karolcia111 29.10.05, 16:27 Kto wie, czy w przypadku kiedy zakład pracy "pada" a osoba zatrudniona w nim jest na urlopie wychowawczym dostanie jakąś odprawę??? (umowa o pracę z 3 mies okresem wypowiedzenia) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: kto wie? 29.10.05, 17:06 O ile wiem moja szwagierka w podobnej sytuacji nic nie dostała. Poza zwolnieniem.... Odpowiedz Link Zgłoś
gruba-buba Re: kto wie? 29.10.05, 17:19 Dostaje i odprawę (w zależności od umowy o pracę) i tzw. odszkodowanie z racji likwidacji lub upadłości zakładu. Ja przerobiłam ten temat latem tego roku. Odprawę gwarantuje Ci Kodeks Pracy. A to odszkodowanie jest to kwestia dobrej woli i nie pisanego (tak mi sie wydaje) prawa, wynika z dobrej woli(!) pracodawcy . Wysokość tego odszkodowania ustaliły (burzliwie) w naszym przypadku związki zawodowe z pracodawcą. Pracownica na wychowawczym jest równoprawnym z innymi pracownikiem i obejmują ją te same przepisy w tym względzie. Przecież wychowawczy to zwykły urlop bezpłatny. Ale z Twojej strony to trzymałabym rękę na pulsie i dowiadywała się (a raczej przypominała o swoim), u nas każdy wykorzystuje niewiedzę innych, więc należy się upomnieć za wczasu, zanim bezradnie rozłożą ręce i rzekną "no tak, no niby się pani też należałoby owo odszkodowanie, ale jakoś tak pominęliśmy osoby na bezpłatnych urlopach, a teraz już za późno". Wiesz, że w naszym kraju wszyscy cwaniaczą. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: kto wie? 29.10.05, 18:00 dzięki) zakład póki co jeszcze funkcjonuje ale z pewnych zródeł wiem że dni są policzone.... Odpowiedz Link Zgłoś