Dodaj do ulubionych

Książkowe uzależnienia - Jane Austen

07.05.04, 21:19
Co mam powiedzieć - kocham ją i nigdy mi sie nie znudzi. Pan Darcy to mój
ideał mężczyzny i największa miłość. Idealnie platoniczna wink Mogę czytać bez
końca, w kółko od nowa, najlepszy sposób na poprawę humoru. A do śniadania
włączam sobie czwarty albo piaty odcinek "Dumy i uprzedznia" i na 100% mam
udany dzień, nawet mąż mi go nie może wtedy popsuć wink
Podobno można to leczyć, ale po co? wink
Obserwuj wątek
    • dylan2002 Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 08.05.04, 11:40
      Witaj!
      Również jestem wielbicielką Austen i założyłam kiedyś o niej wątek na Salonie.
      Zgłosiło się kilka emam, więc nie jesteśmy osamotnione smile. Uwielbiam "Dumę i
      uprzedzenie" i pozostałe książki tej autorki, szkoda tylko, że ich tak mało
      było. Bardzo podobały mi się też filmowe adaptacje jej powieści,
      szczególnie "Emma" z Gwyneth Paltrow. A teraz będą kręcić nowa wersje "DiU" z
      Keira Knightley w roli Elizabeth. Ni mogę się doczekać!
      Pozdrawiam!
      Julka z małą Emmą smile
      • fringilla Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 08.05.04, 11:46
        Kira Knightley? No może... Ale nikt nie przeebije Colina Firtha, nie ma
        lepszego pana Darcy!
    • alltid_ung Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 08.05.04, 15:12
      Ja tez uwielbiam miss Austen i jak juz pisalam kiedys w innym
      watku .........."dume i uprzedzenie" znam na pamiecsmile czytam ja
      czesto ....zwlaszcza jak mnie "zly humor dopada" albo jesienna depresja.
      Ksiazki tej panny sa jak "balsam na moja obolala dusze" wink pozdrawiam
      wszystkie wielbicielji J.A. Gosia

@--------------------@------------------@-----------------@-----------------@
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=5989627&a=11388017
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=5989627&a=10207476
      www.fampersson.k-webb.nu
    • helena4 Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 08.05.04, 20:57
      Dopisuję się do listy "uzależnionych" od książek Jane Austen. Tylko
      dzięki "Dumie i uprzedzeniu" prasuję smile
      Wolę angielskie ekranizacje od amerykańskich ( np. dla mnie "Emma" z G. Patrow
      jest za słodka ). A swoją drogą, wiecie kiedy ostatnio oglądałam "Pana i wladcę
      na krańcu świata" z R. Crow'em to stwierdziłam, że jest on świetnym
      uzupelnieniem dla "Emmy" albo "Perswazji", bo pomaga zrozumieć te opisy
      dorabiania się fortun i pozycji dzięki służbie w marynarce i ten kult dla
      dzielności walczących tam mężczyzn, prawda ?

Uzależniona / bez szans na uleczenie / :
      Helena
      • fringilla Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 08.05.04, 22:25
        Przeczytałam dziś że pana Darcy'ego ma grać Brad Pitt! Lubie go i w ogole, ale
        nie pasuje! Nie jest angielskim dzentelmenem, jest za stary, ma w oku figlarny
        błysk, ktory go dyskfalifikuje, no i w ogole nie jet Colinem! Jest tylko jeden
        prawdziwy pan Darcy...
        • amania Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 09.05.04, 21:53
          Brad Pitt to fajny chłopak, ale zdecydowanie za mało angielski! uncertain
          Austinową uwielbiam, ostatnio czytałam "Perswazje", a teraz czekam na
          zamówiony "Mansfield Park".
          • pipi11 Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 10.05.04, 12:13
            Ja też dołączam się do fan-klubu! Wszystkie książki czytałam po kilka
            razy,najbardziej lubię "Dumę i uprzedzenie". Acha, uważam, że Colin Firth jako
            Darcy jest nie do przebicia-super męski i super angielski.
            Pozdrawiam
            pipi
            • fringilla Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 11.05.04, 00:11
              Och, Colin jest po prostu cudowny. Prawdziwy pan Darcy, jedyny i niepowtarzalny
              (już to chyba pisałam). Ale przyznać trzeba że ekranizacja BBC była świetna pod
              każdym względem. Ja uwielbiam też państwa Bennet, obnoje zagrali wspaniale. No
              i Jennifer ,Ehle, też była fantastyczna, ten błysk w oku, nie wyobrażam sobie,
              Keira mogła ją przebić. Uroda to nie wszystko wink

Polecam stronę dla prawdziwych miłośniczek Miss Austen:
              www.pemberley.com/janeinfo/janeinfo.html#janetoc
    • j_asia21 Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 10.05.04, 19:51
      Mogę się tylko dopisać. A pomysł z Bradem jest fatalny.
      • fringilla Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 15.05.04, 23:37
        No to przyznajcie sie, ile razy czytałyście / oglądałyście "Dume i uprzedzenie"?
        • helena4 Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 16.05.04, 09:10
          Czytałam chyba z 5 - 6 razy, za to serial oglądam prawie na okrągło / jeśli nie
          ma czegoś ciekawego w TV lub nie mam czegoś nowego DVD / to zawsze przy nim
          prasuję. Prasowanie jest dla mnie czynnością typowo odmóżdżającą i bez wsparcia
          w postaci filmu przez górę prania nie przebrnę.
          A pozostałe powieści J. Austen - czytałyście, oglądałyście ekranizacje? Którą
          lubicie najbardziej, właśnie "Dumę ..."?
        • dylan2002 Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 16.05.04, 11:42
          Czytałam każdą z książek Austen po jakieś 4 - 5 razy, a serial tylko 2 razy, bo
          nie mam go nagranego na video sad Za to mnóstwo razy oglądałam "Emmę" i dość
          często "Rozważną i romantyczną" - obie ekranizacje bardzo dobre. Moja miłość do
          Austen zaczęła się od "Dumy...", ale i tak największy sentyment mam do "Emmy".
          pozdr.
          Julka
          • fringilla Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 16.05.04, 12:56
            Ja podobnie jak Helna serial oglądam na okrągło, kaseta na ktorej go nagrałam
            jest juz tak zniszczona, ze za kazdym razem jakosc jest gorsza...
            Książki czytałam wzystkie, łącznie z niedokończonymi: Sanditon, Watsonowie, a
            traz po angieelsku usiłuje przebrnac przez mlodziencze utwory.
            Najbardziej lubie Dume, ale chetnie wracam do wszystkich, wlasnie czytam Emme,
            a w kolejce czeka Opactwo Northanger, bo bardzo dawno do niego nie wracałam.
            Bardzo boleje ze w Polsce nie sa dostepne wszystkie ekranizacje, tylko te
            hollywoodzkie. Nagranie wzystkich odcinkow Dumy było nie lada wyczynem. Mozna
            co prawda kupic za granica, ale nie znam angielskiego na tyle dobrze, by
            ogladanie bez tlumaczenia bylo dla mnie taka sama przyjemnoscia jak w wersji
            polskiej. Ostatnio kolzanka zdobyla Perswazje i ma mi przegrac, nie moge sie
            juz doczekac.
        • alltid_ung Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 16.05.04, 19:12
          fringilla napisała:

> No to przyznajcie sie, ile razy czytałyście / oglądałyście "Dume i
          uprzedzenie"
          > ?

ile razy ?? smile))) ja czytam ta ksiazke regularnie od jakis 5- lat moze dluzej:-
          )))) i co njwazniejsze NIE ZAMIERZAM KONCZYC a do tego zamierzam ja przeczytac
          w orginale i po polsku smile ta ksiazka wplywa na moj dobry humor wiec czytam ja
          po miedzy innymi zreszta cudownymi ksiazkami ......Pozdrawiam GOsia

@--------------------@------------------@-----------------@-----------------@
          „ wszyscy wiedzą jak powinno wychowywać się dzieci.......z wyjątkiem rodziców”

Robert Lembke

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=5989627&a=10207476
          www.fampersson.k-webb.nu

• bubab Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 19.05.04, 18:59
            witam,
            ja tez uwielbiam dume i czytalam ja - juz sama nie policze ile razy. rowniez w
            orginale, za pierwszym razem caly czas z nosem w slowniku, za 10tym juz bez
            slownikasmile
            pzdr,
            aska
            • fringilla Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 19.05.04, 23:57
              Ja w kólko oglądam serial, to moj niezawodny sposob na poprawe humoru. Ostatnio
              kupilam sobie Emme i obejrzalam poraz kolejny po dosc dlugiej przerwie i
              udeerzyla mnie roznica pomiedzy hollywodzką ekranizacja Emmy a angielską Dumy.
              To tak jakby te historie rozgrywały się w zupełnie innych czasach i realiach.
              Widac ze BBC bardziej dba o sczegoly i prawde historyczna. Jane Austen i tak
              pisze jakby nie zyla 200 lat temu, a co najwyżej 50, jej bohaterowie wcale nie
              są dla tak zupełnie archaiczni, przynajmniej moim zdaniem, ale w Emmie to
              wszystko zostało za bardzo uwspółcześnione. Lubię ten film, ale w porownaniu z
              Dumą jako ekranizacja wypada gorzej. Chyba bardziej podobała mi sie telewizyjna
              ekranizacja Emmy z Kate Baksindale, na Hallmarku. Natomiast wielką porażką i
              rozczarowaniem była dla mnie ekranizacja Mansfield Park. Tu już zupełnie
              zatracono ducha Jane Austen, wyczytano z niej więcej niz biedna autorka mogła
              przypuszczać w najśmielszych oczekiwaniach!
              No cóż, jednak nie ma jak ksiązki smile
              • fringilla Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 08.10.04, 22:42
                Hej koleżanki - miłośniczki wink
                Poszukuje filmu "Emma", ale z Kate Beckinsale, z 1997 roku. Widziałam go raz i
                niewiele pamietam, na pewno była to wierniejsza ekranizacja niż ta o rok
                wcześniejsza Douglasa McGrath'a. Czy któraś z Was ma i mogłaby mi przegrać,
                albo miałaby okazje nagarać (wiem że czasem leci ten film na kanale Hallmark,
                ale chyba dawno go nie było), albo wie gdzie można dostać?
                Pozdr. Agata
                • fringilla Re: Książkowe uzależnienia - Jane Austen 03.11.04, 23:03
                  Hej, coś tu ostatnio nikt nie zagląda sad

Polecam Wam bardzo tę stronę: www.janeausten.pl
                  Pewnie wiele z was już ja zna. A kto nie zna niech koniecznie odwiedzi bo
                  warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka