Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      anegdoty

anegdoty

(4 wyniki)
    • Pamiętam, że przeczytałam "gdzieś, kiedyś" anegdotę, jakoby Julian Tuwim napisał wiersz tylko po to, by oddać go do tłumaczenia na niemiecki a potem z niemieckiego na polski, i w ten sposób otrzymał dwa różne wiersze. Czy ktoś z Was słyszał może to tej historii? A pamiętacie może gdzie ona się pojawiła??? pozdrawiam!
    • Pamiętam, że kiedyś czytałam książkę, napisaną przez Węgra - nie pamiętam nazwiska - składającą się z krótkich esejów dotyczących życia i zwyczajów Anglików (o numerowaniu ulic, o zwyczaju picia herbaty, o podróżowaniu, itd. Nie pamiętam tytułu ani nazwiska autora więc nie potrafię jej nigdzie znaleźć. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
    • To świetna książka, wspaniale się ją czyta.Rozczarowany jestem natomiast ksiązką J.Głowackiego " Z Głowy " też wspomnieniowa, ale bardziej powierzchowna, zabrakło Głowackiemu skromności w opisywaniu swoich dokonań.
    • której bohaterka czytajac systematycznie Biblię, po raz którys dotarła do fragmentu o Józefie i zdenerwowała sie że znów dał sie braciom wrzucic do studni?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się