cukier

(37 wyników)
  • A więc jestem osobą, która nie przepada za słodyczami. Pączki, ciasta, lody, czekaladki, wafelki, napoje itd mogłyby dla mnie nie istnieć. Nie jem też owoców i jogurtów. Warzywa owszem. Nie słodzę tez kawy czy herbaty bo nie lubię z cukrem. Teściowa moja natomiast twierdzi, że dla własnego dobra powinnam codziennie zjeśc coś słodkiego bo będe miała za niski cukier we krwi. Czy to prawda? Mam się zmuszać?
  • Witam Od wielu lat mam częste odczuwalne spadki cukru, takie z dreszczami uczuciem zimna i niepokoju. W zasadzie nigdy nie wiem kiedy pryjdzie i po czym. co bym nie jadła i tak może mi spaść cukier. w moim przypadku nie ma mowy o tzw. diecie zawsze musze porządznie zjeść, nie obficie ale tez nie mało. jak chciałam trochę schudnąć na tzw. diecie MŻ:) czyli mniej żryj, to wogóle mogę o niej zapomnieć. ktoś ma cos podobnego u siebie lub w rodzinie, mam iść pomarudzic do rod...
  • Witam. Duzo ćwiczę [areobic+ basen], staram sie nie objadać, żeby jakoś utrzymać wagę i figurę. zazdroszczę dziewczynom, które mogą na zawsze zrezygnowac ze słodyczy. Wiem,że to wyglada na zwykłe łakomstwo, ale po wysiłku szcególnie na basenie mam jakieś zawroty głowy,tak że jak nie zjem natychmiast czegoś słodkiego, to mam wrażenie że umrę. Potem lepeij się czuję, ale mam wyrzuty sumienia:( Cukier mierzyłam raz w życiu i mam w normie. Czy jest jakas rada na ten apetyt na słodko...
  • Cześć dziewczyny, mam pytanie, otóż ostatnio usłyszałam,że picie herbaty z cytryną bez cukru ma bardzo zły wpływ na kondycję strun głosowych, zastanawiam się, czy słyszałyście coś na ten temat. Jedna z moich koleżanek twierdzi, że cukier neutralizuje substancje szkodliwe, czy to możliwe?
  • Szkoda, że jakiś chemik nie recenzował tych "mądrości". Oprócz glukozy i fruktozy jest jeszcze galaktoza. To są cukry proste. Sacharoza, laktoza, maltoza to dwucukry (a więc złożone, choć nie za bardzo). Mózg nie żywi się "cukrami prostymi" a glukozą. W razie potrzeby organizm wytwarza glukozę z białka (zjadając niejako własne mięśnie). Istnieją wreszcie (dość rzadkie wśród artykułów spożywczych) cukry nie mające 6 węgli, ani ich wielokrotności. Np w soku brzozowym słodycz pochodzi od...
  • Chodzi mi o to, ze mam wlasciwie przewlekla grzybice pochwy, raz zaleczona, znowu sie odnawia i tak na okrągło. Jednak mam problem takze z wypadającymi włosami i polecono mi tabletki Merz Special jako, takie niby najskuteczniejsze(które juz zresztą kupiłam. Teraz sobie czytam sklad, a tutaj suchy wyciąg z drożdzy 100,00 i martwie sie teraz, czy nie nasili to u mnie grzybicy.
  • hej dziewczyny potrzebuje jadlospis dla kobiety ciezarnej ktora ma cukrzyce,walczy z cukrem ale nie chce jej spasc ten drugi wynik po posilku.narazie lekarz zalecil jej 7 posilkow dziennie ale nadal jest nie tak.moze mi podacie jakies linki zebym cos znalazla a moze ktoras przeszla i by mogla mi napisac jadlospis tzw.co ona powinna jesc.dziekuje z gory.
  • jestem ciągle głodna.. w zasadzie to niemożliwe, bo ciągle jem.. ale.. czuję potrzebę narąbania się jedzeniem... rozumiem tydzień przed okresem.. ale w kółko? :(( jak wyleczyć się z uzależnienia od żarcia? help...
  • Witam drogie forumowiczki ;) Otoz mam problem od jakiegos roku z podwyzszonym cukrem we krwii :( Moja mama ma cukrzyce, a wiec genetycznie pewnie i ja ja bede miała . Troche jestem podłamana, diabetolog kazał mi tzrymac diete i zaczac sie ruszac...ale cos co ja mam jesc :( ? najgorsze jest jedzenie w pracy, bo nie moge ani tam nic ugotowac ani podgrzac :( Moze sa na forum osoby borykajace sie z tym problemem, i moga jakos pomoc ? Byłabym wdzieczna, a moze jest jakas dobra dieta k...
  • mam dziwne nagłe objawy senności, która tak nagle przychodzi, że jak nasiłę próbuje utrzymać otwarte oczy to mam wrażenie tak jak tuż przed zemdleniem, wszystko sie rozmazuje, odgłosy cichną i są jakby oddalające się i "odjeżdżam". Zdarza się tak zazwyczaj do południa( w pracy niestety) oraz wieczorem kolo 20.30 - 21.30. I kilka razy natychmiast po zamknięciu oczy przysnęłam. Obudziła mnie koleżanka wchodząca do pokoju( na szczęście drzwi bardzo skrzypią). I natychmiast podskocz...
  • Duzo czytalam o grzybicy pochwy. M.in. o tym, że dieta bogata w cukry sprzyja jej nawrotom. Czy spotkalyscie sie z tym, aby np. okresowe jedzenie wiekszej ilosci slodyczy wywolalo objawy? Mozliwe to?
  • Witam!' Chciałabym poznać wasze opinie o glukometrze glucosense. Ja używam go od niedawna ale niepokoją mnie wyniki pokazywane na tym urządzeniu. Niedawno byłam w szpitalu i diagnozowano u mnie cukrzycę ciężarnych Porównywałam wyniki z glukometru i laboratorium i wychodzi na to, że zawyża on średnio o 20-40 jednostek!!! Np Na czczo pokazywał 96mg/dl a w laboratorium 52mg/dl!! wszystkie inne wyniki też były zawyżone Czy jest to regułą i powinnam zmienić urządzenie? Napiszcie swo...
  • Dziwnie się czuję już od dłuższego czasu: jakoś tak od jesieni zeszłego roku. Na brak swiatła i pogodę długo zwalałam to ciągłe osłabienie i bóle głowy. Byłam w międzyczasie u lekarza, który się tym nie przejął tłumacząc przemęczeniem i przesileniem wiosennym, badania zrobiłam na własną rękę były ok.Ostatnio zauważyłam jakby pogorszenie: ciągle mi zimno, szybko się męczę, gdy wstaję rano już czuję się zmęczona często boli mnie głowa, mięśnie, chodzę taka przymulona i ciągle cze...
  • czy któras z was też tak ma, mam chwile gdy robi mi się słabo, głównie w czasie okresu, teraz w weekend tak mi się zrobiło, byłam akurat u rodziców więc zbadalam sobie cukier i miałam 18!!! zaraz zjadłam czekoladę to mi się poprawiło. Jak badałam potem 110 czyli w normie. Teraz jestem w domu i znowu zrobiło mi się słabo, zjadłam batonika i jest lepiej choć nadal nie rewelacyjnie. Badam cukier przy każym badaniu krwi, ostatnio we wrześniu i zawsze miałam w normie. Czy to tylko przez okre...
  • Naczytalam sie, ze aspartam jest bardzo rakotworczy, jednak nie potrafie przestac pic slodzonych herbat. Cukier odpada. Jaki wiec slodzik nie zawiera aspartamu? I czy jest inny slodzik (tez przeciez sztuczny) bezpieczny dla organizmu?
  • Witam mam problem z nawracającą grzybicą pochwy. Stosowałam juz wiel vczopków i tabletek przepisanych przez lekarza :MAcmiror, Gynalgin, Pimafucin, Orungal i nic. znacie coś naturalnego i skutecznego. Zaznaczam, że brałam teżczopki propolisowe i też nic. pomocy
  • Ratunku!!!. Jem coraz więcej słodyczy . Nie wiem czy stało mi sie to po ciąży czy nie . Nie moge sobie z tym problemem poradzić. może macie jakiś sposób . Moze to objaw jakiejś choroby :(
  • Czy ktos leczyl sie w CZMP na cukrzyce ciazowa u dr K.Cypryk?Czy moglby podzielic sie ewentualnymi uwagami.A moze ktos napisze jak u niego przebiegalo leczenie i ciaza?Ja po 50 g glukozy mialam 159%, a po 75g i 120 min 193%.Bardzo sie martwie.Pomozcie
  • Witam Was! Wczoraj poszłam do wyroczni, czyli trzeciego już ginekologa by zapytać, czy mogę sobie założyć spiralę, a on wykrył u mnie drożdżycę... Trochę się tym podminowałam. Do tego kompletnie zapomniałam zapytać o najważniejsze dla mnie rzeczy. Dowiedziałam się tylko, że spirali raczej w tej sytuacji już nie będę mogła założyć, bo choroba może wracać:((( Leki na kandydozę dostał też mój mężczyzna. A moje pytanie: Czy w czasie lecznia (ponad miesiąc - z przerwą na okres) możemy...
  • Witam !!! Mam pytanko dotyczące słodziku.Czy są jakieś przeciwskazania do używania słodziku zamiast cukru w okresie starania się o dziecko i w czasie ciąży? Nie ukrywam, że muszę uważać na kalorie. W czasie odchudzania stosowałam słodzik przez długi czas. Teraz jednak się zastanawiam czy mogę nadal bez ograniczeń go stosować. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje. Pozdrawiam serdecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się