aparat

(27 wyników)
  • Mamy od 2 dni. Młody (4 lata)ma nosić cały czas. Jakoś nie dopytałam więc pytam tutaj: - przy jedzeniu też? ortodontka mówiła, że po jedzeniu wypłukać wychodzi więc, że przy jedzeniu ma nosić. Ale niektórych potraw nie może pogryźć bo zbiera mu się pod (a właściwie nad) aparatem i utrudnia. Czy można na czas jedzenia zdjąć? - młody bardzo dziwnie mówi - czy to minie i kiedy bo nie można go zrozumieć? Zbiera mu się ślina, sepleni i nie wymawia R (bez aparatu wymawia). Czy nie ma to negatywne...
  • Proszę o pomoc w podjęciu decyzji. Dominik 8 września kończy 3 latka.Na koniec września ma mieć robiony wycisk przez ortodontkę we Wrocławiu i robiony aparat. Jak długo czeka się na aparat? Jak to wygląda podczas robienia wycisku? Jak jest z zakładaniem bo nie bardzo umiem sobie wyobrazić tego zakładania,przekręcania śrubek itd.? No i czy wogole ma sens zakładanie aparatu już teraz?
  • Witam, dawno nie pisałam, więc na wstępie pragnę pozdrowić wszystkich (zwłaszcza tych "starych" forumowiczów). Po dłuższej przerwie (coś koło 2 lat) wraca temat wyboru ortodonty na dalsze leczenie. Pantomogram niestety wykazał brak górnych dwójek i 1 dolnej piątki, więc łatwo nie będzie. Szczęka górna jest zbyt mała i coś tam z szóstkami, które hamują wzrost szczęki i pewnie coś tam jeszcze. W każdym razie pewnie będzie aparat stały. I w związku z tym mam pytania: 1 Czy Ktoś może ma...
  • proszę, podzielcie się doświadczeniami ;-) W poniedziałek jadę z Młodzieńcem odebrać jego pierwszy aparat ortodontyczny, bo o dziwo dał sobie spokojnie (!) zrobić wycisk. On ma teraz trochę ponad dwa i pół roku plus zdecydowanie uparty charakter, nie jestem więc do końca przekonana, czy do aparatu się przekona, ale myślę, że skoro udało się pobrać wycisk, to trzeba próbować dalej. Dużo sobie rozmawiamy na ten temat, Młody już zakodował, że jedziemy po aparacik do prostowania ząb...
  • oczywiście mlecznych na stałe Kuba ma ubytek tylko jednego zęba-nawet nie ubytek bo on rośnie tylko że na podniebieniu teraz wymieniają mu się zęby i o ile miał ładne proste górne jedynki,to wyleciała mu jedna jakoś 3 tyg temu-ta przy tej nieszczęsnej dwójce i kiwa się druga-wisi już praktycznie na "włosku" ale pojawił się problem bo wiadomo że zęby stałe są większe od mleczaków i tam gdzie się mieściła mleczna jedynka,ta stała nie ma miejsca -z jednej str przeszczep kości ,z drugie...
  • Nie mamy kwalifikacji do wcześniejszego przeszczepu. Z tym związane jest właśnie moje pytanie. Jak wygląda to w praktyce. Czy ktoś tak miał? Ile czasu trwa prostowanie zgryzu i przygotowywanie go do operacji. Jak często zmienia się aparaty. W tym wypadku nie stałe. Skołowana jestem i nie wiem co teraz. Moje dziecię nie nadaję się do współpracy. Nie wiem jak ją przekonam że musi założyć aparat. Jedyne wyjście z tej sytuacji jest chyba poczekać jak będzie trochę bardziej skora do współpra...
  • Zrobiłam małej zdjęcie rtg pantograficzne i okazuje się,że na miejscu jedynek i dwójek nie ma stałych zębów. Ząbki natomiast są spiętrzone(rosną podwójnie po bokach). Na razie mała posiada jeszcze mleczne uzębienie, ma 6 lat. Polećcie proszę dobrego ortodontę z Poznania, Bydgoszczy, Torunia może Gdańska. Ostatecznie może być Warszawa, ale do stolicy mamy kawał drogi. Dobrze by było gdyby był na NFZ ale może być prywatnie. Ortodonta musiałby dobrze znać się na rozszczepach, anomaliach ale też ...
  • Witam,CZY JEST KTOS NA FORUM KTO LECZY SWOJE DZIECKO WE WROCŁAWIU NA KRAKOWSKIEJ LUB PRYWATNIE U DOKTOR SZELĄG?NIEDŁUGO MUSIMY WYBRAC SIĘ DO ORTODONTY I NIE WIEM GDZIE.WROCŁAW MAMY DUŻO BLIŻEJ ALE CZY WARTO?
  • Mam pytanie do rodziców, których dzieci noszą już aparacik: Jak długo trwało przyzyczajanie Waszych Maluszków do noszenia aparatu?? Tydzień temu odebraliśmy pierwszy aparat ortodontyczny. Przez miesiąc mamy przyzwyczajać dziecko do jego noszenia. Po tygodniu prób Nicole wytrzymuje w aparacie tylko 15 minut i wypluwa go. :((( (mamy dojść przez miesiąc do trzech godzin.) Nie mam pojęcia, czy aparat jest za luźny, czy też wypycha go nieświadomie językiem? Staram się dopingować N...
  • Witajcie :-) Za miesiąc moja córka będzie miała zakładany stały aparat. Ma 10 lat i nie ukrywam, że największe obawy mam w związku z higieną i pewnymi ograniczeniami żywieniowymi (czego nie wolno jeść przynajmniej na początku) oraz dyskomfortem czy wręcz bólem w początkowym okresie po założeniu aparatu. Znalazłam ciekawe forum "Aparat ortodontyczny", ale tam piszą raczej osoby dorosłe. Dlatego zapytuję tutaj, jak wasze dzieci radzą sobie z tym problemem. Mam nadzieję, że jest tu choć ...
  • W jakim wieku Wasze dzieci zaczęły używać aparatów ortodontycznych? Gdy wszystkie zęby mleczne już były czy wcześniej? I czy były to aparaty stałe, czy zakładane np. tylko na noc? Mój synek nie ma jeszcze wszystkich (tzn. trzonowych) mleczaków i ortodontka w Prokocimiu twierdzi, że jeszcze z ew. aparatem należy poczekać, ale ja nie jestem pewna jak to jest, bo czytałam z kolei, że im szybciej podjęta korekta, tym lepszy efekt. Z drugiej strony - nie wiem, jak mój dwulatek znosiłby taki ...
  • ząbki(4)

Mój synek ma rozszczep podniebienia z sekwencją pierea robina. W tej chwili ma 4 i pół miesiąca i dziś zauważyłam że wyrzynają się dwie dolne jedynki. Czy mogą być problemy z ząbkami jeśli wyjdą one przed operacją podniebienia? operację mamy planowaną na 27 października. Pier Robin to inaczej mówiąc cofnięta żuchwa czyli niedorozwój żuchwy czy ona tez może w jakiś sposób wpłynąć na ząbki?
  • Mam pytanie w zwiazku z druga operacja,szczegolnie do mam ktorych dzieci mialy problemy z noskiem w nocy, zle spały,mialy tak jakby nosek zapchany.CHODZI MI O DZIECI SZCZEGOLNIE W WIEKU 2-3 LAT,czy ich stan po wykonaniu droznosci nosa poprawil sie,chodzi mi o oddychanie w nocy????
  • Napiszę ku pocieszeniu, jeśli ktoś ma też problem ze zgryzem krzyżowym. Jakiś rok temu, usłyszałam od ortodonty w IMiDie, że Lena ma wyjątkowo zły zgryz i czeka nas dużo pracy, a sukces jest niepewny. Jako osoba pogodzona z losem przyzwyczaiłam się szybko do tej myśli, wyobrażając sobie długie lata noszenia aparatu, i postanowiłam też zmienić ortodontę, bo wolę osoby nastawione na sukces ;)) W połowie grudnia zęby Leny nadawały się już do zrobienia wycisku i zaaparatowania. Aparat ...
  • Czy znacie ortodontów z Centrum Klinik Stomatologicznych w Poznaniu przy ul. Bukowskiej 70? Może ktoś chodzi do dr Zubel? Proszę o opinie.
  • Wczaraj już się upewniłam, że dolna szczęka u Oliwki wystaje przed górną. Jest to inaczej, aniżeli powinno być normalnie i w związku z tym zaczęłam się trochę niepokoić. Znam dzieci (strasze) z takim układem szczęk i muszę powiedzieć, że nie wygląda to najładniej. Na ostatniej wizycie otrodontka nic nie powiedziała o złym zgryzie, ale to chyba dlatego, że Oliwka bardzo płakała i nie udało jej się go zobaczyć. Moje pytanie jest takie: czy Wasze dzieci też mają zły zgryz i czy da się...
  • Witam! Kochani nie wiem czy mam powód do niepokoju,czy też takie nieprawidłowości zdażaja sie u naszych rozszczepków ,i trzeba przyjac to jako norma? . U Adika pojawiła się "niby "dwójka na górze, (niby - bo jedynka nie pokrywa się z jedynką na dole ,jest nieco przesunieta w lewo)opisując bardziej obrazowo ,to wyglada to tak jakby Adikowi wyszła dwójka i trójka na górze ,a gdzie jedynka??? Wygląda to troche dziwnie :( Kiedy należu umówić sie na pierwszą wizytę do ortodąty ? Czy ...
  • Witam wszystkich. Już jesteśmy w domu. Patryk jest opuchnięty ale szczęśliwy. Nie muszę dodawać,że ja również. Jest tylko jeden problem. Wracając z Polanicy zostaliśmy okradzeni między Bydgoszczą a Tczewem.Cóz mimo wysiłków zmęczenie zrobiło swoje i na tym odcinku drogi przysnęłam. W Tczewie zobaczyłam tylko rozbebeszoną torbę i otwarte drzwi przedziału. Nie zginęło nic wartościowego, tylko najważniejsza dla nas rzecz aparat ortodontyczny Patryka. Nowy, bo odebrany przed samą operacją. ...
  • Witaj Krzyśku. My też jesteśmy z Lublina. Moja córka Iza (4 lata) była operowana w IMiDz w wieku 5,5 m-ca (rozszczep podniebienia). Mam do Ciebie pytanie dotyczące leczenia ortodontycznego. Czy leczysz córkę w Lublinie, czy gdzieś jeździcie? Jakie są efekty tego leczenia? Pozdrawiam Marzena
  • Mam 6.5 letniego synka. Dużo tematow na forum dotyczy malych dzieci . Czy są mamy starszych dzieci . Bardzo bym chciala wiedzieć co u Was i Waszych Pociech? Może mozemy wymienić swoje doświadczenia. Doorka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się