bracia

(3 wyniki)
  • Genetyka.(12)

Wiem, że zanik mięśni jest chorobą dziedziczną, poza tym jest kilka rodzajów dystrofii. Podobno problem może sięgać nawet kilku pokoleń wstecz(?) Kto więc właściwie jest nosicielem odpowiedzialnego za chorobę genu? Czy jeżeli brat przyszłej matki znarł z powodu zaniku mięśni, to jakim ryzykiem obciążone jest potomstwo? Proszę o komentarz, ew. linki dot. tego tematu. Z poważaniem. Rootshell.
  • Czy któraś z Was miała robione badanie prenatalne (biopsja trofoblastu) w kierunku DMD? Jestem w 7 tygodniu ciąży i właśnie czeka mnie takie badanie, ponieważ mój brat zmarł na dystrofię. Wcześniejsze badania na nosicielstwo niestety nie dały miarodajnego wyniku.
  • Witam wszystkich, Co prawda nie jestem matką dziecka chorego na DMD, ale znam dwóch fantastycznych chłopców w wieku sześciu i trzech lat dotkniętych tą ciężką przypadłością. Bardzo zależy mi na tym, aby im pomóc...Chcąc podjąć walkę zaczęłam od lepszego poznania „przeciwnika”. Ostatnio dużo czytam na temat tej choroby. Zapoznałam się już z podstawowymi informacjami dotyczącymi jej przebiegu, objawami, postępowaniem, dziedziczeniem itd. To, że mnie bezpośrednio nie dotyczy ten ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się