Forum Zdrowie Psychologia Psychologia
ZMIEŃ
      asertywny

asertywny

(12 wyniki)
    • Większość ludzi w Polsce to ludzie ulegli. 90% Społeczenstwa polskiego to wampiry energertyczne , małego, średniego lub dużego kalibru. Jedynym sposobem na walkę z nimi to bycie asertywnym. Jak to jest z Wami ? Uległość czy Agesja? a może jednak ten środek :)
    • Moj psycholog wreczyl mi liste moich praw asertywnosci ciekawi mnie Wasza o nich opinia,uwagi i czy wy stosujecie te prawa czyli ja asertywni jestescie? Masz prawo do: 1.oceniac swoje zachowanie, mysli, emocje i wziac odpowiedzialnosc za ich rozpoczecie i konsekwencje 2.Nie dawac powodow ani nie tlumaczyc sie ze swojego zachowania 3.zawsze zmienic zdanie 4.robic bledy 5.nie wiedziec i mowic nie 6.bycia nielogicznym w podejmowaniu decyzji 7.nie rozumiec 8.nie p...
    • tym więcej ludzi ma przeciwko sobie. Dziś na zajęciach z handlu wypowiedziałam moją opinię na temat tego,że losy życiowe, hobby i zycie prywatne uczestników kusru mnie nie interesują, bo nie przyszłam tu aby rozmawiać o prywatnych sprawach kursantów, tak jak chce tego wykładowczyni, i robi już to samo bez końca kolejny tydzień, ale uczyć się konkretów na temat przedmiotu studiów. Wtedy to dowiedziałam się od kolegów pochodzenia estonskiego i rosyjskiego żem paskudna, chamka be...
    • Dziś zobaczyłam taką plakietkę w TV i nieco mnie zdziwił dystans do tak modnego ostatnio słowa, jakim stała się asertywność. Czy jedno wyklucza drugie? A jak daleko może posunąć się "przyjaciel" ingerując w nasz osobiste życie? Czy może człowiek kratywny nie musi uciekać się do asertywności , aby nie dać się zniewolić pozornej "życzliwości" rujnującej powoli ale skutecznie jego życie....?
    • Asertywność bez wątpienia jest w modzie, wszędzie mówi się o asertywności. Jednak czy asertywność nie jest formą odbijania sobie wzajemnie piłeczki "od- do?" Powiedzmy umawiamy się i wszyscy stajemy się asertywni, w rozwiązywaniu problemów.Do czego to wiedzie...ano do zwykłej pyskówki.W końcu ktoś traci opanowanie i trzepnie kogoś w face....czyn równie asertywny. Jest jeszcze i inna metoda rozwiązywania problemów:X mówi do Y "Ty jesteś taki bęcwał do kwadratu ..." Wtedy to zamiast as...
    • Mam problem z kolezanką otoż jest to osoba ogolnie miła jesli ze mną rozmawia ale jej podejście obgaduje wszystkich wokol, na wszystkich jest zła, narzeka na wszystko az mi sie to udziela, a jesli pojdzie do drugiej kolezanki to "nadaje" na mnie po czym wraca do mnie i na tamtą, niestety musimy spedzać razem czas ze wzgędu na szkołe ale mnie to juz wszystko strasznie męczy, cała moją enenrgie wypala tym narzekaniem, ja sie pozniej zle nastawiam na innych ludzi, meczy mnie ciagly...
    • Witajcie, Jak w temacie? Czy jesteście asertywni? Ja absolutnie nie. Jeśli ktoś podziela mój los, to jak sobie z tym radzicie... To jest we mnie - nie umiem odmówić, nie potrafię kontrolować emocji, poddaję się naciskom emocjonalnym innych osób. Czasem trzeba odmówić, czasem nie można ulec naciskom innych Mi jest bardzo ciężko. Jakieś rady? pozdrawiam
    • Mysle, że warte dyskusji są kwestie sposobów radzenia sobie z doświadczaniem agresji ze strony innych, a także rozpoznawanie własnej agresji wobec innych. Tak naprawdę źródło agresji tkwi w nas samych, w naszej ludzkiej naturze, która jest wynikiem ewolucji i dowodem na to, ze nawyższą pozycję na drabinie gatunków zajmuje rodzaj najbardziej agresywny i jednocześnie najbardziej elastycznie wykorzystujący posiadane zasoby własne i cudze. Agresja, nalezy do atawizmów naszego "starego" mózgu, wy...
    • Co zrobić, aby zawsze móc przedstawić swoje zdanie. Kiedy następuje sytuacja na wymianę zdań, czy denerwuje lub przeszkadza mnie zachowanie czyjeś osoby, mam ochotę i to wielką na przedstawienie mojej opini, ale nie mogę... Jeśli już zdobędę się na wypowiedź, to jest to sposób bardzo łagodny. Przeszkadza mi to w pracy. Pracuję z różnymi osobami. Są to osoby proste, nieprofesjonalne, olewaja swoje obowiązki w pracy, a inni, czyli ja muszę robić to za nich. Krępuje się powiedzieć co myślę...
    • Mam ogromną prośbe :( Macie może na dyskach jakies e-booki o asertywności? Albo o szantażu emocjonalnym? Możecie mi coś przesłać na skrzynkę gazetową? Bo ja już sobie nie radzę ;((
    • czy opłaca się być w życiu asertywnym? a jeśli tak, to czy potraficie zachowywać się asertywnie?
    • Moda. Co to jest? Kiedys kojarzyla mi sie jedynie z ciuchami. Gdzie jednak sie nie rozejrzec - w prawie kazdej dziedzinie jest na cos moda. Moda na posilki, ciuchy, wystroj wnetrza. Moda na sporty, nauki jezykow, modne gazety itd... Nawet w psychologii mozna dostrzec roiznego rodzaju trendy zalezne od chwili:) Zastanowilam sie chwile, czy to co klasyczne jest az tak zle, ze trzeba to stale zmieniac? Zreszta czy istnieje cos takiego jak klasyczna moda. Fizyka w temacie byla pierwsza, ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna