banki

(57 wyników)
  • Czy bank w Chorwacji pobiera prowizję za wymianę złotówek czy Euro na na kuny. Jeżeli tak to w jakiej wyskości. Z tego co wyczytałam na forum kurs bankowy jest najwyższy. 1 zł = 1,69 a 1E=750 kun. Zawsze wymieniałam w kantorach i nigdy nie miałam takiego przelicznika. Wybieram się na wyspę Kyrk może ktoś wie jakie tam teraz są kursy.
  • Czy ktoś może mi pomóc odnośnie wypełnienia druku przelewu. Wiem, w każdym banku może być inaczej ale... Muszę wysłać zaliczkę za kwaterę. Dostałam maila z nazwą, adresm banku, numerem IBAN /19 cyfr/ i numerem konta. Dane banku się zgadzają, ale numer IBAN nie zawiera numeru konta. W druku przelewu jest tylko jedna rubryka, właśnie na IBAN. Dotychczas wpisywałam tylko numer IBAN i to wystarczało, ale teraz gdy te dwa numery się rózną to mam zastrzeżenia. Ten bank to Erste & Stei...
  • Błacha sprawa: dogadujesz się (prywatnie) w sprawie wynajęcia chałupki... Aby potwierdzić swój przyjazd chcesz wysłać głupie 50-100euro zaliczki... a tu szok! Perfidny lichwiarz o fizjonomii sympatycznej lasencji w twoim banku informuje cię, że ściągnie sobie z twojego rachunku prawie 20 euro prowizji... Macie jakieś pomysły na tych gadów? Patrzę na tabelę opłat Poczty Polskiej i ona mi pokazuje że przekaz zagraniczny dla 400zł to 13zł opłaty, ale byc może coś "nie tak" odczytuję?? ...bo ...
  • witam, jak myślicie - kupić teraz kuny chorwackie po kursie 0,59 zł/kuna w Polsce, czy lepiej kupić Euro i wymienić w Chorwacji w banku? Wydaje mi się że latem kuny mogą mieć inny, wyższy kurs niż teraz? Pytanie do bywalców i doswiadczonych w wojażach>
  • Jak przesłac zaliczkę w euro za apartament.Nie mam konta walutowego ani internetowego,czy można jakimś przekazem z poczty ?
  • Witam, wybieram się w tym roku do Chorwacji i słyszałam że jeśli chodzi o walutę, to najlepiej wymienić złotówki bezpośrednio na kuny, już na miejscu. Czy ktoś może to potwierdzić?
  • Kto może mi poradzić,co mam zrobić? Właściciel apartamentu życzył sobie wpłaty tyt.rezerwacji 90 E.Poszłam do Polbanku i przelałam z konta te pieniądze.Zapłaciłam też prowizję ok.15zł.Jakie było moje zdziwienie,gdy Pan Chorwat powiadomił mnie,że ma na koncie 45 E! Poszłam do ww.banku wyjaśnić sprawę i powiedziano mi,że tyle wyniosły koszty banku w Chorwacji,na które nie mają wpływu.Czy to wogóle możliwe? Skąd mieć pewność? Proszę o inf.Może ktoś miał podobną sytuację?
  • Czy może ktoś wie, jaką kartą lepiej się opłaca płacić w Chorwacji - MasterCard czy Visa ?
  • Gdzie najlepiej zaparkować w Splicie by było blisko Pałacu Dioklecjana.Ile kosztują parkingi?
  • szukam informacji o prowizjach bankowych za wyplacanie gotowki w bankomatach i placenie karta w Chorwacji. Czy prowizja zalezy od wysokosci wyplaty/zaplaty, czy dotyczy kazdego banku?Jakie jest Wasze doswiadczenie w tej sprawie?
  • Z góry uprzedzam że poczytałem już tu sobie kilka wątków na temat walut i kursów w Chorwacji, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi wprost na następujące pytania: 1. Czy do Chorwacji naprawdę można jechać ze złotówkami, a nie euro? Wymienię je równie łatwo i bez problemu w każdym punkcie wymiany walut? 2. Który miejscowy kurs jest bardziej opłacalny - złotówki na kuny czy euro na kuny (nie chodzi mi oczywiście o jakieś groszowe różnice, pytam, czy jeden nie daje znacznych oszczędności w...
  • Czy ktoś robił przelew z inteligo? Znalazłam kilka informacji, że nie ma tam takiej usługi, co mnie zdziwiło, bo jest przecież "dewizowe polecenie wypłaty" w zakładkach transakcje?
  • kto wie ile na dzień dzisiejszy można dostać kun za 1 euro w dalmacji w kantorach?
  • Gdzie nalepiej oplaca sie wymienic walute ? Czy moze lepiej placic w euro, czy zlotowke jest latwo wymienic. POMOZCIE., A i moze ktos orientuje sie w aktualnych cenach podstawowych produktów. Z GORY DZIEKI
  • jaki jest przelicznik co zabrać ?????????
  • czy opłaca się wypłacić na miejscu z bankomatu? Praktykował ktoś? Proszę o info
  • Jeżeli ktoś się wybiera do Chorwacji w tym roku jeszcze, to warto wiedzieć, że nie opłaca się kupować w Polsce kun. Korzystanie z bankomatów i płacenie kartą wydaje się być najlepszym rozwiązaniem. Przelicznik jest taki, że wychodzi 58 groszy za kunę. Używam zwykłej karty mbanku, która nie jest obciążona żadną prowizją. Ciągle jestem w Chorwacji (Trogir i okolice), więc służę informacjami...
  • czy można płacić kartą Maestro ? chodzi mi o sklepy, restauracje i bankomaty
  • Drogi "przyjacielu"! Wiesz prawie wszystko o Chorwacji, w tym o Makarskiej - chwała Ci za to. Mam problem, którego nie mogę "rozgryźć", a mianowicie. Czy w miejscowości Makarska są Banki/bankomaty, które akceptują karty debetowe "Maestro" - jednej z kart systemu MasterCard. Są tam bankomaty MasterCard, ale czy akceptują one karty z logo "Maestro"? Jest to ważne bo "diabeł może tkwić w szczegółach" i mogę zostać z "ręką w nocniku". Myślę, że odpowiesz mi jednoznacznie na to pytanie. ...
  • Mam pytanko jaka walute ze soba zabrac czy euro czy moze w polsce kupic kuny a moze złotówki i tak na 2 tyg 2+2 małe dzieci ile bym potrzebowala dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się