01.02.05, 11:09
Witaj Krzyśku. My też jesteśmy z Lublina. Moja córka Iza (4 lata) była
operowana w IMiDz w wieku 5,5 m-ca (rozszczep podniebienia).
Mam do Ciebie pytanie dotyczące leczenia ortodontycznego. Czy leczysz córkę w
Lublinie, czy gdzieś jeździcie? Jakie są efekty tego leczenia?
Pozdrawiam Marzena
Obserwuj wątek
    • micra Re: Do micra 01.02.05, 19:37
      Witam,

tak, ortodontycznie leczymy Olę w Lublinie (a przynajmniej żyjemy w takim
      przekonaniu). Koleżanka namawiała nas na leczenie prywatne u dr Cecherz, ale ta
      odradziła nam to na razie. Byliśmy u niej tylko na konsultacji, zmusiła nas, by
      na razie korzystać z leczenia, które oferuje publiczna służba zdrowia (czytaj:
      ulica Karmelicka w Lublinie). Zmusiła nas, bo powiedziała, że podniebienie i
      zgryz Oli wyglądają bardzo ładnie i leczenie, które otrzymamy w publicznej
      służbie zdrowia nie różni się niczym od tego, co Ona może zaoferować, ew.
      później w starszym wieku możemy pomyśleć o leczeniu prywatnym.

W kwestii leczenia ortodontycznego więcej może wypowiedzieć się moja żona -
      jeżeli nic nie doda do tego co powiedziałem to będzie znaczyć, że wyraziłem
      naszą wspólną wiedzę i odczucia na ten temat.

Poproszę moją żonę, może coś do tego doda.

Ola miała łączone podniebienie w wieku 6 i 9 miesięcy (bodajże), dwa zabiegi z
      powodu torbieli w nosie i konieczności jej usunięcia.
      • mimarzena Re: Do micra 02.02.05, 16:49
        Niecierpliwie czekam na informacje od Twojej Żony. Wnioskuję, że Ola nie ma
        aparatu.(?)
        Pytam, bo mam wrażenie, leczenie lubelskie różni się od proponowanego w IMiD, co
        nie znaczy, że mi się nie podoba.
        • micra Re: Do micra 03.02.05, 00:51
          drobna korekta: ma aparat, ruchomy. Ola chodzi z mamą na kontrole (co 3
          miesiące?), Ola ma regularnie 2 razy w tygodniu ćwiczenia z logopedą w
          przedszkolu (indywidualne zajęcia), a więc staramy się w miare możliwości
          zapewnić prawidłowy tok leczenia.
          • mimarzena Re: Do micra 03.02.05, 17:37
            Właśnie aparat najbardziej mnie interesuje. Czy musi go zagryzać, czy sam się
            trzyma. Jak długo go nosi. Jaki efekt leczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka