Dodaj do ulubionych

tarczyca w ciąży!! Help

22.02.05, 19:51
Zrobiłąm dzis badanka tarczycy. TSH bardzo nisjkie, zas T4iT3 bardzo wysokie.
Półroku temu urodziłąm synka. Nie robiłam badan w ciąży w kierunku tarczycy i
boje sie zejesli ją miałam w ciąży to Kuba moze mieć jakies zdrowotne
problemy. Jak to jest poradzcie....jak sprawdzic czy z nim ok.
Obserwuj wątek
    • saba76 Re: tarczyca w ciąży!! Help 23.02.05, 14:05
      kazde dziecko w szpitalu przed wypisaniem ma robione badanie nba niedoczynnośc
      tarczycy- bardzo groźna u tak malego vczlowieka. Jęsli Ta sprawa martwi cie
      zrób synkowi badanie TSH ja robiłam dziecku 3x (ma22mc)celem sprawdzenia i
      uspokojenia siesmile.
      Nadczynnośc tarczycy mam od okolo 4lat wiec ciaze przeszlma z choroba tarczycy
      i w moim przypadku ciaza byla lekiem na nadczynnośc bo skutecznie ja rególowała
      bez farmaceutycznych "pomagierów". Jednak tak jak mie uprzedzala endokrynolog
      moja tarczyca zaszalala wraz z innymi hormonami ,ktore "szaleja" po ciazy.W
      ciagu 6mc zostala ustawiona.

TSH kosztuje koło 18-30zl zalezy od laboratorium- niepotrzebujesz wtedy
      skierowania ,ale mozesz je wymusić od pediatry.
      • tygrysek01 Re: tarczyca w ciąży!! Help 23.02.05, 21:27
        Saba dzięki za napisanie mi o twej tarczycy. prawdopodobnie to tylko zapalenie
        pociażiowe bo pamiętam że czuję sie fatalnie od 2-3 miesięcy i w przeciągu tego
        czasu schudłam 8 kg. Ale w piątek ide z Kubą na szczepienie wiec spytam.
        czy tsh i t4 i t3 pobiera sie dziecku z paluszka????
    • tygrysek01 Re: tarczyca w ciąży!! Help 26.02.05, 17:35
      yłam wczoraj a usg. Nic ie ma w tarczycy poza powiekszeniem, co może wskazwać
      zapalenie tarczycy abo chorobę G-B.Czy tuno sie ją leczy??
      • tess-hashi Re: tarczyca w ciąży!! Help 26.02.05, 19:40
        Tygrysku! a w czasie porodu trzymałaś głowę zgiętą, przy klatce piersiowej?
      • bo23 Re: tarczyca w ciąży!! Help 26.02.05, 19:45
        Samo USG to za mało aby rozpoznać chorobę tarczycy jak G-B lub zapalenie.
        potrzebne jest oznaczenie hormonów TSH ,ft3 i ft4. Po drugie ChorobaGraves-
        Bassedowa to nadczynność tarczycy, zapalenie zwłaszcza przewlekłe może
        prowadzić do niedoczynności tarczycy. Jak widzisz jeden organ ale dwie różne
        jednostki. Dobrze jest w razie jakich kolwiek wątpliwości z twojej strony
        porozmawiać ze swoim lekarzem rodzinnym.
        • tygrysek01 Re: tarczyca w ciąży!! Help 27.02.05, 19:34
          Tess nie mam pojecia jak trzymałam głowe w ciązy. Umknęło mi z pamięci.
          Ale chyba normalnie. W poniedziałek ide do endok....i sie dowiem. na usg jest
          jakas echogenicznosc miąższu a badania krwi kiepskie. Ponoc przy chorobie G_B
          tobi sie jeszce jakies przeciwciała.
          • tess-hashi Re: tarczyca w ciąży!! Help 27.02.05, 22:52
            Mnie chodzi o poród, czy pielęgniarka zwracała ci uwagę na temat trzymania głowy?
            Pytam o to, ponieważ moja synowa jest tuż przed rozwiązaniem i chcę wiedzieć, czy teraz położne zwracają uwagę.

Jednym zpodstawowych badań są badania przeciwciał TPO i TG. Poproś o skierowanie na nie. Są dosyć kosztowne.
            Tess
            • mary.austin Re: tarczyca w ciąży!! Help 27.02.05, 22:58
              Nikt mi nie zwrócił na to uwagi, czy ułożenie głowy ma duże znaczenie? Jakie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka