gagatek194 15.06.07, 07:32 czy ktoś może wie jak zaprawia się do słoików botwinkę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorota20w Re: botwinka do słoika 15.06.07, 08:36 czytałam , że robi się go tak jak szczaw : wrzuca do słoika, lekko przyciska, posypuje solą, zakręca, pasteryzuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabushka Re: botwinka do słoika IP: *.proxy.aol.com 15.06.07, 08:43 Dokladnie to samo chcialam napisac ;-) W ten sposob ponoc od lat botwinke robi mama mojej kolezanki. Zastanawiam sie, czy sama nie skorzystam, bo w tym roku pierwszy raz posadzilam buraczki i okazalo sie, ze za gesto... ;-) Musze je troche poprzerywac, a szkoda mi je tak po prostu wywalic. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: botwinka do słoika 15.06.07, 09:47 Moja mama robiła bez pasteryzowania, bo pasteryzowana botwinka zmieniała kolor, zieleniała. Po prostu doprowadzała do wrzenia i taką gorącą wlewała do słoików i zamykała. I to się trzymało zupełnie dobrze. Wydaje mi się, że z przypraw stosowała sól, cukier i kwasek cytrynowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: wie.... 15.06.07, 11:54 botwinka Zalewa: 1 l wody, 1/2 szklanki octu spirytusowego, 7 dkg cukru, 2,5 dkg soli, 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu Wodę zagotować z przyprawami, po ostygnięciu dodać ocet. Botwinkę bardzo dokładnie umyć, posiekać, nałożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą. Dokładnie zamknąć, pasteryzować dwa razy po 5 minut. Odpowiedz Link Zgłoś