Forum Kultura Książki ESD
ZMIEŃ
      ciotka

ciotka

(6 wyników)
    • Już od paru tygodni chodzi mi po głowie ten wątek, ale zawsze przypominał mi się w pracy, gdzie, jak wiadomo, książek nie mam i zacytować nie mogę. Bardzo podoba mi się ta rozmowa pomiędzy starszą panią a Kłamczuchą, tuż po zdemaskowaniu jej prawdziwych intencji (chęć wynajęcia pokoju). [i]- Ponieważ i tak straciłam wszystko w pani oczach - oświadczyła [Aniela] brawurowo - mogę się przyznać, że to, co mówiłam o pani obrazach, to szczera prawda. - Być nie może. Czy ty w ogóle uznajes...
    • No właśnie. Czy ja jestem ślepa i nie zauważam, czy rzeczywiście postacie Jeżycjady bardzo mało wspominają? Za każdym ciągnie się rodzinna historia w postaci babć, dziadków, ciotek, przyjaciół rodziny - a oni mają najwyżej rodziców, babcię ma Aurelia i to wszystko. Maciek wspomina omdlewającą ciotkę z Pobiedzisk, która każe się całować - ale czy ktoś jeszcze wspomina cokolwiek poza wydarzeniami opisanymi w poprzednich tomach?
    • Pamiętacie scenę w KK, w której szanowna rodzinka Borejków w liczbie 5 osob zjawia sie znienacka na obiedzie u Feli ( zatelefonowali zaledwie godzinę przed) i zostają ugoszczeni wystawnym, obfitym wręcz królewskim obiadem? Ciotka Fela w dobie kryzysu podała m.in mięsko komercyjne, pyzy na parze, makowiec a Borejkówny zarły bez opamiętania i bez jakiegokolwiek wychowania. Ja sie pytam wobec tego- skąd nagle ciotka i jej dwuosobowa rodzinka były przygotowana na niespodziewany obiad dla wygłodz...
    • Zainspirowana wątkiem o nieocenionej Marcie Jedwabińskiej (nieocenionej zwłaszcza przez niektorych, przez niektórych zaś przecenionej), zaczęłam się zastanawiać nad innymi paniami w podobnym wieku przedstawionymi w Jeżycjadzie. Wbrew pozorom, jest ich całkiem sporo. Możemy wyróżnić szaloną malarkę w turbanie (ciotka Lila), zgorzkniałą, samotną, starannie zaondulowaną damę w gustownych beżach (pani Szczepańska), artystkę w sferze kulinarnej o ciętym języku, oczywiście ów cięty ję...
    • Zawsze mnie to zastanawiało. Pod koniec Kłamczuchy główna bohaterka porzuca pracę pomocy domowej u Dąbek-Nowackich. Jak wiadomo, celem tej pracy -- oprócz głównego, którym było przebywanie blisko Pawełka -- było również zarobkowanie w celu uiszczenia opłaty za pokój u ciotki Mamertów. No więc koniec książki, Kłamczucha rzuca pracę, środek roku szkolnego -- i co? Znajduje inną pracę? Też jako pomoc domowa? Czy też robi co innego? Jak Wam się wydaje?
    • Czy ktoś może mnie oświecić,o co chodzi w Brulionie z Anielką,dlaczego ona nie miała gdzie mieszkać?wiem że zmarła ciotka Lila a Mamert z rodzinką wyjechał do Tunezji na kontrakt.Tylko dlaczego Aniela w tej sytuacji straciła pokoik?Przecież tym bardziej powinno im zależeć żeby mieszkaniem zajął się ktoś znajomy.Nie stracili przecież tego domu po ciotce bo wiemy że po powrocie tam mieszkali. Żeby nie było ja nie wytykam tego jako wpadki,może wtedy były jakieś dziwne przepisy ,któr...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się