Dodaj do ulubionych

wynik biopsji

30.09.09, 10:46
Witam, otrzymalem dzisiaj wynik biopsji. Moze ktos mi pomoc go
zrozumiec?
hepatitis chronica (g-I;s-1)

na stronie prometeuszy czytalem ze G ma miec skale 0-4 a tutaj jest
jakies I. co to oznacza? to sa dobre wyniki, niezle, srednie, bardzo
srednie czy zle? :)

Obserwuj wątek
    • foxy90 Re: wynik biopsji 30.09.09, 11:04
      Masz skalę od 0 do 4 gdzie 0 jest świetnym wynikiem, a 4 złym. Ty masz 1, więc
      jest nieźle :)
    • bananarama-live Re: wynik biopsji 30.09.09, 19:08
      To są dobre wyniki. Oczywiście lepsze jest zero, ale nie wymagajmy cudów. Jestes
      chory.
      • sami16 Re: wynik biopsji 27.01.10, 20:49
        Witajcie:)) Właśnie dzis odebrałam wyniki mojej drugiej biopsji robionej po
        leczeniue brzmi: "Materiał rozfragmentowany, zawiera 4 przestrzenie wrotne.
        Architektonika narządu zaburzona widoczne pogrubiałe beleczki i tworzące się
        guzki regeneracyjne. Blaszka graniczna przerwana przez naciek zapalny w
        pojedynczych miejscach.Przestrzenie wrotne poszerzone, naciek zapalny małego
        stopnia - limfoidalny. Przewodziki żółciowe w normie. W zrazikach widoczne
        rozsiane cechy zwyrodnienia baloniastego hepatocytów oraz pojedyncze ogniska
        martwicy. Włoknienie przęsłowe. Obraz może odpowiadać: hepatilis chronica C
        minoris gradus (A-2), fibrosis septalis ? (F-3) materiał skąpy

a TERAZ wyniki mojej piewszej biopsji przed leczeniem
        Materiał zawiera 5 przestrzeni wrotnych. Architektonika narządu zaburzona
        widoczne tworzące się guzki regeneracyjne. Blaszka graniczna przerwana przez
        naciek zapalny ba >50% obwodu. Przestrzenie wrotne poszerzone naciek zapalny
        średniego stopnia o typie limfoidalnym. Widoczne prolifrujące przewodziki
        żółciowe. W zrazikach wIdoczne rozsiane cechy zwyrodnienia baloniastego
        hepatocytów oraz pojedyncze ogniska martwicy. Włoknienie typu przęsłowego. Obraz
        może odpowiedać: hepatilis chronica viralis mediocris gradus(A3) fibrosis
        septalis (F3) "

Z tego co sie orientuje to po leczeniu jest lepiej:) Może ktoś mi powie coś
        wiecej, wizyta dopiero za dwa tygodnie:) POmożecie?? Miłego dnia
        • jan-w Re: wynik biopsji 27.01.10, 22:07
          Nie traktuj opisów tak szczegółowo. Zwłaszcza jeżeli obu badań (nie pobrania)
          nie robiła ta sama osoba.
          • sami16 Re: wynik biopsji 27.01.10, 22:25
            materiał do badania oceniała ta sama osoba:) a pobierały dwie rózne:)) Wiem ze to tak dokładne nie jest. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka