Dodaj do ulubionych

zarośnięty szew strzałkowy- czy ktos tak miał??

16.09.06, 10:20
witam. synek ma prawie 5 mcy i zarosniety szew strzalkowy... na czole...
glowka mu przyrasta w normie... prawidłowo sie rozwija...na razie tylko mamy
obserwowac i chodzic na kontrole do neurologa. czy ktoras z Was tez tak miala
u swojej dzidzi??? jakie sa tego konsekwencje? kiedy konieczny jest zabieg i
na czym on polega??? pomozcie bo bardzo sie denerwuje...
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: zarośnięty szew strzałkowy- czy ktos tak miał 16.09.06, 10:41
      strony.aster.pl/czaszka/aboutme.htm
      • magdamroziuk Re: zarośnięty szew strzałkowy- czy ktos tak miał 16.09.06, 11:06
        Mój synek ma od urodzenia. Rozwija się dobrze, główka zawsze ładnie i
        równomiernie przyrastała, miał duże ciemiączko - więc mózg miał gdzie rosnąć.
        Teraz ma prawie 3 lata i jedyny efekt to to, że szew ten jest gruby i widoczny.
        Przez rok (od ok roczku do 2 lat) był pod opieką poradni neurochirurgicznej,
        robiono mu nawet tomografię (trochę na zapas), która wykazała, że jest wszystko
        w porządku.
        Poza tym jestem wyczulona na tym punkcie i od razu zauważam u innych dzieci,
        jeżeli mają widoczny szew strzałkowy, i zapewniam Cię - jast takich trochęsmile)
        Jeżeli nie ma deformacji czaszki (obejrzyj sobie stronę z tego linku, co ktoś
        zamieścił) i główka ładnie rośnie i rozwija się prawidłowo - to pewnie jest i
        będzie w porządku.
        Aha, lekarka z neurochirurgii mówiła, że jak urośnie, to może już nie być
        widoczny ten szew, chociaż gwarancji takiej dać nie mmoże.
        Ja w każdym razie przestałam się tym martwić rok temu, jak nas wypisali z
        poradnismile)
    • marki0 Re: zarośnięty szew strzałkowy- czy ktos tak miał 16.09.06, 16:05
      TaK SOBIE TO CZYTAM I NIE WIEM CZY MOJA CóRCIA TEGO NIE MA., BO MA NA GłóWCE
      biegnac od tego ciemiaczka co jest na czóbku głowy do czoła takie wybrzuszenie
      wzdłuz.sama się zastanawiałam co to jest.Ciemiaczko jednak jak oceniaja lekarze
      jest prawidłowe a na to nik uwagi nie zwróciła dopiera ja to ostanio zauważyłam
      ale nie chciałam siac paniki.a moze powinnam?W pn jedziemy do trechabilitanta,
      bo ma skłonnosc do skrecania główki w jedna strone więc jade sie upewnic czy
      wszystko ok, zatem i o tym najwyzej wspomne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka