ciotka

(21 wyników)
  • Proszę o pomoc, jak w temacie - chodzi o duże piękne mieszkanie po dziadkach. Ciotka (siostra taty) nie miała własnych dzieci, wyszła za mąż za wdowca mającego córkę z pierwszego małżeństwa.
  • Czy jest jakiś sposób aby uniknąć płacenia podaktu w przypadku dziedziczenia po ciotce? Jestem w tym mieszkaniu zameldowana, lepiej żeby ciotka przepisała mieszkanie jeszcze za życia, czy sporządziła testament?
  • Witam Moja sytuacja jest taka: Mieszkam z ciotka od 1988 roku w mieszkaniu kwaterunkowym,ciotka jest glownym najemca tego mieszkania, w tej chwili juz przebywa w domu opieki spolecznej ze wzgledu na chorobe, jednak nie utracila prawa do tego lokalu. Jest zameldowana w domu opieki spolecznej. Najchetniej w jakis sposob chialbym stac sie glownym najemca po smierci ciotki , jesli istnieje jakas akternatywa do tego to prosze pominac moje dalsze wywody, dodam tylko tyle ze moja mama d...
  • Witam, mój problem jest dosyć skomplikowany. Ciocia - siostra dziadka - jest samotną starszą osobą, bezdzietną. Mieszkała w małym mieszkanku 37m.kw, ale z powodu stanu zdrowia musiała zostać umieszczona w domu opieki. Mieszkanie w którym mieszkała całe życie, otrzymała od Poczty Polskiej jako jej pracownik i dopiero w tej chwili pojawiła się możliwość wykupienia tego mieszkania na własność za 5% jego wartości. Ciocia chciałaby wykupić to mieszkanie i od razu podarować je mnie w formie d...
  • Zmarła ciotka mojego męża( bezdzietna), zamężna. Pozostawiła 2 mieszkania i 2 spadkobierców ustawowych - jeden to jej mąż, a drugi to teść ( brat zmarłej). Mąż to I grupa podatkowa i spadkowa, sprawa prosta. Drugi to teść ( II grupa). Wola ciotki było to, zeby jej brat ( a mój teść) otrzymał mieszkanie A. Ponieważ polskie prawo nie przewiduje zapisu windykacyjnego - była to tylko wola wyrażona rodzinie przed śmiercią. Jednak pojawia się problem. Mąż ciotki jest współwłaścicielem obu mieszkań...
  • witam chciałam prosić o pomoc w tej sytuacji którą zaraz opiszę. Miszkam z mamą która jest najemcą mieszkania komunalnego, mamy caly parter z czego dwa pokoje zajmuje mamy siostra z byłym mężem i 3-ką dzieci. Jej siostra czyli moja ciotka sprowadza sobie drugiego faceta z ktorym ma trzecie dziecko (to byl prawdopodobnie powod rozwodu) chodzi on sobie normalnie po calym mieszkaniu, panoszy sie inaczej ujmująć, naduzywają alkoholu, pozwala mu czasem tu nocowac a jak ona sobie wypije to jest ni...
  • Witam. Prosze o rady osoby znające się na rzeczy... Jestem właścicielką lokalu, mieszka w nim moja ciotka na zasadzie umowy o użytkowanie wieczyste. Chcę zrobić porządek we wszystkich sprawach, bo często wyjeżdżam z Polski, a ciotka już dość stara, więc...Dowiedziałam się że w moim lokalu jest zameldowany 'wujek'. Nie mieszka tam ok 10 lat. Nie utrzymujemy kontaktu, ale ciotka telefonicznie jakoś tam z nim się kontaktuje. Złożyłam pismo do Urzędu Miasta o wymeldowanie, została mi...
  • Sąd przyznał spadek w skład którego wchodzi ziemia , która jest we władaniu Agencji Rolnej .Spadek przyjęłam . Teraz ciotka założyła sprawę o zachowek i żąda pieniędzy za ziemię motywując, że mogłam odmówić.Czy mam taki obowiązek . Jak biegły wyceni wartość majątku , który muszę dopiero odzyskać agata
  • Witam. Moja mama i jej siostry dziedziczą dom po dziadkach, moje pytanie brzmi tak : czy jeśli mama i jej siostry na sprawie spadkowej zrzekną się prawa do spadku na moją (wnuczki) rzecz to ja będe musiała zapłacic podatek od spadku (darowizny)?
  • Na wstepie wielkie podziękowania dla P. Bebiak za pomoc forumową w ub. roku. Własnie podpisałam akt notarialny jako pełnomocnik ciotki (siostry babci). Mam jeszcze pewne pytania dotyczace spadku. Jestem spadkobierczynią chyba w gr.II Jaki podatek (%) zapłace od spadku? Czy jest jeszcze inna tańsza forma przejęcia mieszkania?
  • Od kilku lat mieszkam w kawalerce cioci,która na stałe mieszka zagranicą.Obiecała przepisać kawalerke na mnie.Teraz przyjechała na urlop do kraju i okazało sie,ze zmieniła zdanie-stwierdziła,że mieszkanie sprzedaje.Mam stały meldunek,opłacam wszystkie media w spółdzielni,ale nie mam żadnej umowy najmu.Czy w tej sytuacji mam jakies prawa??Czy krewna może po prostu wyrzucic mnie na ulice??Nie stać mnie na kupno jakiegokolwiek mieszkania!!!
  • Wiem, że ten wątek się już pojawiał, ale nie mogę znależć sytuacji identycznej z moją - od ponad roku mieszkam w mieszkaniu należącym do siostry ojca, czyli mojej ciotki;-) Mieszkanie to chce mi ona podarować - jakie opłaty będę musiała ponieść? Wartość mieszkania to jakieś 120.000 zł. Zaznaczam, że nie mam innego mieszkania. Dziękuję za pomoc
  • w trakcie trwania małeństwa otrzymałem działkę budowlaną jako darowiznę od mojej ciotki. na działce wybudowalem garaż,plan jest na mnie i na moją zone, przylącze energi elektrycznej też jest na żonę, czy moja żona jest współwłaścicielem i jakie ma prawa do gruntu?
  • Witam, mam działkę razem ze starszą ciocią (65 lat),jesteśmy współwłaścicielkami po połowie. Działki nie można podzielić. Ciocia jest bezdzietna, ale ma 5 rodzeństwa. Mam pytanie, jeśli nie ma testamentu to jakie będzie dziedziczenie po jej śmierci- jeśli nie ma dzieci? Czy jest taka możliwość, że współwłaściciel, czyli ja odziedziczę jej połowę? Jak to wygląda prawnie? Dziękuję za każdą pomoc.
  • I Wójek-mój chrzestny chce mi przepisać dom wraz z gospodarstwem rolnym (ponieważ sam nie ma dzieci). II Chciałabym sie dowiedzieć jakie są koszty całego pstępowania w takiej sytuacji. III Gospodarstwo rolne zajmuje 2ha ,natomiast dom z ogrodzeniam zajmuje powierzchnie 7arów,dom wyceniam (w przyblizeniu)na 200tys.zł. IV Dodam iż warunkiem tej darowizny jest fakt iż moim obowiązkiem będzie opiekowanie się wójkiem i ciotka do ich śmierci Będę wdzięczna za udzielenie informacji:)
  • Moja ciotka jest gł. i jedyna lokatorką mieszkania komunalnego (pod Zarząd Gm.) Pytanie brzmi : Jak najszybciej załatwić abym stała się właścicielką mieszkania. Chciałabym je wykupić od Gminy. Czy ma to zrobić moja ciotka (jest bardzo stara) więc będzie jej trudno to załatwiać. Jeśli tak co potem, ma napiasć testament? Czy jest jakiś inny prosty, tani sposób? Może można to jakoś bezpośrednio na mnie wykupić? Bardzo proszę o poradę. Czekam z niecierpliwościa.
  • Witam serdecznie! Mam okazję otrzymać mieszkanie własnościowe od ciotki mojej mamy (siostry dziadka). Mieszkanie warte jest ok. 110 tys. zł. I chciałbym się dowiedzieć jaka jest najkorzystniejsza forma nabycia i jakie są związane z tym koszty. Nie jestem właścicielem ani najemcą innego mieszkania. Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Pozdrawiam!
  • mąż w zeszłym roku dostał mieszkanie od swojej ciotki (siostra rodzona męża mamy). Podatek został zapłacony (za nas również) przez ciotkę. Teść zaproponował, abyśmy sprzedali to mieszkanie i on dołozy nam sie do zakupu domu. Czy jest jakis okres czasu, przez który musimy mieszkać w darownym mieszkaniu, aby można było je sprzedać?
  • Sytuacja troszkę zawiła, ale postaram się ja opisać najczytelniej jak to jest możliwe. Mojego męża babcia, wraz ze swoją córka (rodzoną siostrą matki mojego męża) są właścicielkami działki budowlanej wraz z domem. Chciałyby tę ziemię przepisać na mojego męża. Moje pytanie: czy bedziemy musieli wraz z mężem zapłacić podatek od darowizny? jesli tak to jak go uniknć? czy np. jeśli babcia męża, wraz z cioci przepisałyby najpierw ziemię na matkę mojego męża (teściowa jest córką babci męż...
  • Jak to jest? Zawsze myslłam, ze bratanek, ciocia (siostra ojca) to II grupa podatkowa. Bratanek zapisał cioci (siostrze swojego ojca) działkę budowlaną. Notariusz wyliczył podatek jaki musi zapłacić owa ciocia wg skali dla III grupy podatkowej podając uzasadnienie, że skala dla II grupy by była gdyby ciotka darowała bratankowi nieruchomość a jeśli bratanek daruje cioci nieruchomość to wtedy jest to skala dla II grupy podatkowej - czy to jest prawda. Owa ciocia to moja mam i coś mi się w...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się