Dodaj do ulubionych

Jak wyczyścić szufladę w pralce???????????????????

21 lat temu
Proszę poradździe jak wyczyścić szufladę i otwór do którego ona wchodzi w 10-
letniej pralce Whirpool.Wszystko coraz bardziej oblepione jest szarym nalotem
z proszku i mydlin.Mam wrażenie, że przez to pralka nie pierze tak jak
powinna, po pobraniu wody część proszku zostaje w szufladzie.Co zrobić żeby
to wszystko rozpuścić i usunąć?
Obserwuj wątek
    • Gość: iwona Re: Jak wyczyścić szufladę w pralce?????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Wrzuć do zmywarki. Na dwa razy, raz tak, raz do gory nogami. Najpierw
      pozbędziesz się tych śliskich glutow. Potem usuń jeszcze ewentualny osad z
      kamienia, najprościej kiblowym żelem.
      Masz chyba zbyt male ciśnienie wody, dlatego proszek zostaje.
      Proponuję sypać bezpośrednio do bębna.
    • Gość: Żabka Re: Jak wyczyścić szufladę w pralce?????????????? IP: *.wroclaw.mm.pl 21 lat temu
      A próbowałaś ją wyjąć? Powinno się dać. Następnie weź starą szczoteczkę do zębów
      i mniejsca mmniej dostępne wyszoruj jakimś detergentem, a resztę potraktuj
      ściereczką ewentualnie gąbką z detergentem. Nie strosuj jednak żrących środków,
      mogą uszkodzić szufladę, zastosuj ewentualnie przemoc.
    • sirja Re: Jak wyczyścić szufladę w pralce?????????????? 21 lat temu
      Podpinam się pod to pytanie. Mam Candy z wysuwaną szufladką, na której robi mi
      się takie szaro-czarne kropki (pleśń grzyb??) :((. szufladke jestem w stane
      wyczyścić, choć to cholernie trudne bo ta szuflada ma tyle zakamarków, że ją
      trzeba patyczkiem kosmetycznym czyśćic (koszmar) ale mam problemy ze środkiem
      pralki w miejscu szufladki. Jak tam się tego pozbyć??!! Proszę doradźcie bo jak
      się za to zabieram to się załamuję :((((
      • Gość: iwona Re: Jak wyczyścić szufladę w pralce?????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Najpierw gąbką, plukać sto razy, potem szczoteczka do zębów.
        Zauważylam, że ta pleśń powstaje po zagęszczonych plynach do plukania,np. E.
        Rzeczywiście, niemiła robota.
        • sirja Re: O szczoteczce nie pomyślałam - dzięki :)) 21 lat temu
          Rzeczywiście to paskudztwo zbiera się w okolicach dozownika na płyn do
          płukania. :( A czy zamiana na płyn nie-koncentrat pomoże na przyszłość??
    • Gość: d Re: Jak wyczyścić szufladę w pralce?????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Szuflade na pewno da sie wyjac. Jesli jest plastikowa, to uzyj np. Cillita do
      toalet - wszystkie syfy sie rozpuszcza w ciagu minuty.
    • begietka Re: Jak wyczyścić szufladę w pralce?????????????? 21 lat temu
      Zamiast szczoteczki do zębów można użyć szczotki do mycia butelek...
      • Gość: marta Re: Jak wyczyścić szufladę w pralce?????????????? IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 21 lat temu
        myje szufladke po KAZDYM praniu, chyba ze robie kilka pod rzad - wtedy mye na
        koniec. raz czy dwa zostawilam nieumyta i w miejscu zbiorniczka na plyn do
        plukania zrobil sie syf, poprzyklajane gluty, zolty osad. Od tamtej pory
        wyrobilam w sobie odruch: wyjecie i rozwieszenie prania-wyjecie i wyplukanie
        szufladki-przetarcie w srodku miejsca po szufladce.

Pomoglo :)
        • kropka57 Re: Jak wyczyścić szufladę w pralce?????????????? 21 lat temu
          To bardzo dobry pomysł. Ja po prostu wyjmuję i muyję pod ciepłą wodą, cienne
          miejsca trochę szczotką.A nawyk częstego mycia na pewno ułatwia sprawę. Muszę
          się do tego dostosować.Pzdr.
    • Gość: Ciocia Ela Re: Jak wyczyścić szufladę w pralce?????????????? IP: *.adminpan.waw.pl 21 lat temu
      A co robic, jesli pojemnika na proszek nie mozna wyjac? Mam Whirlpool'a E860
      (chyba), ladowana z gory, probowalam wyciagnac pojemnik , ale sie nie da :(
      Prosze o pomoc.
      • devila Re: Jak wyczyścić szufladę w pralce?????????????? 21 lat temu
        Ja tez mam pralke ladowana z gory, ale moj pojemnik da sie wysunac. Z boku mam
        dwa przyciski, ktore po wcisnieciu umozliwiaja wysuniecie pojemnika. Poczytaj
        dokladnie w instrukcji obslugi, powodzenia.
      Wyciagnij te szuflade, i zanurz w misce z goraca woda i octem na noc. Rano
      przeplukaj w wodzie i po problemie. Powinno pomoc.
      • dolores12 Re: Jak wyczyścić szufladę w pralce?????????????? 21 lat temu
        Ja też mam Whirlpoola ładowanego od góry i pojemnika nie można wyjąć, tylko
        otworzyć a to nic nie daje. Próbowałam nalewać wrzątku, Domestosa i nic, dalej
        jest syf i gluty, i coś jakby pleśń:-(((. Proszek sypię do bębna, gorzej z
        płynem do płukania, bo muszę czekać na odpowiedni moment, żeby zatrzyamć pralkę
        i go wlać. Może ktoś ma jescze jakiś pomysł...
          To Wam wszystkim szczerze wspolczuje. Moim zdaniem mozecie jeszcze wyprobowac
          wlewajc przegotowana wode z octem ( jest miekka ) i tak pozostawic na godzine w
          pozycji stojacej. Potem przeplukac normalna woda? Ja czesto stosuje ocet (ten
          najzwyklejszy i najtanszy), bo tanio, higenicznie i skutecznie.
      • Gość: Ciocia Ela Re: Jak wyczyścić szufladę w pralce?????????????? IP: *.adminpan.waw.pl 21 lat temu
        devila, dziekuje za rade. Wlasnie, sa dwa przyciski, ale nie moge tego
        pojemnika wyjac, poniewaz stare resztki proszku "przymocowaly" pojemnika na
        dobrze i na zle. I co teraz? Czy moge wlac ocet do pojemnika i zostawic, czy to
        nie zaszkodzi? Bardzo prosze o rade.
          Wlasnie, ma dokladnie ta sama situacje co Dolores. I co w takim przypadku, jak
          wyciscic?
          • devila Do cioci Eli.. 21 lat temu
            Moim zdaniem mozesz jeszcze wyprobowac wlewajc przegotowana wode z octem ( jest
            miekka ) i tak pozostawic na godzine w pozycji stojacej. Potem przeplukac
            normalna woda? Ja czesto stosuje ocet (ten najzwyklejszy i najtanszy), bo tanio,
            higenicznie i skutecznie.
            • Gość: Ciocia Ela Re: Do cioci Eli.. IP: *.adminpan.waw.pl 21 lat temu
              devila, bardzo dziekuje za rade, sprobuje tak zrobic, anuz poskutkuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka