inguna2 04.03.05, 16:27 Od kiedy podajecie mleko z kartonika,oczywiscie u dziecka bez alergii.Synus ma 9 miesiecy i za nic nie chce modyfikowanego a chcialabym odstawic juz go od piersi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izia30 Re: mleko z kartonika 04.03.05, 17:56 no to z mlekiem od krowy musisz się jeszcze wstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_244 Re: mleko z kartonika 04.03.05, 18:28 Bujda XIX w. Dla czego?? Znam osoby dokładnie mamy, które karmią mlekiem krowim dzieci bez alergii i jakoś nic tym dziecią nie dolega zdrowe jak mops..... Pozatym ja tez wprowadzam powoli mleko z kartonika powiedzmy sobie szczerze to nie to samo, co od krowy. Fakt daje je tylko do kaszki, ale nie omieszkam sprubowac dać takiego do picia. Ciocia Kubusia ma 11 dziecii conajmniej 6 było karmione prawdziwym krowim mlekiem. Na wsi nikt się nie przejmuje. Dają to, co jest Czasami czytam o tej czystości higienie Ja nie przesadzam z tym, ale jak kiedyś pojechałam na wieś do tych dzieci ucieszcie mi WSZYSTKIE ZDROWE UCZA SIE DOBRZE, ALE NA WSI HIGIENA TO COS NA RANO I WIECZUR dzieci z ciastkiem wychodzą na dwór spada podnosi i je dalej.Mnie to tak samo zaszokowało jak was, ale oni tak żyją dzieci zdrowe po prostu masakra Odpowiedz Link Zgłoś
smagliszka Re: mleko z kartonika 06.03.05, 10:21 no nie wiem, my mieszkamy na wsi i moja córcia nie je ciastek z ziemi, ma myte rączki i buzię parę razy dziennie, o co jeszcze chodzi z tą higieną? no jedno tylko, husteczek mokrych nie używamy bo preferujemy wodę i mydło. ale śmiem twierdzić że to nawet bardziej higieniczne... Odpowiedz Link Zgłoś
lentylek Re: mleko z kartonika 04.03.05, 18:26 Witam moja Wiki piła mleko z kartonika w wieku 9 miesiecy i pije do dziś a ma już 16 miesięcy.dobrze przybiera na wadze nie ma zadnych przeciwskazan do mleka w kartoniku. Pozdrawiam Monika mama 16 miesięcznej Wiki Odpowiedz Link Zgłoś
elgosia Re: mleko z kartonika 04.03.05, 20:42 Tyle sie mówi, że mleko krowie jest dla dzieci niewskazane. Dlaczego? Kto stoi za ta diametralna zmianą frontu? Może producenci mleka modyfikowanego? Przecież tak niedawno jeszcze noworodkom je podawano i żyją (pewnie to niektóre z nas). Mieszanki sztuczne są, jak sama nazwa wskazuje, sztuczne, a najlepiej chyba jeść produkty naturalne. Gdyby mój synek nie był uczulony, dałabym mu zwykłe krowie mleko UHT. Teraz zastanawiam się nad kozim. Odpowiedz Link Zgłoś
detinka Re: mleko z kartonika 06.03.05, 12:07 Moja Matusia też nie cierpi modyfikowanego i kaszek na nim. Od niedawna a ma prawie 9 m-cy wprowadzam mleczko z kartonika tzn. dadaje do ziemniaczków, podaję budyń, zabielam zupki i jest ok. Nie mogę tylko jej skusić na wypicie jakichkolwiek płynów nie wchodzi ani herbatka ani soczek ani mleczko no cóż poczekamy Odpowiedz Link Zgłoś
flurcia Re: mleko z kartonika 06.03.05, 14:51 Ola nie je cyca od 2 tygodni (sama zrezygnowała, ma teraz 17 m-cy) i nie dostaje mleka modyfoikowanego, bo jest dla niej za słodkie, tak przypuszczam. Je za to serki homo, twarożki, jogurty, ser żółty, pasty różne z białego sera. Odpowiedz Link Zgłoś
aniael Re: mleko z kartonika 06.03.05, 15:12 Ja zaczęłam podawać mleko z kartonika od 9 mies. Tyle, że wprowadzałam stopniowo, bo karmiłam piersią do 13go mies. Teraz też daje raz takie z kartonika, a raz modyfikowane. Poza tym daję też sojowe i kozie. Smieszna jest ta cała histeria antymlekowa. Dzieci roczne jedzą już praktycznie wszystko to co dorośli, więc czemu by mleka nie?? Uważam, że spokojnie możesz zacząć już wprowadzać, na początku mieszając z wodą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paulina-j Re: mleko z kartonika 06.03.05, 20:27 ja podaję swojemu synkowi mleko w kartonie "mamo rosnę" firmy candia szczerze polecam-smaczne i do tego wzbogacone wapniem i witaminami. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: mleko z kartonika 07.03.05, 11:23 Moj mały zaczal dostawac od 12 m-ca zwykle mleko. Jednak on byl na butli caly czas, jesli Twoj maluszek niechce a byl na piersi to sprobuj podawac pomalu zwykle, jak nie bedzie alergii to spojonie mozesz dawac. Ja daje mleko zwykle z woreczka z krotkim terminem waznosci. Ja czytalam wypowiedzi tu mam jakie zdroqwe mleczko krowie ze najlepsze itp., a daja mleko z kartonu, to mnie troche bawi bo mleko ktore ma az tak dlugo waznosc i nie trzeba trzymac w lodowce to dla mnie jest sztuczne a nie zwykle :- ) Pozatym jak juz we wczesniejszych postach pisalam czy ktoras z mam probowala zrobic z tego mleka kwaśne? Czy powoachala je jak sie zepsuje? Bo ja tak i od tamtego momentu NIKT u nas w domu nie pije tego "mleka" Odpowiedz Link Zgłoś
aniael Re: mleko z kartonika 07.03.05, 13:59 Z mleka z kartonu się nie da zrobić kwaśniego, tak jak nie da się go zrobić z przegotowanego Kiedyś czytałam w "Dziecku" artykuł na temat mleka UHT. Jest polecane dla dzieci jako zdrowsze od tego w woreczku. Metoda konserwacji jest termiczna - najpierw doprowadzenie do wrzenia a potem szybkie doprowadzenie do ekstremalnie niskiej tempretatury. To cała filozofia. Mleko jest jak najbardziej naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
flurcia Re: mleko z kartonika 07.03.05, 17:32 Z mleka z kartonu nie zrobi się mleko zsiadłe, ponieważ to w kartonie to jest mleko UHT. Ono sie popsuje a nie zsiądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
martamaria10 Re: mleko z kartonika 07.03.05, 12:00 Sęk w tym, że w mleku zwykłym właściwie nic nie ma, porównajcie sobie mamy skład takiego mleka, mleka w proszku i modyfikowanego. Zobaczycie, jaka jest różnica. Właściwie tylko ser żółty dostarcza jeszcze sporo wapnia. Pzdr, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
edka05 Re: mleko z kartonika 07.03.05, 13:28 JA bym jeszcze poczekała z tym krowim mlekiem, z mojego doswiadczenia za wszcześnie zaczęłam podwać córce mleko uht z kartonu, skończyła wtedy 15 miesięcy i szczerze mówiąć żałuję, bo pije tego mleka coraz mniej . Zaczęła słabiej przybierać, w ogóle od tego czasu stała się niejadkiem, mimo prawidłowych badań i niestwierdzonej alergii. Obecnie ma 3 lata i ciągle walczymy na siatce centylowej a mogla przecież spokojnie pić to modyfikowane junior do 3 roku, ale ja głupia posłuchałam się teściowej. Synek, który obecnie ma 15 miesięcy pije nestle junior bifidus i zamierzam jak najdłużej mu je podawać, oprócz tego je przetwory typu serki, jogurty i teoretycznie mógłby już pić zwykłe mleko. Wychodzę jednak z założenia, że lepiej mu podać wzbogacone modyfikowane niż wodę z kartonu. Synek ładnie przypiera na wadze i z mleka modyfikowanego wynosi na pewno więcej korzyści. Spróbuj mleko modyfikowane wprowadzić stopniowo, mój synek na początku też niechętnie je pił ale teraz jest już ok, mimo, że w nocy jeszcze cyckuje. Odpowiedz Link Zgłoś
darwina Re: mleko z kartonika 07.03.05, 14:43 Podobno najlepsze mleko (oprócz prosto od krowy) to mleko pasteryzowane, nie UHT. A najgorsze to z pewnościa wszystkie mieszanki sztuczne. Rozum podpowiada,że jak coś jest sztuczne to na pewno jest gorsze od naturalnego. Inaczej tylko twierdzą producenci tych mieszanek robiąc wodę z mózgu wielu mamom. Odpowiedz Link Zgłoś
edka05 Re: mleko z kartonika 07.03.05, 15:28 NIE zgadzam się absolutnie z twierdzeniem, że sztuczne mieszanki są najgorsze. A pozatym nie wiem co rozumiesz pod pojęciem sztuczne, mówimy tu o mleku MODYFIKOWANYM, czyli o zmienionym składzie na bazie mleka krowiego włączając w skład witaminy i minerały, dostosowanym do układu trawiennego niemowląt, bo mleko krowie jest dla cieląt a nie ludzkiego oseska. Oczywiscie najlepsze dla niemowląt jest mleko z piersi, lecz gdy matka decyduje się na odstawienie to napewno lepiej aby karmiła dziecko modyfikowanym niż krowim, a ciekawe co by jadły dzieci, które absolutnie nie tolerują mleka, gdyby nie było hydrolizantów , chyba by umarły z głodu, no tak naturalna selekcja. Dzieki postępowi medycyny te dzieci porostu mogą żyć, przybierać prawidłowo na wadze i się rozwijac. Smieszy mnie, gdy ktoś pisze, że kiedyś dzieci krowie mleko piły i były zdrowe, tylko nikt nie bieże pod uwagę wskaźnika śmiertelności niemwląt kiedyś i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
cocollino1 Re: mleko z kartonika 07.03.05, 16:15 Troszke mnie Twoja wypowiedz zdziwila, podalas dziecku 15 miesiecznemu mleko zwykle i co?? Od tego mleka tak strasznie schudlo, zmarnialo itp. Przepraszam ale dziecko majac 15 iesiecy je juz prawie wszystko, nie jest karmione wylacznie mlekiem. Może zastanowic sie nad inna przyczyną, ze tak sie stalo. No jakos nie uwierzylabym ze to wina mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
cocollino1 Re: mleko z kartonika 07.03.05, 16:17 aha zeby nie bylo ze jestem zagorzala zwolenniczka zwykleo mleka, moj synek ma 13 miesiecy i nadal podaje mu modyfikowane, ale ta wersja ze od krowiego dziecko tyle sracilo nie przemawia do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gocha34 Re: mleko z kartonika 07.03.05, 15:54 Próbowałam podawacMarysi mleko z kartonu po odstawieniu od cyca 14 m-cy,ale nie chciała go pić.Piła Bebiko albo z kleikiem albo samo/nie smakowe/.Kilka razy próbowałam potem dać z kartonu ale nie chciała,wiec dalej bebiko już bez kleiku i robiłam jej rzadsze,wydawało mi się, że za bardzo tuczę ją tym mlekiem,wszystko już jadła.Udało ją się przestawić na krowie UHT jak skonczyła 2,5 roku.Pije chetnie,je sery,jogurty i faktycznie od tego czasu urosła,ma już inną sylwetkę z pulpecika-dzidziusia zrobiła się sliczna dziewczynka Odpowiedz Link Zgłoś
inguna2 Re: mleko z kartonika 08.03.05, 10:53 Dzieki dziewczyny za opinie,pomogly mi podjac decyzje,chociaz moze sprawa dosc glupia.Poczytalam,pomyslalam i przedwczoraj dalam malemu (niecale 9 miesiecy) mleko UHT,oczywiscie przegotowane wczesniej.I co?I nic strasznego.Smakowalo (modyfikowanym plul na odleglosc niezaleznie od firmy),nie wysypalo go,nie dostal biegunki.Wybralam mleko tluste.Jogurty jadl odkad skonczyl 6 miesiecy wiec nie spodziewalam sie alergii,no ale z tym to roznie bywa. A co do tego co pisalyscie uwazam,ze rzeczywiscie mieszanki sa robione sztucznie.Sa wielkim dobrodziejstwem dla noworodkow,ktore nie trawia dobrze mleka krowiego i alergikow.Ale starsze maluchy moga pic cos bardziej naturalnego.I wcale im to nie szkodzi.To chyba jednak troche wspolna propagada pediatrow i producentow mieszanek powoduje,ze boimy sie dac dziecku zwylke mleko.Zwazywszy na cene mieszanki to wcale sie temu nie dziwie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniael Re: mleko z kartonika 08.03.05, 16:16 Nic dodać nic ująć. A jeszcze co mogę dodać - innego mleka niż tłuste (mówimy o krowim, kozim, itd.) nie mozna wybierać. Tylko mleko tłuste zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D) i tylko takie mozna podawać małym dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
darwina Re: mleko z kartonika 08.03.05, 17:22 Dodam jescze, że mój pierwszy synek, który zresztą miał lekką skazę białkową pierwszy raz na wsi dostał mleko prosto od krowy (po przegotowaniu) jak miał 13 miesięcy. Nic mu nie było.Po miesiącu codziennego picia szklanki tego mleka (nie dla ludzi)wyglądał tak zdrowo i rześko jak nigdy. Prawie go nie poznałam. Rumieńce, przybrał na wadze, cera jak brzoskwinka i przez kolejny rok nie zachorował. Więc chyba to mleko jest też dla ludzi... A producenci mieszanek wykupują miejsce w magazynach o dziecku (nikt nie wie, że za takie artykuły płacą forsę gazetce)i propaganda działa. Że niby do 3 roku życia należy dawać dziecku mleko modyfikowane...Śmiechu warte. Odpowiedz Link Zgłoś
aniael Re: mleko z kartonika 08.03.05, 21:00 Argument, że mleko krowie jest dla cieląt jest dla mnie tak niepoważny, że nawet nie chciało mi się go obalać Przecież wszystkie ssaki, które z jakiś względów nie mogą ssać od matki, dostają mleko krowie. Nie słyszałam, żeby ktoś kupował mleko sucze dla szczeniąt)) Albo kocie dla kociat Także zwierzęta leśne - np sarenki pozbawione z różnych względów matki bywały karmione mlekiem krowim. I jeszcze jedno - w okresie karmienia cielęcia, zmienia się skład mleka krowiego. Nikt nie doi krowy, która ma się lada dzień cielić, karmiącej tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia6 Re: mleko z kartonika 10.05.05, 11:38 Jestem bardzo ciekawa czy Waszym dzieciako nic nie było po tym mleczku, Ja właśnie zastanawiam sie nad zmiana mleka na krowie. Jeśli możecie to podzielcie się informacjami. Czy rozcieńczałyście to mleko, cczy to było UHT czy inne, jeśli UHT to czy je gotowałyście czy tylko podgrzewałyście? Z góry bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
martamaria10 Re: mleko z kartonika 11.05.05, 18:03 Drogie Mamy, już kiedyś pisałam na ten temat, ale zrobię to jeszcze raz. Moja córka (21 mies.) dostaje 2 x razy dziennie mleko modyfikowane. Po pierwsze: dlatego, że takie jest zalecenie lekarza; po drugie: porównałam skład mleka zwykłego i modyfikowanego – zawartość witamin i innych związków w mleku modyfikowanym jest dużo, dużo większa (np. mleko zwykłe zawiera 118 mg wapnia, a mleko mod. – 695; odpowiednio: białko – 3,0 mg i 15,3); po trzecie – sama jestem przykładem na to, że picie mleka może okazać się bombą z opóźnionym zapłonem (mam poważne problemy trawienne). Moja przyjaciółka–pielęgniarka z kilkunastoletnim stażem w szpitalu uniwersyteckim twierdzi, że picie takiego mleka, jakie jest obecnie w sprzedaży w naszym sklepach prowadzi do osteoporozy! Jej mama, również pielęgniarka, po kilkunastu latach picia zwykłego mleka, również zaczęła mieć problemy trawienne (nie może pić mleka i śmietany). Kilkanaście dni temu opiekowała się moją córką i spróbowała mleka modyfikowanego. I cóż się okazało? Po raz pierwszy od iluś tam lat, po wypiciu mleka, nie miała biegunki. I zabawna sytuacja: starsza pani (57 lat) kupuje dla siebie mleko modyfikowane. Większość osób, które znam, oczywiście nie ma ma problemów z trawieniem mleka np. moja mama (chociaż ona z kolei ma osteoporozę, a piła mleko całe życie). Trzeba jednak pamiętać, że znaczny procent osób te problemy ma i pojawiają się one dopiero po kilku latach picia tego smakołyku. Pzdr, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia20 Re: mleko z kartonika 11.05.05, 23:12 Mam 29 lat,do 25 roku życia mogłam pić mleko krowie i nic mi nie było.Wręcz je uwielbiałam ,rano jadłam płatki z mlekiem,w ciągu dnia jogurty,na kolacje szklanka mleka na ciepło lub zimno.A teraz jedynie jogurt 2 razy w tygodniu mogę zjeść.Jak wypije mleko mam bóle brzucha i biegunke.Ja mojej córce która ma roczek na pewno do trzeciego roku życia nie podam samego mleka,przetwory tak np.:jogurt,serki.PRZYZNAJE RACJE martamaria10,ŻE MLEKO MODYFIKOWANE JEST NAJLEPSZE-nie rozchodzi mi się o smak tylko o składniki jaki zawiera(jak dla mnie smak dziwny).Dziewczyny a z kąd ta nazwa sztuczne!!!! Modyfikowane mleko początkowe, które jest przeznaczone do żywienia niemowląt w pierwszym półroczu życia, oraz modyfikowane mleko następne dla niemowląt starszych od 5 miesiąca życia-najlepiej do 3 roku , stosowane jako podstawowy płynny składnik stopniowo różnicującej się diety tej grupy dzieci. Mleko dla niemowląt powinno być maksymalnie upodobnione do pokarmu kobiecego i pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. W przypadku mleka początkowego wyprodukowanego na bazie mleka krowiego modyfikacja dotyczy obniżenia zawartości i zmiany jakości białka (są to mleka z przewagą białek serwatkowych), zmiany frakcji tłuszczowej i węglowodanowej oraz zmiany zawartości składników mineralnych i witamin. W przypadku mleka następnego modyfikacja dotyczy głównie tłuszczu, węglowodanów, składników mineralnych a nie koniecznie białka, gdyż może być to tylko mleko z przewagą kazeiny. Mleka dla niemowląt uzupełniane są między innymi w żelazo, taurynę i L- karnitynę oraz zgodnie z zaleceniami ekspertów muszą być dodatkowo wzbogacane w jod. Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia20 Re: mleko z kartonika 11.05.05, 23:34 Kiedy można do diety dziecka wprowadzić mleko krowie UHT (z kartonu)? Mleko krowie. Nie zaleca się stosowania niemodyfikowanego mleka krowiego ani mieszanek przygotowywanych z pełnego mleka w proszku w 1. roku życia. Podawanie mleka niemodyfikowanego prowadzi bowiem do nadmiernego obciążenia organizmu białkiem i produktami jego przemiany oraz solami mineralnymi, a w konsekwencji do przeciążenia osmotycznego nerek oraz niewłaściwej, zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym, podaży węglowodanów i tłuszczów. Stosowanie niemodyfikowanego mleka krowiego może także sprzyjać alergizacji. Nie zaleca się również podawania mleka ze zmniejszoną zawartością tłuszczu oraz mleka innych zwierząt kopytnych (np. koziego). Odpowiedz Link Zgłoś