xena2 11.06.02, 16:58 prosze o przepis na botwinke Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: BOTWINKA - KTO ZNA PRZEPIS? 11.06.02, 17:05 botwinka ,to popularna nazwa na mlode buraczki z liscmi, ktore to pokrojone dodaje sie do barszczu ukrainskiego, chlodnikow. Mozna tez przygotowac jak szpinak - wrzucic na wrzatek ,pgotowac moment i zasmazyc z czosnkiem. Uscislij, o jaki rodzaj potrawy Ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XENA2 Re: BOTWINKA - KTO ZNA PRZEPIS? IP: *.war.gleiss 12.06.02, 10:51 roseanne napisał(a): > botwinka ,to popularna nazwa na mlode buraczki z liscmi, ktore to pokrojone > dodaje sie do barszczu ukrainskiego, chlodnikow. > Mozna tez przygotowac jak szpinak - wrzucic na wrzatek ,pgotowac moment i > zasmazyc z czosnkiem. > Uscislij, o jaki rodzaj potrawy Ci chodzi. CHODZI MI OCZYWIŚCIE O ZUPĘ Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: BOTWINKA - KTO ZNA PRZEPIS? 12.06.02, 07:49 Gotujesz warzywa - selerek, ,marchweke, pietruszke, kawalek pora,kawaleczek wloskiej kapusty, też cebulke, - mozesz to gotowac na kości, porcji rosolowej, mięsie, albo np, kostce knorra w osobnym garnku stawiasz wode, którą zakwaszasz octem - woda ma byc wyraznie kwasna i do niej wrzucasz pokrojona botwinke wraz z buraczkami,i gotujesz do miekkości, kiedy warzywa sa ugotowane, a i botwinka też - lączysz wszystko razem dodajesz troszke cukru gotujesz dalej razem aby smaki sie polączyly, sypiesz koperek, pietruszkie zieloną i co tam lubisz - juz na talerzu mozesz zabielic smietana albo smietany dodac na talerzu botwinka najleopsza będzie jutro albo i pojutrze pycha pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: BOTWINKA - KTO ZNA PRZEPIS? IP: *.pl.ibm.com / *.at.ibm.com 12.06.02, 11:04 Moja mama robi taka botwinke: Sciera buraczki na tarce i gotuje je w wodzie. Kiedy sa miekkie dodaje pokrojona botwinke, chwilke gotuje (listki gotuja sie b. szybko), dodaje sol, cukier, sok z cytryny do smaku. Nastepnie dodaje smietane (trzeba ja posolic i rozprowadzic goracym wywarem, zeby sie nie zwarzyla), oraz zaprawia maka (nie moze byc w niej grudek). Pozniej juz tylko ja "dosmacza", chwile gotuje i juz. Mozna ja podawac na cieplo z mlodymi ziemniaczkami. Albo mozna zrobic z niej chlodnik dodajac do schlodzonej: kefir (lub jogurt), jajko, surowy ogorek (obrany i pokrojony w kostke), oraz duzo zieleniny (szczypiorek, koperek)- na upaly, cos wspanialego. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: BOTWINKA - KTO ZNA PRZEPIS? 12.06.02, 11:23 Gość portalu: kasia napisał(a): > Moja mama robi taka botwinke: > Sciera buraczki na tarce i gotuje je w wodzie. Kiedy sa miekkie dodaje > pokrojona botwinke, chwilke gotuje (listki gotuja sie b. szybko), dodaje sol, > cukier, sok z cytryny do smaku. Nastepnie dodaje smietane (trzeba ja posolic i > rozprowadzic goracym wywarem, zeby sie nie zwarzyla), oraz zaprawia maka (nie > moze byc w niej grudek). Pozniej juz tylko ja "dosmacza", chwile gotuje i juz. > Mozna ja podawac na cieplo z mlodymi ziemniaczkami. Albo mozna zrobic z niej > chlodnik dodajac do schlodzonej: kefir (lub jogurt), jajko, surowy ogorek > (obrany i pokrojony w kostke), oraz duzo zieleniny (szczypiorek, koperek)- na > upaly, cos wspanialego. wyobrażam to sobie - na pewno - pycha pycha niamu, niam :-) Odpowiedz Link Zgłoś