Dodaj do ulubionych

jaki wózek na warunki terenowe - piach, las etc.?

13.04.05, 09:30
proszę, podpowiedzcie, przymierzam się właśnie do kupna wózka. Za miesiąc
przeprowadzam się na wieś, taką, gdzie chodnika nie uświadczysz, piach, żwir,
las. Jakiego typu wózek tam się sprawdzi? Na jakie cechy trzeba szczególnie
zwrócic uwagę?
Obserwuj wątek
    • jakw Re: jaki wózek na warunki terenowe - piach, las e 13.04.05, 09:37
      Na duże i szerokie kółka?
      • ewa.zaspiewa Re: jaki wózek na warunki terenowe - piach, las e 13.04.05, 09:46
        to napewno, ale pewnie jest coś jeszcze. Pompowane-nie pompowane, może
        pojedyncze kółko z przodu, jakaś konkretna waga, wysokość zawieszenia, typ
        rączki? Sama nie wiem.
        • jakw Re: jaki wózek na warunki terenowe - piach, las e 13.04.05, 10:03
          Wysokość zawiszenia może byc istotna - wózek z niskim zawieszeniem będzie
          "łapał" wszelkie możliwe gałązki, trawę itp. Ale te wózki z dużymi kółkami
          zwykle mają to zawieszenie dosyć wysoko. Pamiętam też, że przy "normalnym" wózku
          (takim na małych kółkach z bagaznikiem metalowym tuż na kółkami) przed jazdą "w
          terenie" musieliśmy zdejmować bagażnik.
          Odnośnie kółka z przodu - wydaje mi się, że takie wózki dobrze się sprawdzają na
          w miarę równych alejkach - w lesie czy na polnej drodze raczej będą Ci
          ograniczać wybór toru jazdy.
          • 3porzeczki Re: jaki wózek na warunki terenowe - piach, las e 13.04.05, 10:08
            Ja nie mam doświadczenia z wózkiem 3-kołowym ale jak obserwuję starsze dziciaki
            się w nich gniotą, zwłaszcza w ramionkach, takie wciśnięte siedzą....to nie
            jest fajne.
            Ważne są duże koła i resory, moga być tradycyjne paskowe (czy teraz plastikowe)
            byle były, bo inaczej każda nierówność to będzie problem.
            • ellap Re: jaki wózek na warunki terenowe - piach, las e 13.04.05, 11:10
              Od jakiegoś czasu mieszkam w podwarszawskiej wsi wiec mogę podzielic sie moim
              doświadczeniem. Wósek musi być przeciwpancerny, raczej nie na paskach - bo może
              bujać- ale z dobrą amortyzacją, najlepiej regulowaną. Koła na łożyskach, duże
              pompowane bo możesz wtedy regulować "miekosć" wózka dopompowując lub nie koła.
              I obserwuj wózki na ulicy, używane. Sa takie co skrzypia niemiłasiernie juz po
              kilku kilometrach. Mnie to skrzypienie doprowadza do szałusmileO trzykołowcach nie
              mam zdania, bo nigdy nie uzywałam.
              Pozdrawiam
              • 3porzeczki Re: jaki wózek na warunki terenowe - piach, las e 13.04.05, 11:37
                A ja jak słyszę na ulicy skrzypiący wózek to od razu niezbyt ciepło myślę o
                tatusiu bobasa........, trochę smaru załatwia sprawę
                • jennefer3 Re: jaki wózek na warunki terenowe - piach, las e 13.04.05, 12:46
                  ja w takich warunkach właśnie mieszkam dlatego wiem prawie na pewno,że będzie
                  to wózek o dużych kołach,na wahaczach,stabilny-waga nie gra roli,bo nie będę go
                  nigdzie wnosić.Prawie na 100% będzie to Emmaljunga(tak jak przy pierwszym
                  dziecku 5 lat temu)-ten wózek po prostu "płynie"tak lekko się go prowadzino ale
                  jest drogi.Na wypady do miasta chciałabym wózek na małym zgrabnym stelażu dla
                  wpięcia fotelika(na to moim zdaniem stelaż Emmaljungi jest za duży i za ciężki)
                  ale nie mam naniego pomysłu-może coś doradzicie?
                  • 3porzeczki Re: jaki wózek na warunki terenowe - piach, las e 13.04.05, 13:13
                    Dlaczego nie użyjesz tego "płynącego" wózka, który wywoził pierwsze dziecko? Ja
                    miam najzwyklejszy, a wyjeździła się w nim moja córka, potem pożyczyłam
                    koleżance dla synka, a teraz kolej na moje drugie dziecko; wygląda całkiem
                    przyzwoicie
                    • jennefer3 Re: jaki wózek na warunki terenowe - piach, las e 13.04.05, 13:17
                      3porzeczki napisała:

> Dlaczego nie użyjesz tego "płynącego" wózka, który wywoził pierwsze dziecko?
                      Ja
                      >
                      > miam najzwyklejszy, a wyjeździła się w nim moja córka, potem pożyczyłam
                      > koleżance dla synka, a teraz kolej na moje drugie dziecko; wygląda całkiem
                      > przyzwoicie
                      Wózek oddałam mamie w potrzebie-z tego co wiem spisuje sie równie dobrze.
                  • ellap Re: jaki wózek na warunki terenowe - piach, las e 13.04.05, 14:56
                    Emmaljunga - też mam - rewelacja na takie warunki. Nie zamieniłabym na tego
                    wózka inny.
                    Jedyna wada to cena.
                    • jennefer3 Re: jaki wózek na warunki terenowe - piach, las e 13.04.05, 15:05
                      ellup-czy używasz wersji stelaż+fotelik?Czy to się sprawdza na krótkie wypady
                      po zakupy itp?
    • michulek Re: jaki wózek na warunki terenowe - piach, las e 13.04.05, 13:36
      Ja z kolei polcam wózek Mutsy, też jest drogi, ale jeździ się nim rewelacyjnie-
      szczególnie w takich warunkach o jakich piszesz. Jego wadą jest waga, ale
      wszystko ma plusy i minusy, lekki wózek będzie "fruwał" przy każdym silniejszym
      podmuchu wiatru. Mutsy sprawdza się w ekstremalnych warunkach a jego stylistyka
      jest po prostu rewelacyjna, nazywany jest BMW wśród wózków. Pozdrawiam
    • monia1973 Re: jaki wózek na warunki terenowe - piach, las e 13.04.05, 15:06
      Ja kupiłam Graco.
      Pozdrawaim
      Monia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka