Dodaj do ulubionych

BOTWINKA - KTO ZNA PRZEPIS?

11.06.02, 16:58
prosze o przepis na botwinke
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: BOTWINKA - KTO ZNA PRZEPIS? 11.06.02, 17:05
      botwinka ,to popularna nazwa na mlode buraczki z liscmi, ktore to pokrojone
      dodaje sie do barszczu ukrainskiego, chlodnikow.
      Mozna tez przygotowac jak szpinak - wrzucic na wrzatek ,pgotowac moment i
      zasmazyc z czosnkiem.
      Uscislij, o jaki rodzaj potrawy Ci chodzi.
      • Gość: XENA2 Re: BOTWINKA - KTO ZNA PRZEPIS? IP: *.war.gleiss 12.06.02, 10:51
        roseanne napisał(a):

        > botwinka ,to popularna nazwa na mlode buraczki z
        liscmi, ktore to pokrojone
        > dodaje sie do barszczu ukrainskiego, chlodnikow.
        > Mozna tez przygotowac jak szpinak - wrzucic na wrzatek
        ,pgotowac moment i
        > zasmazyc z czosnkiem.
        > Uscislij, o jaki rodzaj potrawy Ci chodzi.

        CHODZI MI OCZYWIŚCIE O ZUPĘ

    • quba Re: BOTWINKA - KTO ZNA PRZEPIS? 12.06.02, 07:49
      Gotujesz warzywa - selerek, ,marchweke, pietruszke, kawalek pora,kawaleczek
      wloskiej kapusty, też cebulke, - mozesz to gotowac na kości, porcji rosolowej,
      mięsie, albo np, kostce knorra
      w osobnym garnku stawiasz wode, którą zakwaszasz octem - woda ma byc wyraznie
      kwasna i do niej wrzucasz pokrojona botwinke wraz z buraczkami,i gotujesz do
      miekkości, kiedy warzywa sa ugotowane, a i botwinka też - lączysz wszystko razem
      dodajesz troszke cukru
      gotujesz dalej razem aby smaki sie polączyly, sypiesz koperek, pietruszkie
      zieloną i co tam lubisz - juz na talerzu
      mozesz zabielic smietana albo smietany dodac na talerzu
      botwinka najleopsza będzie jutro albo i pojutrze
      pycha
      pozdrawiam

    • Gość: kasia Re: BOTWINKA - KTO ZNA PRZEPIS? IP: *.pl.ibm.com / *.at.ibm.com 12.06.02, 11:04
      Moja mama robi taka botwinke:
      Sciera buraczki na tarce i gotuje je w wodzie. Kiedy sa miekkie dodaje
      pokrojona botwinke, chwilke gotuje (listki gotuja sie b. szybko), dodaje sol,
      cukier, sok z cytryny do smaku. Nastepnie dodaje smietane (trzeba ja posolic i
      rozprowadzic goracym wywarem, zeby sie nie zwarzyla), oraz zaprawia maka (nie
      moze byc w niej grudek). Pozniej juz tylko ja "dosmacza", chwile gotuje i juz.
      Mozna ja podawac na cieplo z mlodymi ziemniaczkami. Albo mozna zrobic z niej
      chlodnik dodajac do schlodzonej: kefir (lub jogurt), jajko, surowy ogorek
      (obrany i pokrojony w kostke), oraz duzo zieleniny (szczypiorek, koperek)- na
      upaly, cos wspanialego.
      • quba Re: BOTWINKA - KTO ZNA PRZEPIS? 12.06.02, 11:23
        Gość portalu: kasia napisał(a):

        > Moja mama robi taka botwinke:
        > Sciera buraczki na tarce i gotuje je w wodzie. Kiedy sa miekkie dodaje
        > pokrojona botwinke, chwilke gotuje (listki gotuja sie b. szybko), dodaje sol,
        > cukier, sok z cytryny do smaku. Nastepnie dodaje smietane (trzeba ja posolic i
        > rozprowadzic goracym wywarem, zeby sie nie zwarzyla), oraz zaprawia maka (nie
        > moze byc w niej grudek). Pozniej juz tylko ja "dosmacza", chwile gotuje i juz.
        > Mozna ja podawac na cieplo z mlodymi ziemniaczkami. Albo mozna zrobic z niej
        > chlodnik dodajac do schlodzonej: kefir (lub jogurt), jajko, surowy ogorek
        > (obrany i pokrojony w kostke), oraz duzo zieleniny (szczypiorek, koperek)- na
        > upaly, cos wspanialego.


        wyobrażam to sobie - na pewno - pycha pycha niamu, niam :-)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka