrawiam Odpowiedz Link
violus73 Re: Maka ziemniaczana........ 15.08.06, 22:57 no niezupelnie, cornflour to kukurydziana razcej,choc mozna ja uzywac zamiast ziemn ale ziemniaczana to potato flour, i czest w jakis health shops mozna dostac np Holland&Barret Odpowiedz Link
mamurzyca Re: Maka ziemniaczana........ 24.08.06, 15:31 nieee otworz sobie ta cornflour to zobaczysz ze jest ona biala, maka kukurydziana jest zolta. wiec cornflour jest to maka ziemniaczana. w tesco jest w takich niebieskich opakowaniach przy produktach do pieczenia, tudziez sosach i innych instantach. Odpowiedz Link
mama5plus Re: Maka ziemniaczana........ 24.08.06, 16:03 mamurzyca napisała: > nieee otworz sobie ta cornflour to zobaczysz ze jest ona biala, maka > kukurydziana jest zolta. wiec cornflour jest to maka ziemniaczana Maka kukurydziana(taka polska) jest zolta, ale cornflour to jest *skrobia* kukurydziana i jest biala.:) Zachowuje sie jednak tak samo jak skrobia(maka) ziemniaczana(potato flour/starch) bo skrobia to skrobia. I jest dobrym substytutem. Odpowiedz Link
gaga_68 Re: Maka ziemniaczana........ 16.08.06, 00:21 Dzis biegalam po Tesco i nie umielam znalesc jestem zalamana, bo nir mam, tak bardzo lubie kluski slaskie :(:(:(:(:(:( Odpowiedz Link
mysza501 Re: Maka ziemniaczana........ 16.08.06, 00:38 ja też szukałam w tesco i niestety nie znalazłam ale na szczescie mam w okolicy trzy polskie sklepy i tam bez problemu- jest zawsze Odpowiedz Link
justyna_be Re: Maka ziemniaczana........ 16.08.06, 10:37 Moze masz w okolicy jakis polski sklep? Coraz wiecej takich na Wyspach i zawsze maja make ziemniaczana :) J. Odpowiedz Link
dag78 Re: Maka ziemniaczana........ 16.08.06, 12:53 w tesco tez jest, potato starch, u mnie lezy w czesci z jedzonkiem hinduskim. Odpowiedz Link
dorcia1982 Re: Maka ziemniaczana........ 16.08.06, 13:49 jak masz w poblizu polski sklep to bez problemu dostganiesz, ja własnie zaopatruje sie w polskim sklepie, tak samo i w bułkę tartą, powodzenia, a tak na marginesie tez uwielbiam kluski slaskie, i chyba niedługo zrobie na obiad, a moze nawet dzis,,,,? Odpowiedz Link
mama5plus Re: Maka ziemniaczana........ 16.08.06, 16:29 Tak, tak. W tesco jest! Tylko moze zalezy jeszcze jak duze to tesco. Na pewno w tesco extra jest. Odpowiedz Link
jazetka Re: Maka ziemniaczana........ 16.08.06, 23:35 Jeśli w pobliżu jakiś ciapaty ma polskie produkty, to bardzo mozliwe ze i make ziemniaczana ma :) u mnie ma kazdy:) i to o polskiej mące ziemniaczanej mowie :) (nie wspomne, ze i cukier puder jest, bulka tarta i wlasciwie wszystko co potrzeba a w tutejszych sklepach nie ma). Ja przedwczoraj zrobilam kluski sląskie i wyszly pyyychaaa :) Powodzenia i smacznego asik Odpowiedz Link
mimbla.londyn Re: Maka ziemniaczana........ 17.08.06, 18:16 A moge prosic "instrukcje" obslugi jak takie kluseczki zrobic? I czy poczatkujacy kucharz sobie z nimi poradzi? Dziekuje! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zmiana formy powoduje zmiane mentalnosci. Noam Chomsky ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Odpowiedz Link
wyspowamatka Re: Maka ziemniaczana........ 17.08.06, 20:42 A ze ja wyspowa matka jestem i kucharka no 102 takze prosze o przepisik na te kluseczki to sie moze pochwale na forum jak zrobie. :-))) Odpowiedz Link
jazetka Re: Maka ziemniaczana........ 18.08.06, 18:02 hej, ano powiem Wam jak ja takie kluchy robie :o) Nie wiem czy one sa takie prawdziwie śląskie, ale u mnie w domu takie sie pod ta nazwa robilo (wiem ze mozna je na inne sposoby robic ale ja znam tylko ten, nawet w mojej ksiazce kucharskiej nie ma przepisu na kluski slaskie :( ). Przede wszystkim wszystko zalezy od ziemniakow. Jak kiepskie ziemniaki to moga sie potem kluski 'rozlazic'. A zatem: nalezy ugotowac ziemniaki i jak wystygna to je zmielic (poniewaz ja nie mam maszynki do mielenia, to na cieplo je traktuje tluczkiem do ziemniakow, bardzo doklanie by grudek nie bylo). Potem oddzielic 1/4 czesc i uzupelnic tą dziure maka ziemniaczana, dodac jajko i calosc wymieszac. Potem formowac kulki i wrzucic na osolony wrzatek. Gotowac pare minut. Pyszne z mieskiem, roladka, pieczenia i ciemnym sosem. Powodzenia asik Odpowiedz Link
mysza501 Re: Maka ziemniaczana........ 19.08.06, 00:20 Ja ze sląska pochodze z dziada pradziada i podam przepis na sląskie kluski dla początkujących - ugotowac ziemniaki, zemleć,pognieścjak tam kto woli - walnąć te ziemniaki najlepiej do miski,uklepać i na cztery częsci podzielić -odłożyć na bok jedna ćwiartke a w puste miejsce wsypac mąki ZIEMNIACZANEJ:) -dodać odłozona ćwiartke i można dodac jeszcze szczypte soli - I UWAGA! DLA POCZĄTKUJĄCYCH NIE DODAWAC JAJKA BO MOGĄ SIE ROZŁAZIC PRZY GOTOWANIU A BEZ JEST PEWNE NA 100% ŻE SIE NIE ROZLEZĄ - wszystko zagnieśc i uformować kuleczki spłaszczając je odrobine w ostatniej fazie kulania -no i najważniejsze to zrobienie dziurki w juz spłaszczonej kluseczce (ło matko ale trudno napisać "kluseczce" -w osobnym garnku zagotowac wode osolona i wrzucać kluski do wrzątku -wyjmowac po wypłynięcu. i tak jeszcze na marginesie a tak słyszałam nie próbowałam ze jak sie doda jajko to dobrze jest do tego wrzątku dodać łyżeczke mąki ziemniaczanej rozmieszaną w pół szlknki zimnej wody ze to niby wlac i poczekac aż woda znowu sie zagotuje ,ma to prawdopodobnie zapobiec rozłażeniu sie klusek z jajkiem Odpowiedz Link
wyspowamatka Za przypisy piknie dzikujemy! 20.08.06, 17:30 To se matki tera pogotujem. Ino kluski bedo skakac po calusickiej izbie. A niech to nam na zdrowie tylko wyjdzie i naszym chomop co by calej nocki na wychodku nie siedzieli. heyyyyyyyy....... Odpowiedz Link
gaga_68 Re: Za przypisy piknie dzikujemy! 20.08.06, 23:05 Ja tez robie w ten sposob kluski i bez jajka sa wysmienite. Poza tym znow spedzilam popoludnie w Tesco i znow nic nie znalazlam albo jeste poprostu slepa: (:(:(:(: Pozdrawiam Odpowiedz Link
mama_liberalna Prawdziwe kluski śląskie... 24.08.06, 14:48 ...robi się bez jajka:) Ja jako zmodernizowana mama i kucharka wyspowa , zamiast bawić się w obieranie , gotowanie i przeciskanie ziemniaków, korzystam z mash potatoes do klusek, wychodzą super!!!! Aczkolwiek tradycyjne ziemniaki di obiadu obieram i gotuje :) tak więć miska mash potates (przygotowane z solą i msełkiem), podzielić na 4 czesci, jedną odłożyć na bok, uzupełnić wolne miejsce mąką ziemniaczaną, dodac odłożoną ćwiartkę, wymieszać... wrzucać na osoloną gotującą się wodę, delikatnie przemieszać najlepiej czymś drewnianym, po wypłynięciu zmniejszyć ogień i tak pogotować5-7 minut :) Smacznygo, życza Wom jo..dziołcha ze Ślonska :) Odpowiedz Link