Dodaj do ulubionych

Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego?

22.08.04, 11:27
Czy jeżeli po wykorzystanu urlopu macierzyńskiego napisze podanie o urlop
wychowawczy , to czy mogę sie spotkać z odmową?
Obserwuj wątek
    • rakijka Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 22.08.04, 11:29
      Nie
      • samodzielny Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 22.08.04, 16:43
        Chyba ze jestes zatrudniona na czas okreslony i umowa konczy sie w dniu porodu.
        • rosiee Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 00:46
          A jesli umowa konczy sie 31 sierpnia, a urlop macierzynski w polowie wrzesnia?
          • rakijka Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 01:37
            Jeżeli jesteś zatrudniona na czas określony, który kończy się w trakcie urlopu
            macierzyńskiego, wtedy ostatni dzień umowy jest jednocześnie ostatnim dniem
            urlopu. Nie przepada Ci jednak prawo do zasiłku macierzyńskiego, który
            pobierasz tak długo, jak długo pozostawałabyś na urlopie macierzyńskim, będąc
            pracownicą.

Pzdr.
            • rosiee Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 10:38
              Tak, wiem, ze moge starac sie w ZUS-ie o reszte.
              Chcialabym jednak skorzystac z urlopu wychowawczego.
              Jak ja mam to zrobic, zeby w obecnej sytuacji mi przyslugiwal?
              • linusia_75 Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 11:57
                Jedynym wyjściem jest przedłużenie umowy o pracę. W przeciwnym wypadku urlop
                wychowawczy nie będzie ci przysługiwał.
                Linusia
                • rosiee Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 11:59
                  A jaesli zatrudnilabym sie na nowym miejscu, to ile musze przepracowac, zeby
                  przyslugiwal mi wychowawczy?
                  • linusia_75 Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 14:18
                    Aby nabyć prawo do wychowawczego musisz przepracować 6 miesięcy, nigdzie nie
                    jest powiedziane, że to musi być u jednego pracodawcy.
                    Linusia
                    • rakijka Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 15:19
                      W myśl przepisów Kodeksu pracy:

"Art. 186 #1. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu
                      wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad
                      dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Do
                      sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy
                      zatrudnienia.

ALE

"1. Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu
                      wychowawczego przysługuje matce lub ojcu (...)
                      Dodatek nie przysługuje osobie, o której mowa w ust. 1, jeżeli
                      2) bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego pozostawała w
                      zatrudnieniu przez okres krótszy niż 6 miesięcy;

Pzdr

• rakijka Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 17:10
                        Sproboj "dogadac" sie z Twoim pracowawca, bo sa i tacy:

"15-go sierpnia 2004 uzyskała zatrudnienie u nowego pracodawcy i nowy
                        pracodawca udzielił jej urlopu wychowawczego od dnia 15-08-2004, biorąc pod
                        uwagę poprzednie okresy zatrudnienia;"

smile))))))))))))))
                        • rosiee Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 17:13
                          pracuje w oswiacie a to niestety beton nie do przebicia, poza tym zadzi sie
                          troche innymi prawami
                      • rosiee Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 17:12
                        czyli teoretycznie, jesli moj staz pracy w ogole to kilka lat, moglabym sie
                        gdzies zatrudnic i od razu pojsc na wychowawczy?
                        a co na to ZUS, slyszalam, ze robi problemy.
                        w ogole dzieki za info dziewczyny
                        • rakijka Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 20:20
                          Akcja "brzuszki" dotyczy zatrudniania sie w czasie ciazy, zwlaszcza na czas
                          okreslony (w zasadzie do porodu)i pojscia wkrotce po zatrudnieniu sie na
                          zwolnienie lek. poniewaz to ZUS wyplaca zarowno zasilek chorobowy jak i
                          macierzynski po rozwiazaniu umowy. Zus nie wyplaca zasilkow wychowawczych!!
                          Co nie jest zabronione, jest dozwolone!!
                          Pzdr
                          • rosiee Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 28.08.04, 01:00
                            Tak ZUS nie wyplaca zasilkow wychowaczych, ale bedac na urlopie wychowawczym
                            moge np. korzystac z lekarza, bo jestem wciaz ubezpieczona, ktos za to przeciez
                            placi i go to obciaza.
                            Jak to jest? Pytam juz tak z ciekawosci.
                            • rakijka Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 28.08.04, 10:37
                              Jakies tam NFOZy
                              Zasilek wychowawczy wyplaca Gmina.
                              i jako przyklad smile)
                              www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=show&id=12783&category=8Pzdr
                              • rakijka Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 28.08.04, 10:39
                                echsmile)
                                www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=show&id=12783&category=8

Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka