Dodaj do ulubionych

Wycieczka z sharmu do Petry

IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.04, 21:25
Proszę o wszelkie informacje jak za mniej niż 265$ od osoby (z alfa star)
dostać się z Sharmu do Petry. Jak było i na co trzeba uważać. Lecę do Sharmu
9.04.2004. z Poznania. A przy okazji czy ktoś już leciał z Poznania i
zostawiał auto na parkingu strzeżonym? Proszę o informację ile to kosztuje i
jaki jest adres tego parkingu? Pozdrowienia.
Obserwuj wątek
    • ra.kr Re: Wycieczka z sharmu do Petry 20.04.04, 21:56
      Taksówką do Nuwayby, stamtąd promem 50$ Fast 32$ slow boat proponuje ten
      pierwszy po ok 1,5h jesteś w Aqaba, nastepnie taxi 25 JD lub busik ok 5JD od
      osoby do Petry. Bilet wstępu do Petry 13,5 na dwa dni(na bilecie jest cena 27
      JD)ale podobno jest jeszcze promocja. Wize do jordanii masz za free. Natomiast
      powrót to podobnie Buik lub Taxi co wolisz a następnie prom najlepiej
      zorientowac sie po przypłynięciu o której masz powrotny,przy wyjezdzie opłat w
      wyjazdowa z Jordanii o ile dobrze pamientam 7 JD ale głowy nie dam. Na miejscu
      w Nuwaybie kupujesz wize za 15 $ lub bierzesz pieczątke darmową ale też nie
      jestem pewien czy nie będziesz miał puzniej problemów przy wylocie z SSH mając
      tylko pieczątke uprawniającą do pobytu na Synaju kiedyś zezwalała ona na pobyw
      na wybrzeżu od Taby do Dahab jak jest teraz nie wiem ja w zeszłym roku
      kupowałem wize. Potem tylko jeszcze wyjście z portu a tam przy bramie poczekasz
      sobie aż odjedzie autobus do SSH bo i tak wcześniej cie dyżurujący przy bramie
      policjanci nie wypuszczą. Jeżeli chcesz jechać z wiekszą grupom to napisz na
      maila dam ci namiary dobrego i taniego Jordańskiego Biura, oni pomoga ci we
      wszystkim na miejscu. Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz
      • Gość: hania Re: Wycieczka z sharmu do Petry IP: *.smrw.lodz.pl 21.04.04, 02:11
        wiadomości z grudnia 2003
        -opłata wyjazdowa z Jordanii 5 JD
        -my wzięliśmy darmową pieczątkę i nie było problemów z powrotem.
        Na granicy pytali nas tylko czy nie jedziemy do Kairu, podobno też do św.
        Katarzyny nie puszczają z pieczątką, ale tego nie sprawdzaliśmy
        -druga możliwość to podróż przez Tabę i Eilat, moim zdaniem wygodniejsza i
        tańsza - przede wszystkim odpada koszmarne kilkugodzinne oczekiwanie na prom-
        podobno spóźniają się bardzo często
        -jeśli tylko wyrobisz się z czasem jedź do Wadi Rum - przepięknie
      • Gość: kk Re: Wycieczka z sharmu do Petry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.04, 08:33
        Co tam Radku w Berlinie słychać ? Też taka piękna wiosna ?
        Czy mnie oczy mylą, czy już jest po 27 maja ?
    • Gość: borus Re: Wycieczka z sharmu do Petry IP: 213.17.150.* 21.04.04, 21:31
      No, wpisałam Ci się do wątku El Diwan a tu widzę, że już Ci super na bieżąco
      informacje popłynłęęły. Nic dodać, nic ująć. Po prostu daj się porwać
      jordańskiej przygodzie!
      • Gość: Andronikus J O R D A N I A IP: 62.233.163.* 26.04.04, 10:44
        Cześć!
        "....jordańskiej przygodzie!..."
        No właśnie!
        Jak to zrobić? Czy są jakieś "pobyty" z wylotem z Polski do Jordanii nad Morze
        Czerwone?
        Bo za Egipt na razie dziekuje :)
        Czy można zorganizować taki wyjazd samemu...???
        I czy jest bezpiecznie???
        I jakie są różnice w podejściu do turystów w porówaniu z Egiptem???

Kto wie - prosze o podpowiedzi!!!!
        • ra.kr Re: J O R D A N I A 26.04.04, 10:49
          Co do wyjazdów pobytowych i objazdowyc w Jordanii zapraszam na moja strone tam znajdziesz wszystko.
    • Gość: borus Re: Wycieczka z sharmu do Petry IP: 213.17.150.* 26.04.04, 23:11
      A ja jeszcze raz zachęcam do samodzielnej wyprawy - żadna filozofia, lecisz do
      Ammanu, jedziesz stamtąd do Akaby, wracając wstępujesz do Wai Rum i Wadi Musa -
      stamtąd ruszasz do Petry. Opcjonalnie Morze Martwe, Madaba, koniecznie Jerash -
      to wszystko dostępne na krótki wypad z Ammanu. Jak boisz się o hotel w Ammanie,
      reserwujesz przynajmniej pierwszy nocleg za pomocą netu (np. www.hostels.com) i
      jedziesz! Zależnie od cen samolotu, może opłacać się lecieć do Damaszku (przy
      okzaji możesz zobaczyć Syrię - koniecznie Damaszek, Palmirę, Bosrę, Hamę, Crac
      de Chevaliers) i poznać fajnych ludzi, nie tylko miejscowych, ale też
      zakręconych podróżników z całego świata, czego zorganizowany wyjazd nigdy Ci
      nie da. Wiem co mówię, bo odkąd pracuję, z powodów czasowych częściej jeżdżę z
      biurem. Kup przewodnik Lonely Planet i znajdziesz dokładny opis tras, cen,
      noclegów, połączeń itp. I w drogę! A za kasę, która Ci zostanie, pojedziesz za
      rok w kolejne fajne miejsce!
      • Gość: Witek Re: Wycieczka z sharmu do Petry IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.04, 23:32
        Dzięki za info. Pomału wszystko mi się układa w całość. ze względu na niewielki
        budżet pewnie wybiorę trasę najszybszą ino i najtańszą, czyli taxi, bez
        noclegu. Może w jedną stonę prom do Akaby a powrót przez Eilat i Tabę.Muszę
        dobrać jeszcze jakichś fanatyków takiej wyprawy na miejscu to będzie jeszcze
        taniej.Dzięki wszystkim którzy stracili dla mnie swój cenny czas. Jeśli coś się
        komuś jeszcze o tej trasie ważnego przypomni to będę wdzięczny i będę zahlądał
        tutaj jeszcze.Pozdrowienia.
      • Gość: Witek Re: Wycieczka z sharmu do Petry IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.04, 23:33
        Samolot kusząca rzecz ale chyba za droga.
    • Gość: Petra Re: Wycieczka z sharmu do Petry IP: *.wsz-pou.edu.pl 17.06.04, 20:42
      To ciekawe - planuje także podróż do Petry ale w wakacje będzie tam chyba za
      gorąco?:-)
      • Gość: Sharm - "szejk" Re: Wycieczka z sharmu do Petry IP: *.wsz-pou.edu.pl 18.06.04, 12:58
        Czy w Jordanii różni się bardzo od Egiptu? jest bezpiecznie?
        • egiptolog Re: Wycieczka z sharmu do Petry 18.06.04, 14:22
          jest bezpieczniej niz w Egipcie, spokojniej mniej nagabujacych sprzedawcow na ulicach ale generalni sporo drozej jak w EG.
          Pozdr.
          • Gość: hania Re: Wycieczka z sharmu do Petry IP: *.smrw.lodz.pl 19.06.04, 10:18
            Sporo drożej, ale i tak tanio.
    • Gość: Kasia Re: Wycieczka z sharmu do Petry IP: *.jastrzebie.sdi.tpnet.pl 19.06.04, 15:04
      chciałabym skorzystać z oferty Alfy- wycieczka do Petry. Czytałam na ich
      stronie, że wycieczka jest z Taby, czyli będąc w Sharmie muszę sama dojechać do
      Taby? Ile jest km z sharmu do Taby?
      • fasola25 Re: Wycieczka z sharmu do Petry 20.06.04, 09:07
        bedac w Sharmie i planujac wyjazd do Petry najlepiej skontaktowac sie z
        rezydentem z biura PEGAS. Wycieczka do Petry (samolot z sharmu do aqaby,
        autokar do petry) kosztuje u nich 199 USD + 23 USD. Wycieczki są w piatki.
        Polecam, własnie wróciłam (byłam w Petrze 18.06.2004) - rewelacja
    • Gość: ela Re: Wycieczka z sharmu do Petry IP: *.netday.pl / *.NETDAY.pl 19.06.04, 21:27
      Mam pytanie zwiazane z Jordania.Od dłuższego czasu mysle zeby tam pojechac. Czy
      to jest kraj nadajcy sie na podroz z dzieckiem (13) lat. Bo my zawsze jezdzimy
      we dwie.I jakie sa ceny noclegów, tak srednio.I czy kobieta plus dziecko to
      dobry zestaw na podróz po Jordanii.
      • Gość: Ola Re: Wycieczka z sharmu do Petry - do Eli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 11:05
        My, będąc na początku lipca w Sharm planujemy wyjazd w ramach wycieczki fakult.
        do Jerozolimy również z dzieckiem. Kiedy Elu jedziesz?
      • Gość: Wojtek Re: Wycieczka z sharmu do Petry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 15:55
        Był Ktoś może ostatnio ? Ja z moją dziewczyną planujemy wyskoczyć z Sharmu do
        Jordanii na 2-3 dni. W Sharmie będziemy 8.09.04 - 22.09.04
    • Gość: Wojtek Re: Wycieczka z sharmu do Petry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 19:09
      Naprawde nikt nie był w lipcu ani w sierpniu ?? Jak tam obecnie z
      bezpieczeństwem turystów?
    • miriam_73 Re: Wycieczka z sharmu do Petry 01.09.04, 19:59
      W chwili obecnej, poniewa trwaja jeszcze jordanskie wakacje, w Nuweibie nie ma
      szansy i mozliwoci kupic biletu!!! Jestem tu w Sharmie i tez myslalam o takim
      wypadzie - przed 15 wrzesnia nie da sie. Zostaje droga ladowa przez Tabe i
      Izrael lub samolot. Ja lece w piatek - kuplam impre przez Luna Rosa (w ogole to
      organizuje to Pegas) za 245 USD. Wyloty sa w piatki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka