02.06.04, 09:33
mam pytanie - jak robi się barszcz z młodych buraków, tzw botwinkę? W domu
nigdy się go nie gotowało, nawet nie wiem zbyt dobrze, jak wygląda - (jak
chłodnik, czy jak zabielany czerwony barszcz) a na straganach są pęczki
botwiny i jakoś mnie tak naszło...
Obserwuj wątek
    • xkropka Re: botwinka? 02.06.04, 09:45
      Pierwsza sprawa to opłukać botwinę po przyniesieniu do domu w occie - na
      liściach lubią siedzieć mszyce (ble). A dalsza produkcja - tak jak barszcz
      czerwony zabielany.
    • giezik Re: botwinka? 02.06.04, 09:53
      Bruno, z botiwny polecam: placek z botwina (z pistacjami i rodzynkami), gdzies sie watek paleta oraz risotto.
      No i smazone na masle listki z jajkiem sadzonym
    • Gość: senin Re: botwinka? IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 02.06.04, 10:19
      znam dwie wersje - z jajkiem i z ziemniakami.

      Obie robi sie podobne, z tym ze gdy zdecydujesz sie na ziemniaki to powinny byc
      pierwszym skladnikiem ladujacym w wywarze/ rosole/ zwyklej wodzie. Najezy je -
      pokrojone w kostke - pogotowac z 10 minut i wtedy wrzucic drobno pokrojone
      mlodziutkie buraczki i ,troche grubiej, liscie botwinki. Zagotowac(mozna
      gotowac do miekkosci, albo zostawic chrupkie) dodac sol, pieprz(?), lyzke cukru
      i dobrze zakwasic (cytryna, octem balsamicznym) zakwaszanie nie tylko dodaje
      smaku, stopuje proces rozciapywania sie warzyw ale wydobywa kolor - tzn z
      brazowo bordowego, robi sie piekny rozowo amarantowy (barszczykowy kolor)
      Zaprawic/zagescic smietana rozbita z lyzeczka maki.

      jesli zupka bez ziemniakow, dodac mozna ugotowane na twardo jajko.
    • Gość: chalek Re: botwinka? IP: *.tele2.pl 02.06.04, 10:35
      Polecam prosta, szybka salatke:
      peczek botwinki
      galazka koperku
      ok 150ml naturalnego jogurtu
      sol, pieprz

      Posiekac botwinke (liscie na szerokie paski lodyzki i buraczki drobno) z
      koperkiem, dodac jogurt, przyprawic, wymieszac.
    • lahliq Re: botwinka? 02.06.04, 11:46
      Polecam podsmażone na maśle z czosnkiem listki, dodac do ziemniaczanego puree.
      W ten sposób podają w Chorwacji (Istria). Przepyszny dodatek do mięs.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka