Dodaj do ulubionych

Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antalia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 10:13
Witam serdecznie,

wybieram się w czerwcu do hotelu Simena Sun Club (z Wezyra), który znajduje się w Camyuva parę kilometrów na południe od Kemer. Ponieważ co prawda i tak wybieram się na objazdówkę, ale chciałbym też zwiedzić Antalię.

Moje pytanie jest następujące: jak wyglądają możliwości dotarcia z Camyuva do Antali? Będą jakieś problemy, aby w miarę sprawnie i bez przeszkód dostać się? Czym można się poruszać pomiędzy tymi miejscowościami?

Pozdrawiam,
Michał.
Obserwuj wątek
    • Gość: muchos Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.09, 11:37
      witam...male pytanko...Kiedy jedziesz? Ja jade na pobytowke tylko od
      18 czerwca do 2 lipca takze z Wezyra :)
      • pariss1 Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali 18.04.09, 14:44
        Nie wiem jak to wyglada z transportem publicznym w tych rejonach,
        ale moze lepiej byloby Tobie wypozyczyc samochod. Wziąść jeszcze
        jedną parę i rozłożyc koszty ewentualnie. POjedziecie sami
        niezależnie od nikogo. Najlepiej wybrać sie na taką eskapadę z
        samego rana i po drodze zatrzymywać sie w co ciekawszych miejscach.
        Kup przewodnik i dobrą mapę i nie ma problemu. Droga jest ciekawa.
        Poczytaj co napisalam nieco o Antalii i okolicach tutaj:
        www.karawana.fora.pl/turcja,9/antalya-i-okolice,330.html

Polecam w szczególności Stare Miasto, i wodospady Korsunlu i Duden.
        A wracając mozecie zatrzymac sie w Beach Park albo na gorze gdzie
        znajduje sie dyskoteka, hotel itp. z ktorej rozciąga sie widok na
        port w Antalii i dalej samą Antalię. Gora jest w dzielnicy Konyalti.
        Rozważ też wjazd na górę Thatali. Z Camyuva masz blisko.

Pozdrawiam i zazdroszczę tego Kemer i okolic :)
        • Gość: michał Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 16:03
          Dziękuję za informacje. Odnośnik/stronę na forum, który podałaś już wcześniej przeczytałem i właśnie m.in. on mnie skłonił do takiego wyjazdu :) Trochę głupio być w Turcji i właściwie nie zwiedzić/zobaczyć atrakcji w Antali, a pewnie tych okolic na objazdówce nie będzie.

Co do wypożyczenia samochodu - zastanawiałem się nad tym, chociaż nie ukrywam, że trochę się obawiam (nowe miasto, kraj, gdyby coś się - odpukać - to pewnie ciężko się będzie się dogadać), a naczytałem się, że jeździ się tam jak jeździ, czyli jak w Egipcie, gdzie mogłem się napatrzyć :) - chyba, że to nieprawda.

Rozumiem, że Camyuva czy też Kemer są jakieś wypożyczalnie samochodów i nie ma z tym problemu.

Jeszcze raz dzięki za cenne informacje.
          Pozdrawiam,
          Michał.
        • Gość: micha Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 16:24
          Wspomniałaś też o przewodnikach. Mam jeszcze jedno pytanie: możesz polecić jakiś
          konkretny (sprawdzony) przewodnik?
          • isabeau Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali 18.04.09, 17:56
            To może ja coś zasugeruję z przewodników po Turcji:
            Mój nr 1 to "Lonely Planet. Turkey" - dla znających angielski.
            Nr 2 - "Turcja. Kraj czterech mórz" autorstwa Witolda Korsaka wyd. Bezdroża
            Nr 3 - "Turcja" z serii "Globtroter" wyd. Hachette
            • pariss1 Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali 18.04.09, 18:23
              Dobrze, ze Iza sie odezwała bo ja niestety nie korzystam z
              przewodnika po Turcji. Mam jeden, ale to taki nieporęczny jakiś.
              Przed wyjazdem raczej robię rozeznanie na forum co chcę zobaczyć i
              szukam informacji i zdjec w internecie.
              Moze kiedys w koncu cos zakupię :)
        • Gość: michał Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 20:55
          "Rozważ też wjazd na górę Thatali."

Rozważyłem. Jadę. W związku z tym mam pytanko:
          1) jak się można dostać (kursują jakieś busiki) z Camyuva do stacji dolnej
          (znalazłem informację, że trzeba jakiś kawałek drogi podejść - prawda to, czy
          tez można bezpośrednio pod stację dolną podjechać)
          2) ile kosztuje wyjazd/zjazd kolejką (nie mogę znaleźć ceny na tahtali.com)

Pozdrawiam,
          Michał.
          • pariss1 Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali 18.04.09, 21:30
            Niestety nie jest to tania atrakcja. Tak jak pisałam na Karawanie, w
            2007 r. wjazd był po 40 lirów. Teraz znalazłam informację tutaj:
            www.alaturka.info/en/turkish-riviera/sightseeing/tahtali-
            cableway.html
            na dole strony.
            Na Tahtali nie jest tak łątwo dostać sie na własną rękę bo od
            głownej drogi z dołu do góry trzeba podjechać jakies 5-6 km do góry
            serpentynami. Tak wiec są dwa wyjscia: albo znowu samochód albo
            wycieczka z biurem lokalnym, albo trzecia opcja: zapytać sie
            miejscowych jak tego dokonać. Oni nigdy nie zawiodą ;)
            • Gość: michał Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 21:56
              Czyli nie mam możliwości bezpośredniego dostania się do stacji dolnej (np.
              wsiąść w busa i podjechać?).

Ewentualnie pozostaje mi przejść na nogach tą 6 kilometrową trasę od momentu
              gdzie napotkam budkę ze strażnikiem (jest tam jakiś park krajobrazowy)?

Jak można dostać się do tej budki ze strażnikiem? Możesz podać jakiś numer drogi
              którą trzeba jechać? Bo kurcze, póki co to nie mam pojęcia jak tam trafić :/

Wybacz, że tak męczę, ale pojęcia nie mam jak tam trafić :)

Hmm, faktycznie tanio nie jest, ale chyba tą 100 pln można jakoś przeżyć i chyba
              jest to warte tej kasy.

Dzięki za wszystkie informacje.
              Pozdrawiam,
              Michał.
              • pariss1 Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali 19.04.09, 10:52
                Ja bym zrobiła tak: W Camyuva zapytaj przed wejsciem do busika czy
                zatrzyma sie w poblizu wejscia na Tahtali. Nie pamietam tylko czy to
                bylo dalej na zachod od Camyuva czy juz w strone Kemer. Tego Tobie
                nie powiem o to zapytaj miejscowych albo nawet w recepcji w hotelu
                powinni wiedziec na 100%. Od budki ze strażnikiem wtedy idziesz te 6
                km do góry. Moze akurat ktos bedzie jechal samochodem to sie
                zalapiesz. Turcy sa uprzejmi i pewnie pomogą. Weż wodę i cos na
                głowe bo nie zawsze jest sie w cieniu drzew.
                Byc moze znajac Turków przez te dwa lata wylozyli tam asfalt i
                lepiej sie idzie bo droga byla dosc wyboista i sam piach. Teraz jak
                tyle ludzi juz tam jezdzi i pewnie autokarow to moze cos sie
                zmienilo.
                Droga w tamtych rejonach jest tylko jedna D400.

Moim zdaniem bylo warte tej kasy. Jak wrocisz to czekam na zdjecia
                bo ciekawa jestem jak sie tam zmienilo. Ja bylam zaraz 3 miesiace po
                otwarciu wiec tlumow nie bylo. Lezaki byly wolne u gory i mozna bylo
                sobie polezec i delektowac sie widokiem i sloncem.
                • Gość: tu Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali IP: *.zar.vectranet.pl 19.04.09, 12:39
                  Ja tylko dodam od siebie, że bus jedzie w kierunku Tekirova (kursuje
                  co kilkanaście minut) :) i przejeżdża obok wjazdu na drogę, która
                  prowadzi do kolejki linowej na szczyt. Skręt na Tahtali jest
                  oznakowany, więc nie można zabłądzić :))
                  Niestety nad Tahtali bardzo często pojawiają się chmury i oglądanie
                  super krajobrazów staje sie niemożliwe. Dlatego warto poczekać na
                  moment, kiedy niebo będzie "czyściutkie" :)) No chyba, że chcesz
                  poczuć się jak w niebie ;)))
                • Gość: michał Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 13:03
                  Prześlij do mnie e-maila na adres michal [at] .hyzy.pl to po powrocie prześlę Ci
                  fotki.

Jeszcze mam pytanie: jakiej należy się spodziewać temperatury pod koniec
                  czerwca, początkiem lipca? Należy się jakoś odpowiednio ubrać czy wystarczy letnio?

Pozdrawiam, Michał

ps. Ty jesteś autorką postów Kate na www.karawana.fora.pl ?
                  • pariss1 Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali 19.04.09, 19:21
                    Michal, do mojego nika pariss1 dodaj @gazeta.pl i bedzie moj
                    adres ;)
                    To prawda, ze Tahtali jest zawsze w chmurce i trzeba ją obserwować.
                    Podobno i tak caly rok zbierają sie nad nia chmurki, mimo wszystko i
                    tak widok jest piekny.
                    Temepratura pod koniec czerwca i na początku lipca to tylko goraco,
                    goraco i goraco. Ja na samym poczatku pazdziernika myslalam, ze na
                    gorze bedzie chlodno i ubralam spodnie i cienka bluze na t-shirt.
                    Okazalo sie ze bylo przeyjemnie cieplo wiec w lipcu tym bardziej.

Tak, to ja Kate ;)
                    • Gość: michał Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 21:21
                      W sumie u nas na kasprowym o tej porze roku też jest raczej ciepło. A tak w
                      ogóle to po co Turcy budowali tą kolejkę? Tam jest jakiś ośrodek narciarski czy
                      tylko po to by widoki podziwiać i ułatwić ludziom dostanie się na szczyt. Michał.
                      • pariss1 Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali 19.04.09, 21:48
                        Trudno powiedzieć dlaczego ją zbudowali. Prawdopodobnie jako kolejną
                        atrakcję turystyczną. Ośrodka narciarskiego tam nie ma. Widzialam
                        tam na zdjeciach, ze paralotniarze znalezli kolejny punkt do startu.
                        W Turcji w gorach nie ma szlaków jak u nas w Tatrach. Kto by chodzil
                        po górach w 40 C upale? Poza tym to u niech niezbyt popularne.
      • Gość: michał Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 15:54
        Witam,

na razie to jeszcze nic pewnego (bo nie mam jeszcze zrobionej rezerwacji) ale
        wstępny plan jest 17.06 do 1.07 (wylot z Krakowa). Pierwsza część to zwiedzanie,
        a później transfer do hotelu. Również Wezyr. I właśnie w tej drugiej części
        chciałbym w jeden dzień wyskoczyć do Antali.

Pozdrawiam,
        Michał.
    • Gość: turystka Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali IP: *.zar.vectranet.pl 18.04.09, 15:05
      Michale, do Antalyi bez problemu możesz dostać się busem, który
      przejeżdża obok Twojego hotelu. Busy kursują naprawdę często w jedną i
      w drugą stronę. Cennik wywieszony jest w busie nad kierowcą. Płaci się
      przy wysiadaniu. Do Antalyi jest ok.60 km, więc nie jest daleko. O
      szczegółach rozkładu jazdy z pewnością poinformuje Cię ktoś z hotelowej
      recepcji. Życzę przyjemnych podróży.
      • Gość: micha Re: Komunikacja pomiędzy Camyuva - Kemer - Antali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 16:05
        Dzięki za informacje. Właśnie nie byłem pewien, czy pomiędzy tą miejscowością/hotelem kursują takie busiki. Wszędzie piszą, że w samej Alanii czy też Side nie ma problemów z tego rodzaju komunikacją a o Kemer jakoś cicho. Ale jeżeli nie ma problemów z taką komunikacją - to super! Dzięki,

Pozdrawiam,
        Michał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka