justinewal 25.01.05, 16:53 Czy wiecie gdzie kupić papierki lakmusowe w Warszawie? Byłam w dwóch aptekach i nie mogli mi pomóc. Martwię się o wody płodowe i chciałabym móc sprawdzać upławy. Pozdrawiam Justyna + Kasia 39tc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justinewal Re: Papierki lakmusowe w Warszawie 25.01.05, 19:27 może jednak ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
martucha1 Re: Papierki lakmusowe w Warszawie 25.01.05, 19:45 Są na allegro www.allegro.pl/show_item.php?item=39503855Marta Odpowiedz Link Zgłoś
mania3 Re: Papierki lakmusowe w Warszawie 26.01.05, 09:29 Ja wczoraj kupiłam w aptece Super-Pharm w Galerii Mokotów.Koszt 69zł(3 testy w opakowaniu) Odpowiedz Link Zgłoś
koma.edziecko Re: Papierki lakmusowe w Warszawie 26.01.05, 11:08 Mania ale Ty kupiłaś nie papierki lakmusowe ale gotowe testy do wykrywania wycieku wód. Mi w aptece powiedziano że takie papierki kupuje się w sklepach z art.laboratoryjnymi jak wyjdę dzisiaj do sklepu to zapytam dokładnie gdzie taki sklep się znajduje, podobno 100 szt kosztuje ok.30 zł Odpowiedz Link Zgłoś
justinewal Re: Papierki lakmusowe w Warszawie 26.01.05, 15:42 Dzięki, też się chętnie dowiem. Na Allegro są papierki lalkmusowe, ale z ...1977r. i sprzedający nie daje gwarancji, czy jeszcze działają ... Odpowiedz Link Zgłoś
ellap Re: Papierki lakmusowe w Warszawie 26.01.05, 16:28 Witam Papierki lakmusowe można kupić w firmach sprzedających odczynniki chemiczne. Wydaje mi się że jest sklep na Politechnice w gmachu Technologii Chemicznej. Takie firmy jak POCH lub Merck także sprzedają wskaźniki pH, ale nie wiem czy indywidualnym odbiorcom. Najlepiej zadzwonić. Może zbieże się kilka osób i zamówi więcej? Co prawda już dawno nie widziałam klasycznych papierków lakmusowych a bardziej dokładne 3-4 kolorowe wskaźniki, ale myślę że są dostępne. Pozdrawiam Ela Odpowiedz Link Zgłoś
agahercz Re: Papierki lakmusowe w Warszawie 26.01.05, 18:18 Już Wam piszę. Ja jestem szczecinianką, ale firma w której kupiłam papierki znajduje się też w Warszawie: DOM HANDLOWY NAUKI ul. Szczęśliwicka 2. Można tam kupić wszystkie sprawy laboratoryjne. Ale - kupiłam wcześniej papierki lakmusowe czeskiej firmy i były do kitu. Teraz mam niemieckiej firmy MN ( Macherey-Nagel)- 100 szt - 38,45 zł. Ponoć dobre są też firmy MERC - w podobnej cenie. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
koma.edziecko Re: Papierki lakmusowe w Warszawie 26.01.05, 19:08 No niestety w aptece nie wiedzieli gdzie jest taki sklep,myślę że możnaby zadzwonić na żółty telefon oni są pomocni i może będą mieli info, warto by było sprawdzićteż tą szczęśliwicką. Odpowiedz Link Zgłoś
alkolo Re: Papierki lakmusowe w Warszawie 26.01.05, 20:12 Na allegro jest jeszcze jedna aukcja (oprócz tych z 1977 roku) www.allegro.pl/show_item.php?item=40663902 Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Papierki lakmusowe w Warszawie 27.01.05, 00:33 Czy możecie mi powiedzieć, co dokładnie można sprawdzić a pomocą tych papierków lakmusowych? Odpowiedz Link Zgłoś
agahercz Re: Papierki lakmusowe w Warszawie 27.01.05, 08:08 Za pomocą papierków można sprawdzić czy w pochwie nie dzieje się nic złego. Przede wszystkim, czy nie sączą się wody płodowe, bo czasami przy wzmożonych upławach pod koniec ciąży mozna się nie skapnąć,że to sączą się wody, a jest to niebezpieczne dla dzidzi. Ja miałam tak w poprzedniej ciąży i nie będę Was straszyła, ale napiszę tylko, że wdało się zakażenie wewnątrzmaciczne i w 35 tc miałam cesarkę - córcia była niedotleniona i miała zapalenie płuc - nałykała się zielonych wód. Teraz jestem w 33tc i boję się jak diabli, więc jak tyko mam podejrzane upławy, to je sprawdzam. Spytaj lekarza jeżeli chodzi o odczyt tego papierka - mi powiedział, że jak zacznie zabarwiać się na zielono, to znaczy, że coś się dzieje nie tak ( albo wody , albo jakiś grzybek), a jak jest pomarańczowo-żółty to jest OK. Życzę Wam samych OK. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: Papierki lakmusowe w Warszawie 27.06.05, 22:07 mam nadzieję że jeszcze tu zajrzycie... w jaki sposób się sprawdza PH tymi papierkami, trzeba je włożyć do pochwy? bo na wkładce może też być mocz (który jest kwaśny) jestem w 20tc, od 3 dni mam na wkładce taką lekko różowawą wilgość i troche sie denerwuje Odpowiedz Link Zgłoś
nona_n Re: Papierki lakmusowe w Warszawie 27.01.05, 09:42 Też próbowałam kupić na Szczęsliwickiej w domu nauki, ale tam powiedzieli ze nie mają, odesłali mnie na filtrową (też do domu nauki) a stamtąd na Okopową (dobrze ze były to kontakty telefoniczne, a nie rajdy po mieście Wreszcie na okopowej mąż kupił papierki, 100 sztuk za jakieś niecałe 30 złotych, to zdecydowanie lepsza inwestycja niż te wkladki -3 sztuki za prawie 70 złotych, tym bardziej ze mam sporą wydzielinę (mimo braku infekcji, robilam 4 razy posiew) więc sprawdzam praktycznie codziennie. Szzcerze mówąc nie wyobrazam sobie żebym nie miala tych papierków, dzieki nim spokojnie spię, nie stresuję sie i nie jeżdze raz na tydzień na Izbę Przyjęć.. próbowałam znależć kartkę z telefonem i dokladnym adresem tej okopowej, ale nie wiem gdzie wsadzilam ... mąz pamięta tylko że była to Okopowa, przd cmentarzem żydowskim, koło stacji CPN natomiasat na opakowaniu papierków są dane firmy, która je wyprodukowała - może będa mogli Wam podać swoich odbiorców w Warszawie: Polskie Odczynniki Chemiczne S.A. ul. Sowińskiego 11, Gliwice, tel. 032 23 92 000, www.poch.com.pl acha, i te papierki nazwyają się nie lakmusowe tylko "PAPIERKI WSKAŹNIKOWE pH 1 - 10", są w prkaktycznym, poręcznym plastikowym opakowaniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skimag1 Re: Papierki lakmusowe w Warszawie 04.04.05, 00:03 Papierki można kupić w przedstawicielstwach firmy POCH S.A.: 1) ul. Koszykowa 75 (przy skrzyżowaniu z Jana Pawła), gmach Technologii Chemicznej, czynne 8.30-15.30, tel. 660-78-71; 2) Żwirki i Wigury 101, tel. 82-47-585, 82-40-252, 602-723-012. Moj maz kupil na Koszykowej, tam papierki badające pH w zakresie 1-10 byly dostepne w dwoch odmianach: rolka 5m za ok. 20 PLN albo pudelko ze stoma papierkami za ok. 25 PLN. Pozdrawiam, skimag Odpowiedz Link Zgłoś