Dodaj do ulubionych

Bloki zamiast Megasamu: jest plan Ursynowa Półn...

IP: *.pzu.pl 20.04.11, 10:29
Zlikwidują parking przy dzwonniczej i gdzie Ci ludzie będą parkować? Przecież już teraz ciężko znaleźć jakiekolwiek wolne miejsce do zaparkowania...
Obserwuj wątek
    • lewe_oko Re: Bloki zamiast Megasamu: jest plan Ursynowa Pó 20.04.11, 10:49
      To prawda... Słaby pomysł. Natomiast - Megasam: wreszcie! Natomiast nie bardzo łapię gdzie jest parking na rogu Wiolinowej i Puszczyka...
      • dziedzicznacytadelafinansjery Gratulacje 20.04.11, 10:52
        Najważniejsze, że nie będzie "kościoła z 18-metrową dzwonnicą". PRzy takim wspaniałym sukcesie w walce z religianctwem i ciemogrodem czymże jest te 1000 miejsc parkingowych mniej... A w ogóle to po co jeździć samochodami? Można przjechać rowerem!
        • Gość: RM Re: Gratulacje IP: *.honeywell.com 20.04.11, 11:47
          no, pewnie. Na przykład po zakupy rowerem. Albo z dzieckiem do przedszkola. Albo w listopadzie. Można - ale po co?
          • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Gratulacje 20.04.11, 14:01
            Mnie sie pytasz? Ja tylko cytuję, czego się nasłuchałem od róznych postępaków, co to rowerkiem posuwają przy -20, koniecznie środkiem pasa a dla nich nie istnieją samochody, tylko "blachosmrody" i "puszki'".
        • Gość: gość Re: Gratulacje IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.11, 11:50
          Przybędzie 1000 miejsc parkingowych, czytaj ze zrozumieniem :)
          • grecz Re: Gratulacje 20.04.11, 11:57
            Czyli likwidując parkingi na X miejsc, stworzą oprócz budynków miejsca parkingowe w liczbie X+1100? Tak rozumiem "przybędzie". Bo z samego tekstu oraz znając realia developerskie to powinno zostać użyte słowo "zamiast": zamiast dotychczasowych parkingów powstaną budynki mieszkaniowe z garażami dla tylko i wyłącznie mieszkańców tych budynków.
          • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Gratulacje 20.04.11, 14:03
            To wspaniale. Tylko obawiam się, żę teraz trzeba będzie betonowe zapory powstawiać na każdym hcodniku, przystanku i wszędzie, gdzie się da, tak zobaczą kierowcy te miejsca parkingowe.
        • Gość: abcdefg Re: Gratulacje IP: *.acn.waw.pl 20.04.11, 12:19
          Jesteś tak przeraźliwie głupi, że aż strach. Nie chodzi mi tylko o ten post, ale o wszystkie, które popełniasz. Najgorsze, że tacy debile jak ty uważają się powszechnie za najmądrzejszych.
          • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Gratulacje 20.04.11, 14:07
            Gość portalu: abcdefg napisał(a):

> Jesteś tak przeraźliwie głupi, że aż strach. Nie chodzi mi tylko o ten post, al
            > e o wszystkie, które popełniasz. Najgorsze, że tacy debile jak ty uważają się p
            > owszechnie za najmądrzejszych.

Nie, ja to głupiutki jestem. Gdzie mi tam do Guru Hołdysa. Ale luzik, luzik. "Kościół z 18-metrową dzownnicą nie powstanie" a ty zamiast jointa skręcić na tę okoliczność to się napinasz.
      • grecz Re: Bloki zamiast Megasamu: jest plan Ursynowa Pó 20.04.11, 11:53
        ten parking jest wewnątrz osiedla, w pobliżu jest Komfort
      • cotokoniaobchodzi Takie coś jak parking z płyt betonowych 20.04.11, 14:57
        Niedaleko nowo budowanego placu zabaw.Prowizorka w zamian za zlikwidowane parkingi wzdłuż KENu. Ohyda powstała dla uspokojenia mieszkańców,gdy spółdzielnia budowała bloki wzdłuż Alei KEN.
    • carcharodon.carcharias Może zostawią samochody u siebie na wsi ? 20.04.11, 11:14
      :)))
    • Gość: Olaf A co z domem kultury przy megasamie? IP: *.polkomtel.com.pl 20.04.11, 11:25
      Przecież to jest o wiele ważniejsze od byle sklepu, jakich pełno. Dyrektor domu kultury jest szychą w Naszym Ursynowie. I co? Zostanie, czy zburzą? Bardzo proszę o uzupełnienie artykułu.
      • Gość: krk Re: A co z domem kultury przy megasamie? IP: *.polkomtel.com.pl 20.04.11, 11:42
        Raczej z Domem Sztuki przy marcpolu. Ale pytanie na miejscu.
        • lewe_oko Re: A co z domem kultury przy megasamie? 20.04.11, 12:09
          Chyba rzekomo w tym nowym budynku ma się znaleźć miejsce "na kulturę" ale jakoś w to wątpię...
          • dziedzicznacytadelafinansjery Re: A co z domem kultury przy megasamie? 20.04.11, 14:07
            Będzie pub, to kultura jest przecież
    • michal0510 Bloki zamiast Megasamu: jest plan Ursynowa Półn... 20.04.11, 11:47
      Ursynów był fajny w latach 80. i na początku 90. Od kiedy w każdy wolny skrawek przestrzeni wciska się developerka z grodzonymi osiedlami to zrobiła się jakaś betonowa wioska. No i cała masa napływowej ludności. Kiedyś Ursynów kolonizowali ludzie z różnych dzielnic Warszawy, było więc można było dogadać się z sąsiadami, ludzie byli jacyś serdeczniejsi dla siebie. Dzisiaj jak odwiedzam rodziców, to połowa samochodów pod blokiem to jakieś LU, LRA, BI itp., a nowi mieszkańcy nie mówią nawet 'dzień dobry' sąsiadom.
      • dalt0n Re: Bloki zamiast Megasamu: jest plan Ursynowa Pó 20.04.11, 13:40
        Fakt nie mówią dzień dobry, ale nie można ich winić, bo pewnie na wschodzie uprzejmość do sąsiadów jest największym faux pas jaki można sobie wyobrazić.
        • leszlong Re: Bloki zamiast Megasamu: jest plan Ursynowa Pó 20.04.11, 17:56
          Już widzę, że wszyscy z warszawiacy (przynajmniej w jednym pokoleniu) mówią "dzień dobry" sobie nawzajem. Albo ja mam takie szczęście, że jak mówię owe magiczne słowo, to patrzą na mnie ludzie jakby się urwał z kosmosu. A tak na poważnie, zakładacie, że każdy nie używający "dzień dobry" jest ze wschodu, a warszawiacy są na tyle grzeczni i potrafią się witać w ten sposób. A macie jakieś na to dowody? Badanie na dość dużej grupie, udokumentowane?
    • Gość: ja Bloki zamiast Megasamu: jest plan Ursynowa Półn... IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.04.11, 12:29
      a co z tandetnymi pawilonami koło Domu Sztuki? tam sa trzy budynki, które aż prosza o buldożer...
      • Gość: gosiawawa Re: Bloki zamiast Megasamu: jest plan Ursynowa Pó IP: *.warszawa.mm.pl 21.05.11, 19:38
        Nie wiem czy zauwazyłeś że większośc marketów i sklepów gdzie miło spędzasz czas wolny
        to są właśnie takie syfiaste prowizorki
    • obywatel_nienumerowanej_rp Kartofel jeszcze na koniec chciał zaszkodzić... 20.04.11, 12:30
      > 6,4 tys. m kw. ziemi tuż obok ursynowskiej górki zwanej Kopą Cwila kuria dostała
      > od miasta we wrześniu 2005 r., w ostatnich dniach rządów Lecha Kaczyńskiego
      > jako prezydenta stolicy.

Sqrwiel kartofel odchodząc z urzędu puścił jeszcze śmierdzącego bąka z kleksem. Na szczęście wiatr odnowy rozwiał tę bombę społeczną.
      Ciekawe ile przytulił od kurii za tę decyzję. A może mu pogrzeb w kościele przy KEN obiecali ;)

Albo odpust dla brata homo-zoofila.

---------------------------------------------------------
      • cotokoniaobchodzi Re: Kartofel... i słowa uznania dla walczących 20.04.11, 15:13
        obywatel_nienumerowanej_rp napisał:

> > 6,4 tys. m kw. ziemi tuż obok ursynowskiej górki zwanej Kopą Cwila kuria
        > dostała
        > > od miasta we wrześniu 2005 r., w ostatnich dniach rządów Lecha Kaczyńskie
        > go
        > > jako prezydenta stolicy.
        >
        > Sqrwiel kartofel odchodząc z urzędu puścił jeszcze śmierdzącego bąka z kleksem.
        > Na szczęście wiatr odnowy rozwiał tę bombę społeczną.
        > Ciekawe ile przytulił od kurii za tę decyzję. A może mu pogrzeb w kościele przy
        > KEN obiecali ;)
        >
        > Albo odpust dla brata homo-zoofila.
        >
        > ---------------------------------------------------------
        czyli obecnego burmistrza i współpracowników oraz dla mieszkańców osiedla Koński Jar/Nutki. Kto był na spotkaniach w Domu Sztuki ten wie jak ostro z obu stron było. Gdyby nie Oni codziennie o 6 rano wielkie dzwonowe bum wyrywało by mnie z pierwszego snu na wieczną chwałę proboszcza. Dzięki za błogą ciszę!...
    • martica coraz mnuiej miejsc parkingowych a wiecej ludzi 20.04.11, 13:36
      czy chociaz na ursynowie mozna nie popadac w te nienawisc do kierowcow?
      Z tekstu wynika ze kilka parkingow zniknie, przybedzie nawet 2,5 tys ludzi ale tylko okolo 1 tys miejsc parkingowych wiec parkingowa mafia sprzedajaca miejsca za 30 tys PLN bedzie sie jeszcze rozwijac. Zamiast chocby na Ursynowie ulatwiac zycie kierowcom, nawet tam im utrudniacie. Moze jeszcze wymodzicie parkingi na samochody elektryczne - np z tego 1 tys minimum 600 tylko dla samochodow elektrycznych w ramach proekologicznego fiola?

Parkingow jest na Ursynowie za malo! A na tych ktore sa zdecydowanie za duzo miejsc jest dla niepelnosprawnych - wiecznie stoja puste. Apartamentowce nie maja tyle miejsc ile mieszkancow wiec albo plac miminum 20 tys PLN za miejsce (jako ze ich deficyt to kosztuja!) albo szukaj 40 min miejsca parkingowego na gorze. To skandal zeby na ursynowie miejsce parkingowe bylo drozsze niz samochod!
      • gebhard Re: coraz mnuiej miejsc parkingowych a wiecej lu 20.04.11, 14:03
        plan jest wyłożony więc trzeba składać swoje uwagi
        rzeczywiście zajęcie parkingu przy Dzwonniczej pod budynek to przegięcie, zrobiono to w imię utrzymania pierzei KEN zapominając o tym że przed kościołem też kawałek parkingu jest potrzebny, a lekkie wycofanie zabudowy w tym miejscu podkreśli miejscową domiantę tj właśnie kościół
        chyba że przebudują tą serwisówkę przy alei od strony kościoła likwidując niebezpieczne miejsca parkingowe dostępne bezpośrednio z KEN robiąc dwustronne parkowanie prostopadłe z tej uliczki - w co wątpię
    • pylorii Bloki zamiast Megasamu: jest plan Ursynowa Półn... 20.04.11, 14:12
      Likwidacja Megasamu?! Coś chyba komuś nie działa w mózgu. Gdzie te tysiące ludzi będzie robić proste zakupy? To jedyna sensowna alternatywa w stosunku do supermarketów. Tu kupuje się szybko. Nie trzeba stać godzinę do kasy, albo iść kilometr po masło. Megasam wymaga REMONTU, ale nie LIKWIDACJI!
      • Gość: Matajamata Re: Bloki zamiast Megasamu: jest plan Ursynowa Pó IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.11, 14:42
        remontu??chyba zwariowałeś!ceny tam są zawrotne,a jak zniknie,to ludzie się przyzwyczają do innych sklepów.Mieszkam tuż obok tego wstręciucha,za paskudnym bazarkiem,gdzie 3/4 budek straszy powybijanymi szybami....zrównać to z ziemią i wybudować coś dla ludzi z lokalami użytkowymi na parterze-wówczas na pewno będzie tam jakiś normalny sklep
        • Gość: ursynowianka Przeciw likwidacji bazarku oraz za super placem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.11, 14:53
          Jestem zdecydowanie przeciwna likwidacji megasamu i bazarku. Mieszkam przy metrze Ursynów i jak mówię znajomym ile kosztują marchewki na straganach przy metrze to się za głowę łapią. Mimo że mieszkam na nowym osiedlu, niestety z zamkniętym dziedzińcem, nie stać mnie na zakupy w małych pięciu sklepikach, zarówno finansowo i pod względem czasu. Nie są dobrze wyposażone, co chwilę padają, bo parter KEN źle jest zaprojektowany i źle funkcjonuje..

Wielu moich znajomych korzysta z tego bazarku. Istnieje od lat i pełni ważną funkcję.

Niedługo Ursynów Północny to będzie sama mieszkaniówka, martwa w parterach, nic więcej.

I jeszcze plac przed Kościołem z fontanną. moje marzenie na prawdziwy plac, gdzie można kawę wypić czy przyjść z laptopem. Nie ma żadnych ławek, żadnej kawiarni. Pustka.. a ma taki potencjał, ludzie wciąż przez niego przechodzą i mogliby zostać na dłużej..
        • mary_ann Re: Bloki zamiast Megasamu: jest plan Ursynowa Pó 21.04.11, 00:00
          Gość portalu: Matajamata napisał(a):

> remontu??chyba zwariowałeś!ceny tam są zawrotne,

Ceny niektórych towarów są rzeczywiście wyższe niż w supermarketach, za to niższe niż w małych sklepikach osiedlowych. Za to wybór spory (są marki i produkty niektórych marek, których w Realu czy Tesco nie dostaniesz).

Natomiast zadaj sobie trud porównania cen mięsa czy żółtego sera - zdziwisz się, są takie same, a często niższe niż w markecie.

• Gość: radca Re: Bloki zamiast Megasamu: jest plan Ursynowa Pó IP: 192.100.112.* 11.05.11, 11:46
            jestem przeciwnikiem zlikwidowania megasamu i bazarku. alternatywa targu to "na dolku" lub przy Walbrzyskiej - dziekuje. teraz mam pod nosem. Megasam z kolei nie ma konkurencji wsrod okolicznych malych sklepikow pod wzgledem cen produktow. Nie kazdego tez dnia mam ochote stac 40 min w kolejce w LeCholerku. No i te parkingi...w tej chwili moge postawic swojego gracika w zasadzie pod oknem. Jak ktos juz poprzednio wypowiadal sie na forum : zniknie to co bylo , a nowego bedzie na okolo 1,1k pozycji, przy czym iliosc mieszkancow zwiekszy sie o okolo 2,6k. Jesli przyjac (dla potrzeb szacunku) model 2+1, to nowi zajma 866 miejsc z 1,1k. To raczej nie zyskam,gdy zlikwiduja to co jest obecnie. Rachunek prosty: jestem przeciw takiemu pomyslowi.
    • cotokoniaobchodzi Czy gdzieś w internecie można plan oglądnąć? 20.04.11, 15:04
      Artykuł jak to artykuł, jest skrótem pełnym zagadek. Np. garaż piętrowy koło Megasamu: Który, a może obydwa? albo, co z terenem przy rogu Surowieckiego i Romera z taką fajną czerwoną ruiną?
      • Gość: ursynowianka link do planu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.11, 15:22
        bip.warszawa.pl/Menu_przedmiotowe/ogloszenia/plany_zagospodarowania/Plan_zach_cz_Ursynowa_Pn_ponowne_wylozenie.htm
    • Gość: gregg A bazarek? IP: *.warszawa.mm.pl 20.04.11, 16:11
      Ale co z bazarkiem? Przecież to rzeczywiście jedyna sensowna alternatywa do drogich markecików i marketów, także sklepów odzieżowych... Niestety jak pokazują doświadczenia innych osiedli, takie miejsca się nigdzie indziej nie odradzają, a wielu mieszkańców je lubi, jest też spora grupa, która z wielu powodów (finansowych, brak auta, by podjechać do marketów i centrów handlowych, osoby starsze, które się nie odnajdują w nowych salonach) jest zdana na to miejsce, zrozumcie to macherzy od futurystycznej wizji...

Nowi mieszkańcy - nowe osiedle (nawet wyliczona liczba) - a gdzie nowe żłobki, przedszkola, szkoły, przychodnie, szpitale?
      • jan-w Re: A bazarek? 20.04.11, 16:46
        Bazary są dobre w Azji. W mieście europejskim to jeden wielki śmietnik zanieczyszczający okolicę stertami śmieci i odchodów handlarzy. Siedlisko nielegalnego handlu, trzeciorzędnych towarów i nadpsutej żywności. Wcale zresztą nie jest na nich taniej niż w sklepach. To nie jest jedyna alternatywa wobec drogich sklepów. Są także tanie sklepy. Relikt PRL-u w którym w państwowym handlu nic nie było.
        • Gość: ursynowianka Re: A bazarek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.11, 18:15
          Napisz mi gdzie mieszkasz, chodzisz po zakupy podstawowe i ile wydajesz miesięcznie na jedzenie?

Chętnie sprawdzę jak kształtują się ceny na bazarku i w sklepach przy mnie, może lepiej zobaczymy sytuację.

Naszymi sąsiadami nie są tylko ludzie zamożni, albo tacy, którzy nie mają problemu z poruszaniem się, albo robią zakupy jadąc samochodem do Tesco. Miasto nie polega na tym, żeby wykluczać najuboższych i ja bardzo nie chcę by tak było na Ursynowie. Chcę żeby mogli tu żyć różni ludzie. Wykluczenie finansowe niektórych prowadzi do innych kosztownych konsekwencji dla całego miasta, a badania pokazują, że im mniejsze rozwarstwienie tym ludzie dłużej żyją. Wszyscy - bogatsi i mniej zamożni.

Ostatnio w badaniach robionych na Pradze okazało się, że osoby starsze są gotowe iść dosyć daleko po to by zaoszczędzić kilka złotych na zakupy. Ja chcę mieć tych ludzi obok nas, a nie tworzyć Ursynów, w których wszytko ma nie być NOWOCZESNE I...... NUDNE

To my wszyscy decydujemy jaka jest Europa, Warszawa czy Ursynów, ona nie jest TAKA I TAKA, już zdefiniowana, to my tworzymy jaka ma być. Relikt i Azja w tym kontekście nie jest żadnym argumentem.

• jan-w Re: A bazarek? 20.04.11, 21:10
            Jakie wykluczenie finansowe? Jacy tylko zamożni? To propaganda w rodzaju Kaczyńskiego na zakupach. Napisałem przecież wyraźnie o co mi chodzi. Bazarki nie są wcale tańsze niż tanie sklepy. Z pewnością nie nadają się też dla niepełnosprawnych. Nie przejadą wózkiem po błocie, nierównościach i zgniłych warzywach wyrzucanych przez handlarzy. Dla każdego zdrowiej i taniej jest jeść żywność z normalnego sklepu niż z przegrzanych, brudnych bud bazarowych handlarzy.
            Dorabianie politycznej otoczki w stylu "wykluczeni" jest wygodnym, ale nieskutecznym i niemerytorycznym zabiegiem erystycznym.
            • Gość: ursynowianka Re: A bazarek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.11, 22:15
              > Jakie wykluczenie finansowe? Jacy tylko zamożni? To propaganda w rodzaju Kaczyń
              > skiego na zakupach.

obrażanie uczestnika dyskusji nie jest merytorycznym argumentem i nie prowadzi do przekonania przeciwnika.

Napisałem przecież wyraźnie o co mi chodzi. Bazarki nie są
              > wcale tańsze niż tanie sklepy.

Proszę o podanie przykładowych cen.

Z pewnością nie nadają się też dla niepełnospraw
              > nych. Nie przejadą wózkiem po błocie, nierównościach i zgniłych warzywach wyrzu
              > canych przez handlarzy.

Tak samo jak wiele sklepów.. szczególnie małych.

Dla każdego zdrowiej i taniej jest jeść żywność z norma
              > lnego sklepu niż z przegrzanych, brudnych bud bazarowych handlarzy.

Podaj fakty. Co o znaczy zdrowiej dla każdego? Masz badania, wyniki?

> Dorabianie politycznej otoczki w stylu "wykluczeni" jest wygodnym, ale nieskute
              > cznym i niemerytorycznym zabiegiem erystycznym.

Powołuję się tutaj na wyniki badań (Sennet, Lofland, badania na Pradze do konkursu Europan 11). Wykluczenie jest faktem i procesem, którzy tworzy się również poprzez brak dostępności podstawowych usług.

Nie chodzi o to żeby tylko tobie, czy mnie było ładnie i wygodnie, tylko o to żeby różnym ludziom dobrze się żyło, na różny sposób. Nie zawsze dla nas potrzeby innych będą niestety ładne i wygodne ale mają do nich prawo.

• jan-w Re: A bazarek? 21.04.11, 20:35
                Obrażasz się o zarzucanie ci manipulowania i w tym samym poście powtórnie robisz to samo.
                Dobitnie dowodzisz że nie mam racji w tym czego nigdy nie twierdziłem. Przytaczasz nazwy wyników badań na temat wykluczenia, do czego nigdy się nie ustosunkowywałem. Pisałem tylko że szermowanie takimi słowami w przypadku kupowania w budach a nie w sklepach jest niewłaściwe.

Nie wiem czy dyskutowanie z opiniami których nie wypowiedziałem jest spowodowane złą wolą, nieczytaniem postów na które odpowiadasz czy nieumiejętnością ich zrozumienia. Niezależnie od tego która wersja jest prawdziwa - taka dyskusja nie ma sensu. I to nie jest obrażanie tylko wyciągnięcie oczywistego wniosku. EOT.

BTW: Twoje żądanie abym napisał gdzie mieszkam, jak też zamieszczenia wykazów cen w sklepach i na bazarach nie wymaga komentarza.
            • Gość: ursynowianka Re: A bazarek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.11, 22:25
              i ja niestety nie mam świeżych warzyw w promieniu 10 min spaceru. Te przy metrze są drogie a w sklepikach zgniłe.

Nie mam samochodu, i nie jeżdżę do Tesco co tydzień.

Dodatkowo brzydkie bazarki są często miejscem spotkań bardzo różnych mieszkańców w przeciwieństwie do Marcpolu. Ludzie rozmawiają tam ze sobą, znają się. To wszystko prowadzi do tworzenie się więzi, one do tworzenia kapitału społecznego miasta a następnie jego siły.

Rozumiem, że rzeczą, która Ci najbardziej przeszkadza jest brzydota i brud? Czy wobec pozytywnych aspektów bazarków, nie da się tego zmienić inaczej niż poprzez likwidację na mieszkaniówkę z mieszkańcami co wsiądą w samochód i pojadą do Tesco i bankami w parterach..

• dariusz.niemczynski Re: A bazarek? 21.11.14, 21:12
            Ten bazarek za Megasamem to gorzej niż trzeci świat. Akurat mieszkam tuż przy nim, widzę go z okna. Syf, drogo i mało uprzejmie. Ceny mają na poziomie Megasamu, a często i wyższe. Nie ma co nad tym się rozczulać. Zaorać razem z Megasamem.
            Co do Megasamu - te Panie, co tam pracują, to chyba nie zauważyły, że się trochę czasy zmieniły, a na półkach jest coś więcej niż ocet.
        • mary_ann Re: A bazarek? 20.04.11, 23:55
          jan-w napisał:

> Bazary są dobre w Azji. W mieście europejskim to jeden wielki śmietnik zanieczy
          > szczający okolicę stertami śmieci i odchodów handlarzy. Siedlisko nielegalnego
          > handlu, trzeciorzędnych towarów i nadpsutej żywności. Wcale zresztą nie jest na
          > nich taniej niż w sklepach. To nie jest jedyna alternatywa wobec drogich sklep
          > ów. Są także tanie sklepy. Relikt PRL-u w którym w państwowym handlu nic nie by
          > ło.

Bazary są równie dobre w Azji, co w Polsce i Europie Zachodniej. Takim Paryżu na przykład.
          Jeśli chodzi o artykuły spożywcze przynajmniej, to nie są na pewno siedliskiem " handlu, trzeciorzędnych towarów i nadpsutej żywności" - wręcz przeciwnie, są miejscem zakupu dużo świeższych i generalnie lepszych jakościowo niż w marketach warzyw i owoców - fakt, że niekoniecznie tańszych (tańszych jedynie niż w specjalistycznych sklepach luksusowych, oferujących podobną jakość, np. ryb). Są też - na co słusznie zwróciła uwagę ursynowianka - miejscem spotkań i tworzenia więzi, co jest naprawdę niezwykle ważną rolą w tworzeniu tkanki miejskiej.

I, doprawdy, nie trzeba być miłośnikiem byłego prezydenta, by zauważać, ze nie wszyscy mogą samochodem udać się do supermarketu.

Byłoby miło, gdyby różne formy handlu mogły się uzupełniać. A u nas wszystko zmierza w kierunku monokultury.
    • ewa-316 Bloki zamiast Megasamu: jest plan Ursynowa Półn... 20.04.11, 16:19
      Brawo za uratowanie terenu pod Kopą Cwila, dosyć kościołw, czekam na ładny park :)
    • zteff Już teraz nie ma gdzie zaparkować na Janowskiego 20.04.11, 16:47
      Dojdzie do tego budynek koło komendy do którego będzie wjazd właśnie z Janowskiego, REWELA!!
    • Gość: gramuzka "Umiejętnie podsycane lęki" IP: *.247.221.87.dynamic.jazztel.es 28.04.11, 23:01
      "Umiejętnie podsycając lęki przed tą inwestycją, stworzone ad hoc pięć lat temu ugrupowanie Nasz Ursynów stało się drugą siłą w radzie dzielnicy". Czy aby GW nie brała udziału w tych "umiejętnie podsycanych lękach"? No ale skoro Nasz Ursynów nie gra w ekipie z PO to teraz jest be :)
      • jan-w Re: "Umiejętnie podsycane lęki" 29.04.11, 08:14
        Nie. Nie brała udziału w podsycaniu lęków.
        • cotokoniaobchodzi Jak zwykle jesteś kopalnią niewiedzy-przeczytaj: 03.05.11, 13:48
          szukaj.wyborcza.pl/Archiwum/1,0,4574844,20060207WA-DLO,Kosciol_zamiast_Kopy_Cwila,.html
          • jan-w Re: Jak zwykle jesteś kopalnią niewiedzy-przeczyt 03.05.11, 16:48
            Sama umiejętność czytania, jak widać nie wystarcza do zabierania głosu. Niezbędna jest jeszcze umiejętność rozumienia co się czyta, kojarzenia faktów i wyciągania z nich logicznych wniosków.
            Przykład:
            1. To że gazeta.pl pisała o konflikcie wokół terenów pod Kopą Cwila NIE oznacza że "podsycała lęki" przed budową kościoła.
            2. To że nieszczęsny Guział i jego skompromitowany Nasz Ursynów próbowali zdobyć popularność podłączając sie pod protesty NIE oznacza że to im zawdzięczamy że kościół nie wybuduje kolejnego domu modlitw.
            3. To że postkomunistyczny szef Naszego Ursynowa Guział skłamał w oświadczeniach majątkowych, został skazany sądownie za niepłacenie długów, prowadził samochód po zabrania mu prawa jazdy za wykroczenia itd, itd a teraz jako nominat PiS rządzi Ursynowem JEST prawdą.
            I chmara agresywnych połajanek jego SLD-owskich kolegów partyjnych i innych poputczików nie jest w stanie tego zmienić
    • Gość: jankop ale to jest teren kurii i żadnego parku sobie nie IP: *.unknown.vectranet.pl 02.05.11, 07:10
      obiecujcie ogrodzą i będą tam tereny modlitwy i nikt parchaty tam nie wejdzie.Każdy teren własciciel może ogrodzić.
    • Gość: passionplace2 Re: Bloki zamiast Megasamu: jest plan Ursynowa Pó IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.11, 17:01
      no w sumie to się im nie dziwię... też bym taką decyzję podjął
      ---
      śmieszne zdjęcia z warszawy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka