arras-k 22.08.04, 11:27 Czy jeżeli po wykorzystanu urlopu macierzyńskiego napisze podanie o urlop wychowawczy , to czy mogę sie spotkać z odmową? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samodzielny Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 22.08.04, 16:43 Chyba ze jestes zatrudniona na czas okreslony i umowa konczy sie w dniu porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
rosiee Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 00:46 A jesli umowa konczy sie 31 sierpnia, a urlop macierzynski w polowie wrzesnia? Odpowiedz Link Zgłoś
rakijka Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 01:37 Jeżeli jesteś zatrudniona na czas określony, który kończy się w trakcie urlopu macierzyńskiego, wtedy ostatni dzień umowy jest jednocześnie ostatnim dniem urlopu. Nie przepada Ci jednak prawo do zasiłku macierzyńskiego, który pobierasz tak długo, jak długo pozostawałabyś na urlopie macierzyńskim, będąc pracownicą. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
rosiee Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 10:38 Tak, wiem, ze moge starac sie w ZUS-ie o reszte. Chcialabym jednak skorzystac z urlopu wychowawczego. Jak ja mam to zrobic, zeby w obecnej sytuacji mi przyslugiwal? Odpowiedz Link Zgłoś
linusia_75 Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 11:57 Jedynym wyjściem jest przedłużenie umowy o pracę. W przeciwnym wypadku urlop wychowawczy nie będzie ci przysługiwał. Linusia Odpowiedz Link Zgłoś
rosiee Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 11:59 A jaesli zatrudnilabym sie na nowym miejscu, to ile musze przepracowac, zeby przyslugiwal mi wychowawczy? Odpowiedz Link Zgłoś
linusia_75 Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 14:18 Aby nabyć prawo do wychowawczego musisz przepracować 6 miesięcy, nigdzie nie jest powiedziane, że to musi być u jednego pracodawcy. Linusia Odpowiedz Link Zgłoś
rakijka Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 15:19 W myśl przepisów Kodeksu pracy: "Art. 186 #1. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia. ALE "1. Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego przysługuje matce lub ojcu (...) Dodatek nie przysługuje osobie, o której mowa w ust. 1, jeżeli 2) bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego pozostawała w zatrudnieniu przez okres krótszy niż 6 miesięcy; Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
rakijka Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 17:10 Sproboj "dogadac" sie z Twoim pracowawca, bo sa i tacy: "15-go sierpnia 2004 uzyskała zatrudnienie u nowego pracodawcy i nowy pracodawca udzielił jej urlopu wychowawczego od dnia 15-08-2004, biorąc pod uwagę poprzednie okresy zatrudnienia;" )))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rosiee Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 17:13 pracuje w oswiacie a to niestety beton nie do przebicia, poza tym zadzi sie troche innymi prawami Odpowiedz Link Zgłoś
rosiee Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 17:12 czyli teoretycznie, jesli moj staz pracy w ogole to kilka lat, moglabym sie gdzies zatrudnic i od razu pojsc na wychowawczy? a co na to ZUS, slyszalam, ze robi problemy. w ogole dzieki za info dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
rakijka Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 26.08.04, 20:20 Akcja "brzuszki" dotyczy zatrudniania sie w czasie ciazy, zwlaszcza na czas okreslony (w zasadzie do porodu)i pojscia wkrotce po zatrudnieniu sie na zwolnienie lek. poniewaz to ZUS wyplaca zarowno zasilek chorobowy jak i macierzynski po rozwiazaniu umowy. Zus nie wyplaca zasilkow wychowawczych!! Co nie jest zabronione, jest dozwolone!! Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
rosiee Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 28.08.04, 01:00 Tak ZUS nie wyplaca zasilkow wychowaczych, ale bedac na urlopie wychowawczym moge np. korzystac z lekarza, bo jestem wciaz ubezpieczona, ktos za to przeciez placi i go to obciaza. Jak to jest? Pytam juz tak z ciekawosci. Odpowiedz Link Zgłoś
rakijka Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 28.08.04, 10:37 Jakies tam NFOZy Zasilek wychowawczy wyplaca Gmina. i jako przyklad ) www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=show&id=12783&category=8Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
rakijka Re: Czy mogą odmówić mi urlopu wychowawczego? 28.08.04, 10:39 ech) www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=show&id=12783&category=8 Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś