Dodaj do ulubionych

kiedy nauczycielka do pracy po macierzyńskim?

15.01.07, 23:00
Pomóżcie, moja żona- nauczycielka, w ubiegłym roku zaraz po feriach zimowych
poszła na L4 w związku z zagrożoną ciążą, była na zwolnieniu aż do
rozwiązania.Urodziła 4 października. wg jej księgowej ma wrócić do pracy 26
marca, ale wg moich obliczeń dopiero ok. 6 kwietnia- jeśli wliczy się 8 tyg.
zaległego urlopu i macierzyński.
Kto ma rację?
Jak to udowodnic?
Liczę na szybką pomoc.
Z góry dziekuję
Obserwuj wątek
    • lidia23 Re: kiedy nauczycielka do pracy po macierzyńskim? 15.01.07, 23:04
      Nauczyciel ma 42 urlopu wypoczynkowego, ponieważ żona poszła na l4 po feriach,
      trzeba odjąć od 42 - 14dni i zostanie 28. Wyliczając urlop nie bierze się pod
      uwagę soboty i niedzieli. W macierzyński wlicza sie te dni.
      Powodzenia.

src="tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxsbu20060620_-9_Aleksandra.png"
      alt="baby development" border="0" /></a>
      www.aleksanraikonrad.blog.onet.pl
    • volta2 Re: kiedy nauczycielka do pracy po macierzyńskim? 15.01.07, 23:08
      Jestem nauczycielką, i też urodziłam w październiku, przysługiwało mi 18
      tygodni macierzyńskiego(drugie dziecko), urlop macierzyński skończył się w
      lutym/marcu(nie pamiętam dokładnie), ale właśnie wliczono mi te 8 tygodni
      urlopu i do pracy powinnam wrócić 8 kwietnia. I od 9 wypisywałam urlop
      wychowawczy. czyli to ty masz rację. szukaj w przepisach.
      u mnie wyglądało to tak(chyba?), że pisałam podanie o ten urlop, a potem
      kolejne podanie już o wychowawczy. i na 100% od 9 kwietnia. i było te 8 tygodni
      100% płatne.
      Moje dziecko ma już 2 lata i 3 miesiące dlatego nie dokładnie to wszystko
      pamiętam ale pamiętam, że rodziłam w październiku a do pracy miałam wrócić 8
      kwietnia.
      • volta2 Re: kiedy nauczycielka do pracy po macierzyńskim? 15.01.07, 23:11
        W świetle tego co pisze lidia dodam, że ja na zwonienie długotrwałe nie
        poszłam, brałam kilka dni w miesiącu, więc może to ma faktycznie jakiś wpływ na
        wysokość urlopu?
        • lidia23 Re: kiedy nauczycielka do pracy po macierzyńskim? 15.01.07, 23:15
          Ja byłam na zwolnieniu po feriach i tak mi liczono urlop wypoczynkowysmile

src="tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxsbu20060620_-9_Aleksandra.png"
          alt="baby development" border="0" /></a>
          www.aleksanraikonrad.blog.onet.pl
    • maria-52 Re: kiedy nauczycielka do pracy po macierzyńskim? 16.01.07, 10:22
      czy ktoś jeszcze wie coś na ten temat?
    • mynia0 Re: kiedy nauczycielka do pracy po macierzyńskim? 16.01.07, 11:07
      pytanie podstawowe - czy żona była na L4 w czasie wakacji?

jesli tak - musi napisac przed końcem urlopu macierzyńskiego podanie do
      dyrekcji z prośbą o udzielenie zaległego urlopu wypoczynkowego w odpowiadającym
      wymiarze / czyli w tym wypadku 6 tygodni, nauczycielom przyszługuje 8 tygodniu
      urlopu, ale 2 z nich wykorzystuje sie na feriach zimowych - dlatego
      pozostaje te 6 tyg./. kodeks pracy mówi, że jeśli pracownica prosi o urlop
      zaległy bezpośrednio po macierzyńskim, pracodawca musi go udzielić.

jeśli żona nie była w czasie wakacji na zwolnieniu, to musi wrócić do pracy
      po urlopie macierzyńskim, czyli po 18 tygodniach /w wypadku pierwszego dziecka/.

urlop macierzyński i urlop wypoczynkowy nauczycielski liczy się pełnymi
      tygodniami, razem z sobotą, niedzielą i każdym świętem.
      • triss.m Re: kiedy nauczycielka do pracy po macierzyńskim? 17.01.07, 14:57
        Mynia- Piszesz, ze urlop wypoczynkowy liczy sie pelnymi tygodniami, hmm a jaki
        jest do tego przepis prawny?? Macierzynski OK, ale wypoczynkowy? wg Kodeksu
        Pracy Art. 1542.
        § 1. Urlopu udziela się w dni, które są dla pracownika dniami pracy, zgodnie z
        obowiązującym go rozkładem czasu pracy, ... itd
        W Karcie Nauczyiela nie znalazlam nic na temat liczenia dni urlopu.
        Tak sie zastanawiam, bo mnie tez dotyczy ten problem- macierzynski konczy mi
        sie w sobote - wypoczynkowy policzyli mi od niedzieli.. wydaje mi sie, ze
        nieslusznie...

• mynia0 Re: kiedy nauczycielka do pracy po macierzyńskim? 17.01.07, 15:44
          różnica jest prosta - w kodeksie pracy jest użyty termin - ileś tam dni urlopu -
          załóżmy, ze 28 , bo nie wiem, ile jest smile dlatego pracownikowi przysługuje
          urlop w wymiarze tych przykładowo 28 dni roboczych, czyli odlicza się dni
          wolne - soboty i niedziele oraz święta.

w karcie nauczyciela jest zapis - 8 tygodni urlopu - dlatego liczy się
          tygodniami, taki sam jest zapis propos macierzyńskiego. karta nauczyciela jest
          ustawą zwierzchnią dla pracowników oświaty , więc na poczatek stosuje się
          przepisy z karty, a dopiero później jeśli trzeba - z kodeksu pracy.

zgodnie z tym wytłumaczeniem naliczono Ci prawidłowo urlop - macierzyński
          kończysz w sobotę, więc zaległy wypoczynkowy nauczycielski - zaczynasz w
          niedzielę. gdybyś nie pracowała w oświacie, naliczanie wypoczynkowego
          rozpoczętoby w pierwszy dzień roboczy - czyli w poniedziałek.
    • maria-52 Re: kiedy nauczycielka do pracy po macierzyńskim? 16.01.07, 13:18
      ???
    • ali-24 Re: kiedy nauczycielka do pracy po macierzyńskim? 16.01.07, 21:11
      mam podobny problem, pomózcie
      • mynia0 Re: kiedy nauczycielka do pracy po macierzyńskim? 17.01.07, 11:20
        ale jak mamy pomóc, skoro nie ma konkretnego pytania? kazda sytuacja jest inna.
    • picassa Re: kiedy nauczycielka do pracy po macierzyńskim? 23.01.07, 12:31
      Mam pytanie..jak to jest z wynagrodzeniem wakacyjnym.Slyszalma od kolezanki, ze
      jesli macierzynski ( przy pierwszym dziecku 16 tyg.) zakonczy mi sie np. jeden
      tydzien ( albo i mniej) przed zakonczeniem roku szkolnego to powinnam na te
      kilka dni przyjsc do pracy bo inaczej nie bede otrzymywala wynagrodzenia
      wakacyjnego. Dla mnie to jest "glupota" bo skoro ktos jest w tym czasie za mnie
      na zastepstwie to jak mam np. na 4 dni przyjsc do pracy ( jestem nauczycielem
      kl."0") a z drugiej strony nie chce przez okres urlopu zostac bez funduszy.
      • aniulekq Re: kiedy nauczycielka do pracy po macierzyńskim? 23.01.07, 21:52
        Teoretycznie musisz przyjśc do pracy ale w praktyce możesz wykorzystac 2 dni
        opieki nad dzieckiem i na 2 dni pójsc na zwolnienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka