Dodaj do ulubionych

spłaszczona główka z jednej strony

10.04.09, 22:34
mój 4,5 miesieczny synek ma asymetrie ulozeniowa i wzmozone napiecie
miesniowe, ze wzgledow zdrowotnych (bardzo powaznych) lezal przez 1 miesiac w
spzitalu daleko od mojego miejsca zamieszkania i dodatkowo na intensywnej
terapii gdzie nie wolno bylo przebywac dluzej niz 15 min, widywalam go wiec
sporadycznie, nie mialam kontroli nad tym jak sie uklada i szczerze mowiac w
tamtym czasie bylaby to ostatnia rzecz na ktora zwrocilabym uwage, glowke
uklada prawie caly czas na strone prawą i ma juz dosyc splaszczony łebek po
jednej stronie, pani z rehabilitacji ciagle ma do mnie pretensje i krzyczy ze
robie dziecku krzywde, a ja robie co moge i nic, przelozylam go w lozeczku na
druga strone tak zeby no nas i do swiatla, okna i wogole do wszystkiego
odwracal sie na lewo, przekladam mu czesto glowke w dobra strone, podkladalam
pieluszki nawet za radą innch worek soli, ale to dalej nic nie daje i nasila
sie coraz bardziej, pani rehabilitantka poradzila zeby powiesic przescieradlo
na scianie gdzie nie powinien sie patrzyc( ze niby taka faktura by go nie
interesowala i by sie patrzyl w dobra strone)zrobilam to z ociaganiem i wcale
sie nie zdziwilam ze malego zamiast to odstraszac to jeszcze bardziej
interesuje i teraz juz ciagle sie patrzy w tamta strone, nie wiem co robic,
jak wyrobic z nim ten nawyk zeby patrzyl sie w dobra strone i wyrownal
glowke??dodam ze pani reh. kazala nie podkladac niczego pod glowke, moze
jakies Wasze pomysly lepsze niz tej naszej rehabilitantki??
Obserwuj wątek
    • emkayoo Re: spłaszczona główka z jednej strony 11.04.09, 11:33
      U mnie jest podobnie. Mimo że Maluch przez pierwsze dwa miesiące spał raz na
      jednym boczku raz na drugim to ma głowę spłaszczoną z tyłu, bardziej z lewej
      strony. Odkąd zaczął się wiercić w łóżeczku nic nie pomaga, żadne podkładanie.
      Koniec końców znów śpi na plecach z głową w lewo. Jedyne co udało mi się
      wykombinować to ćwiczenia na macie edukacyjnej. Układam jego i zabawki tak żeby
      obracał się na prawy boczek. Czy ta rehabilitantka mówiła, że to w jakiś sposób
      jeszcze jest się w stanie zmienić? w końcu czaszka cały czas rośnie. Nasza
      pediatra nie widzi w tym problemu.
    • mamam_net Re: spłaszczona główka z jednej strony 11.04.09, 13:08
      Mój synek podobnie jak twój układał się na jedną stronę, aż
      spłaszczyła mu się główka. Cały czas starałam się układać go tak,
      aby patrzył w drugą stronę. Gdy usnął przekładałam mu główkę.
      Oczywiście zabawki układałam po odpowiedniej stronie i brałam go na
      ręce również z tej jednej strony. Na szczęście gdy stał się bardziej
      ruchliwy i bardziej zaczął interesować się światem sam przekręcał
      głowę w drugą stronę. Główka ładnie się wyrównała i po kilku
      miesiącach nie ma już śladu.
      • mamamaxa1 Re: spłaszczona główka z jednej strony 11.04.09, 21:59
        www.goigoibabypillows.co.uk/
        My kupiliśmy właśnie taka specjalna poduszkę.Nasz synek miał bardzo spłaszczoną
        główkę,zaczęliśmy używać poduszki w okolicy 3-go miesiąca. Teraz ma ponad dwa
        lata i jak ma krótkie włoski to trochę jeszcze widać,z góry. Dodatkowo zawsze
        karmiłam z jednej strony leżąc,zabawki z jednej strony,na boku układałam do
        spania lub jak już spal.Chodziliśmy na rehabilitacje ale nas zwolnili po trzech
        wizytach bo nie było takiej potrzeby.Synek się urodził przez cc i prawdopodobnie
        miał lekki przykurcz który "rozmasowałby " się w trakcie naturalnego porodu a
        tak upodobał sobie pozycje "wyjściową"
        • asiula1987 Re: spłaszczona główka z jednej strony 11.04.09, 22:20
          nie znam aż na tyle angielskiego zeby to sobie przetlumaczyc wiec moze moglabys
          napisac cos wiecej, jak ja stosowac ile kosztuje i jak zamowic, bylabym bardzo
          wdziecznasmile
          • mamamaxa1 Re: spłaszczona główka z jednej strony 13.04.09, 12:10
            hej\! jak otworzysz link to kliknij na SHOP,zdjęcie po prawej.Tam są dwie opcje
            ,mała poduszka do koszyka lub większa do łóżeczka. Na zdjęciu widać jak układać
            malucha,zaleca się używać dopóki dziecię nie zacznie się samo przekręcać na
            plecy.Jak coś to pytaj,na ile mogę to pomogę-Pozdrawiam
        • mamaboryska2 Re: spłaszczona główka z jednej strony 13.04.09, 11:45
          Mój ma spłaszczoną główkę z tyłu i to tak bardzo, że jest zupełnie płaska.
          Nienawidzi spać na żadnym boku - tylko na pleckach. Zupełnie nie wiem co z tym
          zrobić, nawet jak śpi i delikatnie go przewrócę i podeprę poduszką to się budzi
          i zaczyna płakać sad
          Nasza pediatra nie widzi problemu, twierdzi że kształt głowy zapisany jest w
          genach i że jak mały zacznie siadać to się ten tył uwypukli... Jak myślicie - ma
          rację?
          • zalka80 Re: spłaszczona główka z jednej strony 13.04.09, 21:44
            U nas też tak było.Synek układał się tylko na pleckach i główkę przekręcał tylko w lewo.Ale teraz ma 11 miesięcy i po płaskiej główce mało zostało.Na dodatek mały śpi teraz w różnych pozycjach więc już się nie martwię.Zaczęłam go karmic tak, aby leżał z głową po nie lubianej stronie.
    • mamamaxa1 Re: spłaszczona główka z jednej strony 13.04.09, 12:14
      a później przy płaceniu musisz kliknąć zmianę kraju dostawy ,za mała z dostawa
      do Polski wychodzi 18GBP,ja używałam tej większej i teraz używam przy młodszym
      synku już od urodzenia. Ma prostą główkę .
    • caarolcia Re: spłaszczona główka z jednej strony 13.04.09, 22:08
      mamy ten sam problem. podkładanie ręczników itp rzeczy nic nie dało.
      wkońcu zakupiłam wałeczki do spania
      www.allegro.pl/item608810754_the_first_years_bezpieczne_walecz
      ki_lamaze.html (są również tańsze ok 20-30 zł)
      oczywiście były protesty ale parę razy nie dałam za wygraną (choć do
      dziś podziwiam siebie za wytrzymałość na te płacze, zresztą juniora
      też) i teraz kładziemy na zmianę raz na jednym raz na drugim boczku
      i główka po mału nabiera normalnego kształtu. a protestów już nie
      masmile
    • banaszka82 Re: spłaszczona główka z jednej strony 14.04.09, 14:43
      może zmień rehabilitantkę a w międzyczasie wydaje mi się, że powinnaś masować
      główkę,chyba,że dziecko jest już natyle dużo że kości czaski nie dadzą się już
      wymasować...
      • szkrabek_marcelek Re: spłaszczona główka z jednej strony 15.04.09, 09:04
        zgadzam sie moze ja zmienisz? my mielismy podobny problem kiedys tez założyłam taki wątek, tylko ze nasz maluch jak sie teraz okazalo (ma 5,5 mies.) ma kręcz od urodzenia i główka tez byla ciagle na prawo... jak mial 2,5 miesiaca bylismy u neurolog i kazala inaczej nosic zabawaki itd... i wydawalo sie ze badaniem go troche rozruszala..i bylo ok ladnie lezal na brzuszku, ladnie ruszal glowka ale od pewnego czasu znowu bylo tak jak wczesniej nie chcial cos jej przwekrecac i jak mialam go karmic ze glowke mial w lewo to zaczal mi plakac i musialam karmic z drugiej piersi...wiec znowu wizyta u neurolog ta dala nam namiary na dr od rehabilitacji i teraz chodzimy na rehabilitacje dodam ze tez jak mial 2 miesiace to zaczelismy jux klasc wszystko na druga dtrone i zmienilismy mu strone w lozeczku i nie pomagalo... i powiem Wam ze po 3 razxie b ylo juz wiadac zmiany.. zaczal sie opierac na przedramionach a wczensiej byl tylko smaolocik zaczal juz coraz lepiej ruszac glowka i to bardzo szybko.. mały oprocz tego kreczu od urodzenia ma lekkie opoznienie w rozwoju ruchowym ale mial zapalneie pluc..wiec lekarka twierdzi ze moze byc od tego troche slabszy ale mowila ze po 10 razach nie bedzie sladu... wiec jesli moge cos poradzic idz do dobrego neurologa dzieciecego i popros o namiary na jakas dr od rehabilitacji oni sie zazwyczaj znaja... a jak tak juz zrobilas to zmien rehabilitantke.... moge powiedziec Tobie tyle ze moj ma takie zabiegi: cwiczenia Vojtą, aquavibron. laser, gimnastyka, masaz... mam nadzieje ze troche pomoglam...pozdrawiam
        • asiula1987 Re: spłaszczona główka z jednej strony 15.04.09, 12:38
          ostatnio tez czytalam o kręczu i nie wiem jak to dokladnie stwierdzic bo nikt
          ani neurolog ani rehabilitantka nie wspominali o tym tylko o asymetrii, ja za to
          zauwazylam ze czasami jakprobuje mu przelozyc glowke w gróga strone to stawia
          straszny opor niezawsze placze ale zdarza sie, moze napiszesz jakie objawy daje
          ten kręcz?? no wlasnie jestem w trakcie szukania nowej rehabilitantki, no to
          sporo tych zabiegow, u nas byla tylko metoda bobath (tzn tak mi sie wydaje po
          opisie tej metody bo oczywiscie pni reh. nie raczyla nas poinformowac o tym jaka
          metoda beda cwiczenia, mam jeszcze jedno pytanie odnosnie samej rehabilitacji,
          czy kazali Wam cwiczyc w domu czy tylko te "sesje" gdzies w osrodku?
          • szkrabek_marcelek Re: spłaszczona główka z jednej strony 15.04.09, 13:34

pierwszy raz o kreczu powiedziala nam pediatra ze cos jest nie tak bo tak wlasnie jak napisalas jak probowala mu przekrecic glowke to byl opor, tak równiez było podczas badania u neurolog, wtedy nam powiedziala ze jest lekki krecz, ale tak jak pisalam zmiana sposobu noszenia itd i powinno minac, u nas nie minelo, z tego ze maluszek jest juz większy kazala przy drugiej wizycie jechac na konsultacje wlasnie do rehabilitantki, pisalas ze Twoj maly lezal w szpitalu, a ona podczas rozmowy mowila nam ze wlasnie u dzieci ktore lezaly w szpitalu takie rzeczy bardzo sie poglebiaja i rehabilitacja jest dluzsza i trudniejsza, ale wiesz kazdy przypadek jest inny,,,

a wracajac do tego co pisalas to mi wyglada na to co moj maly wlasnie ma, to tak jakby wlasnie krecz byl... a zobacz jak np. masz go na rekach tyłem do siebie a przodem do otoczenia to czy np. sledzi inne osoby tzn,... obraca glowke do konca na ta zdrowa strone a na ta "chorą" odwraca do pewnego momentu a pozniej na tyle ile moze sledzi wzrokiem..u nas wlasnie tak bylo...

w dni kiedy nie mamy zabiegow cwiczymy w domu, cwiczymy Vojta, maly placze strasznie dlatego to robi moj maz bo ja nie mam sumienia, ja robie mu 10 min masazu przed kapiela, oporcz tego probujemy obroty bo maly sie nie obraca, stymulujemy sie na krawedzi fotela bo nie mam takiego wałka jak na cwiczeniach, a moja mama go "mierzy" - łokiec do kolanka naprzmeinnie.....

jesli moge poradzic, to ja zawsze szukam lekarzy z tytulem doktora - tak naprawde to nie jest jakis wyznacznik ale mi sie czesto sprawdza, a na rehabilitacje chodzimy do prywatnej kliniki, placimy 90 zl za jeden raz, i mielismy terminy od reki, i na szczescie moge sobie na to pozwolic,, ja jestem z bydgoszczy jezeli chcesz moge podac tobie namiary na lekarzy...

• szkrabek_marcelek Re: spłaszczona główka z jednej strony 15.04.09, 13:38
              sa takie strony ze sa wypisane wszystkie specjalizacje lekarzy w wojewodztwie z namiarami na nich, moze gdzies znajdziesz...
              • szkrabek_marcelek Re: spłaszczona główka z jednej strony 15.04.09, 13:45
                napisze Tobie ejszcze cos bo strasznie mnie dzisiaj ucieszylo gdy maly lezac na przedramionach podniosł sie na nich... tylko na chwilke ale jednak... a teraz jestesmy po 5 spotkaniu... naprawde nasz maly na przełomie 1,5 tygodnia poczynil bardzo duze postepy... jeszcze 1,5 tygodnia temu nie podpieral si na przedramionach jak lezlal a teraz sie podniosl... mam nadzieje ze trafisz na dobrego lekarza ktory Was poprowdzi napisz pozneij jak sie sytuacja rowinie...
                • asiula1987 Re: spłaszczona główka z jednej strony 15.04.09, 14:52
                  no to gratulujesmile kazdy nawet najmniejszy postep cieszy czlowieka conajmniej
                  jakby juz zaczal chodzicsmile u nas jest to samo, tzn rozne takie blahostki to
                  pelnia szczescia, co do mojej obserwacji to roznie bywa, kreci glowa w obie
                  strony, jak lezy to tez niezawsze na ta chora strone (chociaz czesciej tak jakby
                  mu łebek po prostu lecial bo ma tak wygniecione), na pewno musze sie poradzic
                  jakiegos dobrego specjalisty bo jakos nie potrafie byc obiektywna i moze za
                  bardzo panikuje, jestem z Rzeszowa ale bardzo dziekuje za pomocsmile pozdrawiam i
                  zycze Maluszkowi szybkiego powrotu do pelnej sprawnoscismile
                • asiula1987 Re: spłaszczona główka z jednej strony 15.04.09, 15:00
                  chcialam jeszcze jedno zapytac, takie cwiczenia domowe jak czesto sie wykonuje?
                  raz dziennie czy przy kazdej mozliwej okazji zeby jak najczesciej? w symie Wy
                  cwiczycie metoda Vojty i to jest chyba to uciskanie punktow tak? to moze byc
                  inaczej ale tak ogolnie moze sie orientujeszsmile
                  • szkrabek_marcelek Re: spłaszczona główka z jednej strony 15.04.09, 23:10
                    my z Voty mamy to:uciskamy miedzy 3 a 4 żebrem i przy żuchwie... powtarzamy to 4 razy... a inne cwiczenia od 2 do 4 razy w zaleznosci jak mamy czas...pzodrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka