banki

(233 wyniki)
  • Mogło się znaleźć w wątku o drukowaniu. Chociaż moim zdaniem zasługuje na odrębny wątek. www.gf24.pl/9533/wyzwolic-niewolnikow-xxi-wieku W sumie niezły art., chyba przeczytam tę książkę Keena. Ale chyba nie zgodzę się ze wszystkim tezami, szczególnie tymi dotyczącymi banków. Wydaje mi się, że bankowość nie powinna iść drogą zwiększenia kapitałów. Nie wiem, czy pan profesor zauważył, że mamy nie tylko QE3 ale również Basel IV. Te nowe dyrektywy poza tym, że każda kolejna mówi, że kapi...
  • W watku o srebrze wielokrotnie pisalem, ze srebra praktycznie nie ma nigdzie, ze cena metali szlechatnych powinna byc znacznie wyzsza, lecz o kwestiach zlota nie dyskutowalismy tak szeroko - choc pamietam, ze wspominalem, ze tego polskiego zlota NIE MA i najprawdopodobniej Polska tych swoich rezerw zlota nigdy wiecej nie zobaczy. Pomyslalem wiec, ze zainteresuja was pewne dane podane w artykule Sprotta tutaj: sprottglobal.com/markets-at-a-glance/maag-article/?id=6590 Wypowiada sie on ...
  • Bardzo dawno temu czytalam ksiazke Davida Yale - " W imieniu Boga" dotyczaca afer z udzialem banku Ambrosiano i jego powiazan. I teraz natknelam sie na zakonczenie dochodzen w tej sprawie, gdzie samobojcy zmieniaja sie w ofiary, a teorie spiskowe przestaja byc teoriami. Nie wiem po co czytac powiesci kryminalne skoro zycie pisze lepsze scenariusze. interia360.pl/artykul/bank-watykanski,52875
  • obserwujac ostatnie klopoty finansowe w europie troszke sie obawiam o moje oszczednosci w banku, mam w zlotowkach ok 200 tys, czy moze dojsc do tego ze strace te pieniadze np przez duza inflacje lub upadki banku? co zrobic ? schowac do tzw" skarpetki", kupic waluty? ziemie? prosze o rady
  • Zastanawiam się, czy czasem Bruksela w porozumieniu z Madrytem nie przeprowadziła oto takiego szczwanego manewru, aby ukryć przed opinią publiczną ratowanie budżetu hiszpańskiego tożsame do przeprowadzonego ratowania greckiego budżetu. Otóż tak - rząd socjalistycznego Jasia Fasoli cichaczem emituje jakieś obligacje, weksle czy inne pisemne zobowiązanie do spłaty, zwraca się z tym do miejscowych banków, a te z braku pieniędzy, zwracają się do EBC. I oczywiście, dostają te pieniąd...
  • Czy to prawda z tymi zarobkami ? Trudno mi w to uwierzyć. A tymczasem banki już ostrzegają, że gdy Tusk je opodatkuje to przerzucą koszty na klientów. Może niech przerzucą te koszty na swoich dyrektorów oraz rady nadzorcze ? Za co pobierają takie zarobki ? Czy za to, że otrzymują moje i innych kowalskich comiesięczne wpływy, którymi tak obracają aby mieć zysk dla siebie ? [b]A ja jeszcze im dopłacam za to, że obracają moimi pieniędzmi ![/b] Oj się porobiło w tych finansach ... P.S...
  • gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,29577,6145023,NBP_wykupi_wczesniej_obligacje__by_pomoc_bankom.html Ok, ta akcja wygląda mi sensownie, z jednym tylko zastrzeżeniem - czy istnieje jakaś gwarancja, że te pieniądze pójdą tam gdzie miały pójść? Czy banki mogą bez przeszkód wytransferować te pieniądze do spółek-matek? Nawet niekoniecznie te, tzn. wykażą że źródłem transferu jest inna pozycja?
  • Zmiany na rynku kredytów korporacyjnych w naszym kraju nabrały tempa, w związku z amerykańskim, a w zasadzie już światowym, kryzysem na rynkach finansowych. Nie ma co ukrywać – będzie drożej i będzie tez trudniej uzyskać kredyt na działalność gospodarczą. Kondycja finansowa banków w Polsce, na tle banków zagranicznych, jest generalnie dobra (popatrzcie na wyniki za I polrocze br.). Nie oznacza to jednak, ze wszyscy maja się dobrze. Wygrane są obecnie duże banki detaliczne, ...
  • Polska ma najlepsze banki w Europie. Tak trzymac. Caly artykul jest ciekawy, ale najwazniejsza jest infografika. Banki w Niemczech maja najwiekszy leverage. 52. To skandal. To doprowadzi rzad Niemiec do powaznych problemow. Nic dziwnego, ze Niemcy protestuja. Europa bedzie miec wieksze problemy od USA. www.nytimes.com/2008/10/11/business/worldbusiness/11charts.html The World’s Banks Could Prove Too Big to Fail — or to Rescue
  • Tutaj pisza o akcji otwierania skrytek bankowych w Angli: tinyurl.com/cdww5p Chyba trzeba od nowa zaczac kupowac zamki a oszczednosci ladowac do sejfu w betonowym fundamencie. To jest koniec bankowosci. Koniec zaufania do pieniedzy.
  • "W zdumiewającym przypływie szczerości kongresman Paul E. Kanjorski, polskiego pochodzenia demokrata z 11. dystryktu wyborczego w Pensylwanii i przewodniczący Podkomitetu Rynków Kapitałowych w Izbie Reprezentantów, przyznał niedawno przed kamerami waszyngtońskiej telewizji, że obecne problemy ekonomiczne, przed jakimi stoją nie tylko Stany Zjednoczone, ale cały świat, są wynikiem “elektronicznego nalotu na banki”, kiedy to w ciągu zaledwie “godziny lub dwóch&#...
  • witajcie.. rzuccie okiem na ten wątek.. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=88948&w=93357372 Kompletnie nie rozumiem takiej sytuacji
  • Dzisiejszy koszt pieniadza w USA wynosi odpowiednio 1M i 3M 4.83% i 4.90% Dzisiejsza obnizka stop NIC NIE DALA. Nie mylilem sie co do tego ze FED utraci kontrole nad stopami. Wlasnie pada mit bankowosci centralnej i kontroli rynku poprzez stope rezerwy czastkowej. W takiej sytuacji trzymanie jakichkolwiek akcji graniczy z hazardem. Nalezy trzymac 100% pieniedzy w portfelach a grac tylko na odbicia i NIC NIE KUPOWAC W DLUGIM TERMINIE. Nie kupowac obligacji, nie kupowac akcji i tr...
  • Wydzielam sprawę nacjonalizacji banków (amerykańskich) w odrębny wątek, bo zdaje mi się, że to, jak Geithner poradzi sobie z tym problemem jest kluczowe dla dalszego rozwoju sytuacji na rynkach. Pieniądze utopione przez amerykańskich podatników w bankach-zombie są faktem. Ta "inwestycja" jest zresztą dramatycznie jałowa: www.ritholtz.com/blog/2009/02/worlds-worst-investment-to-get-worse/ Rzeczywiście pełne upaństwowienie wydaje się najlepszym, najbardziej uczciwym wyjściem ...
  • Witam. Mam takie pytanie. W wielu bankach klienci nie dostają kredytu we frankach szwajcarskich bo słyszą, że "zabrakło franków" i proponowany im jest kredyt w złotych. Nie rozumiem, jak to "zabrakło franków" skoro ani klient ani sprzedający mieszkanie nie widzą tych franków na oczy?!!!!! Kredyt jest przeliczany na złote według złodziejskiego bankowego przelicznika, ale sprzedający dostaje złote. Będe wdzięczny za wyjaśnienie.
  • Po prostu mnie ZATKAŁO... To jest taka wiadomość, jakby w USA uniemożliwiono branie kredytów wg stałej stopy. Ta informacja jest 10 razy ISTOTNIEJSZA niż wybory parlamentarne. gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3056888.html Zwróćcie też uwagę jakie kretynizmy mówi urzędowy "liberał" JKBielecki: "Niektóre banki już od dawna nie udzielają kredytów walutowych. - Zadłużać trzeba się w tej walucie, w której się zarabia - mówią zgodnym głosem prezes Jan Krzysztof Bielecki z Ban...
  • Stalo sie to powodem do smiechu. Takze komentarze na forum GW wymyslaja Kaczynskiemu od zacofancow, tyle ze sprawa nie jest wcale smieszna. Kaczynski ma racje. Dawno temu napisal Orwell ksiazke "1984", przedstawiajac swiat antyutopii gdzie kazdy obywatel jest kontrolowany przez cos w rodzaju dzisiejszego internetu. Jestesmy coraz blizej tej sytuacji. Ja tez nie mam konta w banku i stoczylem dlugi boj prawny z moim pracodawca aby mi wyplacal w gotowce. Ciezko bylo, ale nies...
  • Np. pakietu kontrolnego pewnego banku w Londynie? Pytam bo nie znam nazwy tego banku i aktualnych cen akcji. Może to byłoby najlepsze wykorzystanie rezerw walutowych NBP. Po unieważnieniu opcji możnaby go znowu opylić.
  • Ostatnio w Polsce bardzo modne stało się słowo „lobbing” . Moim zdaniem największym w naszym kraju „lobbystą” są banki. Na poparcie tych słów przykładem może być np. Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych z 21 listopada 2001 roku. Otóż ustawa, ta od roku 2002 zniosła tzw. dużą ulgę budowlaną w zamian zaś wprowadzając tzw. ulgę odsetkową. Dla potencjalnego inwestora ulga odsetkowa jest znacznie mniej korzystna (co można tłumaczyć potrzebami budżetowy...
  • Teza: Interwencja walutowa majaca na celu wywolanie efektu kursowego jest skuteczna wtedy kiedy pieniedze nie sa reinwestowane. Jezeli panstwo A wyda walute "a" na walute "b" w panstwie B, to nastepuje wzrost popytu na walucie "b" a spadek popytu na walucie "a" i to pociaga za soba zmiane kursu. Jezeli osiagniemy zaklocenie rownowagi kursowej, to istotny jest poziom tej rownowagi, ktora nastepuje po transakcji. Jak zaklocimy kurs wymiany, to kurs wymiany wroci do rownowagi. ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się