Dodaj do ulubionych

Kilka pyt. o Chicco Ponee ew. jaka alternatywa...

11.06.03, 22:29
Chciałabym kupic LEKKI wózek (ważne też żeby dobrze się składał - jeżdżę
maluchem).
Myslę nad Chicco Ponee... (poniewaz nie ma go chwilowo w sklepie - czekają na
dostawę z Włoch to mam jeszcze kilke dni na myslenie):
- czy to dobry wybór dla 9,5 mies. dziecka (oprócz tego mamy ciężką polską
spacerówke ze źle wyważoną rączką, ale za to na pompowanych kołach)
- czy te kółeczka nie są za małe na nasze chodniki, czy blokada samoczynnie
nie "wyskakuje"
- czy bardzo odczuwa się barak amortyzatorów
- jak bardzo ruchliwe dziecko dosłownie rzuci się do przodu (Julita tak robi
jak ją coś zaciekawi) czy to "sznureczkowe" oparcie nie poleci za nią i się
nie uderzy
- czy wózek jest dobrze wyważony (tzn, czy nie trzeba przy podjeździe na
krawężnik naciskac całą masą ciała)
- I BARDZO WAZne - czy po jakimś czasie nie zaczyna skrzypieć (jak wszystkie
Gracco które widziłąm/słyszałam) bo ten dźwięk mnie dobija

Ew. jaki inny wózek ???
lekki, mały i w przyzwoitej cenie (dla mnie to max. 500 zł -bo obawiem się,
ze jak ona ruszy to nie bedzie chciała jeźdizc i szkoda mi więcej
pieniędzy),ew. na jakiś fajnych kółkach
Npiszcie i coś doradźcie bo już jednego grata na którego klnę na każdym
spacerze mam sad(
nie chcę znowu żałować wyboru....
Obserwuj wątek
    • joanna_kn Re: Kilka pyt. o Chicco Ponee ew. jaka alternatyw 11.06.03, 23:01
      al_la napisała:

> Chciałabym kupic LEKKI wózek (ważne też żeby dobrze się składał - jeżdżę
      > maluchem).
      > Myslę nad Chicco Ponee... (poniewaz nie ma go chwilowo w sklepie - czekają na
      > dostawę z Włoch to mam jeszcze kilke dni na myslenie):

Kupiłam Chicco Ponne jako alternatywę dla Emmaljungi i przy pierwszym spacerze
      pożałowałam wyboru. Przy każdym następnym klnę pod nosem, modląc się, by
      dziecko nie usłyszało i nie zaczęło powtarzać. wink Ale tak to jest, gdy nie ma
      się czasu na jeżdżenie, szukanie i wypróbowywanie wózków przed zakupem sad

> - czy to dobry wybór dla 9,5 mies. dziecka (oprócz tego mamy ciężką polską
      > spacerówke ze źle wyważoną rączką, ale za to na pompowanych kołach)

Tego nie wiem - jak wspomniałam mamy Emmaljungę, którą często jednym palcem
      pcham i jedzie...

> - czy te kółeczka nie są za małe na nasze chodniki, czy blokada samoczynnie
      > nie "wyskakuje"

Blokada może i nie wyskakuje, ale np. nasze Chicco ma tendencje do skręcania w
      lewo. Lewak taki wink

> - czy bardzo odczuwa się barak amortyzatorów

Moja córcia przy pierwszej jeździe po bruku zauważyła ze zdumieniem, że coś
      trzęsie...

> - jak bardzo ruchliwe dziecko dosłownie rzuci się do przodu (Julita tak robi
      > jak ją coś zaciekawi) czy to "sznureczkowe" oparcie nie poleci za nią i się
      > nie uderzy

Możliwe. I wcale nie jest warunkiem koniecznym rzucenie się dziecka do przodu -
      wystarczy sprowadzanie wózka przodem ze zbyt wysokiego krawężnika prosto w
      rowek na skraju ulicy, którego nie da się "przeskoczyć", bo wózek jest za
      krótki... Trzeba przenieść....

> - czy wózek jest dobrze wyważony (tzn, czy nie trzeba przy podjeździe na
      > krawężnik naciskac całą masą ciała)

Jest źle wyważony - bardzo źle. Naciskanie całą masą ciała jest mało skuteczne -
      ja próbuję naciskać od przodu nachylając się nad dzieckiem.
      Projektant chyba nie zna zasady dźwigni...

> - I BARDZO WAZne - czy po jakimś czasie nie zaczyna skrzypieć (jak wszystkie
      > Gracco które widziłąm/słyszałam) bo ten dźwięk mnie dobija

Mało go używamy - jako wózka awaryjnego, gdy naszego ukochanego wózka nie
      możemy wziąć ze sobą ze względu na jego wagę wink więc trudno mi się
      wypowiedzieć. Ale w takim wypadku polecam smarowanie WD40 wink

Natomiast mogę coś jeszcze powiedzieć o składaniu - może to mój się zacina,
      albo mam bardzo mało siły w palcach (a ja naiwna myślałam, żem atletka po tych
      dzieckowych ciężarodźwiganiach wink), w każdym razie trudno mi się go składa...

>
      > Ew. jaki inny wózek ???
      > lekki, mały i w przyzwoitej cenie (dla mnie to max. 500 zł -bo obawiem się,
      > ze jak ona ruszy to nie bedzie chciała jeźdizc i szkoda mi więcej
      > pieniędzy),ew. na jakiś fajnych kółkach
      > Npiszcie i coś doradźcie bo już jednego grata na którego klnę na każdym
      > spacerze mam sad(
      > nie chcę znowu żałować wyboru....

Sama mam ten problem, bo mam w sumie dwa wózki, z których oba mają wady (a
      jednak wink ), bo Emmaljunga jest ciut za szeroka na moją windę i muszę osobno
      dziecko i osobno wózek bez dwóch bocznych kółek wprowadzać, co jest trochę
      męczące zwłaszcza, że dziecko południowe drzemki uskutecznia na spacerze; no i
      Chicco, które się co prawda mieści z Dzidzią do windy, i nawet mogę je razem po
      czterech schodkach wnieść na klatce schodowej (jedyna zaleta Chicco Ponee), ale
      te spacery.... I co tu wybrać?
      • gosia.mama.wojtusia Re: Kilka pyt. o Chicco Ponee ew. jaka alternatyw 12.06.03, 11:35
        ja zdecydowanie NIE POLECAM!!JA OSOBISCIE NIE MIALAM TEGO WÓZKA ALE MOJA
        SERDECZNA PRZYJACÓLKA KUPIA GO DLA SYNKA i barzdo narzeka,oparcie na
        sznureczkach rusza sie za zdieckiem m przy kazdym jego ruchu,kułka małe
        niewygodne,skrzypi,juz dwa razy był w reklamacji bo cos sie z kołami
        działo,takze ODRADZam!!!!
    • kajoa Re: Kilka pyt. o Chicco Ponee ew. jaka alternatyw 12.06.03, 12:11
      Witam! Mój Mikołaj - 11 m-cy jeździ Inglesiną Max, o której mogę mówić tylko
      dobrzesmile Ale cena wyższa niż 500 PLNsad( Sama nie używałam ale wiele osób chwali
      wózki Baby Dreams -
      • gosia.mama.wojtusia Re: Kilka pyt. o Chicco Ponee ew. jaka alternatyw 12.06.03, 14:12
        a poza tym chcialam jeszcze dodac ze wózek jest ten strasznie waskisad
    • agata_edziecko Re: Kilka pyt. o Chicco Ponee ew. jaka alternatyw 12.06.03, 16:37
      Poczytałam sobie o tym Chicco i sądzać z wypowiedzi mojej koleżanki, która ma
      Graco City Sport, nie ma on tych wad, co ten wózek. A jest to bardzo podobny
      model. Też mały i lekki. Może zastanów się nad nim.
      • al_la Re: Kilka pyt. o Chicco Ponee ew. jaka alternatyw 14.06.03, 17:49
        dzięki za rady !!! zwłaszcza joanna_kn - co za wyczerpujące zniechęcenia
        buuuuu.... (ale mimo to, o może zwłąszcza za to wielkie dzięki) a już się
        cieszyłam, że mam wózek, a tu widzę że wszystkie wady które przyszły mi do
        głowy po wstępnych oględzinach są dosyc istotne sad((
        przynam się że Gracco raczej nie rozważam - prawie wszystkie te wózki skrzypia -
        a na to to ja chyba jestm uczulona wink)))); no i jak porównywałam w sklepie to
        ten Gracco (nowy) jakby był juz trochę rozkelkotany, ten Ponne dużo
        przyjemniej jeździł...
        Inglesina niestety trochę droga dla mnie sad((
        No a Babyderams - cięzki (jak jestm strasznie słaba, a schodków sporo)
        Qrcze i dalej nie wiem co robić sad(((
        Może ktoś, coś jeszcze mi doradzi.... Ładnie proszę smile))
        • al_la Re: Kilka pyt. o Chicco Ponee ew. jaka alternatyw 16.06.03, 14:44
          jeszcze jedno pytanie:
          czy barierka zabezpieczająca dziecko odpina się - chodzi mi o to czy jak będzie
          starsze to czy da się ją odpiąć do wkładanie dziecka (ew. na stałe się
          pozbyć smile)
          a jeśli się nie odpina to czy to bardzo przeszkadza???
          • joanna_kn Re: Kilka pyt. o Chicco Ponee ew. jaka alternatyw 16.06.03, 14:54
            Jeśli chodzi o Chicco Ponee, to odpina się. smile
            • al_la Re: Kilka pyt. o Chicco Ponee ew. jaka alternatyw 16.06.03, 21:56
              dzięki smile)) tak Chicco Ponee
              nadal zastanawiam się nad tym wózkiem - bo nic innego sensowniejszego nie
              znalazłam sad(
              jutro lub pojutrze jedziemy dziecko przymierzać smile)) - do innych wózków
              również smile))
              • doris73 Re: Kilka pyt. o Chicco Ponee ew. jaka alternatyw 16.06.03, 22:19
                Od 5-go miesiaca Natalki uzywamy chicco ponee, ale nie na codzien tylko na
                wyjazdy i krotkie wypady. Co do lekkosci wozka to faktyczna rewelka, nie ma dla
                mnie problemu wnosic moje ponad 10 kilowe dziecko w wozkusmile Co do regulacji na
                sznurki oparcia to jest to plus, gdyz jak mala zasnie moge delikatnie obnizyc.
                Wady to waskosc, jak juz wspominaly dziewczyny, a co do kolek to wszystkie
                spacerowki majace takie kolka jak chicco tak szczerze mowiac nie nadaja sie na
                nasze drogi. Mi naj przeszkadza troche to, ze nie widze malej no i troszke
                jednak waska na Natalka. CHyba nie ma idealnych wozkow....
    • assao Re: Kilka pyt. o Chicco Ponee ew. jaka alternatyw 17.06.03, 06:12
      czesc! ja uzywam chicco ponee od ponad roku. nie jest to wozek przeznaczony do
      dlugich spacerow i po wyboistych drogach. ale to samo jest przeciez z
      parasolkami... ja potrzebowalam takiego wlasnie wozka lekkiego dobrze
      skladajacego sie do auta i mieszczacego w kazdej alejce sklepowej. jest lekki,
      moj rewelacyjnie szybko i lekko sie sklada jedna reka (moze to kwestia wprawy).
      miesci sie w bagazniku auta i w srodku za fotelami i przed fotelem przednim.
      miesci sie w kazdym sklepie i banku i da sie go wniesc po schodach wraz z
      dzieckiem i zakupami. rzeczywiscie jest waski, oparcie na sznurkach "lata" za
      dzieckiem, oparcie nie rozklada sie zupelnie do pozycji lezacej i wozek jest za
      plytki, ale moje dziecko nie spi na spacerach. jest zwrotny nigdzie mi "nie
      ucieka" i mozna zablokowac kola. co by jednak nie mowic to jest o niebo lepszy
      od graco city!!!! ktory jest totalnie niestabilny! rozklekotany i na oko wydaje
      mi sie wezszy! ja porownywalam graco city i chicco ponee w sklepie i graco
      wypadlo blado w porownani z ponee. jest to specyficzny rodzaj wozka i na pewno
      przeznaczony do uzywania w miescie. ale elaborat przygotowalam. hahaha mam
      nadzieje ze ci troche pomoglam. serdecznie pozdrawiam!!!
      • doris73 Re: Kilka pyt. o Chicco Ponee jaka folia przeciwde 19.06.03, 21:24
        a przy okazji mam pytanie do dziewczyn co maja chicco ponee czy jest specjalna
        folia przeciwdeszczowa czy pasuje kazda inna?
    • anetafi Re: Kilka pyt. o Chicco Ponee ew. jaka alternatyw 13.07.03, 07:42
      kupilam niedawno chicco ponee i jestem baaardzo zadowolona, porownywalam go z
      graco city sport i tez ten graco wydawal mi sie gorszy

wczesniej uzywalam bebecar'a raider at+ ktory znany jest z komfortu jazdy (i
      zostawiam go sobie na terenowe dlugie spacery) ale moj synek w ogole nie
      odnotowal roznicy, od pierwszego spaeru byl zachwycony, wozek prowadzi sie
      bardzo lekko, sklada sie blyskawicznie, dziecku jest wygodnie, kolka sa
      skretne, mozna perfekcyjn ie manewrowac jedna reka

nie mowiac juz o wyjsciu do miasta czy w ogole poruszaniu sie w tloku

moj wozek ma sliczna ciemna tapicerke i naprawde bardzo go lubie

pozdrawiam
      aneta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka