fettinia 20.02.08, 07:52 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75789417.html W srodku jest link szczegolowy jak zrobic maslankowe ciasto Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: pierogi na zyczenie:) 15.03.08, 17:26 zrobiłam po raz pierwszy pierogi z ciasta maślankowego.... o jezu, jakie pyszne, brak mi słów Odpowiedz Link
fettinia Re: pierogi na zyczenie:) 15.03.08, 17:30 To ja sie ciesze niezmiernieWreszcie cos milego dzisiaj Odpowiedz Link
ami34 Re: pierogi na zyczenie:) 17.03.08, 23:09 Ja sie wciaz przymierzam do tych pierogow. Znajomi NIemcy prosza zebym zrobila,a ja jakos sie boje ze nie wyjda. Moze sprubuje po swietach. Odpowiedz Link
wadera3 Re: pierogi na zyczenie:) 17.03.08, 23:44 Potwierdzam, przepyszne(choć dodałam mniej maślanki niż w przepisie) wszyscy konsumujący byli zachwyceni Odpowiedz Link
ancza7 Re: pierogi na zyczenie:) 19.03.08, 06:43 To jest TO!!! Po latach eksperymentów nareszcie niezawodny przepis! Dziękuję Odpowiedz Link
zwiatrem Re: pierogi na zyczenie:) 17.06.08, 20:14 zapyliście, smaczne i u tych, ktorzy zle znosza ciasto pierogowe w ogole,przewod pokarmowy nie cierpial wcale Odpowiedz Link
alltid_ung Re: pierogi na zyczenie:) 01.10.08, 20:55 oj znalazlam wlasnie przepis na ruskie pierogi ( znaczy farsz) i nabralam strasznej ochoty ale z ta maslanka to mam troche trudniej - ciemny leb nawet nie wiem dokladnie co to ...mozna zrobic maslanke samemu? Odpowiedz Link
fettinia Re: pierogi na zyczenie:) 02.10.08, 08:06 Jestes chyba z UK?Albo jeszcze dalej?Maslanka to Buttermilk lub po niemiecku ButtermilchI akurat w tym przepisie nie do zastapienia Odpowiedz Link
alltid_ung Re: pierogi na zyczenie:) 02.10.08, 10:14 ze szwecji jestem i czegos takiego jak maslanka tu nie ma : ( Odpowiedz Link
fettinia Re: pierogi na zyczenie:) 02.10.08, 10:18 To chyba tradycyjny sposob na ciasto ci zostaje.. Odpowiedz Link
fettinia czekaj czekaj 02.10.08, 10:20 tu napisalo !maslanka malinowa!-czyli normalna tez powinna byc www.odyssei.com/pl/travel-article/10081.html Odpowiedz Link
fettinia Re: jest!!! 02.10.08, 10:26 to jest chyba bardziej kwasne mleko ale moze sprobuj odrobine co wyjdzie?Bo tu napisalao,ze to cos pomiedzy mlekiem a maslanka Odpowiedz Link
fettinia Re: jest!!! 02.10.08, 10:27 o z wiki Sehr beliebt ist filmjölk, eine Art Dickmilch oder Buttermilch, Odpowiedz Link
alltid_ung Re: jest!!! 03.10.08, 18:13 ettinia napisała: > to jest chyba bardziej kwasne mleko ale moze sprobuj odrobine co wyjdzie?Bo tu > napisalao,ze to cos pomiedzy mlekiem a maslanka _____________________________________________________________________ Ja nie wiem co to jest ta maslanaka ( wierz lub nienigdy jej nie uzywlama mieszkajac jeszcze w POlsce) dlatego tak ciezko mi jest znalesc tutaj cos do malanki podobnego ..Filmjölk to dla mnie wlasnie kawasne mleko ale wiesz sporobuje z tym, bo tutaj faktycznie dodaje sie filmjölk do ciast roznego rodzaju ... w poniedzialek nie pracuje wiec bede probowac !! tak mnie naszlo na te pierogi ze cos DZIEKI ktora wlozylas zeby mi poszukac odpowiedzi Odpowiedz Link
alltid_ung Re: jest!!! 03.10.08, 18:21 i dodam - ze idac twoim tropem znalzlam co to jest maslanka po szwedzku ale i to ze jej niestety nie sprzedja w sklepach w Szwecji wiec mi zostaja tylko filmjölk ... Odpowiedz Link
alltid_ung Zrobilam !!!!!! 07.10.08, 20:57 byly super smaczne mimo ze z tym zsiadlym mlekiem dzieki za przepis !!!!!!!!! Odpowiedz Link
haslonieprawidlowe Re: Zrobilam !!!!!! 10.10.08, 12:44 przeczytałam w którymś wątku, że farsz do pierogów ruskich to na 1kg ziemniaków - 250 g sera? czy oby nie za mało sera? w większości przepisów w internecie proporcje to pół na pół. Jak sądzicie? Odpowiedz Link
fettinia Re: Zrobilam !!!!!! 10.10.08, 13:58 Sama musisz sprawdzic jaki smak ci bardziej odpowiadaMozesz dac najpierw kostke a pozniej dolozycJa tez wole pol na pol Odpowiedz Link
magdalenka79k Re: pierogi na zyczenie:) 13.08.09, 15:05 Aj to ja mam podobny problem jak koleżanka ze Szwecji bo ja z Danii i uparłam sie zrobić w sobote pierogii tylko no właśnie to co tutaj jest na angielski tłumaczone jako maślanka nie ma z maslanka nic wspólnego...ale jako że Dania kraj mlekiem płynący jest dużo produktów do maślanki zbliżonych o różnych wdzięcznych nazwach typu A38 lub ymer z jednego jak i z drugiego robie biały ser chyba lepszy wychodzi z ymer czyli moze ymer jest bardziej zblizony do naszego kefiru...sama nie wiem bo ja tak za bardzo róznicy miedzy tymi produktami nie widzę...ale do rzeczy spróbuje z A38 bo bardziej płynne tylko jaką tłustość powinnam wybrac bo są rózne 0,5 , 1,5 czy 3,5 % ?? Odpowiedz Link
kreola Re: pierogi na zyczenie:) 13.08.09, 19:26 W Polsce maslanka ma okolo 1 - 1,5% tluszczu. Odpowiedz Link
shachar Re: pierogi na zyczenie:) 14.08.09, 01:36 mam pytanie odnosnie ciasta, bo ostatnio zrobilam to maslankowe( na dodatek to byly moje pierwsze w zyciu pierogi )i ciasto bylo trudne: walkowalo sie z dziurami i w ogole....lepilo *ile czasu wyrabiac * jaka maka ( chlebowa? tortowa? ) * czy ciasto po wyrobieniu odpoczywa? ogolnie jak to mozliwe ze 300 wpisow bylo entuzjastycznych a mi oczywiscie bylo pod gore. Odpowiedz Link
fettinia Re: pierogi na zyczenie:) 17.08.09, 11:49 Ja uzywam maki specjalnej do klusek-w PL bedzie najlepsza krupczatka.Wyrabia sie krotko.Ciasto moze odpoczac ale nie musi W misce sie jeszcze troche lepi a na stolnicy podsypujesz maka i da sie walkowac nawet na milimetrProbuj po prostu i sie nie zrazaj Odpowiedz Link
magdalenka79k Re: pierogi na zyczenie:) 17.08.09, 13:36 Mi sie udało mimo mojego braku talentu do ugnietania i lepienia ciasto faktycznie wymagało duuuużo mąki ale dałam rade a i znalazłam w sklepie w końću maślanke...Zrobiłam dwa farsze: jeden mój ulubiony klasyczny na ruskie a drugi z kaszą gryczaną, kiełbachą jałowcową, grzybami i cebulką - pycha!! Odpowiedz Link