niedzwiedzica_sousie 08.05.08, 14:18 w sensie zupę z młodych ziemniaków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: jak zrobić botwinkę 08.05.08, 14:24 Ugotować wywar z włoszczyzny, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i zeszkloną cebulę na maśle (posiekaną)Kiedy warzywa będą już miękkie łącznie z ziemniakami dodać posiekaną drobno botwinę. Zaciągnąć śmietaną 18%. Jest szkoła, która dodaje do szklonej cebuli mąkę i dodaje do botwiny jasną zasmażkę. Przyprawy: sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie. Można dodać startego buraka. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: jak zrobić botwinkę 08.05.08, 14:34 czyli jak dodam posiekaną botwinę to już nie gotuję nic a nic? ona jest surowa w tej zupie? czy liście też się je?? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Botwinę też musisz ugotować ale 08.05.08, 14:37 jeśli dasz ją do gara przed ugotowaniem ziemniaków to będą one twardawe. Je się botwinę całą z wyjątkiem korzonków przy tych niewielkich burakach. Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: Botwinę też musisz ugotować ale 10.05.08, 21:03 ja dodaje jeszcze sok z cytryny na koniec, ew. troche octu. Odpowiedz Link Zgłoś
apfel27 Re:A po co???????? nt 26.05.08, 18:26 niech pomysle... bo lubi? no po prostu niepojete... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: jak zrobić botwinkę IP: *.bri.connect.net.au 11.05.08, 00:35 u mnie w domu gotowalo sie tak: (na slodko-kwasno) wywar z wloszczyzny, wrzucic ziemniaki pokrojone w kostke a jak beda miekkawe, botwinke (wraz z mlodymi buraczkami) gotowac przez nastepne 5-10 minut (to powinno wystarczyc burakom) - dodac sol, pieprz, lyzke cukru i zakwaszacz (cytryna/ dobry ocet) zaprawic smietana rozbeltana z maka zakwaszanie daje botwince ladny amarantowy kolor, bez tego jest brudno-bura najwazniejsze bylo, jak pamietam, uchwycenie wlasciwej rownowagi cukru, soli i kwasu Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: jak zrobić botwinkę 11.05.08, 09:06 wlasnie po to, zeby byla bardziej wyrazista w smaku i miala ladny kolor - jak juz napisala Senin. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: jak zrobić botwinkę 11.05.08, 08:36 zupa z młodych ziemniaków (o ile taka istnieje) to nie botwinka:) Botwinka, to ugotowany, wcześniej umyty i pokrojony, pęczek botwinki doprawiony do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: jak zrobić botwinkę IP: *.chello.pl 11.05.08, 10:11 Gotuje podobnie jak Senin - na koncu daje jeszcze duzo pokrojonego koperku, czosnek i kawalek masla. Wylaczam, mieszam, przykrywam, zeby chwile postala i nabrala smaku. Zakwaszam cytryna albo odrobina kwasu buraczanego. A jak kwasne, to i troche cukru byc musi. Nie daje ani ziela angielskiego, ani cebuli, ani liscia laurowego, bo tlumia delikatny smak botwinki. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: jak zrobić botwinkę 11.05.08, 11:59 Ja też robię tak by zachować delikatny smak czyli bez wyrazistych przypraw, które idealnie nadaja sie do barszczu czerwonego- do botwinki nie daję. Niezbędnik to koperek, śmietana, zakwaszacz czyli cytryna, z przypraw tylko sól , pieprz. No i ten koperek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Jaki wywar??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:05 Podbijam, bo chciałabym zrobic dziś botwinkę i mam pytanie. Otóz mam świeżutki wywar warzywno- mięsny (z indyka) i zastanawiam się czy mogę na nim ugotować botwinkę czy raczej radzicie na wywarze warzywnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Jaki wywar??? IP: *.bri.connect.net.au 14.05.08, 12:16 jak dla mnie z indyka/kurczaka..ba nawet wieprzowiny jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: jak zrobić botwinkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 13:54 W moim domu babcia gotowała rewelacyjna botwinke ale zupełnie inaczej niz Wy podajecie. Pęczek botwiny kroiła w paski , buraczki w plastry dość grube i to wszystko podsmażała lekko na patelni na maśle. Następnie wrzucała do wywaru z jarzyn ( ostrożnie z marchewką bo daje słodki smak) Gotowała wszystko, na końcu dodawała mąkę ze śmietaną, troszkę soku z cytryny lub octu winnego ( lepszy sok) i dużo koperku. Oczywiście trzeba posolić popieprzyć do smaku. Ja dodaję troszkę vegety lub ziarenka smaku. polecam jest naprawde pyszna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anannas Re: jak zrobić botwinkę IP: *.spray.net.pl 25.05.08, 18:15 Czy botwinkę zawsze podaje się na ciepło? Czy jest też szkoła podawania na zimno? Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: jak zrobić botwinkę 25.05.08, 19:17 Jest "szkoła" podawania na zimno, chłodnika, ze sporym udziałem botwinki Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: jak zrobić botwinkę 27.05.08, 13:58 w jakiej części Polski botwinka to zupa z młodych ziemniaków? Odpowiedz Link Zgłoś