banki

(69 wyników)
  • Dzień dobry, nasza wspólnota składa się z 13 mieszkań. Mamy konto podstawowe w banku BPH oraz subkonto (remontowe). Całość środków na koncie remontowym zawsze lokujemy. Pytanie - czy możemy zlikwidować subkonto w banku, aby zmniejszyć sobie opłaty bankowe? Czy jest prawny wymóg, aby posiadać wydzielone (w banku) konto remontowe. Ela
  • Witam, Proszę o Wasze rekomendacje który bank aktualnie oferuje najlepszą ofertę dla WM, zarówno pod względem kosztów utrzymania, przelewów, jak i wygody obsługi (z elektronicznym podpisem). z góry dziękuję za wszelkie sugestie pozdr jacek
  • Chodzi o elektroniczne zatwierdzanie przelewów wykonywanych przez wspólnotę przez dwie osoby z trzech wskazanych bez "kursowania" wersji papierowej między tymi osobami. Te banki, które oferują taką możliwość można uznać za przyjazne dla wspólnot mieszkaniowych.
  • Zawsze mamy pewne nadwyżki finansowe (tak, tak, bywają takie wspólnoty), a ponieważ nasz "rodzimy" bank daje nam kiepskie oprocentowanie na lokatach, chcieliśmy srodki ulokować gdzie indziej na lokatach krótkoterminowych, albo tzw.otwartych rachunkach. I tu zaczyna się problem. Pytaliśmy w kilku miejscach i okazuje się, że bez rachunku podstawowego banki nie mają ofert dla wspólnot. No, szok! W dzisiejszych czasach wolnego rynku? Znacie bank, który zechce nasze pieniądze dając...
  • Czy zarząd wspólnoty może uchwalić, że będzie pokrywał koszty wpłat opłat za czynsz w oddziale banku? Ok. 30 ze 110 mieszkań dokonuje wpłat "przy okienku", reszta przelewami z banku. Wsolnota płaci za te 30 wpłat. Czy powinnismy i na jakiej podstawie? Przeciez to nie są wspólne koszty.
  • Witam, nasza wspólnota to tylko 5 mieszkań. Jest kamerlanie i poki co miło. Pieniązki zbier an awłasne konto jeden z meiszakńców (rozlicza wszystkich z wody i zbiera od dwóch mcy fundusz remontowy po 50 zł od mieszkania) Poki co jest fajnie (mieszkam tu od 8 mcy) obawiam się ze jednak gdyby cos się stało pomijam kwestie oszustwa, ale nawet jakis wypadek czy smierc tego pana ) i my nie mamy kasy!!! stad forsuje pomysł kont abankowego - jednak sa one dosc drogie szczegolnie dl afundusz...
  • Na termomodernizację z premią się spóźniliśmy w tym roku, bo dopiero audyt mamy. Ceny tak szybko idą w górę, że tak jak niektórzy tu piszą, nie ma co czekać na pieniądze w przyszłym roku i zacząć już teraz. Więc może ktoś poradzi, które banki dają kredyty inwestycyjne (tak to się chyba nazywa) WM, czyli mają doświadczenie ze WM, i które by państwo polecali. pozdrawiam nosiwodowa
  • Chcemy założyć konto dla wspolnoty, ale te opłaty, przelewy, prowizje... Czy możecie przedstawić najlepsze (a zarazem najtańsze) banki, jakie zalety, jakie wady, no a przede wszystkim jakie koszty utrzymania?
  • Witam, Bardzo proszę, napiszcie mi o własnych doświadczeniach związanych z prowadzeniem rachunku bankowego (Warszawa). Jaki bank jest najlepszy pod względem opłat, prowadzenia rachunku, bieżących kontaktów, ew. kredytów? Preferencje dla Wspólnot znalazłam na razie tylko w PKO BP. pozdrawiam, Basia
  • Nasz Zarządca prowadzi rozliczenia poprzez własny rachunek, gdzie dla posczególnych Wspólnot utworzył subkonta. W styczniu 2004 roku zobowiązaliśmy Zarządcę uchwałą do przekazywania do 30 każdego m-ca pieniędzy na nasze konto Wspólnoty. Zarzadca tego nie respektuje. Wpłaty na nasze konto w banku przelewa na swój rachunek. Podnosimy ten temat co zebranie, jednak jesteśmy nieliczni i zawsze przegłosowani. Zarza jest po stronie Zarządcy Do kontroli subkonta nie mamy dostępu. Co z tym zrobi...
  • Może ktoś może ma informacje w sprawie przyjmowaniu wniosków na przyznanie premii termomodernizacyjnej przez banki, czy BGK ma na ten cel środki finansowe, na 2012rok. Za wiadomości dzięki
  • 1.Czy wspólnota może powstać ew. zacząć działać jeśli jest tylko jedno wyodrębnione mieszkanie ale nie ma ono jeszcze wpisu do księgi wieczystej? 2.Czy jeśli jest tylko 2 właścicieli /94% i 6%/zarząd może być jednoosobowy/jeden z właścicieli/ , 2 osobowy/cała wspólnota w zarządzie ;)/ ew. może być osoba z zewnatrz - dotychczasowy właściciel całości zatrudnił zarządcę który moim zdaniem nie spełnia należycie swoich obowiązków , ale zawyża koszty utrzymania nieruchomości aby ukryć długi doty...
  • czy zarządca w małej wspólnocie może sam bez podjęcia uchwały załozyć rachunek bankowy mimo iż w umowiez zarządca nie ma wzmianki iż został upoważniony do zawarcie umowy z bankami. Wiem, ze rozliczenia mają być dokonywane poprzez rachunek tylko jako członek WM chciałabym mieć wgląd do rachunku jak również prawo wyboru banku . Czy czynność ta nie przekracza zakres zwykłego zarządu. Bo jeśli zarządca może załozyć rachunek, to praktycznie ma pełną władze w małych wspólnotach . Bo zmiana z...
  • Dzień dobry Jesteśmy coraz bliżej remontu dachu. Wykonawca w zasadzie już wyłoniony. Więcej niż połowę środków mamy własnych. Na resztę musimy wziąć kredyt. Jednym z wymogów banku jest przedłożenie "Regulaminu wspólnoty". Nie posiadamy takiego. Przejrzałam net w celu sporządzenia projektu takiego dokumentu i ...nie wiem czy dobrze rozumiem regulamin = statut??? Czy w małej wspólnocie faktycznie jest wymagany? Czym różni się statut (regulamin małej wspólnoty od dużej?. Jestem...
  • posiadam mieszkania spółdzielcze własnościowe, które chcę sprzedać nie posiada ono odrębnej księgi wieczystej, jest ona założona dla całego budynku ogólnie, nie było też jeszcze sprzedaży gruntów i nie wiem kiedy to nastąpi a bank od potencjalnych kupców chce wypisu z księgi wieczystej, czy jest on konieczny w przypadku mieszkanie własnościowego spółdzielczego?? z góry dziękuję za odpowiedź
  • Sprawy przedstawiają się następująco: Mała wspólnota do 7 lokali, zarząd jednoosobowy przyjęty uchwałą. Brak profesjonalnego zarządcy. Brak konfliktów pomiędzy właścicielami. Moje pytanie dotyczy następującej kwestii. Do tej pory wpłacaliśmy pieniądze na konto bankowe tytułem wpłaty na „fundusz remontowo – budowlany”, środki „kosztów zarządu nieruchomością wspólną” Zarząd trzymał sobie w szufladzie opłacając z tego energię za części wspólne, ubezpiec...
  • 1)Czy zaciągnięty kredyt na realizację remontu wpływa na rachunek wspólnoty , czy bezpośrednio na konto inwestora ?? 2)Jak powinien być przedstawiony w rozliczeniu rocznym ?? 3)Czy wymogiem koniecznym jest PRZETARG przy kwotach remontu powyżej 100000zł / czy inny wybór wykonawcy , jest - możliwy /
  • Szanowni Państwo, czy ktoś wie na temat tego systemu rozliczeniowego? Administruję jedna wspólnotą 7-budynkową,ale zaraz się podzieli i będzie wreszcie porządek.Mam dość prowadzenia rozliczeń i banku, bo ciągle tylko kłótnie czy ktoś wpłacił, albo nie. Muszę biegać z przelewami po mieszaniach zarządu , żeby podpisali przelewy, tłumaczyć się z naliczeń. Ten DOMATOR wygląda ciekawie, ale na stronie banku jest dość mało informacji. Szukałam biura rachunkowego ale i tak roboty będę miało ty...
  • Witam! Nasza Wspólnota miała przyznaną premię termomodernizacyjną. Zakończyliśmy inwestycję i złożyliśmy wniosek do BGK-u o wypłatę premii. Bank po kilku tygodniach analizowania dokumentów odmówił wypłaty premii i jednocześnie anulował swoją decyzję z roku ubiegłego o jej przyznaniu. Inwestycja została wykonanana zgodnie z projektem i audytem itd. Jaki jest więc powód odmowy? Otóż bank kredytujący wypłacił nam pierwszą transzę kredytu na zwrot kosztów związanych z realizowaną in...
  • Witam! Czy isteniej obowiązek wpisu do krs wspólnot mieszkaniowych??? Osobiście wydaje mi się ze nie ...... ale chcąc założyć konto bankowe dla wspólnoty pani w banku zazadala wpisu do krs? Zadne tłumaczenia nie pomogły... w końcu sama zwątpiłam. Czy ktoś mógłby rozwiać te kwestię :) z góry dziekuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się