ciotka

(7 wyników)
  • W sierpniu wychodzi za mąż moja kuzynka , która mieszka za granicą ,przyjechała na tydzień do Polski na pogrzeb naszego wujka tzn:mój tato i jej mama są rodzeństwem a wujek był ich bratem. W tygodniu przyjechała moja ciotka X z zagranicy (mojego taty i jej mamy siostra )wraz z jej mamą i przekazała zaproszenie na ślub kuzynki . Trochę się wkurzyłam bo młodzi powinni osobiście przyjechać i podać zaproszenie tym bardziej , że jest w Polsce .Zaproszenie dała ciotka -czuję się jak by mnie kuzyn...
  • Mam problem z ciotką. Jest siostrą mojej mamy, niezamężną, mieszka z moimi dziadkami w jednym domu (niby ma swoje mieszkanie na piętrze, ale cały czas przesiaduje u niech na dole). Dodam jeszcze, że jest nauczycielką i traktuje wszystkich, jakby byli jej uczniami. Od zawsze czułam jej niechęć, ale ostatnio sytuacja się pogorszyła. Kończę studia, jestem dorosła, do domu przyjeżdżam tylko na weekendy i korzystając z okazji, że moi dziadkowie mieszkają w tym samym mieście co rodzice staram się...
  • Czy wypada osobie, która nie została zawiadomiona o ślubie i dowiedziała się o nim od osób trzecich wysyłać życzenia nowożeńcom? Czy nie jest to narzucanie się osobom, które nie najwidoczniej nie chcą z nią utrzymywać bliższych kontaktów? W tej sytuacji znalazła się moja ciotka, nie zawiadomiono jej o slubie mojego kuzyna, mimo, że jest dosyć blisko z nim spokrewniona i jakieś tam kontakty z nim utrzymuje. Zwykłe przeoczenie przy rozsyłaniu zawiadomień tu raczej nie wchodzi w rachubę.
  • Odwiedzałam wiekową już ciotkę bardzo wrażliwą na punkcie zasad savoire vivre. Zawsze bardzo się staram zachowywać zgodnie z zasadami czym zasłużyłam sobie na uznanie ciotki. No i miałam wpadkę, i to jaką! (oblewam się pąsem aż po same uszy jak o tym pomyślę). No więc po kolei.. U ciotki był mój kuzyn. Rozmawialiśmy w trójkę. Potem jak wychodziłam żegnaliśmy się wszyscy w przedpokoju. No i ja wyciągnęłam rękę do kuzyna (zawsze żegnamy się w ten sposób) a przecież powinnam najpierw pożeg...
  • Witam, Ostatnio przy stole imieninowym mojego Taty, moja siostra zaproponowała siostrze Taty oraz jej mężowi że ja ich odwiozę - przyjechali samochodem ale mąż ciotki chciał się napić alkoholu . Poczułam się postawiona przed faktem dokonanym i nie potwierdziłam ani nie zaprzeczyłam. Siostra Taty - poczuła się obrażona iż nie wyrażam entuzjazmu oraz stwierdziła że to nie miło z mojej strony. Sytuacja była napięta ale nie odwiozłam ciotki i jej męża. Jak Państwo oceniają tą sytuację? Pow...
  • Udzielam korepetycji z angielskiego. W zeszłym roku dałam się 'wkręcić' w niezbyt fajną sytuację, mianowicie uczyłam moją 7-letnią siostrę cioteczną, w dodatku to ja co tydzień do niej dojeżdżałam. Miało to miejsce w każdą niedzielę, chodziłam do ciotki z mamą na obiad, a potem uczyłam małą. Te obiady odbierałam jako formę zapłaty, tzn. nie zostało to tak nigdy otwarcie nazwane, ale kasy za lekcje nie brałam. Mniemam więc, że ciotka chciała odwdzięczyć mi się w jakiś inny sposób, choć o...
  • Mam pewien problem, od ponad roku mieszkam zagranica, z rodzina utrzymuje sporadyczne kontakty, z dalsza prawie zadnych. Jakies 2 miesiace temu zmarl moj wujek - oczywiscie zlozylem ciotce kondolencje przez telefon. Za niedlugo lece do Polski i bede sie widzial z ta ciotka na zywo - czy skladac kondolencje ponownie? czy lepiej udawac, ze nic sie nie stalo i wcale nie wspominac o wujku? jak myslicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się