1983

(4 wyniki)
  • Czołem:) 30 czerwca 1983 roku zakończono produkcje auta marki Syrena. Od roku 1953 powstało ponad pół miliona Syrenek. pl.wikipedia.org/wiki/Syrena_(samoch%C3%B3d) ps.Mój przyjaciel, fan motoryzacji posiada dwie Syrenki. W tym jedną w kolorze żółtym:) Pozdro Krzysztof
  • 19 grudnia 1983 roku jakieś mendy ukradły Złotą Nike... "Złota Nike (zwana też Pucharem Julies Rimet) - pierwsza, oryginalna nagroda wręczana zwycięzcy mistrzostw świata w piłce nożnej w latach 1930-1970, przez władze FIFA. Trofeum miało postać złotej statuetki o wysokości 32 centymetrów i wadze 3,8 kg, a jego wykonawcą był Francuz Abel Lafleur. Statuetka wyobrażała starożytną skrzydlatą boginię zwycięstwa (Nike), poniżej znajdował się napis Coupe du Monde de Football, w 1...
  • 5 października 1983 roku przywódca NSZZ Solidarnośc Lech Wałęsa otrzymał Pokojową Nagrode Nobla. Przyszły Prezydent nie mógł odebrać jej osobiście. Dwa miesiące później w Sztokholmie reprezentowali go żona Danuta i syn. Lech Wałęsa obawiał się, że władze PRL nie wpuściłyby go z powrotem do kraju. Pani Danuta przeczytała wówczas oświadczenie męża: "Znane są wam powody, dla których nie mogłem przybyc do waszej stolicy, aby odebrać tę zaszczytną nagrodę. W tym uroczystym dniu ...
  • 19 wrzesnia 1983 roku po raz pierwszy użyty został znak graficzny zwany emotikonem. "Znaczek :-) został użyty po raz pierwszy 19 września 1982 o godz.11.44 przez profesora Scotta Fahlmana z Carnegie Mellon University, jednak sam pomysł typograficznych emotikon złożonych ze znaków przestankowych pojawił się wczesniej". "Emotikon lub emotikona (ang. emoticon), uśmieszek (smile, smiley), buźka to złożony ze znaków ASCII wyraz nastroju, używany oraz nadużywany przez użytkownikó...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się